Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Píseň o neviditelném

Výběr: Fouckault, Zbora, a2a2a, Print
23. 10. 2008
20
30
4620
Autor
Markéta

věnováno...

Slyšela jsem písek mluvit ústy pouště:
                                     ...byl to tvůj hlas
vytržený z hmatatelných protějšků řeči
vytržený ze zanícených lůžek takzvaného smyslu
Byl to tvůj hlas
                       podléhající onomu tajemství
ve kterém vítr sám v sobě umlká
aby mohla nad temné otěže horizontu
vzlétnout lehkost skřivánčích křídel
a jejich šelest se propadnout do souvztažnosti
                                                                prostoru

Slyšela jsem...
a zůstalo mi v dosud prázdných místech paměti
cosi jako půlkruh souměrného
jehož druhá část je v dochvilnosti kroků
                                         směřujících k člověku


30 názorů

kapitan
27. 10. 2008
Dát tip
pro mne ano..

nejde o obtížný text lébrž o volovinu..

berg
26. 10. 2008
Dát tip
Jak jsem si tak početl báseň i reakce, tak je mi sympatický, že sama sebe nechceš "lámat přes koleno", tady ovšem musím dát za pravdu egilovi. Von je to kumšt, psát prostě... možná to nějak souvisí i s věkem, egem, zkušenostma... čort znájet. ÷)) Je to trochu jako když človíček žvatlá v holých větách, pak s věkem začne objevovat půvab složitosti světa, a tím zjištěním se opájet, a posléze dojde (částečně tím, že si párkrát nabije hubu), že celá složitost má zdroj v několika málo principech, které mají platnost, co svět světem stojí. To je asi tak vše, co jsem chtěl připodotknout.

Smíšek:-)
26. 10. 2008
Dát tip
báseň mne velmi zaujala, líbí se mi ta vynikající poezie, která je odrazem tvého velkého nadání, díky moc! *

Markéta
25. 10. 2008
Dát tip
egile, vím přesně o čem mluvíš a patří ti má náklonnost za tuto reakci. v podstatě to vnímám také tak a bytostně toužím po prostotě a jednoduchosti. nicméně zatím jsem nejspíš stále hlupákem :-) tímto se však nezříkám této básně. byla psána s tou největší upřímností a jak bych to řekla... patří prostě ke mně a nestydím se za to. m.

egil
25. 10. 2008
Dát tip
*pozn.: tím jsem nechtěl říct, že by báseň nebyla komplikovaná.. ona je, to spíš ty děti, to je merit mé reakce..

egil
25. 10. 2008
Dát tip
Já nevím, Markéto, na mě příliš chytrá poezie. A když říkám "příliš chytrá", nemám na mysli nad míru sofistikovaná.. tak třeba děti.. :) - když jim chci předat něco skutečně podstatného do života, musím začít u prostých věcí (k samotným moudrům, byť sebeúžasnějším, zůstávají hluší).. Asi jsem dětinský, ano, nejspíš je problém ve mně. A víš co? Uvědomil jsem si v poslední době, že jsem pitomec, že nevím vůbec nic a že pokud něco mám vědět, musím to urvat - v bolestech, zběsile.. Jestli jednou budu psát prostě, bude to zasloužená prostota. Dokud budu hloupý, budu psát "komplikovaně". A budu, myslím, v básních druhých lidí hledat pokoru (vědomí si své vlastní malosti), tedy složitost. Tak, tady máš ukázku naprosto bezcenné kritiky - utopené v subjektivitě.. zdravím! eg.

On ještě někdo kromě mě používá slovo souvztažnost :)? Jinak nevím, co bych k tomu napsal, vystihl to a2a2a.

On ještě někdo kromě mě používá slovo souvztažnost :)? Jinak nevím, co bych k tomu napsal, vystihl to a2a2a.

Dámy a pánové! Vy jste to snad vůbec nečetli. A když četli, jednou, nebo dvakrát? A když dvakrát - pochopili? Na co někomu nestačí román, musí básni stačit pár slok. Báseň stvořil člověk pro člověka a souvztažnost prostoru je DOBRÝ obraz! Nebo Vám spíše filosoficky vyhovuje "Ty hvězdičky tam na nebi, to veliké jsou světy. A já bych jenom věděl rád, jaké tam tvory vsety."? STVN: Nedalo by se to napsat jinak? Např.: Obávám se, že vůně těchto veršů mé nozdry libě nanaplní... Vždyť jenom pod mým Nickem poesie krásně vrní! Nemůžeme si alespoň na Písmáku odpočinout od zhovadilosti světa? Pokud jste můj názor dočetli až sem, děkuji Vám, Ó kritici! Padám v prach Vašich stop a růstávám Váš věrný Vaska

Norsko 1
24. 10. 2008
Dát tip
Teď si tě zas představuji, jak koukáš, jestli přichází

Markéta
24. 10. 2008
Dát tip
Arthure, díky :-)

Print
24. 10. 2008
Dát tip
Co k tomu... na to jsou jiní*

StvN
24. 10. 2008
Dát tip
Propadání do souvztažnosti prostoru je jistě nápaditý obraz. Já jen nemohu jaksi najít jeho nezastupitelný smysl, který by podle mě měl každý obraz v každé konkrétní básni mít.

Zbora
24. 10. 2008
Dát tip
*

Zuzulinka
24. 10. 2008
Dát tip
*

a2a2a
23. 10. 2008
Dát tip
StvN, souvztažnost prostoru je nápaditý obraz, má myšlenku, alespoň pro mne určitě, třebaže právě do poezie mi zní více filosoficky než básnicky, ale není to žádné naprdění do hrnce. Alespoň jak tomu rozumím, jde o symboly krajních poloh života a smrti, nemusí jít nutně o pojmy fyzicky dokonané, a z toho vyvěrající konflikt, který autorka musí ustát v básni a nejspíše i v sobě. Připouštím, že jde o obtížný text, ale je navozen vcelku dostupně a zbytek je prostor pro čtenářovu fantazii. Zatímco tvůj způsob kritiky je sice přímý,ale to je ak asi všechno.

Markéta
23. 10. 2008
Dát tip
Děkuji za kritiku :-) Krásný večer, milý Stývne!

StvN
23. 10. 2008
Dát tip
Dobrá slátanina:) Co si představuješ pod souvztažností prostoru? Asi nic, asi ti to jen hezky znělo. Bravo. Tady už vážně nikdo nemá soudnost. Naprdět do hrnce, zamíchat to vařečkou, hodit pod nějakej takovej nick a hurá narodila se poesie v otěžích souvztažného přání nesnesitelnosti ticha....

Norsko 1
23. 10. 2008
Dát tip
to bude nejspíš ta krása, o které mluvíš, fouky

Fouckault
23. 10. 2008
Dát tip
některé věci nejsou vidět :-)

Norsko 1
23. 10. 2008
Dát tip
kecy. pořádně se dívej

Fouckault
23. 10. 2008
Dát tip
Nejenom tobě seveřane.. .. myslím že řeč, skládajíc totalitu toho, na čem nám záleží, sama sebe nakonec rozkládá. Nemůžeme v ní uchopit to, na čem nám záleží, jelikož se to skrývá ve formě vzájemně na sobě závislých tvrzení, aniž by se kdy ukázal celek, k němuž se každé tvrzení odkazuje. Naše pozornost je stále zaměřena na tento celek zakrývaný sledem vět, nikdy se nám však nepodaří, aby blikání těchto po sobě jsoucích vět nahradilo plné světlo... nebo.. jen občas.. zkratkou, poezií.. básní, která (v jistém smyslu) aby byla geniální se musí smysl překonat..

Norsko 1
23. 10. 2008
Dát tip
Již jsi vyčerpán, fouky ?

Fouckault
23. 10. 2008
Dát tip
a zůstalo mi v dosud prázdných místech paměti cosi jako půlkruh souměrného

Norsko 1
23. 10. 2008
Dát tip
představuji si tě, jak coby kněžka ve stonehenge mumláš podivná zaklínadla, aby přišel déšť To jsou souvztažnosti ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru