Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

šimrání

Výběr: pozorovatel, a2a2a, Markéta, Pacer, .dunaj.
25. 11. 2008
20
18
3200
Autor
America



Poklekni
ná úpatí hory skrývá se malý jestřáb
odnese tě až nahoru
a ty cestou vdechneš celý jeden mrak
v pohledu leskne se
zamrzlá náušnice
kolikrát už jsi
na všechno zapomněl?
bludičky obchází na vrcholu
jako tucet soudných sester
čekají na tebe
než tě shodí do bezedné studny
nakrátko v šíji ucítiš šimrání
jako
by za tebou
někdo stál






18 názorů

A.H.
29. 12. 2008
Dát tip
byl bych ve výšce dlouze stál, kdyby mne vítr obehnal, svou silou plachtit vzduchem;-

ponedělí
14. 12. 2008
Dát tip
hory - nahoru... ale jinak krásně slovo-obrazné. a soudné sestry! °) /*

halcon.
26. 11. 2008
Dát tip
pripomenulo mi to stare indianske texty a knihy, ktore som citala. je v tom cosi velmi uprimne. len malo basni sa zda byt tak blizko cloveku, ze vyvola tolko spomienok.. :)) aj ked .. .) patetickych :)

dazdozienka
26. 11. 2008
Dát tip
najprv k nazvu - simrani - steklenie, pokial sa nemylim, pomerne jednoduche a nic nehovoriace takmer [vzhladom k nekorsej naplni textu] - celym textom sa vinu ciste tvary a pre mna silne slova - slova hora - vrchol - mrak -> obrazok orientalnej poezie, samozrejme, tu viac rozvinuty vadila mi mini inverzia v druhom versi [plus preklep s dlznom] - taktiez zopakovany slovny zaklad hora - nahoru - je to na horu alebo nahoru? potom zas, leskne se - inverzia, napriek imaginacii s nausnicou, vadi mi . vsuvka 'kolikrat....zapomnel' skoda ze nie je nejak graficky odclenena - celkovo, v cleneni mi chyba viac vzdusnosti cela cast so sudickami mi odchadza kdesi do kliseovitosti, smrt, sudicky, osud - prilis prevyslovene - bezodna studna - dovyslovene, pre mna zbytocne a nepasujuce, minigyc plus 'cekaji na tebe' - takmer ako z nejakeho rock gotik popu . zaver, ako uz niekto spomenul, silny presah, aj ked by to mozno chcelo 4 verse namiesto troch ................................. este mi vadilo casto pouzivane osobne zameno 'ty' v roznych obmenach - ty, tebe, te, za tebou - opakujuca sa vazba v tolko malo riadkoch sposobi presytenie . celkovo na zaver. neublizi, ale k horam a hmle si predstavujem viac atmosfery. napriek simrani.

.dunaj.
26. 11. 2008
Dát tip
na prvy precit sa mi to zdalo vyrazne pateticke - ale potom som sa akosi viac menej stotoznil .))


Norsko 1
26. 11. 2008
Dát tip
ani ne. Kritici ale zřejmě mají jiný názor

Pacer
26. 11. 2008
Dát tip
samozřejmě, u dobrého textu každého napadne, kde by vynechal tě, tebe k větší údernosti. Autora ke své škodě vidím poprvé, což mi nebrání v TV

Markéta
25. 11. 2008
Dát tip
avi :-)

Markéta
25. 11. 2008
Dát tip
Velmi mne oslovila, osobně. Svou křehkou formou, obrazností a smyslem. To především... Jako bych popatřila do tváře jsoucna, jako by za mnou stál můj vlastní protějšek, ne stín, ne kontura, ale jasná a ryzí palčivost výrazu. Ráda dávám tip i výběr, dlouho jsem nenarazila na něco podobného, co v člověku vyvolá pocity pokory, zřetelnosti sebe sama a průsvitnosti všeho dosud nečitelného... **** díky za avi!!!

Vaud
25. 11. 2008
Dát tip
přímissimo!*

a2a2a
25. 11. 2008
Dát tip
Hned napoprvé mne zaujala, rád jsem dal tip a chtěl i výběr, ale přece je mi trochu překáží nadbytečná vazba ...jako tucet soudných sester... nějak mi edochází obsah této metafory, navíc slůvko jako se pak ještě jednou opakuje. trochu mne také odpoutává od jinak jednoznačné pointy zamrzlá náušnice, ale přesto velmi působí, ale přece jen výběr dám, zasloužíš si většího povšimnutí.

Fouckault
25. 11. 2008
Dát tip
avi

Fouckault
25. 11. 2008
Dát tip
boží*****

pozorovatel
25. 11. 2008
Dát tip
hehe, už tě mám přečtenýho, závěr je téměř vždy prozaiky prostý, silný přesah

jo*** šimrání

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru