Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podoba očistce

01. 11. 2008
3
2
2003
Autor
Levi

Zavřel jsem za sebou dveře a vypadl z práce, toho šílenýho vynálezu babylonský děvky, kde se kreativita a vstřícnost vyplácí nářezem, a vykročil do diagonály osvětlený podvečerní ulice. Konečně jsem si zapálil; zatřásl jsem se, když mi hrdlem projela ostrá tabáková břitva a před očima rozkvetly červený mžitky. Dal jsem si kafe u McDonalda, ani jsem se nesnažil působit na umaštěnou obsluhu příjemně. Už jsem jen čekal, až do sebe překlopím tu černou bryndu, a přestanou se mi klepat kolena. V hlavě jsem neměl nic než jedinou myšlenku. Jedinou, která mě provází a dává mi vůbec možnost účastnit se tohohle velkoměstskýho běsnění.

Kráčel jsem bezmyšlenkovitě domů a skral horkou spálenou kávu, ale třes nepřestával, navíc s k němu připojovala bolest zvnitřku hlavy, která je u mě vždycky předzvěstí plíživýho šílenství, tupý paralýzy. Kolem mě svítily pořád stejný neony a ozářený billboardy, cedule, reflektory automobilů. Jejich řev, reklamní slogany jako valčíky z tlampačů. Poloslepý jsem doklopýtal do nonstopky. Když jsem otevřel dveře, došlo mi, proč mají zatemněné výlohy; vypadalo to tam jako na smetišti civilizace. Návštěvníci s jedinou myšlenkou a pít a olíbat všechny starý kurvy, než nad nimi zatlučou dýhu. Sedl jsem na bar a objednal dvojitého turka. A rum. Snad to zabere, alternativní medicína v českém vydání. Na stoličce mi nohy klimbaly třicet čísel nad zemí; uvažoval jsem, zda by nebylo lepší povolit tělo a vyprázdnit mysl, a prostě tady spadnout na hubu, seknout sebou. Pak se dál děj vůle boží, vynesli by mě a já bych takhle ležel venku, v poloze, v níž mě pohodí. Možná bych se jenom přemohl vytáhnout z kapsy cigarety a kouřit. Klišé jak brus, ale reálně funkční. Asi jako psát básně o lásce. Co je funkční muskulatura a nervový centra, co mě tady drží v barovým posedu. Obě by mě opustily ve chvíli, kdy by mi z hlavy odlétla ta jediná myšlenka, která mě provází a podpírá. Z dávivý kontemplace mě vytrhla tetovaná barmanka s převislým špekem nad zástěrou, poslala mi po barpultu sklenici tekutýho asfaltu a jedno rumunské hnědé. Vzhlédl jsem k bodovkám na stropě; vzduch by se tady dal hnětat v dlaních. Mohl bych ho třeba po někom házet. Mít tak jenom propisku, udělal bych si foukačku. Už začínám šílet, pomyslel jsem si a otočil do sebe nejprve rum, pak ho zapil térovým koktejlem.

Začalo se to zlepšovat, mozek se intoxikoval na úroveň přijatelnou pro toto prostředí a tuto dobu. Venku zas měsíc někde pod prachovými mračny a z oken domů jsem slyšel křik, hádku, střelbu z počítačové hry a střední proud z rádia. Rozkašlal jsem se a průdušky mi málem vyletěly z hrudi. Vem si mě, jen vem… ale dneska ještě ne.

Odemkl jsem a vkročil do domu. Na chodbě rozmetaný letáky, na nich vysmátý chlápek s půlkou prasete přes rameno, ty nejlepší uzeniny od mistra řezníka jen u nás. Kde je ta druhá? Vím, kam bych mu ji strčil… Po schodech se tradičně linula vůně trávy, bláta a starých ženských. Co když ztratím tu myšlenku, tu poslední spojnici mezi sebou a světem? Co bude pak? Bude vůbec něco? Něco jinýho, než osm hodin ve vzduchu hnaným klimatizací, zakouřený bary a pach starých bab mezi zlevněnými bramboříky v plastových květináčích v mezipatří?

Na jedněch dveřích moje jméno. Jestli to takhle půjde dál, přelepím ho nějakým číslem. Uvolnil jsem západku a vešel dál. Seděla v křesle a ve světle holý žárovky si četla knížku, zaostřil jsem na její hřbet, krásná, vkusná volba. V jejích rukou vlastně cokoli. Zul jsem se a posadil k ní na opěrku. Přejela mi prsty po zádech a založila hlavu na moje prsa.

„Jak ses dneska měl?“


2 názory

jasnej klub..

Kandelabr
01. 11. 2008
Dát tip
dobra momentka. dobry jazyk. par obratu (smetiste civilizace) mi uz znelo jako klise, ale jako celek to pusobi velmi kompaktne. dobre se mi cetlo. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru