Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Schéma života

07. 09. 2008
7
28
2836

Ráno mě jen zřídka kdy něco překvapí, ať už mluvíme o budíku nařízeném na pátou hodinu, ospalém pohledu do zrcadla či o zpoždění tramvaje. Co mě však dokáže značně vyvést z duševního klidu jsou oči mé ženy. Zdá se mi, že mají každý den jinou barvu. Dokonce občas pomíjím, že jsem ženatý. Ona nežije v realitě, žije v agónii, kterou s ní odmítám sdílet, proto marně hledám důvod naší svatby.

        

Práce je stereotypní, což jsem ochoten připustit. Pracuji v kanceláři, kterou naneštěstí nesdílím sám, ale ještě s jedním nesmělým úředníkem, jehož schopnost komunikace značně trpí. Často se mi stává, že úplně zapomenu, zda-li mě již daný den pozdravil nebo ne.

        

Minulý měsíc jsem začal podvádět manželku s výrazně mladší ženou. Je to sekretářka mého šéfa, který s ní podvádí zase svoji manželku. Řekl bych, že tento koloběh vyhovuje všem informovaným stranám.

        

Přímo od ní si většinou zajdu do kina na nějaký kvalitní film. Poslední dobou jsem si oblíbil moderní švédskou kinematografii, o níž čas od času něco prohodím s milenčinou nejlepší kamarádkou. Ve filmovém oboru se vyzná.

        

O víkendech chodívám na střelnici. Ovládat střelbu je v dnešní zběsilé době velice praktické. Pokud v budoucnu někoho zastřelím, rozhodně se z toho nesesypu.

 

Večer usínám.

 

Zřídka kdy mě něco překvapí.


28 názorů

StvN
27. 09. 2008
Dát tip
Popravdě, nevěřím ti ani slovo. Opravdu je to schématické, především literárně. Škoda.

stanislav
11. 09. 2008
Dát tip
pěkné pěkné tedy, to finále

Lakrov: jejda, snad se nezlobíš.

Lakrov
09. 09. 2008
Dát tip
Pro mario czernay: > Dělat dvakrát totéž? Ne:-) Zapoměn na to. To se tě netýká. Byl to omyl.

Je dobré, když má autor víc možností své realizace a nezůstává stát ale zkouší. Lakrov: Nenepsalas komentář zas tak špatný, nemusíš se tu omlouvat, tady vládne nekončící pohoda. Nuže Lakrov, dobrá, dost ironie. Jestliže někdo dílko přečte a napíše komentář, stává se automaticky "samozvaným" kritikem.: Pro mario czernay: můžeš to trochu konkretizovat ve vztahu k tomuto dílu? Dělat dvakrát totéž? Ne:-)

Pěkně řečeno, vysvětleno. Ano a musím s tebou souhlasit, jelikož tohle je tak trochu protipól mé předchozí tvorby, která je naopak spíše detailistická, zde jsem se snažil o jakýsi souhrn, sled faktů.

Winter
09. 09. 2008
Dát tip
účelně, účelově - kdyby existovalo slovo mezi tím, tak ho použiji - prozatím jsem se přiklinol k prvnímu tvaru. Jde o to, že znáš příběh, který chceš vyprávět (jeho kvality necháme stranou) a jsi schopný udělat všechno, abys ten příběh (v tomto případě spíše stav mysli) odvyprávěl. Jenže svět se skládá i se zdánlivě neúčelných maličkostí a přijde mi trochu chyba text o ně ochudit - protože jsou to právě ony, které výsledný příběh umisťují do "osobní zkušenosti" čtenáře. Takhle zůstáváš jenom u "velkých" věcí, což sice není špatně, ale podle mě to jde i lépe. Takže tak.

Lakrov
09. 09. 2008
Dát tip
> Vysvětlete mi už někdo, co myslíte tou účelností Ze mně to slovo (účelnost) nevypadlo. První ho 'vyslovil' Winter; domnívám se, že měl na mysli spíše účelovost, ale nepovažuji za vhodné rozebírat číkoli názor. To by měl udělat autor názoru sám. Celkově ke zdejším komentářům: Ony jsou to často spíš ukázky znalosti cizích slov a způsobu formulace v oblasti literární kritiky, než názory, vystihující komentované dílo; takové vizitky 'samozvaných' kritiků. Ale občas z těch názorů vydedukuješ i něco užitečného.

Ano, asi rozumím, jen jsem si chtěl být jistý :)

Alojs
08. 09. 2008
Dát tip
je :) ale to je jedno. kdybych napsal samoúčelný, tak by to bylo blbé. účelnost není v tomto případě vůbec špatná.

Není to světí?:)

Alojs
08. 09. 2008
Dát tip
neznáš rčení "účel svědčí prostředky"?

Vysvětlete mi už někdo, co myslíte tou účelností :D JSem zvyklý spíše na samoúčelost :D

Alojs
08. 09. 2008
Dát tip
předvídatelný závěr a do toho minimálně dvě chyby v interpunkci. vyprávěcí styl jednoduchý a účelný. jednohubka.

Water Lily
08. 09. 2008
Dát tip
Hmm...připomíná mi to podzimní večery...jsou takové holé a bez citu, bez citu jako se asi někdy cítíme my...laxní ke světu, možná příliš poddajní k toku života, kdo ví:-)

Nemohl.

Lakrov
08. 09. 2008
Dát tip
Pro mario czernay: můžeš to trochu konkretizovat ve vztahu k tomuto dílu?

co myslíš, Water Lily?:-)

Být to opravdu účelové, tak to nenudí, myslím, Wintře. Není snad až drastická většina prózy a poesie tzv. účelová? Nebo si snad myslíme, že všechno krásné a zajímavé přišlo jak lavina bez příčiny? A je-li příčina neznámá, bývá znám její důsledek? Ale co když je příčina známá jako v tomto textu, je znám i její důsledek? Tím tento text nechává otevřenou otázku a přemítat o účelovosti či snad významu přijde mi, nezlobte se kolegové, nesmyslné!

Lakrov
08. 09. 2008
Dát tip
> Je to narážka na stereotyp Oceňuji literární útvar, motivovaný nějakým zřetelným záměrem

Winter: S tím (ne)vývojem souhlasím, každopádně děkui za podnětnou kritiku. mario, muessa, clovrdik: jsem rád, že se vám to líbilo. Lakrov: Samozřejmě, že máš pravdu. Je to narážka na stereotyp

Lakrov
08. 09. 2008
Dát tip
Dočteno. Přiznávám, že chvíli pátrám po významu -- název pomůže. Jde z toho (aspoň na mě, člověka z minulého století) taková podivná hrůza; jak zbyteční, povrchní (neumím to teď vyjádřit přesněji) mohou lidé být. Tenhle text chápu jaku jistý druh kritiky oné povrchnosti a byl-li míněn jinak, pak sem můj komentář vůbec nepatří. Diskusi se nebráním.

clovrdik
07. 09. 2008
Dát tip
dobře napsaný ...; "Řekl bych, že tento koloběh vyhovuje všem informovaným stranám." .. výborně shrnutý; TIP

Winter
07. 09. 2008
Dát tip
mario má pravdu, nicméně tentokrát mi zdá, že jako celek se tahle miniatura jeví až příliš "účelně" (ne samo). Protože stanovisko textu (vypsané již na začátku) se vůbec nevyvíjí, což je možná i logické, ale zároveň to poněkud nudí, řekl bych.

Děkuji.

Poměrně temné a pranýřující sebe sama.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru