Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Patřím tobě

23. 11. 2008
1
13
996
Autor
Michel Mara

Zase jistě láska vzplane

a Země se točit nepřestane

ať budu žít

nebo mrtev tlít

nechám své tělo v černém hrobě

teď jediné vím

že patřím tobě

 

Země se točit nepřestane

a přátelství se láskou stane

i bez mojí příčiny

přejdeš světské výšiny

i beze mě

se Slunce zhlíží

v namodralé hladině

a život patří vteřině


13 názorů

a2a2a
23. 11. 2008
Dát tip
Už jsem uvedl, že v této konkrétní básni se s láskou nezachází nijak objevně, obhajuji slovo láska jako součást poezie obecně.

a2a2a
23. 11. 2008
Dát tip
Všechno je vnímáno více či méně subjektivně, ale právě láska může mít daleko větší rejstřík podob a vjemů než třeba smrt. Obávám se, že z nějaké příčiny nevnímáš to, co jsem nasal, a sice, že záleží na kontextu, v jakém je každé slovo, tedy i láska, napsáno. A ten se může prostě zdařit, láska v něm dokonce může být jen nenápadnou barvičkou či sarkasmem, atd.

a2a2a
23. 11. 2008
Dát tip
Já s tebou souhlasím, že je dobře popsat projevy lásky a že není nutné to slovo použít, zvláště, když je tak exponované, ale přesto do poezie patří, pokud, jak už jsm napsal, se podaří ho dobře zasadit do rámce básně. Stejné je to s jinými silnými výrazy, jako jsou krev, život, smrt, noc, hvězdy, atd. A pokud jde o ten rytmus, tam bohužel nesouhlasím s tvým názorem, či spíše vnímám to jinak, ale to už je spíše otázkou subjektivního přijímání než pravdy.

a2a2a
23. 11. 2008
Dát tip
Bez sněhu kritika, kterou jsi napsal, vcelku odpovídá mému nzoru, snad až na dvě věci, a sice: rytmus básně není nijak povedený, různá délka jednotlivých veršů je nepravidelná a vzhledem k tomu, že u vázaného verše to je znát ještě více, tak zde se prostě přičtení nečekaně zasekávám. Nejde o tom, aby byl rytmus kolovrátkově pravidelný, ale přece jen by měl být plynulejší. Další věcí je slovo - láska. Patří do poezie stejně jako každé jiné slovo, jde jen, v jakém novém kontextu ho zasadíme. Zde se to nepovedlo. Nicméně tě chválím za kritiku jako celek, pokud bys byl ochoten se častěji zamýšlet nad zdejšími texty,každý soudný autor tě přivítá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru