Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noc plná úzkostí

Výběr: rebecca13
06. 08. 2008
5
7
2794
Autor
Movsar

Ta tři jména v textu mi pomohla "postavit ho na nohy", možná vachrlaté a neohrabané. Pravda je taková, že to vše je za textem.

Další noc plná úzkostí, jak rybářská síť plná ryb. Zmítají se v ní, lapeny v pasti, pasti tmy. A představa Tebe je cesta ven, to jediné oko sítě, větší než jiné. Jediné oko, kterým úzkosti mohou pryč. Wittgenstein řekl, že takovým okem může být řeč, a co že není v řeči, jako by nebylo. Pro mě to jsi v té noci úzkostí Ty, Ty jako vysněný cit. Cit a něha, a ty rozhodně nejsou v řeči. Přesto spolehlivě, spolehlivěji než analytické metody toho pána, ukazují cestu ven ze sítě úzkostí. Kolik takových sítí je nalíčeno na každého z nás. A kolik z nás se pak chce s unavenou hlavou přivinout k někomu, kdo mu tak nádherně voní, koho cítí, ke komu se přitiskne. Kdepak, řeči tu nepomohou, neukážou mouchám v láhvích ani rybám v sítích cestu. Jsme utkáni z myšlenek a citů, tak zní krásná věta Zygmunta Baumana. Noc plná úzkostí tu větu dokazuje. A ještě jiný velký myslitel, Martin Heidegger, řekl, že úzkost zjevuje nic. Že když úzkost odezní, seznáme, že to vlastně bylo jen takové nic. Odezní i úzkost této noci a budu moci říct i já to samé? Najdu spolehlivě Tebe, dokážu si Tě vysnít, nápomocnou, milostnou, soucitnou, krásnou? Nebo uvíznu v síti té noci, spolu se všemi nešťastnými úzkostmi, už jako jedna z nich? A zbyde mi tak jen čekat, že s ránem skončí lov a nebude síť, nebude hledání, nebude ale ani sen o Tobě, nebude najednou nic.

Možná až jednou taková noc dlouho nebude přicházet, začnu snít o noci jako síti, o úzkostech jako rybách v ní, a o Tobě, milostné, nápomocné, soucitné a nekonečně krásné.

 

 


7 názorů

Movsar
05. 02. 2017
Dát tip

děkuju, eternitas. i za hudební doprovod, kterým jsem si ty chvíle s textem a nyní tvou zprávou připomněl.


Eternitas
05. 02. 2017
Dát tip

Bože, krásně tvá duše píše...

To čtvrté jméno jsi TY! Nekonečnou krásu Ti vyprošuji, nechť ke schodům tvým najde cestu v noci plné úzkostí...

https://www.youtube.com/watch?v=4OD84LZhkQg


Evička
25. 08. 2008
Dát tip
je to opravdu krásné psaní .. a a mluvíš mi z duše ..kdybych byla bývala byla redaktorem, tak to dám do výběru ..

pampelin
12. 08. 2008
Dát tip
Nevím proč, vybavila se mi věta: Dělat věci stejným způsobem a očekávat jiný výsledek je jedna z definic šílenství Tip*

Movsar
10. 08. 2008
Dát tip
díky oběma za kladné hodnocení, rebecco, výběr mě těší i ta slova na povzbuzenou. díky

Renas
06. 08. 2008
Dát tip
*j chapu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru