Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O.B.

27. 11. 2008
11
7
1686
Autor
berg

Z kolekce Poblíž slané vody

   Před invazí

   hřměl nad vozbou

   bílý šik

 

   Pak se roztočila kola

   k příboji stékal had

   a udiveně syčel

   Tak tady někde

    mužům vypustili duši?

 

   Leklo  se moře

   k severu

   vykasalo krajkoví

   a zdálky občas křiklo

   Nechte je spát!

 

   To vše psáno

   na kus dřeva

   sépiovou kostí

   poblíž tmy

   a rybářského prutu

  


7 názorů

Rajmund
28. 11. 2008
Dát tip
Jo, mýtus.

berg
28. 11. 2008
Dát tip
Reflexe: Omaha Beach. Invaze naruby. Racci řvou nad proudem aut, které by nejraději zajely až do moře, občas nějaké poséřou.÷)) Ale večer ticho se zátiším tichého blázna. Tož tak nějak... asi. Apropó: čeština má krásné slovo... zvukomalebně. Tož díky všem... ať už se líbilo víc, míň a nebo vůbec.

dadíková
28. 11. 2008
Dát tip
**

IVO
28. 11. 2008
Dát tip
Těžko uchopitelné, tohle není křížovka s nápovědou. Dosaď si, čtenáři, podle své volby a vůle. Skutečnou invazi s její krutou nesmyslností nebo jen tichý úžas človíčka tváří v tvář nekonečnému oceánu. *T

Dero
27. 11. 2008
Dát tip
Takové nutkavě naléhavé svou samotnou přítomností. Ten text mi říká: "vznikl jsem a teď už tady budu", používá velké odkazy a tváří se enormně vážně. Ano, příroda je mystická a mocná. Člověk malý a bezvýznamný. Ale já osobně to téhle básni nevěřím. Poslední strofa mě uvádí do rozpaků. Neuklidňuje mě, neuzavírá předchozí neklid. Je to prostě jen další obrázek do řádky. A co je nejhorší, ty obrazy tu už tisíckrát byly. Slova zněla jinak, ale atmosféra, kterou navozují, byla už znásilňovaná dosti tímto způsobem. Čím se tvůj text od těch ostatních "epicky výpravných" básní liší? Má myšlenku? Má poselství? Je aktuální reflexí? Má budoucnost? Nebo je jen částečkou tematického cyklu, odšktnutou položkou? A malý formální přípodotek: ve druhé strofě by mohl had udiveně syčet trochu onomatopoicky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru