Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sokolí šperk

31. 07. 2001
3
0
2780
Autor
nebraska

....

Vráskou šperku

dúškom moci

pyšní cvoci

v altánku cirkvi

spievajú božské ódy

a sadia kaleráby

pripojené na diódy

 

V bitevnom ringu

víťaz sa postaví

v nebeskom povstaní

na jazyku povlak viny

bohatstva surová tvár

víri sa hladinou Rýmu

v kostoloch ovečiek kar

 

Honosné paláce

veže s rukami v nebi

všetko by bolo iné keby

sokoli s tvárou supa

nemali diamanty v očiach

a pocit zbraní pod jazykom

čo celým svetom točia...


Gaia
14. 08. 2001
Dát tip
mně se taky líbí :-) *

Wopi
06. 08. 2001
Dát tip
mně se to, nebrasko, líbí moc * a rozumím...

olivierek
02. 08. 2001
Dát tip
Nerozumím rýmům - nerozumím jim a nenávidím je za to že zabírají moc času - Chápu, že povznáší slova - Církev prý povznáší ducha. Ducha povznáší vítězství a prohra - pro Boha válka - Násilí - to pitomé rvavé násilí mužů, co mečem bojují s ohněm místo aby pustily vodu. Nebrasko cítím s tvých básní přírodní živly, jak bojují a to se mi líbí ze všeho nejvíc :-).

Gastarbajtr
02. 08. 2001
Dát tip
to je o nějakým znárodnění????????? moc nechápu..

Robe
01. 08. 2001
Dát tip
nebraska newiem ci ti nieco niekedy cirkevni hodnostari urobili ale uz nie je stredovek takze tato tema je trosku zvlastna inak vyber jazykovych prostriedkov je vcelku dobry len ma nezabi ked sa najblizsie uvidime :)

nebraska
01. 08. 2001
Dát tip
Nesuhlasim s cirkvou, to je fsetko....

Krel
01. 08. 2001
Dát tip
hmmmm....no je to zajímavý...ale nějako nevím...ještě se vrátím.

Albireo
31. 07. 2001
Dát tip
Ty rýmy jsou dost sporadické, ale báseň je to dobrá!

Miroslawek
31. 07. 2001
Dát tip
že by o mně ..?... ;))))))

Miroslawek
31. 07. 2001
Dát tip
Na básni mi vadí, že nemá ustálené a nebo alespoň logicky uspořádané metrické schéma zejména rýmovaných veršů. Ani nějaký smysluplný systém v rýmech příliš nevidím. Sice se dá vysledovat, které verše se mají ve strofě rýmovat (2.-3., 5.-7.) a které nikoliv, jenže kvůli občasnému nedodržení pravidel, která sis sama stanovila, mi to dá takovou práci vnímat onu strukturu, že to odvádí mou pozornost od samotného sdělení básně. Zkrátka příliš velký formální zmatek. To už by bylo lepší nemít tam řád žádný, ale takto mne to pořád nutí jej tam hledat. Co se týče obsahu, není to nic pro mne, takto zjevně filozofující poetická dílka, ač tedy některé postřehy jsou jistě pravdivé.

nebraska
31. 07. 2001
Dát tip
Wed fsetko tam je striktne dodrzane.....je to rym, pravidelny rym a to a b b c d e d

Miroslawek
31. 07. 2001
Dát tip
Ano to je ideální myšlené schéma, které osobně nepovažuji za příliš šťastné, nicméně jej respektuji a v předchozí kritice jsem ho zmínil. Ale i z něj vyplývá, že 1., 4. a 6. verš se nerýmují. To by sice zas tak nevadilo, kdybys nám to v rýmovaných verších vynahradila. Ovšem ani toto schéma nedodržuješ, postaví-povstaní ve druhé sloce mohu jen těžko pokládat za plnohodnotný rým. Sice by šlo odhlédnout od striktní normy a namítnout, že se jedná o rým hláskově nepřesný, nicméně vzhledem ke způsobu jeho konstrukce a nelibému souzvuku, bych tento způsob nahlížení raději odmítl. Ale hlavně mi šlo o celkové nedodržení nějakého jasného řádu přes zjevnou snahu (kdyby tam ona snaha nebyla vidět, nevadilo by mi, že není). Např. ve druhém a třetím verši se jedná o dva trocheje, ve sloce další na témže místě nalézáme dva daktyly a nesoulad vrcholí ve třetí sloce, kde první verš bychom mohli popsat jedině jako - trochej, daktyl, trochej, kdežto následující rýmovaný verš snad stejně s jednou nahodile vloženou trochejskou stopou (tedy T, D, T, T), ale jazykový materiál mne spíše nutí vnímat to jako daktyl a tři trocheje. Nejisté a stále se měnící metrum mne pak nedokáže jednoznačně vnímat daný verš, jak bych jej vnímat zřejmě měl. 5. a 7. verš první sloky si navzájem neodpovídají vůbec, nesedí ani počet slabik,... atd. Tím vším nechci říci, že v tom není žádný systém, ale že je to napsáno tak, že vnímat strukturu básně je docela obtížné a odvádí to pozornost od samotného obsahu. Místo aby mu forma pomohla, spíš mu škodí. Přijde mi to rytmicky nezvládnuté, místy s diskutabilními rýmy (a nejde jen o zvukovou stránku).

clovrdik
31. 07. 2001
Dát tip
tak po formální stránce k tomu nejsem schopen říct nic, protože tomu nerozumím, obsahově se ztotožňuju s tím, že se jedná o jakousi poetickou filosofii, kterou jsem asi přesně nerozlousknul

nebraska
31. 07. 2001
Dát tip
ste sa zblaznili fsetcia? wed ta basen je uplne jasna, wed aj moj priatel ktory nepochopil ani milovaniu v dazdi ju pochopil....ved je to o vysokych cirkvenych hodnostaroch...uplne jednoducha myslienka, a jednoduche spracovanie....aka poeticka filozofia???

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru