Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Člověk na prahu roku

31. 12. 2008
4
12
2013

A tak nový rok přichází, kdopak z nás do něj se doplazí... Landa: z písničky Gang

Já neberu si žádná předsevzetí,

konec roku je stále před námi.

Já vím, že nám jen tak neuletí,

nezasáhne-li nás vlna tsunami.

 

Budu si dávat vždycky majzla,

abych zůstal dlouho na živu.

Připrav se na každého hajzla,

kterej by ti nožem šáhnul na žílu.

 

Mám jediné své předsevzetí

nenechávat život náhodě.

Dávej pozor, ať ti neuletí,

nebo skončí brzo v záchodě.

 

Svou budoucnost vidím šedě,

jenom s drobnými změnami.

Podobné je to na tom světě

každý rok s muži a ženami…

 

a život jde dál…


12 názorů

Abych pravdu řek, mě moc nezajímají drobné anomálie o ostinatním rýmu, nebo jak se mu říká. U mne je důležité, aby báseň vystihla pochopitelnou myšlenku, příběh, potom pak se věnuji technickým stránkám básně. Někdy i záměrně kombinuji s rýmem a ostinantním rýmem, tak jak se mi to hodí do krámu. Hold, každý si z toho vybere něco, někdo technickou stránku věci, jiný obsah a mě je šumafuk nějaká forma, kterou do určité míry také věnuji pozornost. Jak kdosi říkal. Kraviny mě nazajímají. O technické věci lit. díla se zajímají korektoři a jazykovědci a já jazykovědec nejsem.

Diana
08. 02. 2009
Dát tip
Básnička je milá a plná života a osobnosti autora. Na nic si nehraje. T*** Rovněž jsem si přečetla debatu o teorii rýmu, ale ta šla na rozdíl od básně mimo mne :-(

Myslím, že máš Miro pravdu. V jedné básni jsem použil rýmy - nerýmy a klasické rýmy. A abych nevyšel z kontextu "veršovaného" příběhu, někdy ani nenajdu to pravé ver- šované slovo. Možná proto to tak trochu vyhazuje.

Miroslawek
06. 01. 2009
Dát tip
Venango: jo a provokatérům se tu krásně žije s hochštaplery ;o)))

Miroslawek
06. 01. 2009
Dát tip
Venango: Čili příklad nikde, to jsem si myslel - žvanílek a tlachal. Přitom by mne ta věc zajímala a pokud bys byl přesvědčivý, dal bych ti klidně za pravdu. No nic. Takže alespoň uvedu na pravou míru ono blábolení o ostinátním rýmu a souznělostech, abys tady svými bludy nekazil mladé beznadějné autory. Pojmů souznělost a ostinátní rým versologie neužívá, zapátral jsem tedy na Googlu i doma v knihovně, po souznělosti nejprve v tušení, že by mohla mít něco společného s homonymií, v oblasti fonetiky a fonologie, ovšem i tam jsem narazil pouze na ekvivalent "slova souzvučná". Rozšířil jsem tedy okruh svého zájmu na rozličné další knihy o češtině, v nichž by se taková věc mohla nalézat, bohužel bezúspěšně. No a ostinátní znám jenom rytmy, přisám Červenka ;o) A nyní konkrétně: "šedě/světě...na živu/na žílu...NEJSOU RÝMY...jen souznělosti" Zřejmě jsi měl oněmi souznělostmi na mysli asonance, tj. shodu samohlásek. A ty tam bezesporu jsou (-e-e, -i/í-u). Jenže pupiku, jak jsi přišel na to, že to vůbec a za žádných okolností NEJSOU rýmy? Ano, nejsou to rýmy dokonalé, ovšem upřít takovému -eďe/-eťe právo nazývat se rýmem na základě rozdílu v pouhé znělosti hlásek, je docela odvaha, resp. hloupost. Ve druhém případě se zase shoduje krajní opěrná souhláska, takže to také není tak jednoduché. Blíže k tomuto tématu odkazuji např. Hrabák J., Úvod do teorie verše, 5. přepracované vydání, SPN, Praha 1978, str. 148-150. Na tajemství ostinátních rýmů jsem zřejmě krátký a nezbude mi, něž jej předat na katedru bohemistiky FF UK. Snad si tam poradí.

Miroslawek
03. 01. 2009
Dát tip
Venango: A když už tedy "o věci" tolik víš, ještě jsem se opomněl optat na tu souznělost a ostinátní rým, potřeboval bych ony pojmy trochu přiblížit...

Miroslawek
03. 01. 2009
Dát tip
Venango: a vidíš, ty jsi v mé paměti neutkvěl. Co se Kryla týče, tázal jsem se po ukázkovém příkladu, nikoli po blábolení o tom, co je či není nasnadě. Je-li tomu tak vskutku, neměl by s tím být přece takový problém... Mimochodem, já jsem někde tvrdil, že rytmus a metrum jsou totožné pojmy? Božínku, kde? Jestli si tvůj rozoumek žádá vysvětlení, proč mi přišlo legrační užití oné slučovací spojky: nějak jsem si v daný okamžik neuměl představit, že by někdo plaval v rytmu a přitom ne v metru, případně naopak. Tedy pokud metrem nerozumíš podzemku ;)

Miroslawek
01. 01. 2009
Dát tip
inspirace Landou více než zřetelná i bez prologu, jestli je to vzhledem k jeho jazykové vybavenosti vzor vhodný pro básníka, si jist příliš nejsem... Venango: souznělost, to je moc hezký termín, stejně jako ostinátní rým. Také formulace, že autor plave "v rytmu a metru veršů" je roztomilá a naznačuje jak asi vypadá ona proklamovaná znalost v kontaktu s realitou. A srovnávat Kryla s Landou? Landu už dnes neposlouchám, takže poslední věci neznám, ale jak si ty jeho texty pamatuji, docela dost by mne zajímal nějaký příklad, na kterém bys předvedl toto zajímavé tvrzení.

neroušek
31. 12. 2008
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru