Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chvála literatury

Výběr: a2a2a
31. 12. 2008
21
57
9464

Pro lok.

    Literatura povznáší lidskou mysl a přispívá k dobrému duševnímu, a mnohdy i tělesnému stavu člověka. Pravidelná, leč přiměřená četba uvolňuje psychiku, pomáhá odbourat stres, zapomenout na starosti a navodit příjemnou náladu. V uzavřeném člověku povzbudí intelekt, má-li jaký, zbaví jej ostýchavosti a způsobí, že dotyčný nekňuba dokáže pak s dámou, která by si jej dříve ani nevšimla, pohovořit zasvěceně o láčkovcích, či přesvědčit ji aby mu půjčila na vlak. Není divu že mírné, pravidelné čtení doporučují čtyři z pěti lékařů. Však také mnozí z nich jsou náruživými čtenáři.
Já, za svoji osobu, rovněž nemám proč literaturu zatracovat. Odnepaměti je tato věrným druhem umělců a mnohá mistrovská díla ať už hudební či malířská by bez inspirace četbou nebyla nikdy vznikla. Nepatřím však k těm chorobně závislým knihomolům, kteří již s kuropěním postávají před knihkupectvími a lačně hltají první kapitoly románu na pokračování aby i během pracovního procesu učetli sem-tam odstaveček a odpoledne pak zakončili v místní knihovně nezřízenou četbou až do zavírací doby. Nikoliv! Jsem čtenářem kultivovaným a orientuji se spíše na kvalitu vzácných, starých tisků které, žel, jsou často nad mé finanční možnosti. Poznávání historie je však nutno přinášet oběti.

    Představte si Skotskou vysočinu někdy kolem roku r.500 n.l. Divokou krásnou krajinu - kopce porostlé vřesem a pokryté rašelinou, říčky s křišťálově čistou vodou, lány zlatého ječmene. Přichází sem skupina irských mnichů, nesoucích s sebou tajný návod na tisk získaný někde v orientu. Takhle nějak to začalo. Pravda, tehdejší knihy asi nebyly úplně totožné s těmi současnými a jistě nebyly dostupné všem. Všimněte si však, že pokud něco povznáší ducha, vždycky v tom mají prsty duchovní.

    Neměla však literatura vždy na růžích ustláno.
Roku 1920 zakázala vláda v USA veškerou četbu. Knihy byly ničeny, tiskárny likvidovány a stroje zabavovány. Pouze některým tiskárnám byla udělena výjimka kvůli výrobě tisků pro lékařské účely. Situace, ve které jsou knihy vydávány na lékařský předpis, pochopitelně nemohla být natrvalo udržitelná. Některé přežitky z těch dob, jako je kupříkladu zákaz četby na veřejnosti, jsou však v zemi, která se holedbá svobodou a demokracií, stále v platnosti. Dodnes je možno spatřit na ulici ošumělého vzdělance, kterak ostražitě ukrývá rozečtenou knihu v papírovém sáčku.

    Kupodivu, i v některých zemích jinak pokrokově smýšlející Evropy bylo nutno zavést tento obyčej, neboť náklonnost k četbě jejich obyvatel přerůstala v patologickou závislost. Naštěstí se jedná výhradně o země severské a jejich nekriticky pozitivní vztah k četbě plně chápu. Jestliže máte za okny půl roku noc, zimu kterou zvládají jen některé odolnější druhy bakterií a sněhem se neprokopete ani k vlastní sauně natožpak do práce, to se dá opravdu přežít jen ve stavu naprosté sečtelosti.

    V naší domovině naštěstí zatím (alespoň pevně věřím), nic podobně extrémního nehrozí. Pravdou je, že v četbě takzvané lehké literatury s přehledem vítězíme nad zbytkem světa, to je ovšem součást našeho kulturního dědictví a jakási povinnost vůči tradici. Co se výroby tiskovin týče, bývala kdysi tiskárna v každé druhé chalupě. V některých částech Moravy je tento zvyk pietně udržován dodnes. V této souvislosti mohu jen litovat, že se nezachovala dřívější daňová benevolence. Před rokem 1918 mohl každý obyvatel Moravy vytisknout až 56 knih vlastním nákladem bez daně! A dneska? Každé písmenko máte zdaněno!
Ale co. Jak praví klasik: „ Lidé čtěte! “


57 názorů

Tym - já píšu hlavně kvůli těm komentářům. Někdy si říkám, že by ty nejvýživnější písmácké komentáře někdo mohl vydat knižně.


Tym
06. 06. 2017
Dát tip

Pointa přišla z Ameriky a byť vlastní útvar je bezesporu kvalitní opravdové výbuchy smíchu přišly až u komentářů. Abych parafrázoval klasiku své generace. Já spíš myslím že tady lidi málo hu čtou.

Díky T.


Ále, jenom nech na hlavě. To tak člověka prostě někdy napadne, no. Však to znáš. Tak mě napadá, že jsem od tebe snad ještě nic nečetl. Musím to v brzku napravit.


kuča
07. 05. 2014
Dát tip

Fakt dobrý, klobouk dolů!


FAE BOMB
26. 04. 2010
Dát tip
Já si spíš tisknu sobě pro radost. Zatim jsem dal nahlídnout jen členům rodiny. Prej je to to nejlepší, co kdy četli. Akorát nevim, jak velkou váhu ta pochvala má. Všichni jsou totiž analfabeti...

Chlape, ty seš hotovej Gutenberg. S těmato zkušenostma už bys mohl mít svoje předplatitele a vydávat periodikum.

FAE BOMB
25. 04. 2010
Dát tip
*Lehkou literaturu vydávám samizdatem a je to velmi čitelné. Můj cyklostyl zvládá asi tak 20-25 listů za 7-10 dní, což je 40-50 stránek. Obvykle se tiskne 10-12 řádků, což odpovídá 4-5 odstavcům, já se ale nebojim ani dvojnásobku. Člověk si pak musí dát pozor, aby nebyl moc sečtělej. :-)

Tož asi tak: Literatura je hezká, ale v žaludku nezahřeje. (-:

No, a to jsem právě myslel, že může někomu přijít směšné. Tak jsem to nepochopil já. Žádný kultivovaný projev. Takhle já mluvím normálně.

Z tvojí reakce soudím, že jsi pravděpodobně ne zcela přesně pochopila, o čem tento fejeton je. Nebo se pletu?

Přiznávám, že mým úmyslem bylo přinutit čtenáře, aby si fejeton přečetl dvakrát. Pravda, někomu to naskočí už při zmínce o Skotsku, ale jsou i tací... No, známe své Pappenheimské. S publikováním ve Splatu pochopitelně souhlasím.

Augustus
25. 10. 2009
Dát tip
Slyšel, pouze jsem v nedělním bohorovném klidu poněkud nechal zaspat mozek a neprohlédl onu kouzelnou metonymii, za což se nyní upřímně stydím. Jinak tohle prozření na mne mělo tak silný vliv, že fejetonu nemohu nedat TIP a s Tvým svolením bych jej rád publikoval i ve Splatu.

Auguste, tys nikdy neslyšel o prohibici v USA?

Augustus
25. 10. 2009
Dát tip
To s USA je pravda?

Když jsem se na podobný nešvar dotazovall našeho vrchního knihovníka, mávnul rukou se slovy - To je v pěně. To dojde. Když jsem měl platit stodvacet korun, podávám mu kilo a říkám -To nic šéfe, to dojde! To už tak benevolentní nebyl.

MKbaby
10. 09. 2009
Dát tip
To jo, je to náročný koníček :) A navíc v našich knihovnách je zvykem, že z každé knihy tak centimetr i dva chybí, člověk pak má pocit, že toho přečetl víc. Což nejspíš způsobuje, ža druhý den si nic nepamatuje :)

To se nachodíš. Od knihovny ke knihovně - hotovej "literaturista"!

MKbaby
10. 09. 2009
Dát tip
... a když mám doma všechno přečteno, musím pak večer do knihovny... jenže sotva člověk přečte tři, čtyři svazky, zavírají a pak se musí do další knihovny, ještě že je jich u nás tolik... občas se pak vracím notně sečtělý :) *

Toscana
05. 06. 2009
Dát tip
Máš je mít - klidně i s následným nášupem - se někdy stav se sáčkem, usypnu ti! :o)

Kolik? No, jako tradičně - sto gramů!

Toscana
05. 06. 2009
Dát tip
Nějak se mi v knihovně hromadí výtisky o pěstování, sklizni a konzumaci peckovin, zejména švestek... Asi nám nepřirostl k srdci až tak výrazně odér tiskařské černi typický právě pro tento druh typografie. Takže bych se sem tam klidně i o nějaký ten odstavec podělila se čtenářem, který je vyznavačem právě této odborné literatury. Kolik písmenek mám nasypat jako ochutnávku výtečnému fejetonistovi, kterým bezesporu jsi??? *T :o))))

Ale stálo to za tu práci ne? Holt - dialektika.

a méně bystrý čtenář aj 4x bez toho aniž by si toho všiml... (že to čte počtvrtý...) ve světle souvislostí se pak už aj prolog jeví průzračně čistým až destilovaným... :o)

Má to výhodu, že nepozorný čtenář si to může přečíst dvakrát bez toho, aby se nudil.

no mně to taky došlo až u toho odstavce s amerikou, aj dyž teda už ta scenérie skotská mi hlodla v mozku krapet :o)

Pokud je to pobavilo i bez nutnosti dešifrovat obsah, tak mají hodně nízké nároky na kvalitu literatury. Ale přece jim nebudu prozrazovat pointu hned na začátku. Já mám rád takové vtipy, u nichž si musíš úsměv zasloužit.

he he, taky výborný - ale zdá se mi to nebo jen čučenka a asi Winter a jistě vědí o čem fejeton je? :o)

LaMouette
28. 01. 2009
Dát tip
tydle wodlechceny zanry mam desne rada.. mno.. takze me to pobavilo.. a pripojuju se k nazoru.. ze f Emerice je mozny secko.. ano ano..:-)) pousmala sem se.. cili tekuji pjekne..:-)*

To chce koupit nějakou dražší, kvalitnější knihu a dát si jen sem tam odstaveček.

jistě
21. 01. 2009
Dát tip
Znám pár lidí, kteří se učetli k smrti.Hrozná a zbytečná smrt.Jsem pro absolutní zákaz čtení na všech školách!

Wintere dík. To šroubování mi tam, tak nějak, leze samo. Nevím co s tím. Někdy podlehnu úplně. Asi to bude můj styl. Ale v civilu mluvím normálně.

Winter
17. 01. 2009
Dát tip
Jsem si na nový rok dal předsevzetí, že nebudu číst .) Tak jsem zvědav. Občas mi přišlo, že zbytečně - tak nějak postaru - šroubuješ. Ale hezké, hezké to je.

Macecho a Bíšo - díky za návštěvu. A pochopitelně za pochvalu. Taky se ukážu.

Bíša
09. 01. 2009
Dát tip
Výtečný fejeton!!!

macecha
09. 01. 2009
Dát tip
jen prahni po chvále, je za co :o)) ***

a2a2a díky za laskavá slova. Skoro to vypadá jakobych zatrhnul - "Autor nestojí o vážnou kritiku, leč prahne po chvále".

a2a2a
08. 01. 2009
Dát tip
Výtečný fejeton a za sebe bych řekl, že jeden z nejlepších vůbec, co jsem zde četl. Při prvnímpohledu se zdálo, že na fejeton je o krapet delší, než se sluší, ale vlastní četba mi nedala za pravdu. Každý odstavec nabídl něco zajímavého, jazyk, na výsost fejetonistický, tedy kultivovaně vtipný až lehce ironický, nikoliv humorný za každou cenu, oslovování čtenáře v průběhu četby, přehledné členění a laskavě poučné i humorné vyústění

Ano, ano. Big Georg má naprostou pravdu. Trošku jsem postudoval v knihách a kaji se. Holt, přechodníky jsou těžká disciplína. Ale nevzdám to! Jednoho dne budu ovládat český jazyk, jako by to byl můj vlastní!

Alešovi děkuji za hvězdičku. Hvězdiček není nikdy dost. Například na obalech knih od řeckého autora Spyrosa Metaxy je počet hvězdiček přímo zásadní. BigGeorgi - díky. V přechodnících si, pravda, nejsem zcela jistý, leč nějakým zvráceným způsobem k nim lnu. Čučenko - ber to jako inspiraci pro další pokračování tvého seriálu. Avox - děkuji za potvrzení mojí domněnky o správnosti tvaru přechodníku. A na literaturu pozor. I četba může být návyková.

avox
04. 01. 2009
Dát tip
Přechodník je správně... tiskárnu doma nemám, ale v knihovně se mi zvolna hromadí knihy odborně zpracované z mnou pečlivě sesbíraných písmenek :-)) */ zvláštní tip za pro lok

čučenka
04. 01. 2009
Dát tip
My jsme taky doma měli vlastní tiskárnu. Ale jednou nějakým přetlakem vybuchla, či co, a všechna ta natlakovaná písmenka vystřelila ke stropu a oblila četbychtivého taťuldu. Pár týdnu strávil na popáleninovém centru a už jsme netiskli.. ne ne :-)

Ten přechodník je na tuty blbě.. ale jinak to nemá chybu. TvonBG

*

To víš Neroušku, v USA je možné všechno.

neroušek
31. 12. 2008
Dát tip
Pěkný fejeton.PS. To s tím zákazem knih v USA je fakt pravda?****

Vaud
31. 12. 2008
Dát tip
copak Pohádkářka, to je známá čtivava ale já jsem se léta trestuhodně flákal čtením Novinek v gerontologie a krátkozrakých Gynekologických rozhledů teď to napravím!

Jé, Spolčení hlupců, to je má oblíbená. Vždycky, když si ji znovu přečtu, udělám si na poslední stránce čárku. Už jsem musel vlepovat list.

No, pokud nosíš do školy "TY KNIHY" co mám tady na mysli, tak to musí u vás ve škole pěkně vypadat!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru