Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Depka 11.září

09. 09. 2008
3
31
4508
Autor
Delfín

Tahle báseň plná vzdoru mne napadla právě v ono osudné datum loňského roku, kdy i na mne dolehlo cosi neblahého. /Proto ten název!/ A stejně jako v těch, kteří ten masakr zažili, i ve mně se probudil vzdor proti neblahé sudbě osudu! I když depka tvrdě mučí moji duši bolavou, nepadnu jí do područí, mám dost tvrdou hlavu svou! A ač z očí slzy kanou, rty zpívají nový hit: "Sny mé krásné, nashledanou... Sejdem se, až bude líp!"

Vítr pouště podle zrnek
třídí písek žlutavý,
zas jsem blínu vypil hrnek,
pranic mne tu nebaví!

Z očí jsou studánky slané,
v oáze tu vytrysklé,
neuhasíš, smutku pane,
žízeň duše vyprahlé!

Srdce bloudí někde v dáli,
honí se za marným snem,
depka je teď host můj stálý,
jak v USA černý den!

Mně nechybí jen dvě věže,
já jsem ztratil mnohem víc,
snažím se pat uhrát svěže,
místo abych už se pic!

Ale nějak se mi příčí
už to jednou provždy vzdát,
ač mne život dosti ničí,
dokud žiju, budu psát!

Čím rychleji miřím ke dnu,
tím spíše se odrazím,
dám si blínu ještě jednu,
zas to zkusím! Já to vím!

 


31 názorů

Delfín
11. 09. 2008
Dát tip
Že Ivušku pozdravuji a přeji vám oběma /či více?/ krásný zbytek večera! Vždyť noc je ještě mladá... Na promluvy moudrých je čas za dlouhých zimních večerů, kdy se venku čerti žení!;o)

Mám tady kamarádku Ivušku, tak ty citáty dobereme později, ano? To jsi moje krevní skupina - dočista :)))

Delfín
11. 09. 2008
Dát tip
Tuším, že Livius...Znal jsem spoustu citátů, básní i písní, taky vtipů, ale teď jsem jako vygumovný...Zřejmě nedostatek spánku...;o(

No tak to teda vůbec nevím. Ty?

Delfín
11. 09. 2008
Dát tip
Jsou chvíle, kdy neumíme snésti ani svých neřestí, ani léků proti nim...Hádej, kdo to napsal?

Nezvedám, komentuji :)))) s Camusem!

Delfín
11. 09. 2008
Dát tip
Díky Ti, Jarmilko, za Tvoji snahu mne potěšit a morálně povzbudit...Ale tohle je rok staré a já se mezitím už sám poněkud pozvedl /duchovně!a OTUŽL I VŮČI STRESU..;O(

"Všichni lidé nacházejí v životě něco příjemného. A to jim pomáhá dál žít. Právě k tomu se uchylují, když jsou u konce svých sil." /Camus/***

Delfín
10. 09. 2008
Dát tip
moorgan: Inu, psal jsem to před rokem a nebylo mi dvakrát hej! Měl to být takový pokus o moderní pojetí a tak trochu návod, jak to nevzdat...;o)

Delfín
10. 09. 2008
Dát tip
Miroslawek: Co nadělám! Byl to pokus o změnu, byť už rok starý...Takhle podobně pro mne vyznívá srovnání Tvých novinek s tím starším.Člověk nemůže psát jen samé slaďáky...;o)

moorgaan
10. 09. 2008
Dát tip
pokud si odmyslim politicky a manifestacni obsah, tak samotne verse ktere miri z tveho smutku se cekem podarily,ale celkove to vyzniva tak nejak neslane nemastne...i kdyz mozna!..prave proto-/**

Miroslawek
09. 09. 2008
Dát tip
"Tahle báseň plná vzdoru" je zatím asi nejhorší, co jsem od tebe četl. A to je co říct.

Delfín
09. 09. 2008
Dát tip
TheEvilOne: Před vojnou jsem jezdil na montáže a chlastačky byly jediná změna v tom nekonečném koloběhu stále se opakujících činností, tedy kromě kina, pingpongu a šachů...Raději jsem změnil po vojně povolání, aby ze mne nebyl notorik... Nenutím Ti svoje názory ani svá dílka, to doporučení bylo jen z toho důvodu, že si s rajmundem a zřejmě i dalšími o mně myslíte, že jsem cosi požil! Ale jediný omamující prostředek byla dnes injekce u zubaře, když mi trhal zub a pak ten prášek na bolest. Prostě jsem jen zkusil šokovat změnou repertoáru a zjistit, kolik sem přilákám lidí...;o) Jinak jsem docela společenský a přátelský človíček, hledající na životě spíše to hezké! Taky Ti přeji hezký zbytek večera.

Delfín
09. 09. 2008
Dát tip
TheEvilOne: Přítel! Když Marjánku, tak leda tu nohatou, kozatou a s pěknou tvářičkou i dalšími vnadnými lákadly! Když pozorně přečteš mé odpovědi na komenty, jukneš na jiné mé básně včetně té, kterou tady doporučuji, poznáš, že nejsem žádná troska se dvěma promile "alkaholu" v krvi, ale tvor propagující spíše opačný pohled na svět, i když: "I muži mají své dny, kdy si tiše zalezou do jeskyně se svým žalem a počkají, až je to přejde!" Anebo si najdou něco, co je zabaví a oputá od černých myšlenek!Báseň byl takový pokus o něco jiného...

Delfín
09. 09. 2008
Dát tip
Všem: Pokud se podíváte na moji báseň "Omnia vincit amor!" a přečtete si pak i komenty, najdete tam též píseň "Dobrý den ministře Parkanová!". Možná, že tento druh protestu proti nesmyslné politice našich mocipánů vám bude bližší...;o)

Delfín
09. 09. 2008
Dát tip
TheEvilOne: Já to nepsal, abych sklidil vavříny! Spíše je to takové memento. S tím, co nám provedli krátkozrací politici, když sem pustili Američany s tímjejich radarem, se klidně můžeme ocitnout taky v podobné situaci a důležité je to pak nevzdat!;o)

Delfín
09. 09. 2008
Dát tip
Alojs: Máš pravdu! Měla to být v konečném výčtu báseň burcující i ty druhé, aby nic nevzdávali a zas se pozvedli z prachu a popela jak bájný pták Fénix! Aby s nezdolností psa Filipsa se jen otřepali a šli do toho znovu, jakkoliv těžké jim to připadá...;o)

Delfín
09. 09. 2008
Dát tip
Rajmund: Ale já nejsem zfetovaný a nikdy jsem ani nebyl! Drogy neuznávám...;o)

Delfín
09. 09. 2008
Dát tip
Honzyk: Je to rok starý text zveřejněný už jinde. Nějak na mne loni dopadla depka ať už z osobních důvodů, tak z toho, co jsem po letech zas o tom četl! Spojil jsem tedy dvě věci v jedno, i když hlavní důraz jsem kladl na poučení z toho vyplývající: Nikdy se nevzdávej, ať se děje cokoliv! /Nebo, jak pravili staří 4echové: Netrať naděje, když se zle děje!/

Delfín
09. 09. 2008
Dát tip
elfka_Sea: Díky! Ono se strašně moc rychle zapomíná, co dokáže blbost a arogance mocných způsobit v hlavách pomatených fanatiků! Mám strach, že po podepsání té smlouvy o radaru jsme i my v ohrožení! A tak trochu chci připomenout, jak statečně to nesli ti nevinně trpící. Z toho bychom si měli vzít vzor a nic nevzdávat, jakkoliv těžké nám to připadá...;o)

Delfín
09. 09. 2008
Dát tip
Prostředníček: I na mne loni padl splín, jednak z vývoje vlastního života, jednak z toho, co jsem viděl v dalších dříve nezveřejněných záběrech a taky o tom dost podrobně psali v Readers digest. Bylo to dost deprimující, ale na druhé straně se člověk poučil z příkladu těch, kterých se to přímo týkalo a vlastně nevinně trpěli za blbost a aroganci mocných, že nic se nemá vzdávat! Trochu bych rád i varoval před tím, že by se to klidně mohlo týkat i nás! ;o)

Alojs
09. 09. 2008
Dát tip
připojuji se k těm, kterým tento textík nesedl. možná mi vadí všeobecně spjatost s 11. zářím. zrovna takhle bych o této události neveršoval.

Rajmund
09. 09. 2008
Dát tip
Taky bych si šlehnul, ale mám absťák..

Honzyk
09. 09. 2008
Dát tip
...podobne jako prostrednicek : prilis manifestacni text...a po "te dobe" nijak neuchopeny zevnitr, jestli mi rozumis...

elfka_Sea
09. 09. 2008
Dát tip
Já myslím, že autor má velký potenciál...a snaží se ho uchpit... *t líbí se mi myšlenky a některá spojení.

Na mě padl splín po přečtení tohoto textu. ale to nic ve zlém. Toť jen pocit

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru