Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obrazy a pohledy...

05. 12. 2008
20
36
6583
Autor
Oldjerry

Mimo jiné poklesky proti slušnosti a solidnosti útočím s neobyčejnou rafinovaností na estetické cítění svých bližních. Maluji, nebo skromněji - snažím se malovat. Škoda, že neexistuje televizní seriál " Maluje celá rodina", protože to by bylo něco pro nás. Malujeme všichni : maminka naivně realisticky, táta trochu kostruktivisticky, mladší bratr to taky zkoušel, ale nějak ho to nechytlo. Prostřední z nás, sourozenců, je akademický malíř, nejvnitřnějším založením surrealistický.

Co jsem já? Nevím. Začal jsem malovat zátiší - hrnky na kafe s nedojedeným rohlíkem, vázu s polními květy, popelník se sklenkou a lahví - takové věci všedního dne. Po pár letech jsem přesedlal na větší formáty a taky jsem přesedlal na krajiny, nebo městské partie. To už jsem občas něco prodal, nebo - a to hlavně - rozdal. Moje obrázky s trochu chudší paletou a nedokonalým štětcem visely v kancelářích i domovech, v obývacích pokojích i na chodbách; dokonce při jedné návštěvě jsem zjistil, že i na záchodě. Dodnes řeším dillema, zda to byla pochvala, či pohana. Protože já na nejlepší myšlenky přicházím právě tam, tak jsem nakonec připustil, že by to mohlo být uznání.

Záleží - holt - na pohledu.

Léta plynula a já během nich plynule přešel na formáty asi tak jedna ku třem, nebo ku čtyřem, která se nejlépe hodí pro panoramatickou krajinomalbu. Tak vznikala panoramata Českého středohoří, Krušných hor, Lounských vrchů i panoramata menších krajinných celků. Semotamo jsem si "střihl" portrét, nebo akt (jen tak - zpaměti, bez modelu), případně jsem zavzpomínal na začátky a zkusil zase zátiší, těchto úletů však bylo stále méně. Někdy jsem byl s výsledkem spokojen, ač jsem věděl, že stovky malířů by dané tema zpracovaly lépe, většinou jsem kriticky odhalil chyby, občas jsem nevydržel a vrstvu barev jsem z plátna seškrabal. Zajímavé bylo, mnou zlikvidované obrazy se líbily mojí ženě, zatímco obrazy, s nimiž jsem byl jakžtakž spokojen krutě strhala.

Prostě jak říkám : záleží - holt - na pohledu.

Některé mé věci se líbily i mému profesionálnímu bratrovi, tomu surrealistovi, akademickému malíři; o většině mých prací ale ohleduplně mlčel. Jedno moje plátno ho uvedlo do extáze : Bylo dlouhé měsíce připraveno ve stojanu na tema, které jsem nosil v hlavě skoro dva roky, jež jsem začal dělat a k němuž jsem se pro nějaké nevyjasněnosti (které jsem měl sám v sobě) už nedostal. Plátno zatím sloužilo k vytírání štětců, k občasnému pověšení palety, zkoušení barevných odstínů. Tím vzniklá vrstva barvy podporovala účinek šepsu. Jednou jsem při bratrově návštěvě přehodil ve spěchu, bezmyšlenkovitě, přes stojan s plátnem halenu, takže - jak mne později napadlo - to vypadalo, jako když před ním něco ukrývám. Brácha chodil po místnosti, rozebíral můj poslední obraz (je sice surrealista - grafik, ale zároveň i vynikající krajinář) a pořád šilhal po tom zakrytém plátně. Nakonec nevydržel, najednou přiskočil ke stojanu, sejmul halenu a ustrnul ... Měl jsem opravdu strach, že na něj leze infarkt, snad tři minuty koukal, ruku s halenou držel nahoře jako prapor, koukal a pak z něj vypadlo : ...ty vole ! to má sílu! ty bejku ! jaks' na tohle přišel ? Krátká pauza… kouká z blízka, kouká z dálky, pokračuje v monologu : Já se snad zblázním, já to šest let študuju, dvacet let zkouším a hledám a tenhle vůl to najde jako slepý kuře zrní ! do p... ! tadyten kontrast ! ta oranžová vedle té fialové a tuhle : tu konturu jen linkou ! fan - tas - ti - cký! jedno máznutí štětcem - a ono to má děj! Já se zvencnu ! Ty barvy ! tohle je sice například špína, ale ona podtrhuje čistotu té modré a zelené. No fakt je, že štětec nic moc, ale ta paleta ! No to je pa - rá - da ! Co za to chceš? Teď jsem zase koukal já - s otevřenou hubou. Určitě jsem nevypadal jako geniální malíř, spíš jako votroubek. Myslel to vážně, nebo si jen se mnou ten hřib hraje divadýlko ? Já sám jsem tam nic z toho, o čem mluvil, neviděl.

To - holt - záleží na pohledu.

Pravda je, že mi od té doby dal asi sedm obrazů v hodnotě nejméně padesát tisíc korun, ale nevím, jestli mi je dal jen tak, jako brácha, nebo jako kompenzaci... Stejně tak je pravda, že ten můj "utěrák štětců" visí u něj v obývacím pokoji na až příliš dominantním místě. Je jiného názoru a já pořád nevím, jestli pokračuje s absurdní důsledností ve své hře, když mluví o Ermitáži, Louvru, Pradu a jízdárně pražského hradu, nebo jestli...

Sakra je to sranda z mazanice, nebo opravdu zrní slepýho kuřete, geniální záchvat malířského outsidera ? To - holt - záleží na pohledu ....


36 názorů

Oldjerry
23. 02. 2009
Dát tip
Květo - kdo jiný by měl mít pochopení, než vrstevník ? Dík

Ještě mám schované barvy a štětce. Už to bude víc než pětadvacet let. Prostě další věc, na kteru nemám talent, ale aspoň jsem to zkusil. Povídání hezké, stáváš se mým oblíbencem.

Jerry_Shit
15. 12. 2008
Dát tip
Máš recht... My sme se bavili o poezii a pivu.

Oldjerry
14. 12. 2008
Dát tip
Jerry - To by mělo stačit....jenže tihle kluci většinou v hospodě nechtějí o malování ani slyšet, natož mluvit...

Jerry_Shit
14. 12. 2008
Dát tip
Bráchu bohužel, mýmu nevlastnímu je dnes 7 let - zatím z něho akademický malíř neni. Ale párkrát jsem seděl v hospodě s Koškem. :)

Oldjerry
14. 12. 2008
Dát tip
Jerry - jasan, kór jestli máš bráchu jako já....

Jerry_Shit
14. 12. 2008
Dát tip
Krásná povídka - beru to jako návod, jaxe stát dobrým malířem - třeba mi to taky vyjde. ;) ***

Oldjerry
08. 12. 2008
Dát tip
reko - D

reka
08. 12. 2008
Dát tip
fejeton spíš než povídka. Ale dobrý fejeton. Téma malinko ohrané, ale podané příjemně a tím, že si na nic nehraje, netváří se, jako by právě objevilo Ameriku, se mi to líbilo. tip.

Oldjerry
08. 12. 2008
Dát tip
Maceško a sluncovničko : díky 100°C (vřelé)

macecha
08. 12. 2008
Dát tip
přikláním se k Háberovi *

příjemné vyprávění a ten obraz bych si přála moc vidět*

Oldjerry
07. 12. 2008
Dát tip
Malajko, jednak nemám své práce zdokumentované fotograficky, jen výjimečně, mám webovou stranu, ale tu používám jako zdroj pro Písmáka a tak... čili tam jsou i různé srágory, které se týkají tvorby tadytuzde.

malajka
07. 12. 2008
Dát tip
A máš někde ta svoje díla na netu, Oldjerry? Ráda bych se na ně podívala.

řádek
07. 12. 2008
Dát tip
málo kdy věnuju prozaickému textu pozornost poctivě a nevynechávám; v tomhle případě to bylo poctivý )

Oldjerry
07. 12. 2008
Dát tip
Noro - jasně - i těmi to jde a má to své přednosti. Já jsem se ve svých asi 15 letech zhlédl v olejích (asi že mi to připadalo nóbl-superumělecké) a většinu svých obrazů jsem oleji namaloval - není jich zase bůhvíkolik - asi 300. Zkoušel jsem mimo to ale všechny možné techniky od barevné tužky, malbu prstem razítkovou barvou, až po suchou jehlu, ale nebylo to ono.

Oldjerry
07. 12. 2008
Dát tip
TEO - dobrý, už to ukončíme. bergu - vidím, že ten závěr tě pobavil nejvíc - a tak to má být. Dík

berg
06. 12. 2008
Dát tip
Jsem rád, že jsi amatérský malíř - génius... a taky jsem rád, že píšeš holt a ne hold... jako někteří kolegové(ně). ÷)) *

vesuvanka
06. 12. 2008
Dát tip
Toscano, děkuji za milá slova i povzbuzení. Já jsem se kvůli "štětečkování" ani moc netrápila, spíše jsem byla udivena, že malířství se ubírá úplně jiným směrem - to slovo mi přišlo později dokonce k smíchu. A s postupem let štětečkuji čím dál víc :-)))

vesuvanka
06. 12. 2008
Dát tip
Toscano, děkuji za milá slova i povzbuzení. Já jsem se kvůli "štětečkování" ani moc netrápila, spíše jsem byla udivena, že malířství se ubírá úplně jiným směrem - to slovo mi přišlo později dokonce k smíchu. A s postupem let štětečkuji čím dál víc :-)))

Oldjerry
06. 12. 2008
Dát tip
Toscana ... je to tak i když pro mne nic nového - stejně děkan.

Toscana
06. 12. 2008
Dát tip
Pro TEO: Až se zbavíš černobílého vidění světa, jaké mají jen velmi mladí lidé (a nic proti, měli jsme to tak všichni svého času) a až tě opustí nutkání "tys mi pod mé dílo nenapsal nic, tak teď si to, Vodenko, vypiješ", úžasně se ti uleví. ;o)

Toscana
06. 12. 2008
Dát tip
Mysli si třeba, že to byl fakt geniální nápad, který člověka potká třeba jen jednou za život a i tak zaplaťpámbu za něj, ne?? A navíc dělá-li druhému radost, pak tím líp... Z umístění na záchodě si hlavu nelam - fakt je to spíš naopak, nic ti tam až tak neruší pozornost, strávíš tam nejednu delší chvílí, v podstatě si tam jakoby medidtuješ a u toho ti oči bloudí v obraze a najednou šups, už jsi v něm a touláš se po krajině a sníš - z toho bych vůbec smutná nebyla, protože jen tak mezi námi: Dělal bys to takhle i v případě, že bys ten obraz měl v obýváku? Asi mnohem méně často (pokud vůbec kdy). Docela ráda bych nějakou tu krajinku viděla - co sem hodit fotku? - napsané to máš pěkně, přineslo to s sebou i úsměv, a za ten dík a tip. *t vesuvance: Netrap se tím, že ti kdosi řekl o "štětečkování", takový Leonardo se s obrazem štětečkoval taky spoustu let a jaká to jsou mistrovská díla. Navíc těch lidí, co mají rádi tvorbu druhu "šel čtverec s úsečkou na procházku do krajiny kruhů a barevných fleků", je poměrně málo. Maluj tak, jak ti srdce a ruka velí, pak budou mít tvé obrazy i duši - a takové obrazy si vždycky své fanoušky najdou. Držím palce.

Oldjerry
06. 12. 2008
Dát tip
Viki - souhlas a nad to : starého psa novým kouskům nenaučíš... Janičko - to vím, vzpomněl jsem si na tebe, když jsem to upravoval (je to starší věc, ale nepublikovaná) Háber - trošku té licence tam je - něco vypustím, něčím to přikořením... Ženámm vďaka, Háberovi dík !

Háber
06. 12. 2008
Dát tip
pekné a keby aj vymyslené, znie pravdivo...

vesuvanka
06. 12. 2008
Dát tip
Moc hezky napsaná povídka, jejíž námět je mi velice blízký, protože kreslení a malování je mým koníčkem od dětství. Moji pozornost upoutávaly vždy ty detailně propracované obrazy co nejvíce odpovídající skutečnosti a snila jsem o tom naučit se malovat alespoň trochu v tomto stylu, který jsem považovala za skutečné umění. Samozřejmě, že jsem se to nikdy nenaučila a maluji po svém a asi jako každý, procházím různými vývojovými stadii. Ale proč to píši. Jednou jsem namalovala lesní zákoutí a považovala obrázek za docela zdařilý - stovky a stovky tahů štětcem. A jaké bylo překvapení, když mi jeden výtvarník, jemuž jsem dílko ukázala řekl: "Vy se s tím moc štětečkujete", to stačí jen zlehka nahodit". A později jsem pochopila, že zřejmě malířské umění nespočívá v preciznosti provedení, ale naopak ve zjednodušování, asi něco jako když se krátí rovnice. Ale to mi nějak nejde. Reakce bratra na Tvůj "utěrák štětců" mi připomněla něco podobného. Zkoušela jsem namalovat obrázek krajiny jen tak jako mazanici a ještě divokými barvami - sama jsem k tomuto dílu vůbec nic necítila - pro mě to byla jen mazanina, ale mazanina byla považována za lepší než "usedlé" krajinky.... TIP a díky

Oldjerry
06. 12. 2008
Dát tip
TEO - nevadí, že jsme od sebe věkově skoro přes celou paletu, důležité je to, že každý vidíme svět jinak. Se svými devatenácti lety ještě budeš dvaapadesát let absorbovat zkušenost, kterou mám já. To není ostuda nevědět, volovina je tohle nevědění vydávat za pravdu. Už několikrát jsem v různých polohách napsal, že my, staří, jsme už mladí byli, ale vy o stáří a vyšším věku vůbec, nevíte nic. Naprosto vám to ale nevadí, vynášet o nás soudy. To je taky normální - i my jsme kdysi bývali v zajetí tohoto nepochopení. Za největší fór považuji, že mne nechceš shazovat, ale vždyť ty nic jiného neděláš... Ta vložka o tom, že mne máš rád je úsměvná, která má pouze vzbudit pocit nezaujatosti. Ale stejně : díky, že ses obtěžoval kvůli mně napsat tolik slov... beketka, mylenka - děkuji, jsem opravdu rád, že se vám líbí. malajka, vikivika - jasně pro výtvarníky byť i amatérské, to mám o jeden aspekt navíc. Díky.

malajka
05. 12. 2008
Dát tip
Tak tohle mě pobavilo i potěšilo. Sama zkouším malovat, zatím si troufám jen na portréty pastelem a jen jednou jsem něco namatlala olejem. Dáváš mi naději. Dobrý příběh :-)

Marcela.K.
05. 12. 2008
Dát tip
:-)) to je opravdu milé...mám ráda ty různé úhly pohledu a věřím, že brácha to myslel vážně.*!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru