Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zyzax

07. 10. 2008
2
12
1885

Jedna.

Před budovou kanceláří společnosti Zyzax, vyrábějící optické přístroje, prudce zastavilo auto a nárazníkem se téměř dotklo dopravní značky zákazu stání. Z omšelého vozu vystoupil nečekaně elegantní mládenec. Dopnul si sako, přejel palcem puky na kalhotách, sáhnul na vedlejší sedadlo pro obrovskou kytici v celofánu a nohou přibouchnul dveře. Jistým krokem zamířil přes ulici k honosné vilce, jíž se v prosklených vchodových dveřích odrážel neonový nápis Zyzax Optic z budovy naproti. Upravil si kravatu, odhodlaně vzal za kliku a vešel.

Neuplynuly ani tři minuty a dveře se opět otevřely. Muž vyšel ven, kytici něžně uložil do popelnice a odkráčel ulicí do přibývajícího šera.

Dva.

Rinaldo Bloch převzal po svém předčasně zesnulém otci brusírnu skel. Rychle upadající firmu však záhy pohltil gigant Zyzax a mladý Rinaldo nehodlal zůstat pouhým zaměstnancem. Naštěstí v sobě objevil zvláštní schopnosti a tak se po několika blamážích s psaním horoskopů stal přírodním léčitelem.

Žádný specialista to nebyl, ale dosahoval slušných výsledků v léčení migrény pomocí vnitřního magnetismu a drátěné spirály z opékače topinek. S přibývajícími úspěchy začal přemýšlet, jak se finančně a společensky opět vyšvihnout a zároveň něčím pokořit nenáviděnou firmu Zyzax. Začal léčit jen v zámožnějších rodinách. Pokud měli dceru na vdávání, dával jim výrazné slevy.

Tři.

Pouliční lampy zhasly. Rozptylující se šero odhalilo postavu muže, v neobvyklé póze. Mít na hlavě fez, vyhlížel by jako modlící se muslim. Nemaje však fezu, vypadal jako naprostý debil. Kleče u zákazu stání, prosil značku tisíckrát za odpuštění a chtěl si s ní připít na usmířenou.

Jeho konání zaujalo strážníka dopravní policie natolik, že zaklapl notes, do kterého zapisoval číslo auta stojícího u značení a naklonil se ke klečícímu kajícníkovi se slovy: „Vy jste řidič?“

„Já?“ optal se Rinaldo překvapeně a šplhaje po sloupku, zaujal opět vertikální polohu. „Já? No samossebou... ...že nééé!“ dodal při pohledu na lísteček za stěračem svého auta.

„Řidič nejste, ale zřídil jste se pěkně - ha ha ha,“ zažertoval strážník.

„He… hele, nesnaž se bejt fť… fť… vtipnej, vobecní slouho. Taxi! Haló taxi! Odvezte mě rychle na letiště, ale fofrem!“ žvatlal Rinaldo a sápal se do odstaveného policejního vozu.

Strážník beze slova přisedl, nastartoval a vydal se k záchytné stanici.

Čtyři.

V bytě bylo zoufale prázdno. Kříženec pudla, jezevčíka a patrně několika dalších plemen jménem Blek nervózně běhal z jednoho pokoje do druhého. Vyskakoval na vchodové dveře a ryl do nich drápy dlouhé šrámy. Z botníku vytahal všechny boty a poté, co každou potrestal pořádným kousnutím, odnesl ji pod gauč v pokoji. Pak odběhl do ložnice, posadil se na čistě povlečenou postel a vyl. Ani toto počínání jej neuspokojilo. Vydal se tedy do kuchyně, kde zaútočil na dveře od spíže. Náporu drápů a zubů dřevotříska neodolala. Blek triumfálně převrátil několik polic a konzervované potraviny se rozkutálely po podlaze. Pak bral jednu konzervu po druhé a pokoušel se ji rozlousknout zuby. Každou však jenom trochu pomačkal a uděl do ní pouze dvě malé dírky svými špičáky.

Náhle Blek zaslechl šramot klíčů v zámku dveří. Upustil konzervu a radostně běžel do předsíně.

Pět.

Rinaldo Bloch vstoupil do svého bytu. Letmo se rozhlédl kolem a obestřely jej mdloby. Ve stejném okamžiku byl poražen k zemi psem, který mu s razancí dělové koule skočil na prsa. Když se Rinaldo začal probírat z mrákot, částečně i proto, že mu Blek lízal obličej, vstal a posadil se na prázdný botník. Zavřel oči a přemýšlel, co hrozného na něj ještě číhá v jeho zpackaném životě. Po chvíli, která se mu zdála být věčností, nenaleznuv odpovědi, oči opět otevřel. Na pozadí zdemolovaného bytu seděl před ním Blek. V tlamě zmačkanou konzervu a s tichou oddaností mu, svýma tmavýma očima, hleděl kamsi hluboko, snad až na dno duše. Rinaldo k němu takto promluvil, řka: „Víš Bleku, vždycky nemůžeš mít všecko, co chceš. Ale aspoň ses pokusil.“ A v duchu promluvil k sobě: „No, co. Aspoň jsem se pokusil.“

 


12 názorů

Hele medvěde, najdi si něco novýho. Tyhle starotiny jsou tu jenom kvůli archivaci. Inu - hříchy mládí.

Ale stejně děkuju za přečtení. Chtělo to kuráž.


No ovšem - zadarmo! Pro mě, chamtivce a hamižníka, je to naprosto ideální. Proto také nejsem tím, kdo Písmák denně haní, klne mu, laje a spílá.

Uf, to jsem z toho na větvi. Že už ti lezu krkem? Aspoň ale vidíš, kde jsou kořeny mé tvůrčí činnosti. S úpravou textu mi dej svátek. Dřív jsem to sem vkládal z Applu, a kvůli fotům to nebylo ke čtení na PC. Dneska to exportuju z PC a mám vyzkoušeno, že nejméně dva dny zaberou pokusy o to, aby Písmoň akceptoval mnou nabízený typ a velikost písma, mezery a odstavce. Přiznejme si, že je ten systém poněkud svéhlavý.

domin.go
13. 10. 2008
Dát tip
Když jenom spojíš A s B, B s C, C s D a tak dále, aniž by ses snažil danou situaci popsat nebo objasnit, tak nedostaneš povídku, ale náčrt. A bacha na čárky.

Souhlasím a opravuji. Taky se mi zdá, že jsem to už někde slyšel. Muselo to být ale tak před osmadvaceti lety, kdy jsem to psal.

neroušek
07. 10. 2008
Dát tip
Neroušek chválí: 1)formu-ty prostřihy 2) styl-dobře napsané a za třetí koneckonců i obsah-výborný i s pointou.Jediný řádek by neroušek vyhodil "Povolení k prohlídce máš? Nemáš! Tak vidíš."-natahuje přímou řeč a není originální.*

Pro Avox. Sám se divím, že mě haňba neobšůstne. Taková školácká chyba! Děkuji opět za upozornění. Budeš-li takto činit i nadále, třeba mě konečně naučíč mému mateřskému jazyku českému. Musím si to po sobě víckrát číst. To ale souvisí se strohostí. Já když po sobě cokoli čtu, tak mám tendenci zkracovat. Po několikanásobné korektuře mi obvykle zbydou jen hesla. Často je to tak lepší.

avox
07. 10. 2008
Dát tip
proč pořád píšeš "přez"? správně česky je "přes"... velmi letmo naznačené skutečnosti, spíše jen skica, než povídka

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru