Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

plynová úvaha mnohojazyčná

03. 01. 2009
9
22
4333
Autor
aleš-novák

dostanou

plyn

ony

or

gas

my...?


22 názorů

Edvin1
07. 01. 2009
Dát tip
Přesto budu paličatě psát ty své povídky! Na zlost všem těm lenivým čtenářům. Ať třeba puknou! :-O

já u tebe čtu náhodou i písmenka, nejen diakritiku :o) ale s povídkami je to složitější,nedají se jen tak přelétnout jako tyhle kousky, kde je dohromady pět a půl slova...

Edvin1
07. 01. 2009
Dát tip
SE nedivim, že máš radost - při takovém AKTIVNÍM čtenářském zájmu. To v případě mých věcí lidi většinou čtou jen diakritiku, o nějakém zamýšlení se nad skrytými či možnými významy nemůže být ani řeč! A ty tam, sakra, bejvaj! :-))) Ed :-)

v jiných diskusích používám aleš007 :o) ale s tím překvapením, co čtenáři naleznou, máš pravdu. Zpravidla se soustředím na slovní hříčku, skutečná velikost říkanek vznikne až v hlavách čtenářů. Proto jsem rád že je tu taková zpětná vazba, že se reakce dovím téměř hned po "vydání".

Edvin1
07. 01. 2009
Dát tip
Licence čtenářská? I takhle se to dá vyjádřit? Můj pan profesor říkával: "Krása ženy (rozuměj: uměleckého díla") je v očích pozorovatele." To je hezčí (a rozhodně něžnější či šetrnější) způsob vyjádření (aspoň v mých očích), než "čtenářská licence". 007? Licence to kill?

avox
07. 01. 2009
Dát tip
vidíš, kolikrát přečteš, tolikrát je to zas docela jinak :-DDD není jen licence autorská, ale i čtenářská přece... a čtenářů je víc, než autorů

Edvin1
07. 01. 2009
Dát tip
mají svůj plyn nebo my gas ? Já si myslím, že "maj" gas, neboť se to tak řekne i rusky. Já vím, ty to myslíš jinak, že? "Svůj nebo můj plyn." Moment, a není to zase docela jinak? :-O Avox: Aleš, jak jsem zjistil, bývá někdy tím, co my tam najdeme, překvapen. No jo, veledíla mají to do sebe, že se je dá vykládat na mnoho způsobů. Hehehe.

vtipu je tam tolik, kolik jsi schopen najít :o) mluvnici používám hodně pružně, to přeci víte...jde mi o cíl, ne o metody :o) mají svůj plyn nebo my gas ?

avox
07. 01. 2009
Dát tip
spousta důvtipu! je na čtenáři, v jakém jazyce bude číst nebo jak si slabiky poskládá do větších celků :-))

Edvin1
07. 01. 2009
Dát tip
avox: Tak to není; vím, co jsem psal: V Alešově slovní hříčce se jedná o české MY, což reprezentuje spíš lidi, takže ONI. Aleš to asi uznal, soudím z jeho poznámky: "já dopřeji víc plynu ženám, muži už si nějak poradí...:o)" Nebo je v Alešově blbůstce méně důvtipu, než jsem předpokládal? :-O

avox
07. 01. 2009
Dát tip
ale, ale... ONY země, ONY státy - Ukrajina, Slovensko... my jsem na tom lépe zas, když k nám teče ještě gas :-)) */ my gas or gas my? ůůůůůůůů!

já dopřeji víc plynu ženám, muži už si nějak poradí...:o)

Edvin1
05. 01. 2009
Dát tip
Aleš: Ale mě neštvi - pořád má gramatický mužský rod přednost před ženským. Tedy když má zahrnovat obě pohlaví. Nebuď jak ti usilovači o zrovnoprávnění žen i v gramatice - díky nim se něteré úřední texty třebas v němčině staly nečitelnými. (Ale Mitarbeiter und Mitarbeiterinen werden gebeten, ihre Kollegen und Kolleginen mit den älteren Fahrern und Fahrerinen bekannt zu machen...) :-)

Edvine, a co ukrajinky, západoevropanky? Těch se to netýká? :o) koníku, upravil jsem název

no nejen třetí - španělština, italština, němčina... :o)

Edvin1
05. 01. 2009
Dát tip
Měls tam mít ONI - tedy Ukrajinci, nebo taky Západoevropané. Pokud chceš být politicky aktuální.

fakt zajímal :o)

ten třetí jazyk by mě tedy zajímal :o)

jejdavilda
03. 01. 2009
Dát tip
*

eště že umím číst jen zleva doprava... jinak bych se červenala asi... a ke všemu to totiž eště aj vypadá trojjazyčně! :o)

moorgaan
03. 01. 2009
Dát tip
davolno:-)) /**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru