Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sen

10. 08. 2001
2
0
1187
Autor
Costae

Malá část toho se mi fakt zdála. Ostatek je víceméně fikce. Nebo taky ne...

Sen

 

Měla sen. Chodila se svojí nejlepší přítelkyní po městě, které jí připadalo známé, ale přitom se v něm nedokázala orientovat, takže bloudily. Vracely se na místa, která už prošly, a nemohly se dostat tam, kam chtěly. Ale kam to vůbec bylo?

Na tom už teď koneckonců nesejde. Důležitější než cíl byla cesta. Ta byla vlastně oním cílem, vytouženým - a nedostupným. Neboť každá cesta má začátek i konec. Jenže nikoliv ta její. Aniž by jí byl kdokoliv cokoliv řekl, postavil ji náhle přesně uprostřed. A jdi si... Proto to bloudění a zmatky. Jak z toho kruhu ven? Jak překonat onu šílenou touhu něčeho dosáhnout, někam dojít, něco spatřit a popsat, něco vytvořit, zanechat po sobě cosi trvalého, co by překlenulo mezeru mezi ní a smrtí? A co se strachem, který svírá hrdlo, až se nedá nadechnout a tělo hrozí udušením; se strachem z toho, že to všechno nepůjde, že ustrne a nebude jí dovoleno jít dál, že se nadobro ztratí v křižovatkách cest a už nikdy nenajde tu svou? Kdo pomůže, poradí, podá pomocnou ruku...... ?

S výkřikem a pláčem se probudila. "Konečně! Miluško!" ozvalo se vedle ní a náhle ji kdosi začal zasypávat polibky a objímat. Namáhavě zaostřila. Máma. A vedle nervózně přešlapuje táta s bráchou. Rozhlédla se kolem sebe. "Kde to jsem?" zašeptala. "Tohle přece není moje postel. Mami?!" "Uklidni se, Milu. Jsi v nemocnici. Už je to v pořádku." "A co se stalo? Jak jsem se tady octla?" Stále nechápala. "Měly jste s Terezou nehodu... Když jste byly v Budějovicích za Olinou, srazil vás obě na přechodu náklaďák. Byla jsi v bezvědomí, víš?" "A co je s Terezou? Kde je?" Ticho. "Mami? Tati? Kde leží Tereza?!"  "Tereza to nepřežila!" vybuchla matka v pláč a zhroutila se vedle Miluše na postel. "Měla jsi obrovské štěstí, holčičko...!"

Štěstí? pomyslela si trpce Miluše. Štěstí je jen letmý záblesk na naší temné cestě odnikud  nikam... A s touto myšlenkou a pohledem na rodiče upadla opět do bezvědomí.         


malar
15. 10. 2002
Dát tip
Ten konec je drsný.

Deltex
13. 08. 2001
Dát tip
StvN: Jé, tebe už někdy srazil náklaďák?:))))

Deltex
11. 08. 2001
Dát tip
Ou... velmi zdařilé... tohle mě dostalo... jen tak tu sedím a nechám po zádech běhat mrazivý pocit... TIP! Měj se krásně!

StvN
11. 08. 2001
Dát tip
mě dostalo to, že je srazil náklaďák, to si představuju akorát hromádku masa na kapačkách, ale to je detail

MM
10. 08. 2001
Dát tip
*!! (hodně dobré. ale tenhle druh snů... to je někdy až moc drsný.)

Costae
10. 08. 2001
Dát tip
to mi říkáš Ty :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru