Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Až nepřestane pršet

28. 08. 2008
6
11
1496
Autor
Ta_Audrey
Už nikdy nepřestane pršet. Ledové provazy sešněrují zemi a nebe, budou si blíž, obtěžkané mraky zahalí planetu. Spodní vody se brzy nasytí a začnou se vzdouvat, probublají se k povrchu a protlačí se ven, nejspíš v noci. Lidé budou spát, možná neklidně, ale ne víc než jindy, zatímco na polích, v promáčené tmě, vystříknou z půdy první pramínky. A potom bez varování, stejně nepozorovaně, zato s neslyšným hrozivým zurčením, explodují i za okny na jejich zahradách. S ránem a skomírajícím denním světlem se vkrade i záblesk do jejich zpoceného snění – probudí se a do široka otevřou oči, posadí se na posteli a jako by věděli, kam mají jít, s mrazivou předtuchou se vrhnou k oknu. Budou tam. A bude jich tolik, že při pohledu na ně lidé oněmí, nehybně strnou ve svých vychládajících pyžamech. Nebudou tryskat vysoko, ale poplazí se při zemi, jako hadi; jen když vyprskne nový, neviditelná síla ho vyžene vzhůru. Hladina zkalené vody se oddělí od prosáklé hlíny a začne pomalu stoupat, zahalí vrcholky trav a houpavě nadnese všechno, co se nepotopí. Matné odstíny, které se na ní roztančí, nepozorovaně vplují do lidských očí, strhne je vír a chvíli jimi bude zmítat, až se rozlijí dál, do duše, kde se utiší a jen občas zašplíchnou o nepropustnou lebku.
    A tak tam budou stát, někteří v neurčité naději zkusí telefony, zapnou televizi, horečně oběhnou všechna okna, ale to budou výjimky, protože většina postupně, s roztřesenou naléhavostí, podlehne vkrádajícímu se šílenství. Budou si představovat, jak se voda dere pod jejich prahy, uvidí v duchu zvětšující se louži, naskládané židle a přisunuté skříně, na které vylezou, až bude nejhůř. Jenže oni tam vylezou ještě dřív, už když se bude vzdouvat koberec, usadí se a vyděšeně počkají. Představí si lapání po dechu, až budou zbývat poslední centimetry u stropu, a až se voda vyvalí do podkroví, budou se vznášet v potemnělém prostoru…   
    Ale stane se to jinak. Zatímco stojí u oken a sinají hrůzou, v dálce se sbírá obrovská, hučící, každou tisícinu vteřiny mohutní, řve, burácí, je nepředstavitelná, vzdouvá se a v neskutečné rychlosti nasává všechno, bedny, zvířata, auta, střechy, lesy, rve mosty a přetváří je na drobné, přehlédnutelné body ve svých pěnách. VLNA.

11 názorů

Ta_Audrey
29. 08. 2008
Dát tip
já to taky myslela obecně a taky se značnou nadsázkou, prostě mě ta představa pobavila... :) jasně, že nechtěla...

JiKo
29. 08. 2008
Dát tip
myslím obecně ;-)

JiKo
29. 08. 2008
Dát tip
to bych nikdy nedokázal říct... a hlavně takovou věc bys ani nechtěla slyšet

Ta_Audrey
29. 08. 2008
Dát tip
:))))))))))))) a proč ne, viď když jí miluješ, není co řešit :)))))))))))))

JiKo
29. 08. 2008
Dát tip
je to jak říct miluji tě, krávo... prostě tomu nejde věřit :-) neviděl

Ta_Audrey
28. 08. 2008
Dát tip
a JiKo, viděls Bratříčku, kde jsi ? Ta povodeň na konci, to je nejspíš ona :)

Ta_Audrey
28. 08. 2008
Dát tip
JiKo - jakej záměr, to je prostě MIMO a MIMO nemá řád natož pravidla, prostě je to poetický drámo, víš... :) Honzyk - vod Žaka Roga, ae dajli medajli, někdy prostě stojí za to rozpoutat povodeň, aby bylo možno se s někým zachránit...a víš, že je zdravy jít aspon jednou týdně "na prasáka" ( ani sprcha ani zuby ) :) ? sestřičce i kápovi díky !

kapitan
28. 08. 2008
Dát tip
Potopa...

jako tsunami*

Honzyk
28. 08. 2008
Dát tip
...by se mi libilo, bysme se spolu zachranili, no a pak bysme hledali dalsi prezivsi...a ty kurvy bysme este pristrcili pod vodu, jeje... ----a pak bysme dostali medaili, ...ale vod koho..?)* ...jo, voda, to je my...ja se meju jako Hitler(nejaka obsese) petkrat denne....desny.)>.

JiKo
28. 08. 2008
Dát tip
někde se má protrhnout přehrada?:) jinak se mi na tom nepozdává použití občasné poetiky (Matné odstíny, které se na ní roztančí, nepozorovaně vplují do lidských očí) ... protože zkrátka nezapadá do tohozáměru vykreslit drámo. chcešli rozvířit ohně pekelné nepoužívej růže a holubice ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru