Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vegetarián

02. 12. 2008
35
73
9844

    Všechno, co jste kdy slyšeli o vegetariánech, nemusí být nutně pravdou.
Neobávají se, že budou pohřbeni do masového hrobu, neodsuzují sexuální praktiky sado-maso, neignorují masmedia a ani období vlády T.G.M. nenazývají dobou temna.
Vesměs jsou to lidé plaší až ostýchaví. Čtou naučné knihy, mají podivínské koníčky a při rozhovoru, v nesrozumitelně košatých souvětích, užívají zhusta cizích slov aby tak nenápadně demonstrovali svoji intelektuální převahu.

    Bylo mi souzeno, seznámit se s jedním z nich, už při nástupu do mého prvního zaměstnání. Jmenoval se Vlášek, nikdo mu však neřekl jinak než Vlašáku. Svojí tělesnou konstitucí a zbarvením pokožky odpovídal obecné představě o vzhledu mimozemšťana. Podezření ve mně vzbudil již dotazem na mé sociální, organizační a technické schopnosti a zda mám s sebou "Orákulum Víté" či co. Já bloud jsem si připravil pouze životopis. Na nějakou dobu se pak stal mým kolegou a přítelem.

    Nutno říci, že nepatřil k militantní větvi vegetariánů ale spíše k té záškodnicky nahlodávající. Jediným jeho radikálním činem bylo odmítnutí podpisu petice, za záchranu ohrožené lokality výskytu Rosnatky okrouhlolisté. O této rostlině se totiž domníval, že její
stravovací návyky jsou v rozporu s jeho přesvědčením.
I v parném létě nosil tričko s rolákem. Byv vášnivým cyklistou, vyhrnoval si vždy před cestou límec těsně k očím, aby při rychlé jízdě nepolknul zbloudilou mouchu. Blížil-li se, takto ustrojen, k bance či poště, vyvolával nežádoucí pozornost členů ochranky. Většinu přivolaných policistů však oslovoval už křestními jmény a vyměňoval si s nimi recepty na bezmasé pokrmy. Někdy v policejním doprovodu přijížděl i do práce.

    Každé ráno pečlivě prolistoval svůj salátový sendvič, v obavách z pozření omylem zapečeného švába, či plže hodujícího na nedbale opláchnutém lupení. Jablko si umyl teplou vodou a mýdlem, neboť si nebyl zcela jistý, zda kvasinky a bakterie nejsou živočišného původu. Při pohledu na moji kávu a bůčkovou roládu se trpce pousmál a začal mě nenásilnou formou vzdělávat.
Z našich rozhovorů, respektive z jeho monologů, získal jsem mnohá ponaučení pro svůj příští života běh. Například domněnka, že člověk je všežravec nebo dokonce masožravec, je pouze rozšířeným omylem. Mnohem blíž máme k býložravcům, ať jde o zuby, kyselost žaludku nebo trávicí trakt. Moji otázku, jak mohly bez úhony přežít generace Inuitů, kteří neviděli rostlinu ani ve snu, nepovažoval za hodnou odpovědi.


    Po mnoha letech, obědvaje v restauraci, zaslechnul jsem za sebou povědomý hlas. Letmý pohled vzad a musel jsem se píchnout vidličkou do stehna, abych se ujistil že nesním. Bývalý kolega Vlášek! Tlusťoučký, růžolící, rozšafně obluzoval téměř stokilovou slečnu přisprostlou historkou, vyprávěnou holými větami, jež prokládal mocnými doušky piva a obrovskými sousty třičtvrtěkilového hovězího stejku.
Znechuceně jsem odsunul svůj zelný salát s mrkví a přistoupil jsem k jejich stolu.

" Vlašáku! Ty parchante! Takový léta mi tvrdíš, jakej si vegetarián a teď ?
Žereš tady bez uzardění dobrou půlku mrtvý krávy! "

" Jéžiš nazdáár Květoň!
Magdi, to je Květoň. No to ucho...
Květoň, ser na to! Víš co je dnes za den?
Dneska je pátek.
A to my vegetariáni máme půst! "


73 názorů

Markel
20. 11. 2016
Dát tip

to asi budeme, já už to s ní vzdala, ale ona se mnou ne, posílá mi různá videa, jak špatně se mají zvířátka, co končí u mne na talíři a neříkám, že nemá pravdu, já jsem ale tak masožravá, že výčitky svědomí mi vydrží jen pár vteřin, chjo :-((


No nevím nevím, asi budeme uvrženi do klatby oba.


Markel
20. 11. 2016
Dát tip

to se mi moc líbilo a bude hodit jako argument pro dceru veganku, přepošlu jí to, nemá to chybu ***


MKbaby
21. 02. 2016
Dát tip

Žůžovní :-)


Díky!  Třeba se mi povede tvůj názor na nedělní večery ještě změnit.


paklina
29. 03. 2015
Dát tip

Nesnáším neděle večer...a tohle mi ji hooodně vylepšilo!!!!


Hromtom
31. 10. 2014
Dát tip

Musím jen dodat, že výskyt vegetariánů, kteří si nakonec pochutnají na masíčku není zas tak vzácný.....


Zuley - jsem bez sebe nadšením, že mám novou čtenářku a navíc ctitelku. Co vís si ještě dospělý, očkovaný běloch, žijící nad hranicí chudoby, může přát?


Zuleyka
03. 12. 2013
Dát tip

Velice úchilno-úsměvné....mám pocit jako bych to četlo už po druhé :-D

Květoň tys byl vždcky třída, ve třídě i mimo třídu :-)

Možná, že tě znám? A možná je to shoda jmen, inu svět je malý :-)

Moc mě bavilo s jakou láskou a energií tvoříš !!!!

Děkuji ti, tvoje tajné ctitelátko - Z.uleyK.átko


Shariku - přesto jsem rád, že svůj odmítavý postoj alespoň komentuješ. Jsou kritici, co by si nedali tu práci a rovnou by napsali, že je to pitomost. Pravda, ve svých snech jsem se opájel představou, že o fenomenálním úspěchu této povídky bude informovat obecní rozhlas, místní lidová knihovnice se mnou uspořádá besedu a zaměstnanci masokombinátu Vocílka založí fanclub, ve kterém mě budou dnem i nocí opěvovat, jaký jsem gigant. Už jsem se viděl, jak ukrutně věhlasný, v reklamním pepitovém saku, korzuji po návsi kolem pumpy; zástupy děvčat se po mně sápou, v divém amoku ze mě rvou všechno co přečnívá a zcela zdarma mi vnucují služby, o kterých se lze dočíst pouze ve speciálních pánských časopisech. No, co už teď. Část osobní - na vegetariánech mi, do prdele, nevadí nic. Naopak - jsem rád že se odlišují od masožravé většiny, pročež je možné si z těchto utahovat. Ale nemyslím to nijak zle. Nevidím důvod, proč by parodie nemohla být dokonce jakýmsi druhem pocty. Humorista by se měl umět smát i tomu, co miluje, ne? Konečně, mám řadu přátel mezi vegany i vegeteriány, v ničem je nešetřím a přesto mě bijí jen zřídka.

sharik
06. 08. 2012
Dát tip
stranou osobní věci... nějak mě to nenadchlo. neříkám, že je to špatný, ale nebaví mě ten styl.. a teď to osobní... co ti, do prdele, vadí na vegetariánech? nesnáším tyhle předsudy (mimo jiné i v diskusi). jestli jsme všichni vyhublí mimozemšťani, pojď někdy na box, nebo do posilovny, rád si s tebou zasoutěžím v síle a myslím, že tě vyvedu z omylu.. máš na to? :))

někdo je země, někdo vzduch. ale ta země mě na tobě dost baví !

Díky Dítě. Já mám zrovna nohy taky pár stop nad zemí. Na stole. ((-:

no já ... jsem vegetarián. ale tohle je dokonalý :cB až z toho mám pocit že moje nohy jsou pár stop nad zemí

Koukám, že se mi tu dělá ozvěna. ((-: Díky Kočkodane.

Kočkodan
26. 08. 2011
Dát tip
Je to chutný literární pokrm.

Kočkodan
26. 08. 2011
Dát tip
Je to chutný literární pokrm.

Kočkodan
26. 08. 2011
Dát tip
Je to vtipná literární krmě.

Kočkodan
26. 08. 2011
Dát tip
Je to vtipná literární krmě.

emko
25. 07. 2011
Dát tip
Zdravím, velmi pěkné. Mohli bychom to prosím vydat na Splatu?

8hanka
23. 03. 2011
Dát tip
:))))))))))))))

Luku, tohle je jedna z prvotin. Pokud se chceš něčemu z tvůrčího psaní přiučit, tak tohle dílo radši ignoruj. A za interpunkci mi také nadávat nemusíš, to už před tebou udělali jiní. Já to vážně někdy opravím, až bude chvilka. ((-:

Tisovyluk
21. 01. 2011
Dát tip
Květoni, já to zhltla jedním dechem. Píšeš poutavě, Tvoje slovní zásoba a podání, o korektnosti českého jazyka ani nemluvě, je záviděníhodná. Jo a humor. Ten tomu všemu dává ten největší šmrnc. Díky za počteníčko.

to máš recht:)))

Díky Petře. Listožrouti jsou snadným a obecně oblíbeným terčem. Až je mi jich kolikrát líto.

jako obvykle jsem se královsky pobavil, tvá charakteristika vegetariánů je trefná, sám jsem měl podobné zkušenosti, T

Edvine, ta historka o Konzovi mě znamenitě pobavila. Dokonce mám pocit, že mi i lehce vytrávilo, pročež se vydám na průzkum ledničky. Doufám, že tam objevím aspoň páreček, nerad bych, po vzoru vitariánů, doplňoval kalorie pastvou.

Edvin1
08. 06. 2010
Dát tip
Tohle mi připomíná jednu historku o Konzovi, německém antidaňovém guru (vydává již po desetiletí příručku 1000 úplně legáních triků, jak se vyhnout daním, což je nejpopulárnější poradce při sepisování daňového přiznání, mnohonásobně napodobovaný, navíc legenda, neboť si za první vydání odseděl rok), jenž je současně vitariánem, což je člověk pojídající pouze syrové ovoce a zeleninu, v jeho případě se jedná ještě o divoké byliny, listí stromů atp. Tak ten si prý jednou zvečera vyšel na dlouhou procházku, spojenou s cvičeními, jež spočívaji v napodobování pohybů a křiků lidoopů. Nějak mu při tom vytrávilo. Když se vracel, unavený a vyhládlý, vlezla mu do nosu vůně z místní restaurace. Rozhlédl se vpravo vlevo, vyhrnul si límec a vstoupil. V koutku si pak dal vepřovou pečeni s pečenýma bramborama a zelím, k tomu máz černého piva. Když došlo na placení, s hrůzou si uvědomil, že u sebe nemá peníze. Peněženku totiž s sebou nenosíval, neboť si jídlo připravoval sám. Hostinský jej neznal, a tak trval na tom, že zůstane v podniku, dokud jej někdo nevykoupí - jak se tomu v Německu říká - nebo mohou taky zavolat policii. Konz se neodvážil zavolat ani jedné ze svých žen (měl jich, ovšem ne současně, snad sedm). Brnknul své dlouholeté sekretářce, ke které měl neomezenou důvěru. Ta jej vykoupila - a vše ještě zatepla vyprávěla dál. Ale nemusí to být pravda - zlí jazykové tvrdí, že to byla msta za skutečnost, že si ji nikdy nevzal. Styl i pointa Tvého příběhu se mi velice líbí. Tip. :-)

No pochopitelně jsem myslel "Likérovou bombičku", lidově zvanou Indiánek.

FAE BOMB
16. 04. 2010
Dát tip
A černý kafe, ne...? Jinak je to "košer". Možná bych přihodil "indiána" ubitýho čajovou lžičkou. Bombičky nejim, teda jestli myslíš ty na výrobu šlehačky... :-)

Já jsem byl na oslavě. Dával jsem si hlavně bombičky, rakvičky a věnečky. Tento sortiment by tě určitě taky potěšil, ne?

FAE BOMB
15. 04. 2010
Dát tip
*Zrovna žeru kus zavražděnýho prasete v trojobalu a k tomu pár popravenejch brambor. Chce se mi brečet... Chtělo by to zmasakrovaný pivo. Místo toho jak blbec cucám vodu... :-(

To ne. Žádný normální a zdravý člověk nemůže mít po ránu dobrou náladu. To je proti přírodě. A permanentní úsměv mají jenom klauni a svědci jehovovi.

Měli by všichni vegáči dostat do zubů. Kytka má zdobit, nikoli sytit!

Vlastně už jsi došla. Mám na mysli Svědky Jehonohy. To je vděčné téma.

Šmankote, církve! No, mám pocit, že k tomuto tématu brzy dojdeš.

Toscana
05. 06. 2009
Dát tip
Z jednoho mého spolužáka se dík vstupu do církve Adventistů stal taky vegetarián, a ačkoliv to byl dřív veselý kumpán, od té doby mám pocit, že úsměv ho bolí, jeho obličej dostal takový citronový nádech i co do barvy, prostě opustila ho verve a nadhled, se kterými dřív život vnímal a žil. Budiž pádným argumentem všem těmto zbloudilým duším fakt, že kdyby příroda chtěla, abychom byli vegetariáni a ne všežravci, asi by nás nekonstituovala tak, abychom měli v zažívacím traktu i enzymy na trávení živočišných bílkovin (např. krávy a ovce je nemají také). No, budiž ti útěchou, že tvůj kolega nakonec dostal rozum a rozhodl se držet aspoň ty páteční půsty... :o))) *T

Téměř, téměř :)

To už zní skoro jako pochvala. Dmu se.

:))) Pár velice vtipných momentů :)

prd kdo si ho nekoupí sám, ten ho nemá to je o mně, tamto je o jinejch ženskejch :-)))))

K militantní větvi vegetariánů náleží ti, kteří se přivazují řetězi k vratům jatek, vypalují McDonaldy a píší výhrůžné letáky "mrchožroutům". Reprezentant záškodnicky nahlodávající frakce vás nenápadně, zato však vytrvale přesvědčuje že jste vegetarián, jen o tom ještě nevíte. A kožíšek taky bude. Kdo čeká, ten se dočká! (Teda, to bych se nasmál, kdyby ne.)

" Nutno říci, že nepatřil k militantní větvi vegetariánů ale spíše k té záškodnicky nahlodávající." tato věta mi přijde býti nesrozumitelnou :-) jinak dost chválim, pobavila jsem se a tudíž boduji :-))))) a celej život toužim po kožichu, jenže nejsem ještě dostatečně bohatá popravdě jsem TAK chudá, že jsem si ještě ani pořádnou, krásnou, značkovou, koženou kabelku koupit nemohla ale už jsem si koupila jednu sflikovanou z kousků kůže :-)))))))

No, neměl jsem zrovna na mysli "tuto" knihu. Od Vaňka jsem někde četl jednu povídku se šnekama. Docela zábavné.

Jó, má na to lidi. Ale poslední dobou jsem si všiml, že i do knih, sem tam, prosákne chybička. Ani korektoři nejsou neomylní. No co, aspoň to autora zlidšťuje.

Pokud tě to pobavilo a nenašel's tam hrubky, tak byl účel splněn. Někdy je potřeba i při čtení vypnout mozek. Do kina taky nechodíme jenom na psychologická dramata.

S úsměvem jde všechno líp.

vesuvanka
05. 03. 2009
Dát tip
pěkné, vtipné :-)))) TIP

Určitě se k němu časem pročtu.

kunka
21. 02. 2009
Dát tip
cha-cha, mám podobný kúsok "Vegetarián Jano" sa volá a on s tým tiež sekol

Díky za ocenění Bíšo. Jistě sis povšimnul, že upřednostňuji humor na úkor kvality. Umění přenechávám jiným Don Quijotům.

Bíša
05. 02. 2009
Dát tip
Velice dobré!

Cítím se poctěn Pomerančová Květeno. Díky!

Vaud
03. 12. 2008
Dát tip
:-)) skvělý!!*

Háber
02. 12. 2008
Dát tip
*vTipné*:)))*

Papouchu. Je zvláštní, že v mnoha věcech, kde lžu jako cikán, lidi mi to žerou. To hle je ale skutečně téměř pravdivá historka, včetně pointy. I když, přiznám se, něco podobného jsem zaslechl myslím o židech a sobotě. Pak je ještě možná jedna varianta - nejsi ty náhodou bývalý vegetarián, obtloustlý vtipálek a fluktuant?

Ferry
02. 12. 2008
Dát tip
Osvěžující. Honem jdu strčit do trouby kus mrtvého prasete. Moje rodina totiž (zatím) nemá masový půst jen v pátek. t*

papouch
02. 12. 2008
Dát tip
Květoňi, ten fórek s tím pátkem - půstem to sis vymyslel, nebos to někde slyšel? ...protože já tuhle průpovídku vykládám už řadu let.. :)

Děkuji mnohokrát za návštěvu. A za pochvalu.

Diana
02. 12. 2008
Dát tip
Čtivě napsáno, stylisticky nemá chybu, krásný jazyk povídky, vtipné - no prostě nadšení T*****

avox
02. 12. 2008
Dát tip
cheche... pěkná pointa, takže: vegetarián když se postí cpe se masem do sytosti? tedy jenom jednou týdně v jiné dny se cítí bídně? :-))) */

macecha
02. 12. 2008
Dát tip
moc jsem se pobavila, fakt dobře napsané ..***

chacha!!! jednou tu někde bylo (myslím že vítrz hor to psal): svíčková jedna báseň to je tedy rána pro básníka vegetariána

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru