Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co vyprávěl starý traper

15. 08. 2008
16
24
6407
Autor
Kandelabr

lovcovy zápisky

Hyenu astrachánovou lze polapit bezpečně pouze za deště, kdy jí srst zplstnatí, ponejvíce na čenichu, který je vždy vepředu a proto také nejdříve promočený, nuže srst se zacuckuje a smotá ve většině případů takovým způsobem, že hyena nemůže otevřít tlamu a bez pomoci kadeřníka může být bez obav ulovena holýma rukama a odtažena domů. Je ovšem třeba dbáti, aby nebyla nedopatřením či z nedbalosti vyfénována či ostříhána, neb čelisti pak snadno mohou plnit opět svůj účel.

 

Čápa mořského lovíme v přestrojení za vydru běloocasatou, neb tu čáp nepovažuje nejen za svého nepřítele, ale ani za hodnu pozornosti, dokonce nelze vyloučit, že ji nezná vůbec. Leda by se jednalo o čápa mimořádně sčetlého a světaznalého. Pak by to byl asi malér. Nicméně v přestrojení k čápu připlouváme běžným vydřím stylem (ocáskem napřed) a snažíme se vyhnout se očnímu kontaktu. Útok zahájíme plácnutím do vody, imitujícím mořskou rosničku, čáp se ohlédne a v té chvíli na něj skočíme. Citlivým místem je levé podkřídlí.

Servírujeme s vavřínem.

 

Prasopsa bengálského lovíme velkým listem lopuchu samce, kterážto metoda se mnohým jeví jako poněkud zastaralá a neefektivní, ale dodnes používaná domorodými kmeny, tito jsou ovšem na úbytě. Prasopsi jim hromadně likvidují veškerou úrodu lopuchu, na který si po počátečním odporu již navykli a denně vyrývají čumáky sotva rašící lístečky a domorodci, zbraní nemaje, pozorují dění s prázdnýma rukama, krčí rameny a hynou.

 

Netopýr sedmitečný je skvělý na česneku s kapkou vačičího mléka, ale lovit jej je třeba před západem slunce, když je vyspán a  dobře naložen, jinak je maso žluklé a jsou po něm neklidné aviatické sny.

 

Pakobylku vejcorodou lze přivábit třením ebonitové tyče o ocas lišaje, kterýmžto prskáním statické elektřiny  evokujeme pakobylce dojem blízkosti samečka. Bohužel její maso je nedobré až hnusné, snad polívka by z toho byla, ale jinak není moc proč ji vábit.

 

Kulhavku tygrovanou dostaneme na špek, Vejráše královského raději obejdeme obloukem, ulita podkamenni taky nestojí za nadzvednutí, rorýse skřehotavého lze po delším hučení doň přemluvit, aby se sám vzdal. Na žihlavu jednohrbou máme jen jeden pokus, zbývá ji už poslední kus, rejnoka do oka, lamy do tlamy, pštrosa do nosa, nosorožce po předkožce, vorvaně do dlaně, laně na laně.

 

Nejlepším přítelem člověka je guláš.

24 názorů

vtipné*

škoda názoru, že je to zbytečný text, je-li pouze pro pobavení, naopak jsem ráda, že jsem na něj narazila, mohla se zasmát úžasným výrazům a radám nezbytným pro přežití v lese, T

Diana
14. 06. 2009
Dát tip
Škoda, že to nemůže číst Hašek. Tohle by byl sólokapr pro jeho Svět zvířat!***

Parádní šprajcy.

Toscana
12. 06. 2009
Dát tip
jo a taky *T

Toscana
12. 06. 2009
Dát tip
dokonaléééé - kam se na tohle hrabe Magdaléna Dobromila!!! :o))))

Vaud
11. 06. 2009
Dát tip
uzasny!!! zavan sveziho vetru! (mnohokrat dekuji za avi)

sepiolite
11. 06. 2009
Dát tip
dokonalý:) "domorodci krčí rameny a hynou":D tření ebonitové tyče o ocas lišaje je neskutečnej obrázek, když si to člověk představí tleskám ° a dovolím si avi

Heulwen
18. 02. 2009
Dát tip
Paráda! Když něco ulovím, zvu vás na dlabanec! :) Snad jen chybí popis jak na Nohouna europoidního: Nohoun má maso příjemně nasládlé chuti, podobné hovězímu. Loví se oštěpem nebo špičatou dědečkovou holí. Úspěch odvíjí od rychlosti, kterou je lovec schopen vyvinout, ovšem základ je tak jako tak vybrat si unaveného nohouna, který v sobě má již mnoho mil. Další důležitá věc je dbát na to, abychom nebyli na jeho druhém konci. Dobrou chuť ;)

ECHO
02. 11. 2008
Dát tip
pobavilo

skoro jako z průvodce Afrikou snadno a rychle...

Flákač
16. 09. 2008
Dát tip
nej pří člo jest goulash, hi, t.

bestye
20. 08. 2008
Dát tip
:c) lovy beze zbraní :c) nešel by i nějaký návod jak ulovit toho zatracenýho krtka, který mi dělá ze zahrádky pole po první jarní orbě? :c)*

domin.go
19. 08. 2008
Dát tip
:) ďábelské

No jistěže:)

Kandelabr
17. 08. 2008
Dát tip
takže mi vlastně nadáváš, protože mě máš rád, tak to jo :) a ten návod ti rád napíšu :)

K obsahu tvých textů se již nevyjadřuju z toho prostého důvodu, že, jak už jsem ostatně jednou psal, od tebe by se mi líbil i návod na použití pracího prášku. Podle mýho jsi tady na Pihmáku zdaleka nejlepší, ale proč bych to opakoval pod každým textem, žeano. No, a z výše uvedeného i vyplývá, proč mě tak žere, když vidím, jak to flákáš.

amputace
16. 08. 2008
Dát tip
Tohle není zrovna můj šálek čaje. Navíc se mi k tobě tenhle styl moc nehodí. Ale nejde psát pořád to samé, to chápu.

Kandelabr
16. 08. 2008
Dát tip
winter, dandý: díky, jestli jste se bavili, jsem spokojen :) StvN: nene, čtu paměti Holuba (cestovatele, nikoliv ptáka) a jsou tam výborné ilustrace :) Pišta: no jo, máš bod, potřebuju korekturu. Gramatická stránka je jen jedna věc, mám pocit, že se mi už vyjadřuješ jenom k ní. Tvůj názor na můj pravopis mě až tak neinteresuje (to bych ti mohl napsat diktát :)). spíš na ten obsah. to, že se ti nelíbí podkamenní znamená, žes to skoro dočetl do konce :). i když u tohodle je mi na tom až tak nesejde, je to pro pobavení.čili zbytečný text, žeano, leda bys někdy potřeboval vědět jak ulovit vorvaně :)

Běloocasatá? Sčtělého? Nemaje? Podkamenni? Kandelábr, ty vejre, bývals výkladní skříní češtiny. Co je s tebou???

StvN
16. 08. 2008
Dát tip
:) Byl jsi v zoo?

DaNdÝ
16. 08. 2008
Dát tip
zvlááštní humor, ocenil bych vytříbenej výběr slov a eště asi tu gradaci, zvlášť v konci, to jo

Winter
16. 08. 2008
Dát tip
Pobavil jsem se .) A předpokládám, že nic jiného netřeba.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru