Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Budíku, buď proklet!

17. 12. 2008
19
43
3997
Autor
Toscana

Je to už nějaký čas zpátky, co ze mě tohle vypadlo, ale snad to nebude tak vadit...

Budíku, buď proklet“

 

           V noci na dnešek jsem šla spát později než obvykle, už skoro svítalo. Venku nepříčetně vřískali ptáci a docela bez respektu k ještě všudypřítomným hromadám sněhu vyzpěvovali o jaru, které sem zatím přišlo pouze kalendářně. Zejména jeden druh, jehož ovšem nejsem po skřecích schopná přírodopisně zařadit nikam, řval, jako by za to pobíral pravidelnou rentu ze státního rozpočtu. Usínání mi znepříjemňoval dostatečně. Ačkoli jeho jméno neznám, je pro mě soukromě Ječounem jitřním.

 

           Jsem z typu lidí, o nichž se říká, že jsou sovy. Ticho noci dává netušený rozlet myšlenkám. Miluji ten sametově tmavomodrý klid, ve kterém bych snad i básně psala, kdyby mi byl dán shůry dar veršotepectví.

 

           Ovšem po krátkém spánku, blízce připomínajícím bezvědomí, mi vedle hlavy zaburácel budík, ten tyran, který v osvícené moderní době dokonale nahradil středověké mučící nástroje – dejme tomu palečnice. Jeho zvuk, řičící doprostřed snů, byl jako rána kladivem do hlavy. Uvažovala jsem chvíli, zda opravdu z teplého pelíšku vystrčit nohy, nebo se raději do toho útulna ještě hlouběji zavrtat, zapomenout na čekající povinnosti a propadnout se zpět do náruče Morfeovy. Nakonec jsem se vstát donutila, naplněna opovržením ke všem, co za kuropění vyskočí vesele z peřin s pusou od ucha k uchu.

 

           Skřivani, jak se říká těm, kdo se o šesté vymrští z lůžka jak čertík z krabičky, a naplnění energií a optimismem radostně vítají nový den třískáním hrnků v kuchyni, dovedou nám, sovám, pořádně pokazit náladu už tak pojitřně kleslou na bod mrazu. Sova skřivana vnímá jako nechutně zrychlené ptactvo, nezasluhující si nic jiného, než nepochopení a hluboké pohrdání. Sova mžourá do úsvitu jakoby z posledních sil a vůkol kmitá rozverný skřivan. Strašné, trestuhodné, na zabití !!!

 

          Před časem jsem kdesi četla, že skřivani jsou potomky pravěkých sběračů lesních bobulí, kdežto sovy jsou pravnuky lovců zvěře, vyrážejících za kořistí kryti noční tmou.

 

           Pokud tomu tak skutečně je, pravím:

Dejte mi do ruky oštěp a do srdce odvahu, půjdu si za svitu luny skolit svého prvního mamuta!“


43 názorů

Toscana
28. 11. 2011
Dát tip
Tenhle pocit má nad ránem každá sova - prostě skřivani blázni vstávají, zatímco sovy mají půlnoc, tak jim ten skřivaní vřískot vadí. Pro nás lovce (potažmo sovy) je časné ranní vstávání zabíjející, jde to totiž proti biologickým hodinám v nás. :o))

8hanka
28. 11. 2011
Dát tip
mat taku segru by bolo skvelee:)* Rano bolo brutal, mobilovy budik ma stale neprijemnejsi zvuk, k tomu hnusna hmla/mlha/... Je zaujimave, ze skoro rano mi spev vtakov pripada ako priserny skrekot a najradsej by som ich poslala do teplych krajin nastalo, pocas dna sa skrekot meni na prijemny spev*:)

Toscana
28. 11. 2011
Dát tip
Hani, to je fakt jak kdybys byla moje ségra :o))

8hanka
27. 11. 2011
Dát tip
som sova, preto tu este veselo citam, rano bude chmurne...nastastie nie je leto a skreklunov na strome pred oknom nepocut...pocas dna mi nevadia:) Som lovec... neznasam budik, o par hodin bude zase buntosit, brrr....

Toscana
26. 11. 2011
Dát tip
To jsme na tom velmi podobně, Fae! :o))

FAE BOMB
26. 11. 2011
Dát tip
Kdesi jsem slyšel, že ranní ptáče dál doskáče. Já proto chytře vstávám už večer a mám tak půl dne náskok!!!! :-)

Toscana
14. 11. 2011
Dát tip
To neva, můžeme si sem tam odhoukat duet... :o))

Kočkodan
13. 11. 2011
Dát tip
Já jsem byl dríve jasná sova, ted spíse sýcek.

Toscana
30. 04. 2010
Dát tip
tak to vítej v klubu nočních zvířat, Japiši, a díky za návštěvu

Japiš
30. 04. 2010
Dát tip
pěknej fejetonek začínám litovat že sem písmáka přiobjevil až teď ale sice pozdě ale přece.. se vším co je uvedeno v tvém dílku mohu jen souhlasit sem na tom podobně...

Robinia
23. 02. 2010
Dát tip
Sladký spánek :-D

Toscana
07. 09. 2009
Dát tip
Však taky Vaud je mistr! Díky za návštěvu tady.

Alojs
07. 09. 2009
Dát tip
dobře napsané, občas trošku krkolomnější věty (ale všeobecně je také uplatňuju, takže nevyčítám). Vtipnost pravděpodobně nechybí, leč mě samotného míjí... postrádám trošku "šílenější" přirovnání, možná jsem až příliš navyklý na Vauda... Přesto tip. Dobrých fejetonů je tady málo.

Toscana
03. 07. 2009
Dát tip
hmmm - tak to blahopřeju!

Toscana
03. 07. 2009
Dát tip
Spíš bych řekla "Lovit cokoliv" - u tebe třeba tu báseň...

Toscana
03. 07. 2009
Dát tip
To nevadí, že nechápeš, nemůže každý chápat všechno, ne?? :o))) Hlavně, že máš "svou dobu", kdy do tebe vlítne život a třeba z toho i básně píšeš (jiný prostě v tutéž dobu popadne oštěp a vyrazí lovit).

Toscana
17. 04. 2009
Dát tip
Vaud, a2a2a, Květoň - dík za návštěvu tady a za povzbuzení.

Toscana
17. 04. 2009
Dát tip
Vaud, a2a2a, Květoň - dík za návštěvu tady a za povzbuzení.

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
ve viru zivota - to me mohlo napadnout! Jen nevim, jak to pojmout a neopicit se. Treba neco vymyslim :-)

Námět na fejeton to bezesporu je, ale v současné době jsem tak plný virů, že se bojím přiblížit k počítači, aby taky něco nechytl. No, je to na tobě!

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
souhlasim s Jirkou - laskavay fejeton jinak me pobavil Kveton s tim citatem - to by byl fajn namet na fejeton :-))

a2a2a
26. 03. 2009
Dát tip
fejetonek jak má být, nedlouhý, vtipný, rytmický spád, navíc laskavý, třebaže se naoko tváří jinak.

Toscana
30. 01. 2009
Dát tip
Po ránu nedělám nic, protože spím, nebylo by ani moc o čem psát tedy. Tobě dík za návštěvu tady a za tip.

Jeden (můj oblíbený) fejetonista napsal, že k smrtelým hříchům začínajícího autora patří, mimo jiné, obsedantní představa toho, že čtenář prahne dozvědět se co autor dělá po ránu. Přiznávám, že tímto dílkem jsem byl potěšen a pobaven. Už se těším na odpoledne, případně na večer.

Bíša
27. 01. 2009
Dát tip
Za to dráždění, budu asi trpěti...

Toscana
27. 01. 2009
Dát tip
Máš pravdu, neboli jinými slovy: Dráždíš kobru bosou nohou. :o)))

Bíša
27. 01. 2009
Dát tip
Už nepotřebuji buzení, vím, je to provokativní...

tsuki
08. 01. 2009
Dát tip
nemohu se ubránit pocitu, že mi tohle něco velice připomíná :-) (* za....no za tu jedničku!.)

Toscana
17. 12. 2008
Dát tip
Všem velký dík za návštěvu tady. beketka - vítej v sovím klubu guy a vesuvanka - no já byla sova už jako malé miminko, mamka mi říkala, že jsem přes den podřimovala a v noci se dožadovala pozornosti a zábavy, škoda, že tehdy ještě nebyl internet, mohla mi zapnout Písmáka a byl by pokoj :o)))) Flavus - díky, skvěle jsi mě pobavil

vesuvanka
17. 12. 2008
Dát tip
Kdysi jsem bývala skřivan, ale postupně jsem se proměnila v sovu. Ptačí zpěv mám moc ráda a dovede mě nového dne naladit mnohem lépe než budík. Rozesmál mě Tvůj ječoun jitřní, těžko ho takto určím, ale vzpomínám si, že se brzy ráno hodně hlasitě projevovali vrabci. Slétli se na jeden strom, kde sněmovali a hádali se... v posledních letech nějak z Prahy vymizeli. TIP a díky :-)))

Flavus
17. 12. 2008
Dát tip
chce to len natiahnuť čas... dobre, to len škrtám. A čo sa týka Ječouna jitřního, možno mu skutočne platia, no a potom je hneď jasné, kam miznú všetky peniaze a prečo nastala hospodárska kríza! A čo sa týka priradenia budíkov k inkvizičným "nástrojom pravdy": Tie mobilné sú vyhrážkami, mechanické sa pohybujú niekde pri palicovaní a vešaní a tie na baterky s povestným tu-tu-tu-tu sa rovnajú hranici. Želám všetkým sovám bezodnú trpezlivosť a koniec budíkom a všetkým škovránkom veľmi rýchle nohy. :)

guy
17. 12. 2008
Dát tip
během sezóny jsem v noci sova a ve dne skřivan spát chodím v zimě .. občas :-)

Toscana
17. 12. 2008
Dát tip
Dík všem. Mrákotné típání budíku v mobilu, budíku elektrického a budíku mechanického znám velmi důvěrně, zpravidla je postupně nerudně a nenávistně vytípám všechny (poslední řve fakt neskutečným způsobem)a usnu opět, abych se probrala samovolným postupným a velmi opatrným otvíráním očí do světla, kdy zjistím, že jsem zase něco zaspala... Ovšem noc, to ožívám! :o)

jejdavilda
17. 12. 2008
Dát tip
MNás sovy nikdo nechápe. Onehdá jsem si nachytal mobil na zvonení s opakovanou signalizací. Takže jsem ho vždy po zazvonění mrákotně típnul a za každých 10 minut zase hulákal. Trvalo to 2 hodiny než jsem se konečně vzpamatoval a vyrušil buzení*

taky jsem sova...:o) když je venku tma, vstávat se mi nechce :o)

Toscana
17. 12. 2008
Dát tip
být sovou, tak to přehodnotíš, zejména brzy po ránu :o)

Lydika
17. 12. 2008
Dát tip
Ptačí zpěv miluju :-) a jsem skřivan

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru