Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O rovných hadech

07. 12. 2008
5
7
1295
Autor
Jan_Urban

Včera přišla má žena a vyprávěla mi příhodu o přítelkyni její kolegyně z práce. Ta měla doma anakondu, která spala s ní v její posteli. Jednou had přestal žrát a tak se šla poradit ke zvěrolékaři. Ten se jí zeptal, jestli spí natažená, nebo stočená a ona odpověděla, že natažená. Tak jí doktor doporučil, aby dala hada rychle pryč, neboť si prý bere její míru a přemýšlí, jak jí sežrat.

Je to divný svět
po kterém jdeme sem a tam
a sami si v lože hady pokládáme
z počátku stočené
s přítulností něžnou.

Je to divný svět
když uchopeni jsme
a v lože vloženi nenasyceni
bez šance
narovnat těla svá.

Je to divný svět
ve kterém jsou rakve zbytečné
neboť těla naše zmizí v nenávratnu
pohlcena chřtány plazů
věčně hladových.

Je to divný svět
v tom věčném propletenci
kde písně znějí
a zabíjí.


7 názorů

Petrusha
08. 12. 2008
Dát tip
osobne prijímam predstavu o nasýtení hadieho hladu lepšie, než o nasýtení hladu červov ... i keĎ jedno, či durhé ná si tak čaká ak nás nezoberie vietor

Dero
08. 12. 2008
Dát tip
Historka na úvod pobavila, kouzelná mi připadne zejména představa hada, přemýšlejícího, jak někoho co nejlépe sežrat. Jenom si dovolím upozornit na pár chybek. - "její kolegyně" -> "své kolegyně" - "v její posteli" -> "v posteli" - "žrát a tak" -> "žrát, a tak" - "se jí zeptal, jestli spí natažená" (anakonda nebo dotyčná?) - "nebo stočená a ona" -> "nebo stočená, a ona" - "jak jí sežrat" -> "jak ji sežrat" Pokud jsem se náhodou v některé z připomínek trefil do autorského záměru, tak se omlouvám. Samotná báseň mě příliš nezaujala. Litanie na divný svět, která nenabízí nic než sebe samu. Nehledám u básně nutně východiska, spíše jakousi sebereflexi. Pokud autor záměrně přikresluje (a zde nepochybně přikresluje už samotným zobecňováním), pak by to měl dát najevo a nečekat, že se s jeho zjednodušenou výpovědí někdo zosobní.

jH
07. 12. 2008
Dát tip
brrr. už nikdy nebudu spát s hadem v posteli

Báseň je obsahově tvrdá, ale krásná,TIP

Hydron
07. 12. 2008
Dát tip
no má to niečo do seba, realita je krutá ... :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru