Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kompletní rodina

Výběr: pozorovatel
20. 10. 2008
8
19
3715

Seděli jsme v obývacím pokoji a hráli Monopoly. Byl jsem ve vedení, v těsném závěsu za mnou 01. 02 s 03-, 0- a 0- bankrotovali. Hráli jsme už více než dvě a půl hodiny a začínali propadat únavě, nikdo se však nechtěl vzdát. Bylo by teď příliš hloupé nechat svůj podíl v zapomnění. 01 sedící vedle mě mi stále radila a vytýkala co dělám špatně. Udržovala se tak při vědomí. Neposlouchal jsem a raději dále přepočítával svou hromádku peněz. Měl jsem v hlavě vlastní přezdívku pro každého z nich, každý mě něčím iritoval. Kdyby přišel sadistický vrah, poklepal mi na rameno a řekl, ať se zhostím výběru, dlouho bych se nerozmýšlel. Určil bych 02-, který se chová k věcem jako k lidem a jeho osobnost nemůže v žádném případě formovat tu mou. S každou bankovkou, kterou dnes prohrál, se vytrvale loučil a nechtěl ji za žádnou cenu odevzdat novému vlastníkovi. Zaplaťpánbůh, že mu ještě dvě zbyly. O 01- jsem se již zmínil; na rozdíl od 02- je to prototyp typického pedantního konzervativce. Nesnáší, když kladu jakýkoli odpor jejím pravdám a rezolutním řešením. Dříve mi zakazovala kontakt s veškerou ženskou populací. Při příležitosti prvního porušení tohohle pravidla, jsem si našel 03-. Nyní čekáme dítě a plánujeme svatbu. 03 si velice rozumí s 02-, ač na život pohlíží značně odlišně. Je k uzoufání nesmělá a ovlivnitelná. Vůbec bych se nedivil, kdyby spolu něco měli. Nedávno jsem náhodou zaslechl, jak mu říká, že je ráda za každý nový impuls. Na 02- platí i přímočařejší metody. Je to známý záletník, podvedl 01 s nespočtem žen a kurev, pro které je označení žena krajně nevhodné. O 0- a 0- mluvit nebudu, protože mám strach ze smrti.

 

Venku se rozprostřela černá obloha a hustý dopravní ruch utichl. Sledoval jsem těch pět loutek ze sériové výroby jak sedí v nepohodlných pozicích na koberci, pokřikují po sobě a nebrání se zlosti. Zatočila se mi hlava a v ústech jsem pocítil zvratky.

Dávej pozor, ta televize byla poslední svého druhu - ta dýchá vlastním životem; doplňoval jsem v duchu 02- slova.

Nikdy se doopravdy nezamiluj, nebo budeš mít ze života peklo!

Miluješ mě?

Synku, už tady dlouho nebudu.

Miluješ mě?

Až zemřu, postarej se o mámu.

Ještě si o tom promluvíme!

Miluju tě.

„Hej, co je s tebou?“ žduchla do mě 01 a kývnutím hlavy poukázala na 03-, „Prohrála. Bylo jasný hned od začátku, že prohraje,“ za okny se spustil prudký liják. Kapky tvrdě narážely na parapet a omezovaly nás v soustředění na hru.

„Nemohl bys mi něco půjčit?“ zeptala se 03 posléze a na tváři jí vykvetl choulostivý úsměv.

„Půjčím ti všechno,“ odpověděl jsem a chystal se podat jí hromádku bankovek.

„Co to děláš?“ vykřikla 01 a chytila mě za ruku.

„To není dobrý nápad,“ shodli se 0 s 0-.

„Kup si raději pořádný stereo,“ doplnil 02.

„Miluju tě,“ políbila mě, když jsem před ni položil veškeré své jmění.

„To nestojí za řeč,“ pohladil jsem ji po tváři, „Co s nimi uděláš?“

„Utratí je za zbytečnosti, co jinýho,“ vložila se do rozhovoru 01. 03 se na ni utrápeně podívala. Její obličej ztuhnul.

Kristýno?“ zatřásl jsem s ní, „Kristýno!“ nereagovala. Zdála se netečná vůči okolí, hleděla do prázdna.

„Já ti dal všechno! Dal jsem ti všechno, vidíš?“ vzal jsem peníze a vyhodil je do vzduchu. Déšť ještě více zesílil. 02 vstal a v náručí ji odnesl z pokoje pryč.

„Kam jdeš? Já se pro ni obětoval!“ křičel jsem.

„Co jsem ti říkala? Ta holka je k ničemu,“ konstatovala 01 a vhodila 03- figurku zpět do krabice. Všechny ostatní poté přemístila na start.

„Chceš půjčit?“ zeptala se mě.


19 názorů

pozorovatel
30. 11. 2008
Dát tip
jak jsem psal vše musí mít své místo a smysl i popisy ale nemůžeš omezit atmosféru na minimum, to pak nebaví zas čtenáře je spíš vhodnější říct, že by sis měl víc dávat pozor na atmosféru a rovnou ji nezahazovat jinak zábava to být musí ale jakmile je to vážnější, tak se ze zábavy stává práce a pak jsou některý věci nutný, aby to byla zas zábava pro čtenáře

Já právě vycházím z tohoto: co mě nebaví číct, to nebudu ani psát :) A některé ty popisy prostředí, vzhledu atp. (které jsou asi pro budování atmosféry nutné) mě vyloženě nudí. Otázkou je, co by z povídky, novely, románu bylo bez nich, což se snažím zjistit. Zkrátka mě popisovat nebaví, nebaví mě prostředkům pro vyjádření nějakého příběhu dávat konkrétní rozměr. Je úplně jedno, jestli je jedna z možných postav blondýnka s průzračně modrýma očima, nebo nádherná černovláska. Co bych chtěl v budoucnu změnit, jsou popisy prostředí, chtěl bych je alespoň částečně zhutnit, ale zatím se nemíním zabývat třeba tím, kdo jak vypadá, nebo jak vypadá hospoda, do které vešel. Příběhové prostředí vidím více z venku a podobně se ho snažím i zachytit, ale možná to je problém, to chápu.

pozorovatel
30. 11. 2008
Dát tip
nevim, jestli to dokážu konkrétně vysvětlit ale většinou jde spíš o to, že atmosféru ani moc nestavíš jen pár nezbytně nutných údajů o okolí ono prostředí vytváří prostor pro čtenáře, ve kterém si představí děj.. ty máš povětšinou jen myšlenky, pocity a příběh tady prvně mi přišlo, že okolní prostředí vytvořilo celistvější obraz a prolnulo se s postavami nebál bych se i víc popisovat, co se kolem děje, hýbe, září, svítí, bliká, mrká, atd. (pokud to má smysl, samozřejmě) a klidně se mnou mluv i příměji.. ani nečekám, že bych vždy a všechno vystihnul, důležitá je spíš diskuze

Díky, výběr jsem opravdu nečekal. Chtěl jsem se ještě jen konkrétněji poptat na tu atmosféru, třeba i v předchozích povídkách, co ti tam nesedí, třeba by se našly i nějaké příklady...

pozorovatel
30. 11. 2008
Dát tip
O 0- a 0- mluvit nebudu, protože mám strach ze smrti. - to nechápu a spíš beru jako rychlé smetení ze stolu (což je hlavně tím, že nechápu) jinak bezva už jsem pomalu začínal přemýšlet, že neumíš atmosféru ale zas a znovu je to diletantský, neučesaný, mohlo by být lepší některé momenty matoucí, ale to se holt musíš vypsat "vzal jsem peníze a vyhodil je do vzduchu. Déšť ještě více zesílil." možná náhoda, možná ne, ale vtipně skrytý:) v tom se rád vyžívám výběr za nápad, docela dobrý zpracování a i za byť malou snahu o atmosféru

Jj, takový přístup (názor) zcela chápu.

StvN
23. 10. 2008
Dát tip
Aha. Mno, já mám rád pěkně stylisticky a stylově napsaný text. Takovéhle kulišárny mě jenom ruší.

Ano mají. V tom textu jde, už jak zmínil Witer, o nerovnost hry. Proto ta čísla vyjadřují jakési pořádí, což rovnost jednoznačně popírá. Taktéž zvýrazňují zbytečnost jedince, což nebyla přímo myšlenka díla, ale snažil jsem se o navození takové atmosféry.

StvN
23. 10. 2008
Dát tip
Ta jména mají tedy konkrétní význam?

Ano, ale zase nemusí být natolik patrný způsob, kterým to chci sdělit. Takže - vidím to jinak a rozhodně těmi jmény nezakrývám to, že nemám co říct, to je blbost.

StvN
23. 10. 2008
Dát tip
Jestli nemají jména nějaký konrétní význam, proč by měla být zrovna taková, tak taková být zřejmě nemusí. Ruší mě to. Myslím, že to je ten druh "nápadu", který má schovat, že žádný jiný nápad povídka nepřináší. Od textu očekávám, že ke mně bude mluvit, ne že se mě bude snažit o něčem přesvědčovat. Takové věci mi přijdou zbytečné. Text by měl říkat to, co ty jím chceš sdělit.

w.i.l.e: Děkuji mockrát! Winter: Taktéž děkuji (s těmi výběry se u mě rozmýšlíš nějak často, což mě těší :))

Winter
22. 10. 2008
Dát tip
Hodně dobré. Byť bych omezil výskyt cizích slov, protože zatím to působí, že se nemůžeš rozhodnout, jestli konstatovat věci, jak se jeví, či se zabývat něčím jako analýzou situace. Oboje je fajn, ale neslučitelné. Jinak bych řekl, že se ti dokonale povedlo vybudovat pocit prázdnoty jakékoliv hry (cítíš ten řesah?), protože hra počítá s rovným postavením hráčů. A to co? To není, byť se to může zdát. Jednoznačný tip, výber si rozmyslím .)

neroušek
21. 10. 2008
Dát tip
To neroušek si při čtení pustil Pepíčka Zímu.*

vindal drámo: Díky moc...THE END, ani nechtěj vědět kolikrát denně jsem si tu písničku dříve pouštěl :) Přímo hypnotizující záležitost a jsem rád, že jsi dílko četl zrovna při ní. smokrew_b8ie, overflow: Děkuji moc, nevím co dodat :)

overflow
21. 10. 2008
Dát tip
bylo jasný hned od začátku, že prohraje já nevim buď a nebo a nekonečno možných konstalací mezi tim za atmosféru *

sakra, něco mi to připomíná, a je to dobrý, dalo by se aj říct, že to je taková metafora, nebo minimalistická zkratka pro vztahy a takové ty složitosti mezi lidma v kostce shrnuté. Je to dobrý*

je to drasťák.. ta hrůza domácí pohody z toho přímo odkapává /doufám že to správně chápu/ a ten objektivní stýlek kterým sto napsal to umocňuje.. čteno jedním dechem.. v rámci katarze pustil jsem si od Doors, THE END*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru