Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohled Tvých očí svádivých

19. 08. 2008
1
14
3036
Autor
Delfín

Mám báječnou a velice půvabnou kamarádku, takové milé sluníčko s nádhernýma očima, jejichž svádivému pohledu prostě nikdo neodolá! Kdo do nich pohlédne, ten je ztracen! Takže tahle báseň patří Tobě, kočičko!

 

Pohled Tvých očí svádivých,

ten příslib vášně skrývá,

já rázem jsem zas samý smích,

mé srdce pookřívá!


Když do nich pohlédl jsem zas,

já smutku hned dal vale,

život zdál se zas plný krás

s Tebou, mé kůzle malé!


I když vím, že mou nebudeš,

o Tobě tajně snívám,

a když se na mne usměješ,

pak celý den si zpívám!


Kdybys Ty jenom tušila,

kolik je lásky ve mně,

náruč svou bys rozevřela

a řekla:"Pospěš ke mně!"

                                                                                                                          


14 názorů

Miroslawek
30. 01. 2009
Dát tip
Stéphane Mallarmé (1842 – 1898) byl představitelm francouzského symbolismu, o modernismu lze tedy těžko mluvit - jak z pohledu literárního směru, tak z pohledu současného vývoje. Víš - ne, tušíš aspoň, kam se posunula literatura za těch více než sto let?

Delfín
27. 01. 2009
Dát tip
Ad Miroslawek: Mallarméa jsem přelouskal, tedy tu jedinou knihu, co měli! Bylo asi fakt těžké ho překládat a nedá se říci, že bych se nějak extra zhlédl v jeho modernismu, až na pár vyjímek. Mám raději básníky typu Villona než takovéto složité osobnosti...

Delfín
31. 08. 2008
Dát tip
Nechtěl jsem podceňovat Tvůj přehled a znalosti, jen jsem dal tip! Stejně jako jsem si znovu s odtupem času přelouskal Malého prince i vše další, co tam od autora měli, včetně Citadely! Taky snad všechno od Mirka Horníčka či ty Sovákovy paměti...Neříkám, že vždy souhlasím se vším, co čtu, ale je to dobrý impulz k zamyšlení nad věcmi, které člověk dříve přecházel...;o)

Miroslawek
31. 08. 2008
Dát tip
Dík, ale četl jsem a nebo vím, proč číst nechci ;o)

Delfín
31. 08. 2008
Dát tip
Tady nejde o schopnost něco vstřebat, spíš o jistý výběr toho, co mi v dnešní době chybí...Asi jako zvěř, když si hledá přírodní slaniska apod. I já naši výměnu beru jako kamarádské škádlení, nebudu-li přímo užívat toho Tvého výrazu.;o) Kdybych se opravdu urážel, reagoval bych jinak a věř mi, že by i to bylo nejen ve verších, ale i jaksepatří průbojné!Na Karla se juknu, až půjdu do knihovny! Od Mallaméa jsem ještě nic nečetl, musím zjistit, zda ho tam taky mají.Díky za tip!Taky Ti něco doporučím: Chalíl Džibrán-Zahrada Prorokova, Zlomená křídla ...Napsal ještě pár věcí, měl jsem všechno, co bylo v knihovně kmání a to chodím do více poboček.Jinak čtu všechno,co mi přijde pod ruku, teď třeba Bonmoty a citáty o víně všech chutí od Vráti Ebra. Taky i zamilované romány situované někam do středověké Anglie, abych měl o čem mluvit s kámoškami, co je to baví.../A leckdy to inspiruje!/ Nebo Dianetiku či Grófovy knihy o Holotropním dýchání....Je toho moc! Měj se fajn!Mirek

Miroslawek
29. 08. 2008
Dát tip
já se taky neurážím, spíš si z tebe dělám pr... zkus si přečíst Stéphane Mallarméa, konkrétně třeba Vrh kostek, abys tušil, jak jsou některé postupy modernistické, stará školo ;o) A zkus Šiktance, jestli to nebude nad tvé síly, když jsi řádně nevstřebal ani to 19. století.

Delfín
29. 08. 2008
Dát tip
Miroslawek: Teď nevím, čím bych Tě měl chtít urazit: Tou pochybností o tom, zda jsi to četl či srovnáním se známým pesimisticky laděným básníkem, co velmi osobitě psal o věcech, o nichž jiní mlčeli...Jeho báseň Mrcha či Mršina /teď už přesně nevím, je to dost dávno.../o něm dost vypovídá... Jinak, já se taky neurážím pro některé Tvé kritiky a snažím se je brát s humorem... Mimochodem, to, co mi dáváš do komentů optimismem nehýří, ale je mi to přesto bližší než Tvoje modernstické pokusy...Jsem holt ještě spíše ze staré školy.../Taky mám i dílka dost pesimistická nebo i rozverná až k pornu, ale ta raději skrývám a jen nemnozí je znají...;o)/

Miroslawek
27. 08. 2008
Dát tip
Delfín: tou otázkou se mě snažíš urazit?

Delfín
26. 08. 2008
Dát tip
A.H. Vždyť já vím! ;o)

A.H.
26. 08. 2008
Dát tip
V pohodě, já jsem si jen neodpustil malý vtípek, jen takový výstřel do tmy. Pochopil jsem to.

Delfín
25. 08. 2008
Dát tip
Oslovení "kůzle" je jen takovým synonymem pro hravé neposedné mládě /the kid/ a nemá nic společného se skutečnou kozou! I zpěvácké trio Vondráčková, Neckář, Kubišová si dalo název The kids, čili kůzlata a neznačilo to, že by dotyčné dámy snad byly zdrojem zdraví prospěšné bílé tekutiny...

Delfín
25. 08. 2008
Dát tip
Miroslavek: Charles Baudelaire by z Tebe měl radost...Četl jsi jeho Květy zla?

A.H.
25. 08. 2008
Dát tip
s kozou bych si jí nepletl, možná se dvěma

Miroslawek
23. 08. 2008
Dát tip
Odeklínání Pod kůží tvrdnou jizvy skrytě, s trhaně bledou grácií promnou krev drápky v intimitě, než krásu tvou tmou pokryjí. Snad chtějí, abys nevidomá roztrhla tvář si o trny pohledů, v nichž je úzkost doma, když závoj zdá se chatrný. Neskrývej oči v cárech stínu, neboj se ohně na lících, polknu tvé rty jak jeřabinu, zlou hořkost zralou v polibcích. Přes trpké stopky rudých skvrnek, vějířky vrásek v koutcích úst chutnají medem plody trnek, kterým se chtělo do mne vrůst. V nich zní hra kouzel předivoká, jen nech můj zrak, ať putuje skrz kaňku modři, škvírkou oka tam, kde máš srdce, Nimue.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru