Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sedmikráska

30. 10. 2008
1
14
1067
Autor
Le-Joani
Zahlédla jsem koťátko přivázané k malé boudičce. Srst mastnou a splihlou, jako by tam byla odjakživa.

Ale nevadilo jí to.

Protože jí vedle boudy, v plevelu, vyrostla krásná sedmikráska.

Nejspíše neměla ke komu jít, ležela tam tak smutně. Neodolala jsem a vzala ji domů.

Kočička nezlobila, jen polehávala na jednom místě. Zpočátku nikdo nevěděl co ji trápí.

Až jednou, když utekla, první místo kde jsem ji hledala, byla její stará boudička.

Ano, našla jsem ji tam. Ležela bez hnutí a tlapkou přejížděla po stonku zvadlé sedmikrásky. Ten pohled mi nahnal slzy do očí.

Tu květinku si za ty měsíce společného žití určitě musela oblíbit. Už chápu proč byla smutná, jako by neměla kousek duše.

Mé rozhodnutí ji snad potěší. Koupím semínka sedmikrásky a zasadím je do květináče.

                                                         *  *  *

Čas plynul a sedmikráska společně s kočičkou rostly jako z vody. Číča z ní měla strašnou radost. Už nevypadala smutně. Naopak, ze srdce jí sálala radost. Vydržela na květinku koukat celé hodiny.

Rozhodování o jménu pro číču nebylo tak snadné. Vlastně si ho sama zasloužila.

Sedmikráska...

14 názorů

neroušek
04. 11. 2008
Dát tip
Brrrrrrr, dej, ale neroušek si před tím veme nějaké posilující léky.*

Le-Joani
04. 11. 2008
Dát tip
Až něco taaaaak strašně otřesně hrozivě příšerně ošklivého napíšu dám ti vědět :D

neroušek
04. 11. 2008
Dát tip
Neroušek zatím nic nepovedeného neviděl, tak ať básnířka konečně vytáhne něco hróóózně nepovedeného.........neroušek se zasměje!********

Le-Joani
04. 11. 2008
Dát tip
To ne... Já ho zveřejnila protože zveřejňuju téměř všechno i to nepovedený :D

neroušek
04. 11. 2008
Dát tip
Autor je momentálně zmatenej, popletenej a dezorientovanej. Sám sebe popírá. Dílo je přece zveřejněno, ne? Tudíž autorka, mladá básnířka si přece neřekla: zveřejním blbé dílo! Moudře dí neroušek.*

Le-Joani
04. 11. 2008
Dát tip
No každej má právo na vlastní názor žejo ... :D Ale prostě nepovedla... A když si to myslí autor :D

neroušek
04. 11. 2008
Dát tip
Ne a ne a ne. Neroušek řekl dobrá, ba výborná a basta.*

Le-Joani
04. 11. 2008
Dát tip
Já si zas myslí, že se mi ta povídka nepovedla :D

neroušek
04. 11. 2008
Dát tip
Sakra, se to roztáhlo!!!!!!!!!!

neroušek
04. 11. 2008
Dát tip
***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************KRÁSA.*

estel l.
30. 10. 2008
Dát tip
Ahá. Tak ale to fantasy z toho moc patrné není :-) Já mám vůbec raději, když je fantasy až poslední zbraní mšlenky, ale to už je hodně subjektivní... A vůbec nemáš za co děkovat.

Le-Joani
30. 10. 2008
Dát tip
Jo a ještě něco. Ty semínka sedmikrásky tam jsou schválně, jelikož to je fantasy... Spíš to nemá být podle pravdy. :))

Le-Joani
30. 10. 2008
Dát tip
Díky za kritiku. Určitě se budu unspirovat v dalších dílech. Snad se vyvaruji zbytečných chyb.

estel l.
30. 10. 2008
Dát tip
To je tak, když někdo ví, a zapomíná, že jiný neví. Tedy, když začínáš koťátkem (TO koťátko), musíš se držet středního rodu až do první zmínky o kočičce. Tedy žádné ji/ jí. Taky Ti chybí čárky, na něco tak krátkého je to skoro úctyhodný výkon. - Zpočátku nikdo nevěděl co ji trápí. >> Zpočátku nikdo nevěděl, co ji trápí. - … první místo kam jsem se vydala ji hledat… >> první místo, kam jsem se vydala ji hledat… - Už chápu proč byla smutná… >> Už chápu, proč byla smutná… Dále mi celkem vadí, že tak často střídáš pojmenování kočky. Nejdřív kotě, pak kočička a nakonec číča. Je to krátký útvar, drž se raději jednoho slova. Jinak, nejsem žádný pěstitel, ale nedokážu si představit, že by se v nějakém květinářství prodávala semínka sedmikrásky. Sedmikráska roste všude; chceš ji, vezmeš motyčku a máš ji. Jednoduché. - Čas plynul a sedmikráska nám společně s kočičkou rostly jako z vody. Číča z ní měla strašnou radot. Nehledě na překlep, tyhle dvě věty jsou špatně poskládané. Když už používáš u přísudku množného čísla, je jasné, že mluvíš o obou (sedmikrásce, kočce) a tedy pokračování v druhé větě není logické (ačkoliv se to dá domyslet, tohle bys neměla nechat na čtenáři). Připadá mi nepravděpodobné, že by kočka tak dlouho neměla jméno. Jméno je totiž to první, co ze zvířete dělá to nezaměnitelné tvoje zvíře. Tvého mazlíčka… Stejně tak kočka bude jen těžko přejíždět tlapou po stonku, ale budiž. Nevím, jestli jsem správně pochopila smysl Arény, ale chápu to jako prostor pro kritiku. Proto se na mě nezlob, když řeknu, že mi to připadá příliš kýčovité, používáš klišé (čas plynul jako z vody) a zabíhá to až k přehnané sentimentalitě. Příběh jen klouže po povrchu, nedokážeš čtenáře nějakým detailem vtáhnout do děje, nedokážeš mu vnutit emoce, které proto jen popisuješ. Celkový dojem je tedy prázdný. Příště si zkus víc pohrát s detaily. Nemusí to být nutně detailní povídka, jde o to drobnosti (klidně jen pár úplně náhodných) vyzvednout ze zbytku a dodat jim lesk – a hlavně vtáhnout tak čtenáře. Aby bylo jasné, nechci po Tobě popis. To ne. Jen vyzvednout něco, čeho by si nikdo jiný kromě Tebe nevšiml. Pak to bude autentičtější, bude to umění. A my se budeme mít čeho chytit. Hodně inspirace přeji.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru