Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

genealogická úvaha

05. 12. 2008
6
35
5161
Autor
aleš-novák

pro ženicha

je maminka nevěsty

tchýně

  

pro jeho otce

je nevěsta

snacha

  

a její maminka?

  

prasnacha...


35 názorů

Edvin1
09. 12. 2008
Dát tip
macecha: Má známá - kuchařka v restauraci - mi povídala, že když se jim zkazila vepřová kýta, nařezali ji na řízky, ty pak pořádně okořenili, posypali česnekem a cibulí, osmažili, a podávali to jako "steak z divočáka" (ten prý od přírody musí smrdět). Udělej to taky tak. Jen té nové příchuti dej to správné jméno a při jezení se tvař snobsky. To Ti radí děd Ed :-)

macecha
08. 12. 2008
Dát tip
vrtat, by se dalo, ale kam, když bydlíš v přízemí?o)) Hlavně mi ale vrtalo v hlavě, co mám těm lidem udělat. Jsou to staříci nad hrobem, zapoměli na to, že když se ždímá, tak se hadice dá do vany, nebo do odpadu. No, zabij je za to! Tak mám jejich žlutou, špinavou vodu jako novou příchuť v cukroví :o))

jejdavilda
08. 12. 2008
Dát tip
tak to je dobrý zpráva, před zvýšením vodného a stočného. aleš A já pořád co to jsou ti šitsští bojovníci

tak to buď ráda, že nemrzne, mohla by ses doma klouzat :o) V takovém případě pomáhá vyvrtat díru do podlahy, aby voda odtekla o patro níž...

macecha
08. 12. 2008
Dát tip
a zapoměla dát tip- za ty komentáře :o)), takže dávám *****

macecha
08. 12. 2008
Dát tip
Vaše starosti na moji hlavu :o)) přijela jsem z chalupy a mám kuchyň plnou vody, od sousedů nademnou.A plave také vánoční cukroví a vše, co bylo v lince. Vysílená jsem se Vašimi komentáři pobavila. Díky****

ano, nic nepotěší mé německé spolupracovníky víc, než když začnu nadávat německy :o)

Edvin1
08. 12. 2008
Dát tip
Aleš: Klidně, když mezi drahé parfémy patří i Poison? :-) Vilda: To mi evokuje vzpomínku na dětství: Při kopané na hřišti před barákem jeden kluk vykřikoval"Patrice Lumumba!" Já nevěděl, co to je, ale znělo to nádherně, a holky se tak slastně chichotaly. Jinak mi říkala manželka-sestřička, že chirurgové se během operace uvolňují tak, že nadávají - latinsky. Jinak jsem si skutečně všiml, že "shit!" mi do duše nepronikne tak, jako "doprdele!" Nadávka urazí a zabolí jen tehdá, je-li vyslovena v mateřštině adresáta. A autora nezabolí svědomí. Poznatek pro psycholingvisty. :-)

v cizině se to prodává pod jménem Brad Pit´ralon ?

jejdavilda
08. 12. 2008
Dát tip
My snobové si potrpíme ma světovou značku Pitralon

Dirty old man...taky by to mohla být značka nějaké drahé kosmetiky pro snoby :o)

jejdavilda
08. 12. 2008
Dát tip
No vidíš, kdyby ti tak říkali v nějakém indiánském nářečí tak tomu nikdo rozumět nebude a tvá přezdívka se stane předmětem závisti.

když ne gigollo, tak co třeba "ochranka" ?

Edvin1
08. 12. 2008
Dát tip
Sem už zkusil. Výsledek? Dirty old man! :-)

jejdavilda
08. 12. 2008
Dát tip
Zkus párkrát v noci vyrazit do baru, oslovení gigollo by ti zas tak vadit nemuselo

Edvin1
08. 12. 2008
Dát tip
Tak tu "kapavku" jsem uťal, jen co jsem ten kohoutek v prádelně opravil. Pak zde byla kdysi ještě "padavka", kvůli klice, co nedržela ve dveřích. "Smrtku" jsem za cenu dobrého ojetého automobilu taky odstranil. Tchyně včera při procházce objevla na mé hlavě vzadu "padesátikorunu". Prý se tak krásně na slunci leskne... Nevím,zda se to ujme. A hlavně: Co s tím?

jejdavilda
08. 12. 2008
Dát tip
ed Ano, to chápu, mě už měsíc zovou Ježíškem a taky nevím proč

Edvin1
08. 12. 2008
Dát tip
Tak já nevim - to pojmenovávání může být v rodině i dle rolí, jaké v ní odehráváme. Hlavu sousedovic rodiny jsme nazývali "kanec", protože zplodila osm dětí. Souseda odnaproti zase "ten starej zloděj". Pak tam byly nespočetné "klepny", "jeptišky", a taky jedna "k." Je jedno, jak se komu v rodině říká, hlavně že je to s respektem. Mně říkají "kreditka". Nevím proč. Vždyť nikdy nic na na kredit nekupuji. Váš děd Ed :-)

moorgaan
05. 12. 2008
Dát tip
pochybuju, ze budes pro ex manzelku - pramanzel:-))/***

avox
05. 12. 2008
Dát tip
taky nakouknu do nějakého moudra, ale až zítra, dnes už spěchám :-))

zkusím Gutha-Jarkovského...zatím máme každý svůj blud :o)

avox
05. 12. 2008
Dát tip
a jsme zase na začátku - spolutchýně, jak jsem řekla prve. Nebudu se přít, stejně tu není nikdo, kdo by nás rozsoudil... klidně setrvávej v bludu :-))) A její manžel je "spolutchán" a vztah jiný než sousedsko-přátelský by asi dost těžko skousl, tak se včas zamysli :-)))

Ferry
05. 12. 2008
Dát tip
Ja, ja, taky divny ptak Rosomak.

to jen potvrzuje moje vývody...nic to ale neříká o vztahu já - matka mé snachy :o)

avox
05. 12. 2008
Dát tip
ti povím kde: žena tvého syna je tvá snacha, ty jsi její tchán žena tvého vnuka bude tedy pra-snacha, a ty její pra-tchán, nepleť sem vůbec její maminku! matka tvé snachy je tchýně tvého syna a bude tedy asi pratchýní tvého vnuka, stejně jako tvoje manželka! a nakresli si to,ať to vidíš... :-)))

v tom se shodneme :o)

jejdavilda
05. 12. 2008
Dát tip
a pro svoji robu jsi prapodivný tvor tak jako já?

moje logika je neúprosná: -pro svého vnuka jsem děda, tedy praotec. -pro jeho manželku budu logicky pratchán. -pak matka mé snachy je pro mě prasnacha. kde je chyba? :o)

avox
05. 12. 2008
Dát tip
a všichni ti to baští....

avox
05. 12. 2008
Dát tip
Tím komentářem jsi mi to nějak zamotal... v básničce se mluví jen o dvou generacích ženich, nevěsta, otec ženicha a matka nevěsty proč v komentáři už do toho motáš třetí generaci ? ženich, nevěsta, otec ženicha a matka nevěsty + vztah dědka k nevěstě vnuka

no vida :o) díky za doplnění...

Ferry
05. 12. 2008
Dát tip
Ano, ma mut jako "malá Muttra", zatímco vlastní choť je pro ženichova otce "velká Muttra".Pro lepší pamatování se používá zkratka "ver mut".

jejdavilda
05. 12. 2008
Dát tip
Matka snachy je typický mamut.*

otec ženicha je tchán pro nevěstu, snachu. Takže pro nevěstu jejich syna je to pratchán. To je ještě srozumitelné...ale prasnacha jiný ekvivalent nemá, asi?

avox
05. 12. 2008
Dát tip
chacha... "spolutchýně", vždyť otec ženicha sám, je taky jenom tchán...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru