Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Blázen

04. 08. 2001
3
0
1448
Autor
Costae

Všichni jsme tak trochu blázni...

Dveře se s klapnutím zavřely. Finito. Vítej ve světě, pomyslel si trpce Kurt. Ulice byla plná slunečního jasu - přímo sálala horkem a světlo pálilo tak, že až musel přivřít oči. Davy lidí spěchaly bůhvíkam, všichni s pohledem upřeným kamsi před sebe. Jak stádo volů cestou na porážku. Hlavně u svýho korejtka a co bude za chvíli je mi u ocasu, co? napadlo ho. Chtělo se mu vykřiknout a nějak je zastavit, změnit trochu ten šílený stereotyp. A tak to udělal.

"Hej, vy páprdové, co vlastně od života čekáte? Napadá vás vůbec, kam směřujete? Děláte taky občas něco jinýho, než že si hrabete na svym písečku, do kterýho v případě průseru strčíte hlavu jako ty podělaný pštrosi, nekoukáte napravo nalevo a jen se ženete vstříc smrti a hnusu? Co takhle ňáký jiný hodnoty? Kdy jste naposled řekli svý ženě, že jí milujete? A vy, paní, jo, vy v tim bílym svetříku, pohladila jste už dneska svý dítě? Co láska k bližnímu? A co víra? Poděkovali jste někdy Bohu za to všechno, co vám poskytl a dovolil?! Ne, co? To sem si moh´ myslet... Sobci!" vykřikl se slzami v očích.

Jedna žena se po něm otočila, několik kolemjdoucích se zastavilo. Nechápavě kroutili hlavami. Někteří z nich se ohlíželi - hledali strážníka. Muž ve světlém obleku se na Kurta obořil: "Kdo vlastně myslíš, že jsi? Spasitel? Kdo ti dal právo nám kázat? Uklidni se laskavě, nebo zavolám policii. Ta už tě srovná!"

To ale nebylo potřeba - právě přicházela hlídka, přivolaná právě onou paní v bílém svetříku. Protože je patrně stačila informovat, na nic se neptali. "Občane, můžete se legitimovat? Půjdete s námi, pohoršujete veřejnost," začal stroze jeden ze strážníků. "A za co? Za pravdu?!" ohradil se nešťastně Kurt. "Počkej, Franto, to je ňákej cvok nebo co. Koukni odkud vylez," upozornil policistu kolega. Na zdi u dvěří, těsně nad Kurtovou hlavou, visela "diagnóza" - tabulka s nápisem Psychiatrická léčebna...       

  


Wopi
22. 11. 2002
Dát tip
Souhlas se StvN :) Co kdo ví o lidech na ulici, jestli se hrabou na svým písečku a nikoho nepohladili, nebo jestli se zrovna vracej z dobročinný akce a teď jdou sehnat nějakou pozornost pro své milé?? Přijde mi to hodně hodně divné.

Wopi
22. 11. 2002
Dát tip
myslíš, že je? někdy možná jo, ale jistej bych si tim tak ouplně nebyl asi by mě podobné výkřiky na ulici taky rozladily ( a dotyčnému bych možná sdělil: "Kdo ti dal právo nazývat ostaní sobci? Co o mě víš? Oháníš se Bohem, nemáš strach z rouhání?" )

Costae
22. 11. 2002
Dát tip
vsem vam dekuju za odezvy, byl to nejakej zachvat, ale nemelo to naprosto nikoho soudit, verte mi, na to se necejtim. a uz vubec nemam v umyslu zevseobecnovat. jen se nekdy na ulici bojim...

Deltex
05. 08. 2001
Dát tip
Hezké, ale úplně normální... něco co se děje vcelku běžně. Měj se krásně. DeX

StvN
05. 08. 2001
Dát tip
Zase nějaká slabší chvilka? Tyhle kecy mě už vážně unavujou, že jsem tak nezdvořilej, myslíš, že se mezi lidma v davu pohybujou jen ti, o kterých píšeš? Je to blbost, protože Ty nikoho neznáš. Je za lehko soudit dav.

Cavalera
04. 08. 2001
Dát tip
... koukám, že jsi se vrhla do boje s nectnostmi tohoto světa ... je jen otázkoujestli dobro je dobro a zlo je zlo ... možná ani jedno není tím za co ho považujeme ... ostatně důpvody proč vytváříme dva tyto protipóly by tomu nasvědčovaly .... napsaný to není špatně ... poměrně poutavě, jen místama zbytečně sklouzneš k tomu, že se příliš snažíš vyjádřit myšlenku co nejrychleji a nejjasněji .. což je na škodu ... Vyplývá z toho, že jsi věřící? Krásný večer, noc a den, Cava:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru