Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stalo se na konečné

23. 12. 2008
1
2
1361
Autor
racek

Na Bohouše Brože byl Štědrý den opravdu štědrý. V Naději měli otevřeno a kromě polívky si mohl vybrat z dalších dvou chodů.

 Nechtělo se mu mačkat se v zatuchlé jídelně, a tak využil nepozornosti personálu a jídlo si prostě odnesl.

   Teď seděl v tramvaji, talíř se svíčkovou na kolenou, a mířil na konečnou, kde v opuštěném kiosku bydlel.

   Monotónní drkotání tramvaje ho uspávalo a talíř mu už několikrát málem spadl na zem.

Provoz byl slabý, vánoční, ale i tak se od Bohouše a jeho svíčkové každý držel dál.

   Až na pána v dlouhém bílém rozepnutém kabátě, který nastoupil pár stanic před konečnou. Posadil se těsně za podřimujícího Bohouše, který si tou dobou máčel ve svíčkově i rukáv. Jemně mu ho z omáčky vyndal a zahrnul tak, aby se namočit nemohl.

Nezúčastněnému pozorovateli by to mohlo přijít divné a možná by i pojal obavy o bezdomovcův osud, ale to si jen anděl Damián plnil roční dávku dobrých skutků.

  Když tramvaj zastavila na konečné, zapnul si kabát a stal se tak neviditelným. Právě včas.

 – Tak jdeme, jdeme, začal Bohouše vyhánět řidič.  – Tohle si vezl v mojí tramvaji?, kývl štítivě hlavou k talíři se svíčkovou: - Už ať tě tady nevidím! Ještě zadupal, vrátil se do kabiny, obličej si přikryl novinami a usnul.

   Bohouš neprotestoval, byl zvyklý. Šoural se ke kiosku a talíř opatrně svíral oběma rukama.  Metr před vchodem se ale zničehonic zamotal a upadl. Myslel, že má po večeři, ale když se s nadáváním postavil, uviděl talíř viset ve vzduchu. Chvíli zíral s otevřenou pusou, ale hlad byl silnější. Nakonec, v životě už viděl takových divných věcí, o jednu víc nebo míň. Počkal a když se nic nedělo, i se svíčkovou zmizel ve svém kiosku.

   Damián si rozepnul kabát a kývl na postavu, která vyšla zpoza přístřešku proti dešti.

 – Čekal jsem tě tady, řekl. - Přece by sis nedal ujít šanci překazit mi poslední dobrý skutek, který jsem letos musel udělat.

- Hlavně žes to stihnul, odpověděl ďábel, neboť on to byl, kdo nastavil nebohému Bohoušovi nohu. – Takže – teď už můžeme spojit síly?, ujistil se naposledy. Podali si ruce a oba najednou se zadívali na dosud stojící tramvaj. – Ten řidič…byl zbytečně drsnej, řekl ďábel.

 

 

/16.prosince 2008, 15:11 hodin/


2 názory

avox
04. 01. 2009
Dát tip
smutné téma... a to už je po svátcích... */

zprvu mi to připadalo jako celkem zajímavá absurditka.. její mechanismus je zde sice pouze v rovině groteskní, ale místy je schopna navozovat mnohoznačný pocit odcizení v rámci městského prostředí.. škoda tedy rychlokvašného tendenčního vyústění, které předchozí text trochu rozmáčí v maškarní smířlivosti a povrchní biblické symbolice

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru