Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak čtete báseň?

20. 11. 2008
3
49
4262
Zajímalo by mě: Jak čtete báseň (myslím tím jakoukoliv báseň jiného autora, ne svoji :-))? Vztahujete si ji nějakým způsobem k sobě, ke svému životu, nebo v ní hledáte nějaký autorův záměr, nebo se tím snažíte poznat a pochopit samotného autora? Jak si ji interpretujete?

Nevím, jestli jsem se zeptala dobře a srozumitelně, ale za diskusi to možná stojí... ;)

49 názorů

Bledulka
24. 01. 2009
Dát tip
no někdy tak nějak chaoticky, při prvním čtení přeskakuji s jakýmsi vnitřním hladem z verše na verš a pak čtu znovu a snažím se hledat souvislosti, hlubší význam. Někdy v básních hledám svoje pocity a někdy se snažím pochopit, co dílem básník myslel. Asi to záleží na náladě, pocitech, vnitřním rozpoložení. Ta otázka opravdu za diskuzi stála.

itsx
15. 01. 2009
Dát tip
mmm já báseň nejspíš nečtu.nechávám ji působit.často se mně stane že se zaseknu na nějakém obraze... a pak mně unikne rytmus a zvuk.tak ji čtu vicekrát ... a taky rád básně poslouchám.

Když je dobrá, tak nahlas. Je-li horší, potichu a ofrňuji se. Pokud je vysloveně blbá (pak bývá většinou i dlouhá) přeskakuji sloky čtu jen náhodné verše atp.

Lakrov
24. 11. 2008
Dát tip
Hledám záměr. Snažím se pochopit autora a přijít na to, co jej vedlo k napsání. Snažím se odhalit co nejvíc. Možná se često mýlím. Za diskusi to stojí.

pozorovatel
22. 11. 2008
Dát tip
ale já tim odpověděl písmák je amatérský literární server, který počítá s tím, že se uživatelé budou bavit o literatuře a tak se tu básně čtou již s tím vědomím, že čtenář bude i komentovat, takže čte jako kritik nebo komentující, což dost zasahuje do díla a povětšinou jsou i komentáře součástí díla je tu ta možnost a nelze ji opomenout čtu různě, individuálně každého jinak, už proto, že od autora čtu i jeho komentáře a můžu s ním diskutovat a měnit názor na dílo a získávat informace, které v knize nezískám což je potěšující otázka je spíš past

berg
21. 11. 2008
Dát tip
No... to je právě vono... nebrat se úplně vážně, neusilovat vo pochybný mety, co uspokojí na pět minut a HLAVNĚ: vžít se do pocitu zrcadla v hampejzu.. ať se v něm shlíží devianti, kurvy nebo pasácis hustým knírem... mít právě teď pocit, že i ruka, co právě teď svírá můj piňďour, patří minimálně J. Lopez. ÷))

pozo: ale já se neptala na to, kde čteš báseň... berg: díky za názor... ;)

berg
21. 11. 2008
Dát tip
To chroust: No díkes! Každej máme svou metódu, ale aspoň nás neofouknou bublinky ze sodovky... a snad minimálně začínáme tušákovat, že život a poézie jedno jest. To tady spoustě věcí chybí... ta schopnost pousmát se sám nad sebou. To se pak těžko tvoří něco ke čtení. ÷))

berg
21. 11. 2008
Dát tip
Hele... zdrobnělinko... teď si mi dostala! Vopravdu mušim mít brejle, bez nich čtu ještě zmatečněji. ÷)) Ale dobrá, tož na vážnější notečku: K poezii všeobecně přistupuju poněkud ostražitě. Zumbeispiel: beru text jedním metrem, to jest a znamená to: vždy se snažím číst s očekáváním milého překvapení, ať již louskám autora zavedeného nebo nějaký absurdně znějící nick zde. Průser je, že 99,99 procent čteného mne nijak neobohatí, 90 procent ani nezaujmea 85 procent nepotěší. Ale to nic, třeba ve (dle mého) skvostném připomenutí tvorby skotského básníka D. Dunna jsem vyzobl tak tři "extraligové" básně. u Skácela mám skóre přibližně 3:10. Je to těžký... no! ÷))

berg
21. 11. 2008
Dát tip
No tak Ti chrouste pěkně děkuju! ÷)) To já čtu Tvý básně pěkně z "playlistu". Nu což... proti metodě žádnej dišputát!

pozorovatel
21. 11. 2008
Dát tip
většinou čtu báseň v knize, tady moc ne, což je potěšující

Marcela.K.
21. 11. 2008
Dát tip
Zjistila jsem, že je pro mě lépe autora neznat blíže. Když ho znám, vnucuje se mi pak pocit nelibý, pokud s myšlenkou v básni nesouhlasím. Jenže když ho znám, zase líp chápu, co a o čem píše...jenže někdy, zase naopak, když ho znám, vůbec nechápu proč píše zrovna tak jak píše :-)) No a teď si to přeber:-) Jen ještě...pokud je báseň dobrá, zaujme mě, přetavuju si do ní sebe... pak mi něco přináší :-)

ale dyš já neumim číst. umím jenom psát a to ještě bídně:)))

yarda: viz další otázky, na které jsem se ptala... díky ;)

yarda
21. 11. 2008
Dát tip
Nikdy sem nad tim moc nepřemýšlel, ale většinou čtu zleva do prava, odshora dolů. Tak mi to přijde přirozené.

berg: ale já se neptala, čím čteš poezii... tím pádem ti ty oči asi moc neslouží... nepotřebuješ brýle? Predrag_Tomič: ano, dotazů je tam trošku víc, asi sis jich nevšiml, jde vidět, jak čteš :DDD...

Muamarek
21. 11. 2008
Dát tip
Čtu - a buď to na mě působí, nebo nepůsobí :-)) Marek

StvN
21. 11. 2008
Dát tip
Tady se básně nečtou, ale přežvykují.

nonamebeast
21. 11. 2008
Dát tip
já myslím, ž eto je od všeho tak nějak něco. když čtu báseň, tak na mě nějak působí a buď se mě dotýký nebo ne, přemýšlím o ní a neberu ji jako něco, co je prostě o mně, ale rozhdoně jako něco, tedy pokud, se mě osloví, co říká "příběh" o světě, lidech, pocitech, myšlenkách, něco barevného a pomíjivého, já nevim, možná to neumím dost dobře popsat...ale když čtu poezii, přemýšlím o věcech a lidech a světě a tím se mě to všechno dotýká, protože jsem taky věci a lidi a svět... text je prý nosný sám o sobě, nepotřebuješ k němu nic, jenom text, s tím bych asi souhlasila... hmm myslím, že to je dobré témo na diskuzi :-)

normálně jezdím očima po řádcích, vždycky na chvilku zafixuju zrak na nějaký slovo, přečtu a pokračuju dál. na konci řádku posunu zrak o stupeň níž a vrátím ho na začátek nového řádku. většinu textů čtu zprava doleva, ale arabské zprava doleva... ještě nějaký dotaz?

berg
20. 11. 2008
Dát tip
No... někdo se třeba na text posadí a používá jiné smyslové orgány pro percepci básně (přičemž uznávám, že monitor trochu tlačí, tudíž je lepší preferovat sbírky v tištěné podobě), já ale poézii opravdu čtu očima. ÷))

No konečně, vy suchaři.

jé, no to jsme se zasmáli... :-)

berg
20. 11. 2008
Dát tip
Očima! ÷))

Zleva doprava.

no, děkuji za názory... já si v každé básni hledám to své, co mě osloví, taky záleží na typu básně a od koho je, to se ten pohled pak na to čtení nebo interpretaci trošku mění... když toho člověka znám, snažím se pochopit a dopátrat se, s čím to asi souvisí... např. v jeho životě... když neznám, vítězí u mě imaginace a hledání smyslu básně z mého pohledu... tak asi tak ;)

Milly
20. 11. 2008
Dát tip
Závidim Smíškovi .-) a osobně čtu různě..- jak čí a jak kdy.

Tragicus
20. 11. 2008
Dát tip
Uz zase?

Deepness
20. 11. 2008
Dát tip
Vždy v tej básni hľadám najskôr moje videnie a pocity zo sveta. Až v druhom kole, najmä ak je mi báseň pocitovo vzdialená a predsa sa mi páči, začínam premýšľať, prečo je to tak?

neroušek
20. 11. 2008
Dát tip
Vzkaz pro básnířku Pété: básnířka zapomněla napsat,že má slabost pro nerouškovi básně.....*

neroušek
20. 11. 2008
Dát tip
Neroušek zdraví Smíška smíchatého vždy s úsměvem a vzkazuje mu,že to napsal velmi dobře.Včetně hodnocení nerouška a tak zdraví svého oblíbence.*

Smíšek:-)
20. 11. 2008
Dát tip
:)

Smíšek:-)
20. 11. 2008
Dát tip
jakmile kliknu na název básně, přisaje mě k sobě, oči lítají po monitoru jako zběsilé od prvního písmena do posledního, většinou je to jako plachtit v ráji, jindy pád do bláta :) to neroušek: neroušku ty jsi báječný čtenář :) :P

Oldjerry
20. 11. 2008
Dát tip
Nechám ji na sebe působit vcelku, včetně jazyka a vzhledu ( způsob dělení do slok, umístění na ploše a tak). Když mne zaujme, pak teprve upřesňuji proč. Většinou hledám paralely se svým životem a zkušenostmi. Někdy to nelze, pak tedy zkoumám jednotlivé obrazy a snažím se proniknout do pozadí vzniku básně.

avox
20. 11. 2008
Dát tip
Neexistuje návod na čtení básní. Většinou čtu jen očima, ale někdy i nahlas a opakovaně... Čtu a nechám působit. Buď ve mně nějakou odezvu vyvolá, anebo ne... Jsem jen sběratel pocitů a nemusím rozumět všemu. Občas mi verše říkají něco docela jiného, než chtěl autor původně říci... :-))

pété
20. 11. 2008
Dát tip
já si ji přečtu a buĎ se do mě nějak otiskne, nebo vůbec, nebo alespoň nějaká její část. Mám slabost pro různá neobvyklá spojení, napětí, rytmus...

neroušek
20. 11. 2008
Dát tip
Dobrá otázka:neroušek čte sdělení té básně,čili to co je napsáno nese nějaké poselství duchovní kvality a pokuď je pro mě nesrozumitelné nebo s jinou hodnotou než vyznává neroušek,snaží se neroušek i pochopit autora.A čím vyšší duchovní kvalita,tím vyšší i umělecká.*PS. Neroušek zdraví Hvězdinku a mile se na ní usmívá.*

Zvrhlík
20. 11. 2008
Dát tip
Na rozdíl od Seveřana čtu zleva do prava :)

Fouraix
20. 11. 2008
Dát tip
hledám intuici, obrazy. nikoliv hromadu keců jako to bývá

Norsko 1
20. 11. 2008
Dát tip
většinou odshora dolů. Ostatní je nepřenosné

dadíková
20. 11. 2008
Dát tip
pokud možno nechám ji nepředpojatě padat na mě.. většinou mi stačí blízkost, to znamená že něco ve mně řekne jo...jo to by šlo... :)

to je různé. Pokud autor nabídne pohled do svého života, nitra, pocitů, rád je porovnám se svými. Někdy (spíš většinou) mě baví jen hraní si s češtinou, to je velmi otevřený prostor pro fantazii i zábavu. Depresivní opusy nedočtu do konce. Asi mám nějakou kontrolku vnitřního optimismu...

Já čtu pouze kokusy Francoise - Bé Chabala, a tyto se kokouším pochopit jak v rovině osobní, tak v rovině ironické

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru