Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tys touha má!

07. 08. 2008
16
52
5929
Autor
Delfín

Tahle báseň mne napadla, když jsem se sám toulal večerni Plzní a myslel na někoho,kdo pro mne stále moc znamená. Naťukal jsem ji do mobilu a když v Plzeňském deníku zřídili rubriku čtenář-reportér, poslal jsem ji spíše z legrace e-mailem a oni ji 19/1 2007 opravdu otiskli!

 

Touha jsou křídla plameňáčků,
Láska motýlích křídel pel,
naber si vody do zobáčku,
sic shoříš zevnitř na popel!

Touha je oheň, který plane
jak olympijská pochodeň,
chce poznat divy nevídané
a sní svůj pohádkový sen.

Touha je to, co postaví Tě
na nohy, když Tě slabost zmáhá,
ten nektar, který osvěží Tě,
Naděje, co Ti křídly mává.

Touha je to, co srdce skrývá,
a co se náhle dere ven,
co strunu srdce rozechvívá,
když bloudíš ztichlým večerem.

Mou touhou jsi Ty, moje milá,
tak svěží, něžná, tajemná...
Tys moje srdce uchvátila,
Tvé jméno volá duše má!

 


52 názorů

Delfín
15. 03. 2020
Dát tip

Děkuji Ti, Petro Hezká! ☺


AFRODITA
15. 03. 2020
Dát tip

***, hezká


Delfín
30. 10. 2013
Dát tip

Díky, Zdeňku! Jak už jsem psal, je to dílko skoro diluviální...má víc jak sedm let...;o)


zzlatý
29. 10. 2013
Dát tip

Pěkná, nedivím se, že ji otiskli...


Delfín
02. 04. 2011
Dát tip
Je to už prehistorie, šeptalko! Zrovna včera jsem potkal kámošku, která to četla první jako SMSku. Tehdy jsem psal jen příležitostně a nevěděl jsem skoro nic o virtuálním světě literárních servrů... ;o)))))))))))))

:-)..moc pěkná..)

Makoves
24. 05. 2010
Dát tip
Zatím i paní mlynářku nechám, ale jeden nikdy neví. třeba se ti ozvu. :-)

Delfín
24. 05. 2010
Dát tip
Makoves:Díky! Koukám, jak se tady čtenářstvo hezky polarizovalo...;o))) Ale když to už schválil i korektor, něco na tom bude! Bylo to jediné dílko, které mi vyneslo honorář: 100kč, které jsem se synem a mamčou projedl v rokycanské cukrárně. Samozřejmě to pokrylo jen asi třetinu nákladů, ale fakt, že jsem je hostil za první a poslední honorář taky něco znamenal. Jo, vlastně ještě jednou jsem byl profík, ovšem to jsem dostal za přání ke svatbě velkou sklenici koňaku a ne ledajakého!Ovšem dalo to trochu práce, protože to bylo jaksi na míru a musel jsem tam zapracovat jisté humorné narážky. Už jsou šťastně rozvedeni...Taky jsem psal přání k narozeninám pro kolegyniny 2 přátele, taky tam chtěla mít jisté věci. Jeden slavil ve zdraví padesátku a za rok umřel na infarkt... A ten druhý čtyřicítku a do roka šel náhle na bypass! Mám prostě šťastnou ruku. Nepotřebuješ se zbavit mlynářky?;o)))

Delfín
24. 05. 2010
Dát tip
A.H: Díky! Vyhověl jsem konečně i volání davů a změnil velikost písma a snad i typ. Nevím, proč různé fonty mají při stejném číselném označení tak rozličnou velikost.;o)

Makoves
22. 05. 2010
Dát tip
Tak tohle je opravdu radodst číst. Rozhodně to není ztráta času. (T)

A.H.
02. 03. 2010
Dát tip
Nádherně odlehčené *t*

Delfín
22. 12. 2008
Dát tip
lag-n.lol: Nic není jak vypadá na první pohled! Takže v tom nehledej hlubší smysl, opravdu to bylo jen takové veršohraní určené komusi, kdo si na to potrpí...Jen tak mne to napadlo, tak jsem to rychle naťukal do mobilu pro stýčka Příhodu.Tobě by možná víc sedlo mé Táhni pryč či třeba Jsem sexuální pyrotechnik. Anebo Extáze...Zkouším psát ledacos, i když nejvíc se mi teď líbí Žáčkův humorný styl!;o)

Delfín
22. 12. 2008
Dát tip
sestricka.slunicko1: Když jsem si četl" až tu nebudu," tak na chvilku ve mně hrklo. Než jsem si uvědomil, že nejsi sebevražedkyně ani do rána nehodláš natáhnout brčka! Kdesi jinde totiž jedna nešťastná osůbka mne i pár dalších opakovaně ujišťovala o své nekonečné přízni a vzápětí líčila, jak hupne z balkónu, protože je na dně! Naštěstí si to dala vymluvit! Asi jen potřebovala trochu morální podpory...

jH
22. 12. 2008
Dát tip
patos nad patos, tedy alespoň pro mne, nejsem schopný najít jediný záchytný bod, ztrácím se v přehršli ?kýčovitých? obrazů, ale tak snad aspoň tu buchtu si dostal

sluníčko Ti moc děkuje a přeje krásné ráno a až tady nebude, pošle Ti přání přes nebe:o)

Delfín
27. 11. 2008
Dát tip
sestricka_slunicko: Hezký večer zase Tobě, milé zlatovlasé robě, Ty si za obzor jdeš spát, já mám v noci pracovat. Když kraj halí černé stíny, připadám si nějak líný, i když hrozně rád bych spal, celou noc bdít budu dál... Pod polštář kopírák dej, na mne v dobrém vzpomínej, jako ve vatičce spi a za dva krásné sny sni...;o)

delfínku, já už na to zapomněla,vlastně mi nešlo o písmo hezké ráno pro Tebe:o)

Delfín
26. 11. 2008
Dát tip
sestricka_slunicko: Tak jsem právě zjistil, že jsem Tě naváděl! Pro zmenšení je třeba dávat CTRL a "-". S "+" to ještě zvětšíš! Promiň ...;o)

Delfín
21. 11. 2008
Dát tip
Disidentka poezie: I já zdravím, krajanko!;o)

Delfín
10. 08. 2008
Dát tip
Pokud jsi alespoň Ty ten jediný člověk, ve kterém jsem vzbudil burcující vzpomínky, jsem spokojen...;o))) Nebudeš-li to považovat za ztrátu času a zbytečnou námahu, přijď...

ponechej si svoje vnímání - tak je to správné :)))) každý si najde to, co mu sedí a není nutné okouzlit masy - i kdyby jeden jediný člověk našel něco v jediné básni, co ho v danou chvíli postaví na nohy,, stály ty verše za to :))) ještě tě trochu prohrábnu :)))

Delfín
10. 08. 2008
Dát tip
Ani já už nejsem tak rozpustile mlád, i když rozpustilý ještě někdy ano!;o))) Jen teď k tomu nějak není ta správná nálada...;o( Mají-li tedy Tvá slova chvály základ v opravdovém přesvědčení, tak mne to moc těší! Jsem si samozřejmě moc dobře vědom, že ne každému sedne můj styl. Někdo raději popisuje neradostnou, leč pravdivou skutečnost a užívá prvky moderny, co neladí se zaběhnutými pravidly pravopisu a starých stylů, než aby si připouštěl nějaké city /Jak nemoderní a v dnešní době zbytečné!/ či jen tak planě snil...C'est la vie!;o)

Nepochybuj! můj věk a zkušenost už mi nedovolí mrhat slovy bez pravdivého základu :)))

Delfín
10. 08. 2008
Dát tip
J.M. Přijď zase! A díky za milá slova. Pokud mají pravdivý základ, potěší to...;o)

Opravdu, moc krásná báseň, jsem ráda, že jsem k ní našla cestu :))))))*******************************

Delfín
08. 08. 2008
Dát tip
Měj se fajn, sluníčko!;o)

Delfín
08. 08. 2008
Dát tip
Honzyk: A já myslel, že jo! Měl jsem kolegu žižkováka... Tak se tak nečerti';o) P.S. Stejně jsem myslel spíš toho kritického všeználka z Ostravy...Tam takoví musí být, je to tam dost tvrdé...

tak jo..nápodobně:o)

Delfín
08. 08. 2008
Dát tip
Sestricko.slunicko1: Špatně jsi mne pochopila!Já to nemyslel nijak zle. Jen jsem nabídl nejrychlejší a nejsnadnější řešení...Oni či spíš ony mi jinde psali, že jsem zas psal příliš malým písmem a ty princezny nosily brýle... JInak Tě tady zas rád uvidím. Už ten Tvůj nick je tak inspirující a úsměvný...;o)

Honzyk
08. 08. 2008
Dát tip
...ale...ja prectu kazdou kravovinu, :)))a nejsem zadnej drson, si vyprosuju!!!!)

Diana
08. 08. 2008
Dát tip
Promiň ten žert, nebylo to míněno vážně (viz ten šmajlík). Jen jsem jinými slovy chtěla vyjádřit, že je báseň velmi působivá. Ale po tvém vysvětlení bych asi byla radši, kdyby tvůj jediný problém byl uhánět slečny :-). Tak vydrž, zase bude líp!

tip jsem přeci dala...,o písmu byla jen malá poznámečka.. ách jó..

Delfín
08. 08. 2008
Dát tip
Diana: Tak ta "slečna" je už rok zase paní, ale jsme dobří kamarádi! Jinak díky za milá slova! Víš, já už nejsem žádný puberťák, co uhání slečny... Spíše někdo, komu se před pár lety všechno po rozvodu sesypalo jak domeček z karet a tohle je jen takový únik do jiného snového světa...Koukl jsem na pár Tvých dílek, líbila se mi, asi jsme stejné krevní skupiny...;o) Nemohu čekat, že bych se zalíbil všem rádoby drsňákům, i když i v ostravě a jinde mám virtuální kamarádky a píšeme si nejen o básních...Měj se fajn a budeš-li mít chuť, zase přijď!;o)

Delfín
08. 08. 2008
Dát tip
Honzyk: Netušil jsem, že to zláká i drsného Žizkováka...;o)

Delfín
08. 08. 2008
Dát tip
haka kupčíková: Klidně si to opiš! Je milé vědět, že se to někomu líbí a že tady po mně zůstane památka v čímsi zápisníčku....;o) Je mi jasné, že některým kritikům se nezavděčím, i kdyby mi mohli vyčítat jen moc velké či zas malé písmo...Prostě každý je na něco jiného a já to tak beru! "Žít a nechat žít!" Tohle byla Smsska, až pak jsem to posla i jinam...A té kámošce, co to první četla, jsem to tehdy i opsal a pak taky koupil jedny noviny a podepsal jí to! Ona na takové věci je, já ostatně taky...;o)

oleandr
07. 08. 2008
Dát tip
...

Diana
07. 08. 2008
Dát tip
Šťastná slečna, na kterou jsi napsal takovou báseň. Jestli ji nezlomí tohle, tak už nic! ;-))) Velmi pěkný rytmus, přirozený, neotřelý rým T****

Honzyk
07. 08. 2008
Dát tip
..pauvre Plzen!:)))))))))))))))

ani se nedivím, že ji otiskli, protože je opravdu moc krásná:-)

Hezké a milé,opsala jsem si to.TIP

Delfín
07. 08. 2008
Dát tip
Rajmund: To neřeš! Třeba s tím chtěli zaplácnout stránku nové rubriky či mít protipól k některým stěžujícím si textům! Fakt je, že jsem tam měl i Valentínku a dalších asi pět různých věcí a taky vtipy...Posílal jsem to jen tak z legrace e-mailem...;o)

Delfín
07. 08. 2008
Dát tip
Jde-li Ti jen o velikost textu /fyzickou/, stačí držet CTRL a mačkat +! Pak se Ti to zvětšuje! A s - to jde naopak!;o)

Delfín
07. 08. 2008
Dát tip
Muessa3: Díky!;o)

Miroslawek
07. 08. 2008
Dát tip
Rajmund: navíc v rubrice čtenář-reportér ;o)


moorgaan
07. 08. 2008
Dát tip
to pismo by fakt mohlo byt skromejsi.-)) ..jinak dilo jako vzdy na urovni/**

Rajmund
07. 08. 2008
Dát tip
Naskýtá se otázka, proč to vytiskli.

milé* ovšem písmo moc velké:o)

Petrusha
07. 08. 2008
Dát tip
noo, konečne poriadna básnická VEĽKOSŤ písma ... ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru