Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poklad, o kterém nevíme

27. 10. 2008
20
38
6143
Autor
Diana

Chtěla bych se s vámi rozdělit o jeden dojem z velmi zajímavé knihy O češtině. Kolektiv autorů.

 Na otázku. "Hrozí češtině zánik?" odpověděl Michal Horáček takto:

 

Všemu, co vzniklo, hrozí zánik. A nehrozí-li, chovejme se právě v případě češtiny jako by hrozil – tak se k ní budeme chovat s větším respektem a s větší péčí. Víte, kdekdo touží po penězích, někteří se kvůli tomu vloupají třeba do banky. I řeč je však pokladem, který celou naši existenci nesmírně obohacuje, a víc než to, spoluvytváří ji. Nebudeme-li mít k dispozici žádná slova, je to mnohem horší, než být bez peněz.

Ohromné pak je, že do banky češtiny se nemusíte vloupávat. Je volně přístupná každému, kdo chce vstoupit a napakovat se. Jazyk patří vždy těm, kteří jsou jeho nejzručnějšími mluvčími. Kdokoli z nás mezi takové boháče může patřit – stačí jen chtít. Nic víc.

Michal Horáček

(textař a publicista)


38 názorů

Diana
07. 03. 2013
Dát tip
A to je u tebe ještě možné? - Být krásnější? Každopádně gratuluji! :-))))

Kočkodan
07. 03. 2013
Dát tip
Nic moudrého ani vtipného me v tuto chvíli nenapadá, mohu te jen o necem informovat - jsem cerstve ostríhán, takze jeste o chlup krásnejsí. A k tématu to vlastne tak trochu bylo, kdyz jsem psal cesky, ne? :-)

Wronski
17. 03. 2009
Dát tip
pana Horáčka obdivuji již od jeho Dopisů z lásky a nenávisti. Díky za připomenutí :o)*

Diana
17. 03. 2009
Dát tip
Chrám i tvrz mám také (ne tu tvoji :-)), ale ještě mám od téhož autora - Pavla Eisnera - Rady Čechům, jak se hravě přiučiti češtině. Kouzelná věc. Doporučuji! Díky za návštěvu. Potěšilo mne, že znáš také Pavla Eisnera. To byl pražský německý žid, kterého tak okouzlila čeština, že jí věnoval zbytek života. A pak, že nemáme být na co pyšní....

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
ztratil jsem někde Chrám a tvrz - někdo si to půjčil nevrátil.... *

Robinia
27. 11. 2008
Dát tip
Tuhle knížku koupím mamince na vánoce. Tip za tip :-)

Chareas
22. 11. 2008
Dát tip
Neustále tvrdím, že čeština je jeden z nekrásnějších nejmalebnějších jazyků vůbec. A že málokdo si její skryté krásy natolik považuje. Děkuji, Dianko!!!

Markel
22. 11. 2008
Dát tip
souhlas, moudrá slova - T

Opravoval jsem sám sebe, máňo:)

Diana
10. 11. 2008
Dát tip
Aha, vidíš, to mne nenapadlo. Správně mělo být: Napsal kolektiv autorů. Ale to, že je prolog blbý jsem už po tobě zopakovala dobře - kde zas bereš toho blba? V každém případě ti děkuji za vysvětlení. Věřím, že to ovlivní kladně způsob mého vyjadřování. (Poslední moje otázka je řečnická, odpověď již nevyžaduji :)). Zejména díky za vyjádření k obsahu citátu. To všechno, co je pro tebe omleté, bylo pro mne nové a myslela jsem, že i pro ostatní. Musíš počítat s tím, že existují i méně informovaní lidé, než jsi ty. Každý se vyznáme v něčem jiném...

Prolog je blbý, nikoli blb. I když proč si nezapersonifikovat, žeano... :)

Prolog je blb, neboť je sepsán tak nešťastně, že to vypadá, že se jmenuješ Kolektiv autorů. K obsahu citátu se nevyjadřuji protože bych musel zmínit, že opakuje stokrát omleté (řeč obohacuje naši existenci), srovnává nesrovnatelné (slova/peníze) čímž si připravuje půdu pro až americky patetické vyústění... No, prostě nevidím důvod se v tom rýpat. A irelevantní informace uvádím, protože jsem drbna a slepičí prdelka. To dá rozum.

Diana
09. 11. 2008
Dát tip
Pišta - dík za návštěvu a za názor. Ale nerozumím ti. Proč je prolog blbý? Je v něm uveden jen zdroj citátu - a to se přece sluší!? Proč ses nevyjádřil k obsahu citátu a místo toho uvádíš irelevantní informaci o majetku autora. Jak souvisí prodej Fortuny s češtinou? Možná jsem blbá, že mi to nedochází, ale kdybych se nezeptala, budu ještě blbější.

Budiž... Když pominu pikantní fakt, že pan Horáček je po zdařilém prodeji Fortuny jaksi dost za vodou na to, aby si mohl dovolit filosofovat. A když pominu blbý prolog.

ahoj zlaťásku :o)

Diana
30. 10. 2008
Dát tip
králi zlatý a železný, dík. Tohle není dílko tipovací, ale upozorňovací. Knížka "O češtině" se dostane v Klubu čtenářů - a stojí zato ji mít.

zzlatý
30. 10. 2008
Dát tip
I když to není přímo Tvé dílko, dávám Tip, protože spisovný jazyk, je to velmi aktuální a bolavé téma, dík za něj... Vložme naši řeči krásné, nad kterou cizinec žasne, melodii, ať nás hřeje, v srdci zpívá, ať se směje...

Diana
29. 10. 2008
Dát tip
Víš, je hezké mít se rádi rozpory nechat stranou říkat si věty, které hladí.. Každý má duši ušmouranou a na světě jsme chvilku.. tak buďme k sobě hodní! trilku :-)

papouch
28. 10. 2008
Dát tip
a píše se to 3´šť .-)

Diana
28. 10. 2008
Dát tip
guy - zatím pořád dobrý. Jsem z té knížky nadšená. Taťjana Medvecká tam například říká:"...Hodně vnímám zvuk slov. Řekněte si pěkně nahlas slovo tříšť. Hotová nádhera."

mašinfíra
28. 10. 2008
Dát tip
....stačí jen chtít..../* Pro všechny..., podobně uvažující.

guy
27. 10. 2008
Dát tip
dokud jen hrozí, tak je to ještě pořád dobrý horší bude, až přestane hrozit a nastane naštěstí se toho my, co česky trochu umíme, nedožijem - abych tu uvedl k tomu něco optimistického :-)

avox
27. 10. 2008
Dát tip
Snad se včas objeví zase buditelé... současný "SMS-styl" vyjadřování, který už proniká i do ZŠ, spíše nasvědčuje pesimistické vizi... */

vesuvanka
27. 10. 2008
Dát tip
Diano, díky! Plně souhlasím a dávám TIP

Diana
27. 10. 2008
Dát tip
je to na nás, Ondro. Každý z nás může pro "Bohyni", pro "Chrám i tvrz", pro náš poklad hodně udělat. A díky za ta slova!

A.H.
27. 10. 2008
Dát tip
Tento poklad miluji, i když se mi zdá v poslední době chudší a chudší. TIP

Diana
27. 10. 2008
Dát tip
nojo, Kuba. Jak jinak. Ty můj milý optimisto! ;-)

Beezer
27. 10. 2008
Dát tip
Nejenže jí zánik hrozí, ale její zánik je i nevyhnutelný :-)

Bíša
27. 10. 2008
Dát tip
Velice přínosná citace!

největší umění je napakovat se tak, aby v "kase" zůstalo víc, než tam předtím bylo...

Diana
27. 10. 2008
Dát tip
To je proto, že ti "napakovaní" jsou skromnější. Vědí totiž, kolik toho ještě v pokladnici zbylo:-)

Marcela.K.
27. 10. 2008
Dát tip
Taky mi vadí, když se někdo neumí ,,napakovat", ale přitom se nafukuje jako boháč :-)

myslel jsem si to :o) a díky.

Diana
27. 10. 2008
Dát tip
Však jsem si na tebe taky hned vzpomněla! :-)

mluví mi z duše... poslední dobou pracuji se slovy tak úsporně, že jedno napsané má hned dva významy. Minimálně...:o)

Smíšek:-)
27. 10. 2008
Dát tip
*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru