Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

..pidižížalky s ručičkama

29. 11. 2008
8
8
3005
Autor
Rabb




Poprvé si jich František všiml před týdnem, když ulehal ke spánku a pomalu propadal snu. Cítil je, jak se mu malými krumpáčky zasekávají do krku a pomalu lezou nahoru; blíže k ústům. Přes rty přehazují malé nitky a spouštějí se do mezer mezi zuby a na jazyk. Pak jakoby tepání kladiv o kořeny zubů chudák jeden ucítil a kvílení šílených sbíječek uslyšel. Na dásních mu během několika málo minut vyrostly celé kolonie malých žížalčích domečků a z úst vycházel neutuchající ryk.

Zubař povídal, že je to jen obyčejný zánět z průvanu a že to napraví pár brufenů a, jak radil, "hodně chladit, mladý pane, hodně chladit!" Ale on asi neslyšel a necítil to, co František. V ústech málo místa pro zuby i pro jazyk, pátý den už se stěží nadechl, v uších hukot. Ústní voda, zubní pasty, nic nepomáhalo. Ale pak mu kamarád pověděl, že to taky zažil a že s těma malýma zmrdama pěkně zatočil. Ostatní žeprej, ať ho neposlouchá, "dělá si z tebe prdel, vole!"

"Víš, chlape," vyprávěl Frantovi tehdy kamarád, "jim, když už se teď tak hezky u tebe v puse bydlí, nic neschází a v noci spokojeně vylétají každým výdechem ven a přes den je ty, normální smrtelník, vidíš jako malé prachové částečky. Celý den leží všude kolem tebe a nasávají energii. Pak, když jdeš spát, vlezou zase zpátky do domečků a šíří další kolonie. Hochu, je to promyšlený. Naprostá invaze."

Všichni okolo se smáli tomu, jak obrovský vtip se kamarádovi povedl, ale Franta jeho slovům věřil. Byl jedinou nadějí, jak se všech zbavit. A nyní věděl jak.

Nadechne se a zadrží dech...


 


8 názorů

Parádní. Jenom nerozumím větě: Ostatní žeprej, ať ho neposlouchá... Patrně se jedná o překlep.

Enethen
04. 12. 2008
Dát tip
Až mě za něj pálí v nose a dutině ústní =oP /*

výborné :o) patolog asi dost koukal, když mu ho přivezli...

avox
30. 11. 2008
Dát tip
ůůůů! "prospěly" samozřejmě :-)))

avox
30. 11. 2008
Dát tip
Tak jo... rozumíš legraci a dílku úpravy prospělěly :-) */

Rabb
30. 11. 2008
Dát tip
avox, upravil jsem to do 3. osoby, měla jsi pravdu, mrtví nevypráví.. :-)

avox
30. 11. 2008
Dát tip
Tomu se říká "syndrom rybářovy ženy" - pan doktor řekl chladit, tak to udělá přesně naopak... nechal sis předtím transplantovat žábry anebo je toto dílo ze záhrobí? :-))

wilson
29. 11. 2008
Dát tip
Hm. Nakonec to je novela... :) Pekne zpracovane, ale neodpustim si slovo nevole k tomuto konci vety: "že to napraví pár brufenů a hodně chladit, mladý pane, hodně chladit." Takovy zpusob prechodu mezi vypravovanim a citaci se mi osobne moc nelibi... Nekritizuji. Pouze cituji sebe.. Abych nebyl barbar, tak tady nekde mozna chybi uvozovani: "Vyprávěl mi tehdy: Víš, chlape, jim.....," a to dosti okate.. A i kdyz je tedy v poslednich dvou odstavcich zvrat a vsem mozna dojde, ze ten vosk byla ona rada, postradam alespon uvozeni typu "jak pritel poradil..." pred zaverem nebo primo v zaveru alespon zminku typu "... peclive, jak kamarad radil...." Nejak mi tam ta vazba chybi... Ale jinak kratke, pekne a s necekanym koncem.. ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru