Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta do hlubin reprezentantovy duše

26. 08. 2008
31
63
4164
Autor
Vaud

Psal mi jeden z Písmáků, abych mu napsal, jaká jsou má nejúspěšnější dílka. Uvědomil jsem si, že pár z nich tady vůbec nemám. Tohle je moje druhé nejúspěšnější, co se týče ohlasů. Je to původně vánoční přednáška pro lékaře. Poté, co dílko vyšlo v lékařských časopisech, dostal jsem množství nabídek, abych na toto téma diskutoval. Já jsme se mezitím zbaběle odstěhoval do ciziny. Nejspíš nebudete rozumět některým termínům, ale jen tak pro zajímavost jako nahlédnutí do jiného světa. ---------------------------------------------- ted jsem hledal neco o etice ve farmacii a narazil na http://www.androsa.cz/archiv/rizika-v-cinnostech-farmaceuticke-spolecnosti-2009/ kde je prezentace J. Horejsiho Reprezentant farmaceuticke firmy - pohled z druhe strany, ktera zacina citaci z meho fejetonu - to potesi :-))

Nedávno jsem slyšel, že osobnost reprezentanta představuje jen 15 % motivace k preskripci léku. Já osobně bych si tipnul, že je to více (hlavně u srovnatelných preparátů). Je vhodné, když firma posílá do terénu skutečné zástupce, nikoli „zas tupce“. Chtěl bych se zde trochu nevážně zamyslet nad reprezentanty tak, jak jsem je vnímal já z „druhé strany barikády“. Po letech strávených v nemocnici jsme si je s kolegy zařadili do několika kategorií. Věřím, že i oni mají nás, lékaře, rozškatulkované. Řada z nich jsou moji dobří přátelé, tak doufám, že nikoho neurazím. Takže…

 

Typ „Bárbína“

Typicky reprezentantka americké firmy s originálními preparáty. Sebevědomá, s dokonale upraveným zevnějškem. Nemusí to nutně být prvoplánová kráska. Zdánlivě se jedná o ideální typ. Tedy pokud je dostatečně prokrvena i šedá kůra mozková.

Výhoda: Ve vztahu k mužské části lékařské obce, hlavně klinikům a specialistům. Často si tyká s lékaři a působí jim matrimoniální obtíže. Většinou je značně neoblíbená mezi uštvanými lékařkami. Bárbína kupodivu zná odbornou stránku věci velmi dobře, ale muži‑lékaři se jí na to nikdy neptají a lékařky frustruje ještě více, že je tak dokonalá.

Typická hláška: „Teda, docente, ty seš takovej uličník, že mi nic nepíšeš! Ty na mě vůbec nemyslíš!“

Řízení auta: Čím je menší, tím jezdí rychleji. Pokud má kolem 150 cm, raději s ní do auta nesedejte!

Triky: Reprezentantka přinesla fotky z dovolené u moře se soukromou dvoustranou aktů, kterou nechtěla (?) ukazovat. Pak se honila po chodbě s jedním z primářů, který jí odmítal album vrátit. Ten rok měla nejvyšší prodeje ve firmě!

 

Typ „Plačka“

Většinou reprezentantka firmy východně od nás vyrábějící generika, bez větší výhody proti konkurenci. Snaží se v lékaři vzbudit pocit viny, že nepíše jejich preparát.

Výhoda: Pro některé generické firmy asi jediný způsob. Jsou firmy, které mají na Plačkách založenu strategii. Existuje dokonce Plačka I a Plačka II.

Nevýhoda: Destruktivní typ, lékař se jí snaží vyhnout.

Typická hláška: „Pane doktore, vy mi nic nepíšete a oni mě propustí!“

Řízení auta: Jezdí velmi, velmi pomalu, až to chvílemi vypadá, že usnula za volantem. Veze jen jednoho lékaře, protože na zadních sedadlech má zabudované dětské sedačky, které neumí vyndat.

Triky: Uštvaná, číhá na chodbě či v mezipatře, chodí s několika taškami, ukazujete si navzájem fotky rodiny.

 

Typ „Úča“

 Neurčitého věku a neurčitého vzhledu.

Výhoda: Zná kampaň a dovede jí prezentovat v kondenzované podobě. Přátelí se s ambulantními lékařkami.

Nevýhoda: Fyzicky trpí při komunikaci s lékařem a je na ní vidět, že už by „to“ měla nejradši za sebou. Nikdy si netyká s VIPy.

Typická hláška:„Konečně jsem zde s výsledky naší studie, na které jste se všichni tak těšili!!“

Řízení auta: Jezdí nerada, hlavně ve velkém městě a do míst, která nezná.

Triky: Nesundává si kabát ani v místnosti, čímž dává najevo, že už je na odchodu.

 

Typ „Sporťák“

Většinou muž – často u francouzské firmy (jedna z farmaceutických firem zaměstnává cíleně učitele s aprobací tělocvik + přírodní vědy). Dříve nosil v levém uchu náušnici, ale po přechodu k firmě se musel dát ostříhat a náušnici nosí jen o víkendu, aby mu nezarostla dírka.

Výhoda: Družný extrovert, tyká si téměř se všemi, všude ho rádi vidí.

Nevýhoda: Málokdy se bavíte o léku či o kampani. Lékař píše lék, protože Sporťáka zná z tenisu nebo z ochutnávky vína.

Typická hláška: „Pij, doktore, nebo ťa vyměním!“ nebo „To neřeš!“

Řízení auta: Jezdí dobře, rád se o autech baví a ochotně vám ho půjčí (někdy proto, že není úplně střízlivý). Vždy souhlasí s přepravou osob podle zásady „hádejte, kolik lidí se tam ještě vejde?“

Triky: Organizuje turnaje v tenise, ve fotbale, squashi, volejbale a je stále v pohodě.

 

Typ „Hezoun“
 
Většinou lékař. Nestandardně a nadstandardně oblečený.

Výhoda: Znáte se ze studií. Líbí se praktickým lékařkám (za kterými ale moc nejezdí…).

Nevýhoda: Je na něm vidět, že ho to moc nebere.

Typická hláška: „My za vámi moc nechodíme, protože jste nám nepřipadal důležitý. Nejdříve nám nastavte 50 pacientů a pak se začneme bavit.“

Řízení auta: Nikdy vás nesveze. Většinou se schází s ostatními MSR na presu u benzinové pumpy.

Triky: Jezdí spíše zaběhnuté preparáty. Reprezentant přinesl tabulku s úhradami na léky své firmy: „Já jezdím jen to svý, vůbec netuším, na co jsou ty ostatní naše preparáty.“ Nebo: „Dvě ‚ss‘ v názvu říkáš? No, jezdím s tím lékem sice už dva roky, ale nikdy jsem nad tím nešpekuloval, kolik je v názvu ‚s‘ a kde se píšou.“

 

Typ „Úporný/úporná“

Většinou z firmy, která má velmi přesně vymezené mantinely typu „tři minuty budeš mluvit a pak mu dáš tužku, abys udržel pozornost, a ten kalendář mu dej až nakonec“.

Výhoda: Někdy musí být člověk úporný. Kupodivu má většinou dobré prodeje – alespoň zpočátku…

Nevýhoda: Doktoři ho neradi vidí a vyhýbají se mu. Není schopen empatie a improvizace a většinou hypertroficky prezentuje kampaň.

Typická hláška: „Mohl bych se přesvědčit, zda si aktualizuješ binder naší firmy s propagačními materiály? A pak si řekneme něco o té studii, co jsme nakousli minule. Nic nového sice nemáme, ale aspoň si to pěkně zopakujeme.“

Řízení auta: Má v autě masážní podložku, termosku s kafem a svačinu z domu. Rád mluví o autech, protože to slyšel od Sporťáka. Přepravu osob typu „hádej, kolik se nás tam vejde?“ považuje za nezodpovědnou.

Triky: Na několik Úporných jsme měli vytvořený dokonce signalizační systém a odvolávali jsme se k „naléhavým případům“, pokud byla návštěva příliš dlouhá. Jeden náš profesor se před Úpornou dokonce schoval do skříně! O titul destruktivní nápad roku v této kategorii soutěží jedna z nejmenovaných firem, jejíž reprezentant nás zval na večeři a chtěl v jejím průběhu prezentovat z laptopu obrázky bércových vředů, čímž podmiňoval konání večeře… Pokud chcete snížit náklady na občerstvení, vřele tuto strategii doporučuji. Možností, jak zaujmout lékaře, je jistě mnoho. Za praktickými lékařkami jezdí reprezentanti – Budulínci. Reprezentantky nosí barevné oční čočky, což podstatně zvyšuje preskripci u některých lékařů ("já ty léky píšu jen kvůli vašim smaragdovým očím, kolegyně").

Některé typy reprezentantů se v čase mění: znám Bárbínu, která se po přechodu ke generické firmě stala Plačkou, a Sporťáka, který kvůli zranění nemůže provozovat sport a stal se Úporným. Z jedné Úči se po pár měsících u firmy vyklubala Bárbína, ale to je spíš pohádka o Popelce než realita. Existují také kombinace typů – dokonce bych řekl, že některé jsou žádoucí. Ideální reprezentant – muž je podle mne 80 % Sporťáka + 20 % Úporného, optimální reprezentantka 75 % Bárbína a 25% úča. A co vy? Koho byste chtěli vidět ve své ordinaci?


63 názorů

Vaud
09. 03. 2010
Dát tip
to je dobry - ja jsem marne premyslel nad nejakym dalsim typem :-), ale Slizoun tam chybi :-)) jinak minimalne ze dvou zde citovanych repu jsou velci bossove ve farma prumyslu

Vaud
05. 03. 2010
Dát tip
dej to přečíst mamce :-)), jsem zvědav, co na to bude říkat :-)

Vaud
30. 01. 2010
Dát tip
:-))

FAE BOMB
30. 01. 2010
Dát tip
Tip.

Vaud
26. 01. 2010
Dát tip
Diky!!

Wecfarien
26. 01. 2010
Dát tip
Super *

Vaud
09. 09. 2009
Dát tip
on to oceni, az bude pracovat v praxi - v Medical tribune se o tom asi 3 cisla diskutovalo :-)) a nektery firmy si na zaklade meho fejetonu udelaly firemni seminare :-)

Robinia
09. 09. 2009
Dát tip
Přepošlu synovi, studuje medicínu :-) zástupce versus vyslaný zas tupec... paráda :-)

Diana
13. 04. 2009
Dát tip
Skvělá studie, díky které jsem se dověděla, že taková profese existuje *

Vaud
05. 03. 2009
Dát tip
taky to nemaji jednoduchy - ja bych to delat nemohl je v tom nejakej element ponizen, kdy musis projit tou ulickou hanby mezi duchodci a pak casto vysvetlovat nekomu neco, co ho nezajima a nekdy dokonce (k memu zdeseni) tomu vubec nerozumi

Vyčerpávající studie.

Montrealer
14. 09. 2008
Dát tip
Reprezentanti jsou SQĚLÍ

Vaud
01. 09. 2008
Dát tip
áááá, tak to jsem moc rád :-)

Marcela.K.
01. 09. 2008
Dát tip
Neznali to :-) Náš doktor se u toho řehtal a říkal, že to přesně vystihuje ty typy. Bárbína a Plačka jsou prý přesný... jo a taky prý znal jednoho Hezouna a ten ho prý děsně štval! :-))

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
díky moc :-)

Armand
31. 08. 2008
Dát tip
:) posílám úsměv a pozdrav do Barcy! *

Marcela.K.
30. 08. 2008
Dát tip
Neboj, v pondělí sloužím... otestuju je, pak se ozvu ;-)

Vaud
30. 08. 2008
Dát tip
tak to jo :-) jak jsem to psal, tak mi to přišlo hrozně trefný, teď na to koukám jako na něco z jiného světa... jsem zvědav, co na to řeknou - Medical Tribune na to mělo asi 2 nebo 3 čísla diskuse :-) a Servier si na to téma udělal seminář (zrovna ten kámoš, co nás zval na ty bércové vředy - nepoznal se :-)) - pak mi říkal, že byl asi mladej vůl :-))

Marcela.K.
30. 08. 2008
Dát tip
No já naše doktory moc nepřeceňuju, takhle kdyby to byla nějaká super počítačová hra, to bych se nenamáhala, ale článek v odborném tisku... no nevím, nevím ;-)) vyzkouším je a dám pak vědět.

Vaud
30. 08. 2008
Dát tip
třeba to znají - já jsem klasik :-)) a navíc jsem to kdysi poslal do Medical Tribune a ještě jsem si to vytiskl v jednom časopise, co jsem vydával

Marcela.K.
30. 08. 2008
Dát tip
To v práci vytisknu našim doktorům ...třeba budou mít nějakou kategorii navíc, nebo budou chtít na vyšetřovnu větší skříň :-)) Už mě nebaví je pořád "odvolávat k případu" ;-)

j_i_r_i_k
29. 08. 2008
Dát tip
:))) Uf, tak takhle jak to píšeš to jako legrace vypadá a být tam, tak bych se asi dost bavil. Ovšem když potom člověku dojde, že tito lidé poté opravdu zastávají vedoucí funkce, tak mi nějak úsměv pomalu ale jistě tuhne.

Vaud
29. 08. 2008
Dát tip
první den na MBA jsme měli cvičení modelovou situaci, že podřízení nečtou maily.Měli jsme ve skupinkách navrhnout řešení. Kromě naší skupinky - 80% by si najalo externí agenturu, která by nacvičila se zaměstnanci čtení mailů. Zbývajících 20 % navrhovalo team building v lese. Přicházíš o spoustu legrace :-)

j_i_r_i_k
28. 08. 2008
Dát tip
Vaud: Ja bych tez o odpovedi nepochyboval, lec obavam se, ze bych se s ostatnimi neshodl... Proto ze me nikdy nebude uspesny obchodnik, no co uz.

Vaud
28. 08. 2008
Dát tip
podezdivko - diky - potesilo me to moc

podezdívka
28. 08. 2008
Dát tip
Dokonalé :-)) Hodně mě to pobavilo. Za čtení každého tvého díla by mně nemrzelo dát regulační poplatek 30,- Kč :-)) Pomáhají mnohdy víc, než návštěva v ordinaci praktického lékaře. Alespoň po psychické stránce :-)

Vaud
28. 08. 2008
Dát tip
Hoj hoj j_i_r_i_k_u - je to pravda - základem je více či méně povedená manipulace. Děs-běs. Drž se od toho dál. Psal jsem na to téma nějaké články do MBA, ale napíšu i něco česky. Je to zajímavý. V kurzu MBA na otázku, jestli se má v obchodu lhát, nikdo nepochyboval o správné odpovědi :-)

j_i_r_i_k
27. 08. 2008
Dát tip
Klidně přidávej i další dílka, jež jsou úspěšná, leč nejsou psána pro každého, u tohoto konkrétně jsi mne velmi příjemnou formou zavedl do světa, kterému se snažím vyhnout, jak jen můžu (tedy svět obchodu, kde prakticky neexistují reálné důvody, proč by se měl konkrétní kontrakt uzavřít, a záleží tak čistě na lidských slabinách a manipulaci).

jj... uhodnul.. jen mi to nějak nešlo přes prsty..;))

Vaud
27. 08. 2008
Dát tip
neco mezi Ucou a Plackou - tak to je Uca pro prvni stupen :-) ta numera - to ma jako 5% Barbiny?

moje teta tohle dělala.. tak nevím.. asi něco mezi Účou a Plačkou..(65x30)..;)))

Alojs
27. 08. 2008
Dát tip
ále, své fandy to má... a písmák není jenom o "nezaučených mladejch". kouknu hned na tvé další texty. když jsem tady nebyl, hodně jsem toho promeškal. tam si chuť - bezesporu - napravím :)

Vaud
27. 08. 2008
Dát tip
Alojs - tohle je opravdu pro jine publikum - tam to sedlo jako prdel na hrnec ale musim rict, ze i s odstupem casu a z jineho mista, z toho zas tak odvazanej nejsem - asi jsem vedel, proc to sem nedavam.

Alojs
27. 08. 2008
Dát tip
noooo... ačkoliv nerad, taky se tentokrát (výjimečně, jsem přece jenom hodný) přidám na druhou stranu barikády. Nedokážu přitom jednoznačně vyjmenovat důvody, proč jsem se nebavil jako ostatní. Možná je to příliš dlouhé, možná mě zrovna tato tématika míjí... možná tomu opravdu nerozumím, jak píšeš v úvodu. Přiznám se - ano, některým záležitostem jsem vskutku nerozuměl. Co se nadřazenosti týče... ta je zřejmě na místě. Jinak by podobné dílko nemohlo vzniknout. ... není to špatné, ale psal jsi v úvodu "cosi o nejúspěšnějším fílku" a já byl možná až přespříliš natěšen. ... nevadí :) příště mě zase dostaneš.

Zuzulinka
27. 08. 2008
Dát tip
já teda docela rozumím a musím říct, že mě to i bavilo...řekla bych, že naše organizace má ještě pár jiných typů, teda nezařaditelných do těhhle kategorií, ale blbci se najdou asi všude:)*

Vaud
26. 08. 2008
Dát tip
JDT - napíšu o tom článek někam do Vesmíru nebo jiného časopisu. V USA je reputace zaměstnanců farmaceutické firmy na úrovni výrobců krátkých střelných zbraní. Přitom je 90 a víc procent nových léků vyvinut farmaceutickýma firmama a zbytek nepřímo též. Proč má průmysl, který zachraňuje životy, tak špatnou reputaci? Zřejmě to tkví v naprosto zahnojeném prostředí na úrovni marketingu a obchodu. Máš pravdu, že je to hodně podobné s politikou.

avox
26. 08. 2008
Dát tip
Já jsem pacientka, která si jde jednou za tři měsíce nechat změřit tlak a předepsat lék. Může mne vzít čert, když mne v čekárně bez výstrahy a omluvy předběhne persóna s velkou brašnou a já musím čekat o půl až tři čtvrti hodiny déle... O jaký typ jde, je mi v tu chvíli šumák :-) jo font mi nevadí */

Markel
26. 08. 2008
Dát tip
líbilo a pobavilo, jako téměř všechny tvoje věci - T

Vaud
26. 08. 2008
Dát tip
Honzyk - máš pravdu - je to v úvahách Nadřazenost? Určitě - pohrdám touhle hrou na doktora a na reprezentanta. Je to hrozně zajímavý, ale někam jinam než sem. Lékař ví, že mu reprezentant lže, ale podvědomě stejně předepisuje na základě lživé informace nebo toho, že má prodejkyně větší kozy. Ty jsi pak léčen ne podle toho, jak lék funguje, co potřebuješ, ale na základě dárků nebo make-upu. To je předci špatně.

Vaud
26. 08. 2008
Dát tip
díky všem :-)) sid - to mě dostalo :-)) domin.go - něco jsem napsal v Comicsu a přišla za mnou jedna stará panna z literárního klubu a řekla mi, že nejsem intelektuál a do jejich klubu nepatřím, dokud píšu Comicsem - tak já mám osobní motivaci :-)

Honzyk
26. 08. 2008
Dát tip
p.s. pardon: a neni to fejeton:)))...ani vomylem ne....ale kde se z jeho "zanrove vody" napit, kdyz v npovinach umlacen politikou, zeo..?..........

Honzyk
26. 08. 2008
Dát tip
...a mozna kvuli tomu silenymu proflaknutymu nazvu.........a kvuli jakymusi nadrazenymu postoji autora textu...cejtim na sto honu...

Honzyk
26. 08. 2008
Dát tip
...hm, precet, ale nevim nejak: nebavi me to....proc...?... mozna odpor k vyctum jakymkoli....

sidonia
26. 08. 2008
Dát tip
skvělý čtení! moc jsem se pobavila mám ráda tvůj inteligentní humor (inteligentní nemyslím kvůli počtu použitých cizích slov, ale proto, že není laciný a nízký:) ) vůbec to s tím nesouvisí, ale před nedávnem sem byla s našimi klienty (ADHD 9-12 let) na táboře a měli jsme tam takový úkol, že dítě přes určité překážky muselo dosáhnout na určitý předmět. Jednomu klukovi se to nedařilo a ostatní devítiletí šprčci na něj pokřikovali: "Využij svou nakumulovanou hyperaktivitu!!!":)))) no, to já jen tak tak díky, že sem mohla číst, ahoj a pěkný zbytek dne:)

Alú
26. 08. 2008
Dát tip
Máš prostě výborný smysl pro humor, Ty nebavíš, Ty prostě mluvíš. Zrovna by jste se mi tady pane doktore hodil, protože Vaši čeští kolegové jsou neuvěřitelní mantáci! A já za něj budu také, jenže pod lupou. *

domin.go
26. 08. 2008
Dát tip
Já žádný takový klub neznám, ale ta myšlenka je sympatická. Nevím, kde se to ve mně vzalo :)

bezva.. dík ;-) *

FunThomas
26. 08. 2008
Dát tip
můj kamarád také patří k odpůrcům Comic S. - říká: Je děsné když vidím něco napsané v Times, ale pořád lepší než Comic :-D Jinak, tip ***

kapitan
26. 08. 2008
Dát tip
Vtipné...

tsuki
26. 08. 2008
Dát tip
cha.) vzhledem k tomu, že se v tomhle prostředí taky pohybuju je mi to ještě o to bližší.) *

Vaud
26. 08. 2008
Dát tip
domin.go - kdysi jsem v tom začal psát, tak už to tu doklepu - než se smažu ale na fontu to asi nestojí Ale jsou prý celé kluby intelektuálů - odpůrců tohoto fontu. To mě nakoplo, abych v něm dál psal.

clovrdik
26. 08. 2008
Dát tip
:-) dobrá klasifikace :-)

domin.go
26. 08. 2008
Dát tip
Nesnáším Comic Sans MS :)

hehe :-)

katugiro
26. 08. 2008
Dát tip
Haha, budulínci - strašilvé :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru