Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Letní romance

26. 08. 2008
3
23
3647
Autor
Delfín

Krásné je snít o lásce...

Klasy si pročísly svůj zlatý vlas
hřebenem vánku, co proletěl kol,
vlčí mák k nebi se zahleděl, as
chtěl Luně vyzpívat svůj tajný bol...

Na louce zkosené seno  voní,
něžně ji pohladil Venušin stín,
v dáli se mihl pár bílých koní,
hoch něžně líbá tu dívenky klín.

Obloha letní se chrpou  směje,
skřivánkem jásavým loučí se den,
slunce se červená, cvrček  pěje
o Lásce veliké, krásné jak sen!

Zvon kaple na kopci klekání zvoní,
šero se za chvíli rozprostře kol,
nám dvěma na louce jinak tu voní
seno, než koním, co proběhli kol!

V té kupce voňavé svět zdá se básní,
co ruka Venuše napsala snad...
Čím to, že oči Tvé náhle tak zkrásní,
když říkám polibky, jak mám Tě rád?

Zipy jak cvrčků sbor svou píseň pěly,
pak na zem snesl se tu džínsů pár,
na nás dva zcvrkl se rázem svět celý,
když jsem Tě vášnivě pomiloval!

Doteky dlaní Tvých jak oheň pálí,
v očích Tvých zahořel plamínků pár,
chtěl bych mít šest rukou bohyně Kálí,
abych Ti najednou víc něhy dal!

Rety Tvé sladké jsou, chuť malin mají,
vášnivě líbají, jak jsem si přál,
v něze Tvé ďábelská touha se tají,
mám teď vše, o co jsem, Lásko má stál!

Měsíc je džentlmen, klidí se z cesty,
obláčkem bělavým zastře si zrak,
hvězdy, co půvabné jeho jsou sestry,
cudně se schovají za temný mrak...

23 názorů

Delfín
03. 06. 2020
Dát tip

♐~Laura~♐

Hoďku busem mám do Prahy,

vlakem dvakrát tolik snad,

Devětsil je, děvče drahý,

lékárna, kam chodím rád.

 

Kupuji čaj heřmánkový,

i lipový přidám rád,

těžko popsat je to slovy

to se musí ochutnat!

 

Anděl též mi nebyl cizí,

když jsem v Praze pracoval,

(vzpomínky už zvolna mizí),

tramky jsem upravoval.

 

 

 

 

 


Delfín
18. 09. 2008
Dát tip
Laura aneb Vavřína talent k veršování má! I já mám rád veršohrátky, vždyť život je přec tak krátký! Takže coby delfín hravý jsem ten, kdo Tě z dáli zdraví, a s úsměvem za veršíky posílám Ti svoje díky! ;o)

Delfín
04. 09. 2008
Dát tip
Laura:Takže nic nového, zase jsem vynechal "e" v dnes...;o(

Delfín
03. 09. 2008
Dát tip
Laura: Už i klasy trika nosí na hrudi s velikým "K". Tvrdí nám básníci bosí: "To je dns už "klasika!" Takhle nějak bych to měl chápat?;o) P.S. Doufám, že tu zas nenasekám chyby! Někdy se mi podaří vytvářet záhadné přesmyčky a přeházet si celé úseky slov, ba dokonce udělat hrubky, které bych dříve nikdy nedělal...A ne vždy to objevím, ač to čtu po sobě několikrát..;o)

Delfín
02. 09. 2008
Dát tip
Laura:Ahoj, velrybo! Pořád tu mám avízo 1 neodbavené kritiky.Takže Ti i prozaicky poděkuji za milá slova. S tím věčným kritikem, co řádí nejen tady ale i na písmáku a nic mu není vhod navzdory všem jeho proklamacím o šťastném životě plném pohody a pohybu. Vím, že jsou i lidé věčně nespokojení s tím, co mají a věční kritici těch druhých. On je asi taky ten případ, jak lze vidět v jiných komentech...Přitom to, co ukáže z dřívější tvorby je lepší těch modernistických pokusů, se kterými se chlubí...To já se spíše držím té klasiky. Vím, má to spoustu chyb a nedokonalosti, ale kdo umí číst i mezi řádky, na své si přijde...y budeš asi jedna z těch, co to dovedou...Měj se fajn!M.

Delfín
02. 09. 2008
Dát tip
Laura: Tak jsem v té své odpovědi udělal hrubku /rými místo rýmy/ a marně pátrám, jak to opravit! Nápověda nefunguje, pořád mne jen odkazuje na nějaké anděly a ať koukám jak chci, žádná možnost editace se neobjevuje...

Delfín
01. 09. 2008
Dát tip
Mezi dvěma vlnami Laura se tu prohání a výdrž velrybí má, když mou báseň pročítá! Děkuji Ti, Lauro milá, žes v mé vody zabloudila odkudsi z veliké dáli, snad jednou budeš host stálý, /ne jen tulák, který chválí, ač dost dobře neví, má-li!/. Miwa vůbec nevadí mi, dál si po svém píšu rými... Díky Ti za milá slova, /honem přečtu si je znova!/, navštiv i mé další básně, snad Ti při nich bude krásně... ;o)

Delfín
31. 08. 2008
Dát tip
Miroslawek: Já to taky na nikoho neházím!;o) Za své chyby i za svou tehdy prchlou povahu jsem si už vytrpěl dost! Snad proto se snažím být jiný a někdy se to i daří! Záleží na tom, jak na věci nahlížíš.Vždy může být Tvůj pohled optimistický či spíše pesimistický a od Tvého postoje se pak odvíjí i to ostatní! Poněkud jsem pozměnil svůj žebříček hodnot a myslím, že mi to spíše prospělo...;o)

Miroslawek
29. 08. 2008
Dát tip
Delfín: no to budeš muset zpytovat svou mysl a svědomí ty, ne já ;o)

Delfín
29. 08. 2008
Dát tip
Miroslawek: Je-li Tvůj život tak krásný a úspěšný, čím to, že z Tvých veršů i kritik mám zcela jiný pocit? P.S. Ani já nekouřím,a i když můj život není momentálně tak šťastný jako ten Tvůj, snažím se více si všímat spíše toho krásného než toho, co momentálně nezměním...;o)

Miroslawek
29. 08. 2008
Dát tip
Nejsem tvůj věrný kritik, jen metodicky procházím seznam děl. Že tam jsi spolu s ostatními tě pro mne nečiní nijak výjimečným. Nekouřím a miluji svou ženu, se kterou je můj život krásný a plný hřejivého pohybu, takže by sis své rady do osobního života mohl ušetřit pro potřebnější jedince ;o) A máš pravdu v tom, že jsi se mi zatím ničím nezavděčil. Ale (generalizace je ošidná věc) jiní třeba ano.

Delfín
29. 08. 2008
Dát tip
Miroslawek: Koukám, že můj věrný kritik se zas dostavil na mé stránky!;o) Pokud jde o ten pocit chladu, měl by sis raději zacvičit, ne jen listovat v odborných slovnících a pak to tady dávat k dobru! Mimochodem, kdyby sis taky vyřezával bramborová tiskátka, je to taky pohyb, co zahřeje! Co takhle přestat kouřit a jít si někam zajuchat se vnadnou děvou? Třeba bys taky poznal, že jinak voní seno koním a jinak zamilovaným, což objevil i S. J. Lec?;o) Jinak, Tobě se člověk s ničím nezavděčí! Takový zlatý má na literu i jinde vtipné básničky, třeba i na vyjmenovaná slova po "b". Já kdysi psal synovi něco podobného po "s" a hodlám to doplnit třeba pak taky zveřejnit... /Tenkrát to byla jediná možnost, jak si to zapamatovat, protože je učitelka nutila zachovat to nerytmické a nelogické pořadí, jak to kdosi dal do nových učebnic. A některá slova zcela jiná, než jsem se učil já.../

Miroslawek
27. 08. 2008
Dát tip
Gerontofilní fantazie o Dědu Vševědovi? ;o))))) Možná bys měl něco dělat se svou obsesí pro přívlastky, samé vycpávky, ten text je jako vaťák, ale ten aspoň v zimě zahřeje, tohle ne... no a ten rytmus, rýmy, to by tě člověk podezříval, že jsi na ně použil bramborovou tiskárničku... nebo snad stavebnici Merkur?

Pokud jste přijeli na kole, tak jo, je jich tam až dost. Jinak dobrý! (pro mě) *t*

Delfín
26. 08. 2008
Dát tip
A.H. To já mám ten svůj čeníšek pekelně citlivý...;o)

Delfín
26. 08. 2008
Dát tip
Díky! Je překvapivé, že i jiný muž má rád poezii v duchu starých mistrů...Dnes se city už tak moc nenosí... Mimochodem, neposílal jsi taky něco do literární Vysočiny?

A.H.
26. 08. 2008
Dát tip
Komu láska nezavoní, ten už ji nikdy nedohoní.

moorgaan
26. 08. 2008
Dát tip
tohle muzu.. verse, rymy, laska.. je tam vse co plyne ma to rytmus, dej je z toho citit leto proste- de to'.-))/***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru