Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nad dasslerovým pohledem do budoucnosti

10. 12. 2008
0
79
3946
Autor
akredit

V diskuzním příspěvku z 8.12.2008 pan dassler představuje vedle svých dalších myšlenek také svoji myšlenku – představu jak by:

 

Nabídl podporu uživatelům, kteří se chtějí dál rozvíjet a bez ohledu na to, jestli se jim to někdy skutečně podaří nebo ne, chtějí jít za svým cílem a potřebují se o něco opřít. Nabídnutá podpora bude nejrůznější a bude se rozšiřovat podle času a toho, co se kdy podaří konkrétně dohodnout a připravit. Navázání spolupráce s osobnostmi z profesionálního prostředí a podle jejich ochoty a možností jejich účast na dění na Písmáku, seznámení s problematikou procesu tisku publikací a jejich variant, zprostředkování pomoci při řešení autorských práv, možnost trvalé prezentace vytištěných děl autorů - uživatelů Písmáka - na stránkách serveru, ...

 

 

Zaměřme se pouze na jeho: Navázání spolupráce s osobnostmi z profesionálního prostředí a podle jejich ochoty a možností jejich účast na dění na Písmáku, - neboť další „nápady“ již jen obkreslují působení současné www.mezera.org.

 

Takový nápad ukazuje, jak je pan dassler mimo současnou realitu. V době, kdy Karel Piorecký napíše ve Tvaru 20/2008, že internetová média se povalují kdesi na úrovni pornografie, že bezbřehé prostředí zabraňuje jakékoliv literární inovaci, neboť utvrzuje prostřednictvím zdejší neprofesionální kritiky nejhorší literární klišé apod.; pan dassler uvažuje o navázání spolupráce. Vzniká půvabná otázka, jak by autoritativnímu Karlu Pioreckému zajistil ochranku, kdyby se zde na návštěvě rozepsal o zhůvěřilosti většiny literárních příspěvků.

 

Váženému panu dasslerovi uniklo, že kontakty již dávno byly navázány, ale prostřednictvím Totemu.cz. Elita napříč literárními servery již dávno vykonala a koná, co pan dassler nyní navrhuje. Mám oprávněné pochybnosti, že by se ze současných v tištěném světě publikujících autorů odtud pocházejících kdokoliv zasadil o spolupráci právě s Písmákem. Není k tomu jediný důvod. Písmák v současné podobě neumí nic literárního předvést. Písmáci jsou odsouzeni chodit na autorská čtení jiných literárních serverů, zejména Totemových, budou-li ovšem ještě kdy nějaká. Elita se nevrátí mezi nenávistně závistivé a žárlivě nadávající pozůstalé. Ponechá literární mrtvoly jejich osudu a tak je to správné. Teprve nová generace elity se sama o sebe opět postará. Zdali jí k tomu ovšem pomůže právě pan dassler je velmi pochybné.

 

Nejvíce mne samozřejmě rozesmívá sousloví „účast na dění na Písmáku“. Možná by pan dassler mohl uspět s představou účasti Písmáků na literárním dění, ale co zajímavého se děje zde na tomto prostoru? Kritický návštěvník brzy vzdá bloumání zaměnitelnými a prvoplánovými příspěvky, jež jsou plné hrubek a obrátí poslední vypětí sil k nějakým kvalitativně laděným výběrům. Nesmí to udělat první nebo druhý den v měsíci, protože to by se potkal ve Výběru kritiků jen s jedním nanejvýš dvěma příspěvky – do minulosti se totiž v tomto seznamu nelze vrátit. Zlatý Výběr je to jediné, co mu spraví náladu. Kéž by naivní představa páně dasslera, že onen kritický čtenář se ještě jednou vrátí sledovat velké věci dění v komunitě na Písmáku. Přál bych mu to z celého srdce. Pravděpodobnější je spíše zděšení a úprk od tyranizující a nivelizující komunity Písmácké církve, která obdivuje svou naivitu jako božskou autenticitu. Možná by mohlo ostřejší povahu zaujmout jak místní inkvizice upaluje jinakost názorů, to by se leckomu mohlo na první pohled zdát zábavné, ale za dva dny po někdejší zábavě neštěkne pes a nakousnuté myšlenky se stávají dalším červivým jablkem. Prostě moštárna. Z původních a skutečných poetických zážitků se zde vyprzní omylem sem tam i  maloalkoholický burčák, ale kyselého moštu je stále nadbytek a navíc neví nikdo, ve kterých sudech.

 

Nejsmutnější naopak je, že zcela věřím, že to pan dassler a jeho agent Dero myslí s komunitou i literaturou stejně upřímně. Je jistě chvályhodné pěstovat poezii spíše něž-li neonacismus, i když některé názory fundamentálních myslitelů definitivní a jednotné autenticity, tzv. mladého já, nejsou od onoho neo daleko. Jedinou devizou Písmáka je bohudík i bohužel esence – entita „svobodný prostor“. Jenom díky tomu a díky vyhnání současných elit do věčných zapomnění, bude se tady chvástat novoobjevitelská generace, která snad naváže na někdejší stopy literárního hnutí zadkem. Ne, že by zde vzniklo v minulosti něco objevného či úžasného, ale nikdy tu nebyla taková mlhavá lenost jako dnes. Kéž by dassler & Dero probudili nějakými nečekanými společnými silami jakousi novou šípkovou_růženku.


79 názorů

Od literárního serveru očekávám, že se na něm budou svobodně publikovat dílka začínajících autorů. To se tu poměrně daří a to že to funguje není samo sebou, je to díky vůli majitele a značné práci Dera, kterou, nepletu-li se, vykonává ve volných chvílích, zřejmě i zadara. Takže pokud se podaří něco navíc, fajn, ale je to nadstavba a zásadní je aby dobře fungovalo to co tu je. Jak po technické tak i komunitní stránce.

Ty se furt snažíš nacpat chobotnici do síťovky a divíš se, že to nejde... :)

Myslím tím, že pisatel s mozkem se ovlivnit (v negativním slova smyslu) nenechá, tak proč se tím vůbec zabývat? Hledáš mouchy tam, kde nejsou.

Pakliže je pisatel natolik tupým, že mu tohle stačí, sotva stojí za pozornost, nemyslíš?

On se někdo při čtení řídí počtem tipů?

vidím výsledky. za tebe jsem vidělo prd.

Ale ne:) Ovšem představa, že bych to dělal deset hodin denně u stovky textů, z nichž 99 a půl je zcela nečitelných, mě děsí.

A_tzo
12. 12. 2008
Dát tip
dobrý, já měl jenom z tvejch předchozích slov pocit, jako bys chtěl už úplně rezignovat na psaní kritik a jenom plkat:)

A_tzo: No určitě ne kvůli tomu, abych tím trávil veškerý volný čas. Problém je, že uživatelé jsou ve valné míře přesvědčeni, že když už máš ten "ocásek", tak je tvou povinností zabývat se, pokud možno ihned, jakýmkoli jejich počinem. Což je hovadina.

A_tzo
12. 12. 2008
Dát tip
hele, pišto - k tvý odpovědi komusi 11.12.2008 17:28:33 - proč to teda vlastně děláš, proč seš ten kritik, když nejseš ochoten tomu věnovat čas. a nebylo by poctivější vůči všem těm autorům, kterejm ty plky pod záštitou "kritik" píšeš, prostě přestat bejt kritikem? nevěřim, že je to celý jenom kvůli tý funkci, kvůli tomu ohanbí

Delahaye
12. 12. 2008
Dát tip
já si jako zdegenerované okolí nepřipadám ... teď plácáš, jen abys něco řekl, milý Jinovato, což mě u Tebe překvapilo sourry

Jinovata
12. 12. 2008
Dát tip
Delahaye: a okolí zdegenerovalo právě kvůli takovýmto pohledům na aristokracii

Delahaye
12. 12. 2008
Dát tip
Láďo, Ty už píšeš jak Lyryk..taky to musím číst víckrát...že Ty už se taky vymezuješ, co ? .-)) aristokracie zdegenerovala právě kvůli takovýmto pohledům na sebe sama a okolí

řádek
12. 12. 2008
Dát tip
Fouckault: elitářská ano, v současné době nikoli aristokratická ale ani to elitářství není historicky konstatní )

Fouckault
12. 12. 2008
Dát tip
Třeba jde jen o sebevědomí Karle, to ovšem většinou stojí na činech a práci, pak s tebou - jen tak - nějaká metla nezamete :-) Umění je z principu věc elitářská a aristokratická, (byť se dokáže někdy schválně prezentovat přesně naopak a o to je "nepravdivější") a jeho jasné vymezení se k nivelizační masovosti je logické.

Delahaye
12. 12. 2008
Dát tip
"Literární vědec přeci nemůže vést odpovídající debatu s průměrnou uklizečkou - a těch tu je většina." ano, pravdu díš, již se chápu mopu a směle do díla :-)))) jak je to slovo ... arogance ?

Petrusha
11. 12. 2008
Dát tip
teeeda, oni ešte žijú aj idealisti!!!))))

Fouckault: Odpověděl sis vlastně sám. Je sakramentsky velký rozdíl mezi poplkáním a fundovaným hodnocením textu - to zabere nepoměrně víc času při mnohem nižší kvantitativní produktivitě.

katugiro
11. 12. 2008
Dát tip
aleš-novák: komunita není od komunikovat a srágory se přirozenou cestou nevyloučí, protože není pravda, že je nikdo nebude číst ke zbytku se dostanu až o víkendu

Fouckault
11. 12. 2008
Dát tip
Pišto :-) ty taky máš rodinu a společenský život a stejně tu proplkáš tuny konverzačního tlachu týdně - myslím že ten čas na to psát hlubší reflexe by se u mnohých našel, jen mít tu motivaci - vážnost o níž píše Jinovata a Lyryk.

Olde, zjevné srágory se vyloučí přirozenou cestou. Nikdo je nebude číst a přestane je to samotné bavit.

Jinovata
11. 12. 2008
Dát tip
Tím "to" myslím zaujetí a vzniklé napětí, jehož smyslem je literární zhodnocení díla. Nejsem zastánce vyčerpávajících komentářů ke každému ublíženému odmítnutí. Přijímající či odmítající kritik nese odpovědnost za výběr svým "dobrým jménem", nikoli poviností bavit se s každým. Nejsme sice literární vědci, ale autoritativní systém jejich práce musíme z pragmatických důvodů přijmout. Literární vědec přeci nemůže vést odpovídající debatu s průměrnou uklizečkou - a těch tu je většina. Chápu, že tu (asi) nikdo nemá literární vzdělání takovéhoto rozsahu, přesto systém práce musí zůstat stejný.

Oldjerry
11. 12. 2008
Dát tip
I když - upřímně řečeno - by byla třeba nějaká elementární selekce, která by vyloučila naprosto zjevné srágoray a zhovadilosti, je veliký problém a ten se jmenuje objektivnost hodnotitelů. Měkký hodnotitel nemá cenu, tvrdý hodnotitel by způsobil, že by Písmák měl dvacet aktivních autorů (nebo třicet - nevím).

To nás vrací k původní otázce - KDO se tím bude zaobírat, kdo bude celé dny vysedávat nad srágorami? Ty nechodíš do práce? Nemáš rodinu? Společenský život?

Jinovata
11. 12. 2008
Dát tip
S tím samozřejmě počítám, a co? Právě to tu chybí.

Jenže on každý jeden bude chtít odůvodnění, proč zrovna to jeho veledílo je srágora... Jako bys tu byl tejden...

Jinovata
11. 12. 2008
Dát tip
Pišta: Skutečně nějak takto bych to obsahově napsal, akorát diplomatčtěji. Jde jen o to, dát na srozuměnou, že se bude přijímat skutečně jen to, za co se přijímající postaví svou autoritou. Odmítat srágory jde poměrně rychle.

co je Písmácká komunita? je tu spousta malých skupin, které spolu komunikují (odtud slovo komunita, nebo ne?) a baví se. Neumím si představit nějakou jednotnou písmáckou komunitu. Není přeci v lidských silách jednotlivce znát všechny autory a autorky (pokud tu někdo takový je, hluboce před ním smekám). Písmák se prostě přirozeně vyvíjí různými směry. Jestli je mezi námi nějaký nový Seifert nebo Kainar, tak mu nic nezabrání v jeho rozletu, žádná struktura ho neomezí . Vydávat knížky si může každý jak chce, není to dnes nákladná záležitost. Nechte písmákům volnost, kvalita se sama prosadí.

Jinovata: Hehe :))) Už to vidím. "Hola hola, vyhlašujeme požadavky na kvalitu! Musí být vysoká, což se pozná tak, že je vysoká."... Blázne :)

Jinovata
11. 12. 2008
Dát tip
Když se vyhlásí požadavky na kvalitu, něž se davy dozvědí, že něco takového mohou, než sestaví sbírku... Toho bych se nebál, bojím se pravého opaku. Respektive nebojím, vyhovuje mi.

Delahaye
11. 12. 2008
Dát tip
Pišta má pravdu ... na poezii.cz bylo třeba 10 kousků denně .. i míň. To šlo s "redakcí" Lyryk/Jinovata/pár dalších zvládnout

A víš, kolik je tady autorů? A všichni se budou dožadovat vyjádření ihned, nejlépe do včera. Obávám se, že si to představuješ poněkud... idealisticky.

Jinovata
11. 12. 2008
Dát tip
Možná by bylo obecně dobré, nezobrazovat pod odkazem sbírky všechny "sbírky", ale jen ty, které byly přijaty v aréně sbírek. Všechny ostatní sbírky by byly dohledatelné pouze na stránce autora.

Jinovata
11. 12. 2008
Dát tip
Představu, kdo by dělal výběr, když by šlo o jednu ucelenou kolekci či sbírku na autora ročně? Z hlediska pracnosti mi to problém nepřijde. Z hlediska toho, kdo by výběr měl provádět, by šlo o výběr lidí podobný, jako byl výběr kritiků, když jsem se ho na začátku účastnil - nevím, jací kritici od té doby přibyli. Osobně bych se přimlouval za užší výběr. Má základní myšlenka je taková, že většinu sbírek nebude ani třeba nějak příliš rozebírat, budou totiž na první či druhý pohled špatné. Autor takové sbírky pak nebude rok "obtěžovat", respektive bude se učit z toho, jaké sbírky přijaty byly a sám se pokusí zlepšit. Kritik by nutně ani nemusel zdůvodňovat erudovanou kritikou, proč sbírku přijal - to by bylo tématem diskuse. Samozřejmě napsat pár slov k přijetí by bylo lepší - stejně tak ke spornému odmítnutí. Ve tvaru taky neotisknou s básničkami hned kritiku - samotná publikace je výsadou. Kritika jako taková by ležela nadále na jednotlivcích a kritických klubech (zoom). Ti si mohou volit kritické objekty podle vlastní nálady. Na hlavní straně by byl pětiřádkov seznam, kdo je zrovna v Aréně. Už vidím ty senzační diskuse nad tím, jak dopadla v aréně fouckaultova/egilova/lyrykova sbírka - to je fakt vyhodili/přijali?! A podobně.

Jinovata: Jo, ale máš představu, kdo by to asi tak dělal? (myslím ten výběr) To je nereálné.

Jinovata
11. 12. 2008
Dát tip
Podpořil bych v tomto výjmečně pištu, z příkladu (dnes bohužel nefunkční) poezie.cz se rozhodně dá čerpat. Podle mého soudu by princip jejího fungování mohla přejmout na písmáku nová aréna (s ročním limitem publikace kolekcí a sbírek). Akt přijetí či odmítnutí díla na poezii zakládal téměř vždy diskusi na téma oprávněnosti tohoto - tedy literární diskusi. Zároveň by vznikala knihovna čitelného literárního materiálu, jakýsi předstupeň před dasslerovými publikačnímu plány. Ten pišta se nezdá, ale má za ušima.

akredit
11. 12. 2008
Dát tip
na doménu www.poezie.cz bohužel nemám přístupová práva; Olda Neuberger nepřevedl doménu podle smlouvy ani na Vellu, ani neumožňuje server editovat...

Jenže tam by musel prudit u vlastních dveří... :)

Delahaye
11. 12. 2008
Dát tip
ano, již dlouho se snažím přistoupit na proslulý portál poezie.cz ale vypadá to, jako kdyby o to provozovatel nestál ... pane, pročpak nepustíte doménu, když je nevyužíváte ?

Oldjerry
11. 12. 2008
Dát tip
No vidíš, Pišto, správně - tam by se akredit mohl akreditovat.

Hehe:) Elitním literárním serverem je přeci slavná a uznávaná poezie.cz, nebo ne? Co na to Karel?

Bivoy
11. 12. 2008
Dát tip
Jasně, některé věci se tu opravdu nedají číst a to, co mě opravdu dokáže naštvat, jsou hrubky v dílech, především v poezii. Ale základní podstatou Písmáka je to, že je pro všechny. Naprosto souhlasím s Oldjerrym. Konečně tu promluvil někdo rozumný, kdo se nesnaží jenom bouřít proti současnému vedení Písmáka. Ale ta čtení by být mohla... Proč vlastně ne? Je skvělé poznat lidi, jejichž tvorbu tu čteme a obdivujeme, a nechat si zkritizovat ty své patlanice.

Oldjerry
10. 12. 2008
Dát tip
Hloupé... ti, kterých se to netýká, to nepotřebují, vědí. Ti, kterých se to týká, na to kašlou. Dasslera, který chce něco zlepšit, více méně osočujete a nic na tom nemění fakt, že je to současně z 90% utopie. Velice ušlechtilé elitářské tendence, dovedně zabalené v pseudofilosofické folii. Všechny ty servery dělají fantastickou práci : poskytují prostor. Starají se, aby lidi měli ještě jiné zájmy, než žrádlo, chlast a sex. Co bude národu platné, když bude mít jednoho Nezvala, Šiktance, nebo Seiferta ? No špatné to není, ale pořád vidím větší prospěch v tom, když literatura bude působit na všechny lidi, kteří ji na sebe chtějí nechat působit. V tom je Písmák - podle mého soudu - nejlepší z těch známějších LS. Jestli chcete elitu, tak si pořiďte svůj prostor a vstupní cenou nechť je doňho habilitace. Jenže vám se spíš jedná o to, abyste se cítili lepší, než ostatní, než ve skutečnosti jste. Potřebujete pro to přesně ty, na které tu kydáte opovržení... a na závěr : naučte se rozlišovat avantgardu od zhovadilostí. Pane.

Winter
10. 12. 2008
Dát tip
Ano, ano, z hospodských básníků undergroundu se stali básníci internetoví. Aneb lepší než kouzelné zrcadlo, řekl bych. Nezdětinštěli jsme, kdeže, jen jsme pořád stejně blbí. Ohánet se pak nějakým "neuchopitelným metafyzickým něco", je pak jen výmluvná známka bezmocnosti. ostatně nevím o tom, že by Totem nějak zářil, Mezera produkovala kvalitu a Litera...no.

Fouckault
10. 12. 2008
Dát tip
nejenom literárně i technicky byl tenkrát Písmák lepší.. statistiky, čtenost děl, nejlepší díla za poslední období atd, funkce podporující soutěživost a akčnost, systém redakce co motivoval k psaní kritik. Stálo za to být v redakci stejně jako stálo za to být v opozici. Bylo NĚCO. Nyní je tak trochu NIC. Máme z Písmáka neorganizovaný bezpáteřní chaos který nezachrání ani uměle organizované šaškárny. Připadá mi to tak, že jsme všichni tak nějak zdětinštěli.

*/ akredit */ kterým

tenkrát byl po literární stránce lepší >>> kvalitu děl nezlepší nikdo, ani dassler, ani a kredit. jedině zavedením cenzury :-) Což by nesli nelibě především ti nezávislí novináři, který by z autorské stránky zmizelo 99% poezie... Uvidíme, jak dopadne realizace Dasslerem nastíněných změn, avšak nestahujme kalhoty, když brod je ještě daleko

romale
10. 12. 2008
Dát tip
ne že by bylo na pronografii něco špatného...

Marcela.K.
10. 12. 2008
Dát tip
ano, umírajícího teploměrem nelze zachránit. Snad jen v případě, šikovného rozbití teploměru, kdy by se dal vrazit do krku místo trubičky na dýchání...ale pak už to není teploměr a je otázkou, zda by eventuální střepy nenadělaly víc škody, než užitku... přesto za pokus by to stálo... v situaci, kdy není nic jiného po ruce...i když si nedovedu představit situaci, kde by nic jiného, než teploměr po ruce nebylo :-)

papouch
10. 12. 2008
Dát tip
> největším problémem se mi jeví neschopnost zbavit se ksindlu kýče (cit. chroust) podepisuji krví :) a doplňuji: ..kýče a tuny sraček přihrnuvších se sem z basnicky., liter., seznam.cz a podobných blivajzservrů jinak celkový dojem - Lyryk si jen veřejně škrábe bebínko, sory.. že se s ním vůbec bavíte .. ať si nejdřív zamete před prahem sám a uvědomí si, jak dostal Písmáka zugrund on..

Petrusha
10. 12. 2008
Dát tip
i diskusie často končia ručnou dohodou

akredit
10. 12. 2008
Dát tip
Petrusha: diskuze jsou sice k ničemu, ale pro mírotvorný rozvoj společnosti nikdo nic lepšího nevymyslel; všechny ostatní akce bývají smrtelnější .))

Petrusha
10. 12. 2008
Dát tip
citujem "Zlatý Výběr je to jediné, co mu spraví náladu.Kéž by naivní představa páně dasslera, že onen kritický čtenář se ještě jednou vrátí sledovat velké věci dění v komunitě na Písmáku." ale ten robí skutočne len pár ľudí čítaním úzkeho profilu ľudí čítanie tvojho pojednania ešte raz ma utvrdzuje v presvedčení o večne trvajúcej pochybnosti ktorá šušká - "načo teda diskutovať?" a hlave tvoriť diskusie o diskusii ...

akredit
10. 12. 2008
Dát tip
listování prostřednictvím klubů by bylo zajímavé novum; klub by vlastně vytvářel kontext pro díla stejného zabarvení výrazu apod., čoveče to nejni špatnej nápad!

akredit
10. 12. 2008
Dát tip
delahaye: .)) bohužel, tohle není Karlova věta, ale moje ... Petrusha: nejde ani tak o to, aby se všichni sjednotili na jednom literárním vkusu, jako spíše o to, aby se vedl o estetických názorech dialog a aby se neomílaly dokola ty samé skutečnosti; v tom je právě zdejší pokleslost, neschopnost komunikovat;

StvN
10. 12. 2008
Dát tip
Já myslel něco ve smyslu jiných, ať už diskuzních nebo seznamovacích, serverů, kde se orientuješ spíš podle různých kategorií a klubů. Každý autor nebo klub si nakonec vytvoří své jméno, které i nováček poměrně brzy zachytí. A texty bych nejraději nehodnotil. Vzbuzuje to zbytečně OT diskuse, předsudky atd. Nakonec "uměnlecká díla" nepotřebují bodování jako ve škole.

Petrusha
10. 12. 2008
Dát tip
sakra, len čo s ľuďmi? ľudia sa totiž vyznačujú čímsi, čomu sa hovorí rozličné priority a teda i estetické nároky každého jedného jedinca sa veľmi odlišujú čo i len od priemeru, nieto od niečoho, čo možno považovať za želané nadpriemerno ...

Delahaye
10. 12. 2008
Dát tip
" Pravděpodobnější je spíše zděšení a úprk od tyranizující a nivelizující komunity Písmácké církve, která obdivuje svou naivitu jako božskou autenticitu." hele, jestli ten Karel mluví takhle, tak bych ho tady taky rád viděl ... mě tohle prostě baví :-)))

akredit
10. 12. 2008
Dát tip
stvn: listování kategoriemi je velmi nespolehlivé, uživatelé se neuhlídají, aby vybrali kategorii díla správně, nicméně takové listování je zde myslím již teď technicky možné; listování autory by vyžadovalo nasazení nějakého ratingu, tj. více informací o autorech a to je také složité, neboť subjektivní; myslím, že ze subjektivity nelze vybřednout, jde jen o to, aby hodnotící subjektivity byly čitelné a třebas i záměrně extremizující, ovšem při zachování pravidel slušnosti; nejlepší by bylo, kdyby bylo možné označit některé kritiky přídomkem: pozor, tento kritik utvrzuje klišé - myslím třeba Pištu Hufnágla .)) myslím, že hodnocení by mělo být co nejpestřejší, protože je samozřejmě zajímavé jak se kvalita vzdaluje tomu, co se lidem líbí...

StvN
10. 12. 2008
Dát tip
Líbí se mi, že mluvíš trochu jako Nietzsche. A líbí se mi, že tvá kritika probouzí motivaci být lepší. Díky. Jinak páně Pioreckého bych tu rád viděl. Myslím, že by to mohlo být zajímavé. A úplně Jinak jsem měl takový nápad, který by mohl vést ke zkvalitnění tvorby a také by mohl pozměnit genia loci, a totiž zrušit subjektivní hodnotící systém a nějakým způsoběm zrušit nebo modifikovat hlavní seznam děl, buď aby čtenář listoval kategoriemi, nebo autory. Co myslíš?

Petrusha
10. 12. 2008
Dát tip
ešteže nenáme Paroubka bože, k tomu výberu čo máme k dispozícii ... ))))

Ten Karel, to musí být ale pašák! Jináč tedy - maně si vybavuji páně Paroubkův projev po prohraných volbách. Tentýž slovník, tatáž nadutá ublíženost.

Rajmund
10. 12. 2008
Dát tip
Myslím, že bys měl odrazit ..

Petrusha
10. 12. 2008
Dát tip
nechcela som hneď sproste povedať, že i stádo kráv má svojho aktívneho vodcu, aby sa neroztúlalo kade tade ale už je to vonku no ...

Petrusha
10. 12. 2008
Dát tip
a medzi nami nie je to zas ďalšia úplne rovnaká nekonštruktívna debata o stálo tom istom? Konštatujeme ... konštatujeme ... hm kým si niekto nedá prácu s triedením toho, čo sem prichádza, ak nevznikne nástroj filtrácie, což zas bude ale len nedemokratický nátroj, proti ktorému povstanú davy - ja viem - - ale dáviť sa predsa len môže každý sám ... každopádne bez toho - výsledný efekt bude i napriek všektým debatám, pochybnostiam, zlostiam a podobným iným ... ostiam nula nula nula a je jedno, či to vedie dassler, alebo mánička kulalajková v prvom rade to chce pravidla demokracia je totiž krásna vec, ale i tá musí mať nejaké pravidlá a ľudí, ktorí za tým stoja, nie ľudí, ktorých ani nevidno a nevedeno, či ešte žijú - ja viem, henten má toho moc a tamten hentoho bez toho sa všetko ale mení na anarchiu a na tej už je bohužiaľ katastrofálne len to, že každý ju vníma po svojom ...

Ne snad, že by to bylo důležité, ale víš vůbec ty sám, co sleduješ těmihle dopisy ? Písmák znám od té doby, co je majitel dassler, dřívější dění znám zprostředkovaně. Na mě to totiž působí, jako bys byl vzteky zelený, že písmák není tvůj, ale dasslerovo a že ty tady nemáš sebemenší vliv. Píšeš, volně řečeno, že dasslerovi v jeho vizích a plánech ujel vlak. A já se ptám : Co jsi zde dělal ty, za dobu, když jsi písmák mohl ovlivnit ? Proč již dávno nefungují věci, o kterých mluvil dassler ? Mohli přece fungovat, když byl vlak ještě na nádraží. Ta možnost existovala, písmák mohl být první, ovšem niko nepřišel z tezí, myšlenkou, pouze vznikla superredakce a pár uživatelů bylo zablokováno. Raději nám řekni, co bys změnil ty, podej návrh, energie a času máš očividně mnoho.

akredit
10. 12. 2008
Dát tip
nějak se mi nedaří odrazit odstavce, ale co naplat, to je holt neumětelství po letech nebo, že by chyba?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru