Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Karí

17. 12. 2008
21
42
10283

 

   Považuji se za gurmána, a to v každém smyslu toho slova. Pravda, dokážu nalézt uspokojení i v pokrmech zcela prostých, jako jsou třeba škubánky nebo podkrkonošské kyselo, mojí vášní však jsou jednoznačně exotická jídla. Dokázal bych se utlouct po syntéze chutí a barev Tandoori Murgha, či tajemném skupenství omáčky v Mughlai Shami Kabab.
Finanční situace naší rodiny mi však neumožňuje státi se gastro-turistou či gastronautem a cestovat orientem za uspokojením svých gurmánských tužeb, nehledě k tomu, že manželka by mi to ani nedovolila. Nezbylo tedy, než pokoušet se vytvářet tyto kulinářské klenoty za pomoci kuchařské literatury, které je naštěstí hojnost, a náhražek koření, jehož je v těchto krajích zoufalý nedostatek. Zkuste si v krámě říct o asa foetidu, či akáciovou kůru, o čerstvých lístcích curry leaf ani nemluvě.

    Před časem, poctil nás návštěvou švagr, vrátiv se z cesty do Indie. Nestálo ho to celkem nic, neboť tam byl pozván obchodním partnerem firmy, kterou zastupoval. Jo, realitní makléři! Mě ještě nikdo zadarmo nepozval ani do ZOO.

I když, jednou jsem se zúčastnil zcela bezplatného zájezdu do lázní Luhačovic s prohlídkou zámku a opulentním obědem. Když jsem však, po snědení dětské porce plíček na smetaně, odmítl zakoupit sadu kuchyňských hrnců a nedal jsem se obměkčit ani vidinou kapesního nožíku zdarma, byl jsem uvržen do klatby a začali se ke mě chovat jako k žebrákovi v pokročilém stádiu malomocenství.
Ovšem, švagr u mě velmi stoupl v ceně. Ne snad kvůli vyprávění o tamních golfových hřištích, luxusních hotelech a neodbytné příchylnosti místních děvčat, nýbrž tím že mne obdaroval pestrou kolekcí roztodivných koření, jimiž Indie překypuje.
Pak se rozhovořil o specialitách tamilské a pandžábské kuchyně, srovnávaje obě s pokrmy, které jako častý host, okusil v pražské restauraci Taj Mahal. Něco tak fádního a mdlého jako v Taj Mahalu, by prý Indové nevařili ani v lázních pro žlučníkáře. Evropané jsou příliš zhýčkaní a nesnesli by běžné dávky koření, proto se v receptech automaticky redukují asi na čtvrtinu původního množství. Jak poučné a inspirativní.

   Následující sobotu jsem prohlásil "Dnem indické kuchyně" a už od časného rána, listujev kuchařských knihách, vybíral jsem nejvhodnější recept. Rohodl jsem se pro Karí.
Jen výčet druhů koření byl přes polovinu stránky a postup sliboval dostatek práce pro tři zručné kuchaře na celý den; avšak nezalekl jsem se. Nejdříve bylo třeba rozpálit něco oleje a opražit směs koření pro vytvoření takzvaného "čónsu". Pamětliv švagrovy přednášky stran dávkování, počet kusů jsem násobil čtyřmi a čajovou lžičku jsem vyměnil za polévkovou. Kurkuma, římský kmín, kardamom, turmerik i garam masala, všeho byl dostatek. Recept dále žádal dvě chilli papričky. " Jak pošetilé! " pomyslel jsem si, " karí, jenž je proslulé svou pikantností, že bych zhyzdil tak nedostatečným množstvím paprik? " a přihodil jsem čtyři. Další dvě jsem ještě podrtil v hmoždíři a přidal zároveň s kostičkami jehněčího. Ostatní nezbytné ingredience jsem pak postupně přidával v souladu s požadavky předpisu.
Nakonec jsem přilil kokosové mléko a ochutnal, zdali jest dosti slano. I zazdálo se mi, že nepatrné přibroušení by krmi prospělo. Přidal jsem tři malé svrasklé bobulky papriček s tajuplným jménem Bhut Jolokia, přiklopil poklicí a pustil se do výroby placek Čapátí.
Manželka, přivábena neskutečně libou vůní, navzdory mému zákazu vplula do kuchyně a už-už chtěla ochutnávat. Zarazil jsem ji s tím, že Karí se bude ještě nejméně hodinu na malém ohni dusit a poklice že se nesmí za žádných okolností sejmout, pouze je nutno s hrncem čas od času lehce zatřást. 

" Ještě hodinu? To bych mohla pozvat na oběd rodiče že? " a nečekavši odpovědi opět
odplula telefonovat.

    Tchán s tchýní se dostavili v rekordně krátkém čase. Skoro to vypadalo, že po celou dobu číhali za dveřmi. Manželka, předstírajíc honoraci, tázala se jich zda budou pít pivo či víno a mě vyslala abych se podíval co máme ve sklípku. Byl jsem v pokušení říct popravdě že brambory, avšak zachoval jsem dekorum a přinesl z ledničky čtyři piva.
Promazal jsem Čapátí hojně máslem a žena nosila na stůl. Karí vonělo tak lahodně a dráždivě, že by se vyplatilo prodávat je ve spreji. Chvěli jsme se nedočkavostí.

    První sousto naplnilo mé chuťové pohárky blahem. Jaká symfonie chutí! Jak pestrá paleta gurmánských rozkoší! Celé dvě sekundy trvala nirvána. Po uplynutí této inkubační doby došlo k zážehu, připomínajícímu odpich vysoké pece.

" Uáááááááá!!! " zařvali jsme všichni. Snad kromě manželky, která leknutím upustila ještě plnou lžíci a vrhla se pod stůl v domění, že nastalo zemětřesení.
Orosilo se mi čelo i záda, a krevní tlak vyletěl nebezpečně vysoko. Popraskaly mi vlásečnice v očích a setmělo se. V tu chvíli by se v mých ústech dala vypalovat keramika.

    Tchýně, navzdory artróze neobyčejně křepce odskotačila do koupelny a bontónu nedbaje plivala sousto cestou, přičemž řvala jako dvě stáda mastodontů. V místnosti se znatelně oteplilo, zamlžila se okna a fíkus nasadil na květ. Začínal jsem pomalu vidět. Zatím sice jen obrysy, nicméně zaznamenal jsem tchána, jenž do půl pasu vězel v lednici. Svojí zubní protézou hravě překousl kostku mraženého špenátu, načež si hlavu nestřídmě zasypal kořenovou zeleninou. Kdybych přihodil něco pepře a bobkového listu, byl by dokonale naložen na svíčkovou. Až mnohem později jsem se dočetl, že indická paprička zvaná Bhut Jolokia je nejpálivější na světě a v překladu to znamená "Jedovaté Chilli".
    Tchána jsem nakonec uchlácholil neomezeným přísunem plzeňské dvanáctky, avšak tchýně se z koupelny nechala slyšet, že prokoukla můj podlý záměr, ať si ale nedělám marné naděje, jelikož pojala úmysl mě ze závěti vyškrtnout a žádného jídla už u nás nepozře, neboť hodlá, mě natruc, dožít se vysokého věku.

V noci jsem pak pokrm zakopal na zahradě, a to včetně kastrolu, v obavách z kontaminace spodních vod. Od té doby se pozemkům v blízkém okolí začali vyhýbat půdní škůdci a zdejší zelenina i ovoce má nezvykle pikantní příchuť.


42 názorů

Myslím pochopitelně fejeton, že.

O tobě bych to nenapsal ani v případě, že by to byla pravda. ((-:

 


MKbaby
20. 02. 2016
Dát tip

To jako já? ;-) Duševně jsem mladík... tedy alespoň někdy :-D


Možná proto, že už je poněkud postarší, takořka na prahu kmetského věku.


MKbaby
20. 02. 2016
Dát tip

Hehe, jaktože jsem si tohoto feuilletonu zatím ještě nevšiml? :-P


To jsem moc rád, že jenom málem.


paklina
29. 03. 2015
Dát tip

Tak tohle mě málem zabilo :-))) Děkujiiiii


Zrovna dnes, kdy je teplíčko jako v Bengálsku, uvařil jsem k večeři opět jednu indickou specialitku. Manželka si pokrkm velmi pochvalovala. Patrně se již stala poněkud ohnivzdornou. Například bulharský gyuveč, který jsem připravil v pátek, označila za jemný, až nepatrně fádní.

Augustus
03. 09. 2011
Dát tip
Musím se přiznat, že jsem od Tebe již čekal standardní porci inteligentního slovního humoru, ale ta gradace v závěru mající odpich sportovkyně štípnuté vosou do zadku mne vyloženě dostala!:-D TIP jako hřib!

Tak tak. Ke gurmánství není třeba žádného zvláštního talentu ani vzdělání.

Yeziiinka
04. 04. 2011
Dát tip
V místnosti se znatelně oteplilo a fíkus nasadil na květ :)) Pán je holt gurmán... ***!

Srdce - žertuješ? Vaření je můj úplně nejvíc nejoblíbenější koníček. Když přijdu večer domů zchvácen z roboty a něco dobrého uklohním, je to kolikrát jediná dobrá věc, kterou jsem za celý den udělal. Například manželka si tuto moji posedlost nemůže vynachválit. Jestli chceš, můžeme si vyměňovat recepty.

Květoni, to je naprostá senzace! Nejvíc fíkus, co nasadil na květ. Ještě pořád vaříš?

Hele Břízo, ty budeš asi veselá kopa, že jo?

avatavs
01. 02. 2010
Dát tip
:-) hehehe :-D Květoni fakt díky... vidíš to mne nenapadlo - mohu to použít místo louhu na čištění odpadu... máme narvaný celý šuplík v mrazáku jen papričkama - co jiného s tím, že?

Díky za odkaz na tu stránku o chilli. Sám jsem pěstitelem roztodivných pálivin. Habanera mi rostou jako divé, ale semena Jolokie jsem ještě nesehnal. Letos jsem několik Habaneros naložil do lahve vodky a už první ochutnávka napovídá, že po nějakém čase to bude ukrutná síla. Kdybys potřebovala vydezinfikovat studnu, pošlu ti vzorek. Pár kapek na to bude bohatě stačit.

avatavs
21. 09. 2009
Dát tip
http://www.chilliweb.cz/fotogalerie/bldvmt/ tak zde vážení - ochutnávka doma vypěstované Jolokie :-) mě stačilo sníst kousek bůčku ukrojeného stejným nožem a měla jsem dost...

Toscana
05. 06. 2009
Dát tip
Pohledávat nemusíš, už jsem se zabydlela a je mi tu útulně, protože se chechcu děsně ráda. A to jsem asi tak v polovině teprve (toho pod sbírkami), čili se ještě mám nač těšit!!! Mj. kam se na tohle hrabe jakýkoli TV program. Cháááá, takhle veselo mi nebylo už hooodně dlouho - díky, Květku!

Takhle vděčného čtenáře, jako jsi ty, aby pohledal.

Toscana
05. 06. 2009
Dát tip
Řvala jsem smíchy, až mi slzy tekly, jak kdybych si toho tvého karí polkla...:O))) Pak jsem to četla na skypu kámošovi, co taky rád vaří, a ten se smíchy smotal do kozelce... Docela by mě zajímalo, jestli jsi vypálil nějakou tu novodobou Venuši, když jsi měl papulu jak pec pro keramiky, a jestli měla pak v očích žár. (Mj. tenhle pokrm bych docela ráda uvařila tchýni, třeba by pak neměla takový ječák, nebo neměla aspoň do doby, než by se jí obnovily sliznice.) Květoni, na srandu jsi fáááákt kadet!!! *T

Já vařím nejen s láskou, ale přímo s erotickou vášnivostí. Svíčková ode mně je mocným afrodiziakem.

Na Hané se říká "tôrkeň". Ale v této podobě by Češi žádnou podobnost s "turkem" patrně nenašli.

no paráda - ale na moravě se kukuřici říká "turkyňa"... :o)

Od humoristy tvého formátu mě to těší obzvlášť!

kunka
21. 02. 2009
Dát tip
výborne som sa pobavil :-)

macecha
01. 01. 2009
Dát tip
čučenka to vyjádřila za mne, já jsem se tak smála, až mě chytla břišní kýla. Tedy Květoni, to je super!!!! To jsem do Nového roku potřebovala, zasmát se. Díky. ***************************************************

Ó díky, bohyně lovu. Cítím se poctěn.

Diana
22. 12. 2008
Dát tip
Chacha, tak jsem se už dlouho nezasmála. Hodnotím hojnost a přesnost výrazů, kterými popisuješ účinky papričky (v ústech by se dala vypalovat keramika). Výborně, ba skvěle napsáno! T****

V návštěvu Oduševnělosti jsem vždycky marně doufal. A hle! Díky!

Skvělé, vtipné, poučné:D

Vaud
19. 12. 2008
Dát tip
já to četl a neotipoval!!! hanba mi!! já jsem tohle jednou zažil, když mě v Angii pozvaly nějaké medičky do Indické restaurace na véču. Bydle jsem u vegetariánů, tak to bylo první maso po měsíci. Vesele jsem švitořil a pak jsem se zakousl do něčeho označeného jako slightly hot - měl jsem pocit, že jsem sežral střep z lahve, pak mi vyhrkly slzy, z nosu a uší mi šla pára... hrůza!!

Dík StvNe, já se příště polepším.

StvN
19. 12. 2008
Dát tip
Někdy je docela dobré přibližně v prvních dvou třech odstavcích naznačit, o čem povídka bude. Začínat všeobecnými popisy není dobrý nápad.

Děkuji Čučenko za nakouknutí a přeji dobré zažívání.

čučenka
19. 12. 2008
Dát tip
Šišmarjá, jsem se tak chechtala, že jsem se málem udusila vánočním cukrovím... Ooooo to je přesně můj šálek kávy, bomba, skvělé! :-D

avox
17. 12. 2008
Dát tip
Muži prý vaří spíše s fantazií, než podle receptů... jak vidět, dá se to kombinovat. Krásné čtení a poučné! :-))) */

Na Moravě se "turek" říká kukuřici. Patrně to bude nějaký jedlý druh této plodiny.

a ještě dotaz: píšeš o gastro-turistech...často jsem slyšel otázku "berete gastro-turky? " To je nějaký speciální druh obyvatel Turecka? Nebo léky?

zdařilý piknik :o) jako nevařič se budu muset s tchýní vypořádat jinak ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru