Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dostává nový život

19. 08. 2008
7
15
5346
Autor
Kandelabr

Krátké prsknutí a zasyčení a v dlani se choulil mihotavý plamínek, sirka ještě chvíli nebude pálit prsty, ještě chvíli bude oheň olizovat jenom tenké dřívko, než okusí i bříška prstů a sirka dopadne do vlhké trávy, bolestně sykne a uhasne.

A nebo také ne.

Chvíli je možné ji  podržet v dlani, to ano, nabrat trochu jejího tepla, ale pak bude lépe nechat ruku trochu poklesnout, jakoby náhodu zavadit plamínkem o pár stébel slámy vyčuhující mezi trámy, jakoby náhodou nechat plamínek přeskočit, dívat se jak šplhá po stéblech, polyká je obezřetně, jemně, něžně je hladí, ona se slastně prohýbají a černají, oheň jim dává nový život. Zatím je plamínek tak lehký a nesmělý. Ale to se brzy změní.

 

Stodola září do noci, trámy žhnou, praskají, střecha se propadá dovnitř, stavba se kácí, mizí před očima. Dostává nový život. A s ní i někteří uvnitř.

 

Pochodně ozařují černý les, přes křik a hrozby téměř není slyšet, jak vepředu, v temnotě kdosi utíká, větve se po něm natahují, kořeny se pokládají do cesty, není vidět škrábance a krev je černá jako vše okolo. Jen ten jas v očích.

 

Stín se nehýbal, dostihli ho, uštvali, ještě pár kroků a pak se uvidí, smyčka už je uvázána dávno, větev se v lese též jistě najde. Nejdřív ale psi. Ti ale běhají kolem stínu, otálejí, když už dávno měli sevřít v tlamě vyhublé lýtko, nemají se k dílu. Je konečně jedno, co způsobí ránu, i vidle práci provedou dobře, drží-li násadu odhodlaná ruka.

 

Stín se nepohnul. Hroty vidlí zazvonily o cosi tvrdého. Hněv byl pryč, lépe snad sejmout klobouk a pokleknout do spadaného jehličí. Kámen neprosí o milost ani nekrvácí.   

15 názorů

najednou je na písmáku něco krátkého a čtenářům se to nezdá, myslím, že je umění jen v krátkých náznacích vyjádřit napětí, emoce, pro mě velmi dobré,T

StvN
27. 08. 2008
Dát tip
Nic neříkám. Čekám na něco vyjímečnějšího. Tohle beru jako takové cvičení. Klasiku řekněme.

Kandelabr
26. 08. 2008
Dát tip
Flakac: diky, potesilo :) Stvn: to jsem rad. a co na to rikas, ze nic nerikas?

StvN
25. 08. 2008
Dát tip
Čtu tě.

Flákač
23. 08. 2008
Dát tip
páni, velmi příjemné počteníčko. každý odstavec řekne, co má, ani více ani méně, a konec je temný. t.

Winter
20. 08. 2008
Dát tip
Neříkám navazovaly, říkám komunikovaly - chápu, co chceš říci, oba vlastně myslíme totéž. Ta změna optiky ale není příliš výrazná. Dtylově ve všech třech odstavcíh upřednostňuješ slovesa a poslední dva, dalo by se říci, zabítají i stejně dlouhou dobu (něříkám stejnou dobu), tudíž ten damoklův meč "rutiny" tu pro mě přeci jen trochu visí. Ale už ti do toho nebudu kecat, protože bych úplně zamluvil všechny své kladné dojmy .)

Kandelabr
20. 08. 2008
Dát tip
winter: já jsem ani moc nechtěl, aby na sebe ty odstavce navazovaly, příběh v nich pokračuje, ale co odstavec, to trochu jiný úhel pohledu a čtenář se v něm musí zorientovat a najít si v tom ten příběh a pospojovat si to sám. Tedy tak jsem to nějak zamýšlel, jestli to tak funguje je ovšem otázka :)

Winter
20. 08. 2008
Dát tip
Víš, osobně mě zarazila jistá "šablonovistost" posledních třech odstavců - všechny jsou přibližně stejně dlouhé a zakládají si na dynamice (i předposlední odstavec, který by měl popisovat jakési zklidnění). Jako by mezi sebou odmítaly komunikovat - jestli víš, co se tím snařím vyjádřit. Ale je to jen můj dojem. Ono taky nemusí být všechno dvoutónová symfonie .)

Kandelabr
20. 08. 2008
Dát tip
Lakrov:je to taková minipovídka no. jsem rád, že se ti líbí. Winter: jsem tušil, že když napíšu, že je to možná moc zkratkovité, někdo se toho chytí :) ale takhle se mi to líbí, všechno nemusí být rokenrol. amputace: kdybych vynechal dva odstavce, tak by toho moc nezbylo :) ten závěr mi tam patří, bez něho by se to dle mého neuzavřelo.

amputace
20. 08. 2008
Dát tip
Dva poslední odstavce mi přijdou zbytečné, ale to co jim předchází je krásné a velice se mi to líbí, čili tip.

Winter
20. 08. 2008
Dát tip
Ale jo, mě to zkratkovité přijde - trochu nerozjetý rock´n´roll, řekl bych. Ale hezký námět a vůbec...

Lakrov
20. 08. 2008
Dát tip
V mém pojetí je toho na povídku málo, ale líbí se mi to moc, tak proč si dělat starosti s kategoriemi? Cítím z toho přiběhu dávnou minulost, nadšení, krutost, bolest, utrpení a vysvobození; vše s určitou nadsázkou, což je u tak 'akčního' přiběhu nutné, jinak by sklouzl... kam nechceme. TOhle všechnou už tu někdy bylo a zase bude, napadá mě po dočtení.

Kandelabr
20. 08. 2008
Dát tip
diky za pochvalne prijeti, mam radost, ze se vam to libi. trochu jsem se obaval, aby to nebylo az moc zkratkovite a ctenar se v tom vyznal. Alojs: to je skoda, ten trailer me celkem navnadil. snad to nejak rychle dohadaji. aspon mas cas se tim prokousat, je to spalek. uz sis ho poridil? a co rikas na dark knighta?

bestye
20. 08. 2008
Dát tip
úplně mě dostalo, jak krátký text může být nabitý - no - prostě nabitý :c) je tam cit, je tam očarování, strach, vztek a nakonec bezmoc - oboustranná. Nádhera prostě! a věta ".. i vidle práci provedou dobře, drží-li násadu odhodlaná ruka" - to je pro mě ta pověstná třešnička. Díky za zážitek :c)*

Alojs
20. 08. 2008
Dát tip
má to tempo. i v zhledem k délce sklouzl text do žaludku jedna báseň. když tak přemýšlím, nemám proč škulit. ... jinak teď mimo: watchmeni se možná zdrží ve výrobně. nastal problém s autorskými právy, s licencí... a dvě studia se teďkom handrkují, tahají se po soudech... jak tohle dopadne - kdo ví. víc na www.moviezone.cz

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru