Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro čest kříže

29. 07. 2001
11
0
2719
Autor
Ansuz

Ctí pro každého rytíře bylo zemřít pro čest kříže. Představovali si to takhle?

          Nočním tichem zazněl dusot kopyt. Z lesa se vynořili jezdci v lesklých zbrojích a s kříži na prsou. Byli to rytíři krále Svaté Říše Evropské. Úkolem těchto osmi jezdců bylo zabití vůdce vikingů, Dána Björna. Jako velitel této mise byl vybrán sir Hendrik, neboť sám byl Dánem. Již týden putovala tato skupina k vikingskému táboru u Londýna a ztratila sedm dalších rytířů. Nyní měli Londýn na dosah a čekala je nejtvrdší bitva, aby se dostali až k Björnovi.

           Hendrik zvihl pravou paži a celá skupina se zastavila. Nastražili ušu. Byl slyšet jezdec, který se blížil k nim. "Sesedat!" zavelel tiše. Rytíři sesedli z koní a potichu se rozešli do houštin podél cesty. Zanedlouho se ze tmy vynořil jezdec v oděvu vikingského vojáka. "Zvěd zašeptal sir Evan a natáhl kuš. Šipka vylétla a neomylně zasáhla mužův krk. Viking zachroptěl a spadl z koně. Svatá jízda se opět mohla vydat na cestu. "Hel ho chraň na jeho další cestě", pomyslel si Dán.

          Asi po hodině cesty se před nimi objevilo údolí a v něm vikingský tábor. Rytíři slezli z koní a uvázali je ke stromům okolo. "Sire Johne, zůstanete u koní! " nakázal Hendrik nejmladšímu z rytířů. Sir John se posadil ke stromu a sledoval své přátele než mu zmizeli z očí. Rytíř si opřel záda o strom a zadíval se na noční nebe. Za chvilinku ho přemohl spánek.

          Na mýtinu vstoupili dva muži a překvapeně zírali na koně a spícího Johna. "Riddare", řekl jeden. "Döda om!" Druhý muž přistoupil k spícímu a dýkou mu podřízl hrdlo. Oba muži vzali koně a spěšně se vydali k táboru.

          Ostatní rytíři pobili v táboře stráž a blížili se k Björnovu stanu, když se tmou ozval křik: "Inkräktaren". "Zabij Björna, a pak utíkej!" žekl sir Evan Hendrikovi. "My se postaráme o vikingy.

          Sir Hendrik vklouzl do stanu a spatřil u stolu sedícího Björna. Dán  zdvihl oči a pronesl: "Vítej bratře, přišel jsi mě zabít?"

            "Jak to víš?"

            "Mburak, věštec, to předpověděl."

            "Tak se chop meče a braň se!"

            "Nebudu bojovat proti vlastní krvi. Jen jediné mi řekni, proč?"

            "Pro čest kříže, bratříčku. Tvé místo ve Valhalle čeká."

          S posledními slovy se Hendrik rozpřáhl a uťal Björnovi hlavu. Hlava odletěla do kouta a bezvládné tělo se sesulo na zem. Rytíř zdvihl vikingovu hlavu a vyšel ze stanu. Před stanem vedli ostatní rytíři pod vedením sira Evana předem prohraný boj proti přesile vikingů. Hendrik si vyměnil pohled s Evanem. Ten se při pohledu na Björnovu hlavu usmál, ale vzápětí zemřel pod sekerou jednoho z Dánů. Dán rytíř se naposled zadíval na své bojující druhy a rychle se rozběhl k Björnovu koni.

          Ozvalo se zaklepání na dveře. Král zdvihl oči od psacího stolu. "Vstupte!" Do místnosti vstoupil sir Hendrik a držel v ruce Björnovu hlavu. "Björn je mrtvý, můj králi." "Výborně, sire Hendriku, budete odměněn. Přijďte zítra dopoledne do sálu." Král opět sklonil hlavu k papíru a posuňkem rytíři naznačil, že ho nadále nepotřebuje. "Je skutečně nejlepší", pomyslel si král. "Jeho odměna ho přesto nemine."

          Vládce se pohodlně uvelebil v křesle, a když vstoupil do sálu sir Hendrik, promluvil. "Poklekni, Hendriku, před svatým soudem!" Hendrik překvapeně zamrkal, ale poklekl. "Jsi souzen za vzývání pohanských bohů a čarodějnicví. Víš něco, co by tě mohlo obhájit?" Rytíř mlčel. "Ví někdo jiný v tomto sále něco, co by Hendrika zachránilo?" Sál mlčel. "Jsi odsouzen k smrti upálením, Hendriku. Poprava bude uskutečněna dnes odpoledne. Stráže, odveďte ho!" Dva muži vzali stále mlčícího Hendrika a vyvedli ho ze sálu. " Soud je ukončen", zakončil král.

          Vládce i se svým společníkem vstoupil na balkón, ze kterého bylo vidět přímo na popraviště. "Byl to Váš nejlepší rytíř. Je to nutné, můj králi?" otázal se společník. "Nutné? Zasadil těm pohanským barbarům důležitou ránu, ale byl Dán a mohlo by se v něm ozvat svědomí. Mohl by se nakonec obrátit proti nám. To jsme nemohli dopustit", odpověděl vladař a zahleděl se k hranici. Ta se již rozhořela a začali od ní chytat Hendrikovy šaty. On však nekřičel. Jenom jeho rty zašeptaly do vzduchu poslední přání: "Bratře, odpusť mi!"


Ansuz
03. 02. 2004
Dát tip
Díky

Kačírek
02. 02. 2004
Dát tip
Taky se ptám "proč" Jo, děly a dějou se věci... Zajímavý pohled na věc :o)

Arien
01. 02. 2004
Dát tip
Docela dobré dílko, jen před posledními dvěma odstavci bych vynechala řádek Stylově už jsem četla zajímavější povídky, ale nápad je dobrý, inu proč ne, řekla bych tak lepší průměr

Happy
10. 06. 2003
Dát tip
Pomsta bude sladá, sladká jako vánek po probdělých nocích, kterák chutná spánek óo bude to sladké, jako políbení, sladké jako problém, který byl a není, není, není už ho víc. To vzkazuje nějaký mBurák, že to mám napsat pod tuhle povídku. Teď si ji jdu přečíst, o čem to vlastně je...

MdF
25. 04. 2003
Dát tip
no, tak tohle nemá chybu, moc se ti to povedlo! po dočtení jsem pár minut jen seděl a nechal v sobě doznívat Tvůj příběh. Tohle by stálo i za vydání, pro takovéto okamžiky chodím na Písmáka! tohle je jasnej tip!

Jinny
29. 11. 2002
Dát tip
Spravedlnost? Kdo by mohl žádat něco tak pošetilého... Životní realita je prostě taková. *

Norek
09. 06. 2002
Dát tip
to je hodně drsnej příběh, pěkně napsanej - tip

LaMouette
02. 06. 2002
Dát tip
...tak svět odplácí....*

Choba
02. 06. 2002
Dát tip
ze zacatku me to teda moc nenadchlo, ale zaver je opravdu dobrej

Android
21. 05. 2002
Dát tip
stálo to za přečtení!-)

Wicana
09. 01. 2002
Dát tip
ten závěr, ten závěr ! tip nedám, protože jsem ženská :--)

Reistlin
04. 01. 2002
Dát tip
Super! Krutý a pravdivý, obraz jedné doby. Tip

Cthulhu
29. 10. 2001
Dát tip
Nad touto povídkou bych se sice chválou tak moc nerozplýval, přesto je ale o tolik lepší než tvá Xoriáa (kterou jsem četl před chvílí), že jsem se rozhodl dát ji TIP. O to se zasloužil především působivý konec a snížené množství pravopisných chyb. Sloh je pořád takový neslaný nemastný, ale lze ho snést. Co se historických reálií týká, nejsem zase až takový odborník na dobu vikingskou, abych je kritizoval :-)

Ansuz
29. 10. 2001
Dát tip
Co se týče doby vikingské, tak o ní docela dost vím a můžu ti zdělit, že tahle povídka nemá s historií vůbec nic společného. :-)

Ageran
06. 09. 2001
Dát tip
Tak to je dobré a krutě pravdivé... TIP

Krel
03. 08. 2001
Dát tip
Krása....jedním dechem...!*

Ansuz
03. 08. 2001
Dát tip
Děkuji všem :-)

Faramiris
31. 07. 2001
Dát tip
GREAT, clovicku :) Nechapu, kam na ty namety chodite..

Deltex
30. 07. 2001
Dát tip
Dokonalé... geniální... a ne daleko od pravdy. Takové věci se děly a v jiné podobě budou dít. TIPajs... měj se krásně!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru