Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DVOJCE... MALÝ PRINC A JEHO RŮŽE

07. 01. 2009
16
49
5081
Autor
*skleněnka*

cestovat mezi planetami

a věřit přesto na návrat

tam kde tvá růže smutná čeká

ta kterou musíš zalévat

 

doufat že  mezi zrnky písku

objevíš svého člověka

co beránka ti namaluje

a moc dlouho se nevzteká

 

přítel co v náruči tě  sevře

ve chvíli kdy máš velký strach

pochopí tvoji starost… bolest

setře ti z čela hvězdný prach

 

bude se dívat na nebe

a bát se s tebou o tvou růži

beránka sice namaloval

však řemínek ti stále dluží

 


49 názorů

Soňo, kam jsi se to až zatoulala :o) Tahle básnička byla psaná pro jednu soutěž tady a na to býval čas jen 24 hodin. A opravdu není dobře napsaná. Chtít něco napsat, na zadané téma, je někdy málo.

Bíša
24. 03. 2009
Dát tip
:o))

BigBivoj
10. 02. 2009
Dát tip
pěkné,nádherné,úchvatné,kouzelné,krásné...skleněné a věřit přesto na návrat tam kde tvá růže smutná čeká ta kterou musíš zalévat TIP

nostalgik
16. 01. 2009
Dát tip
Potěšila jsi mě!! To dílo mám rád, napsal jsem i pár věcí na tuto inspiraci, podobně jako ty.. ***

Horavin
13. 01. 2009
Dát tip
Byl jsem se podívat taky a to mě až zaráží, jaké a čí podněty kolikrát na písmáku podnítí naše plamenné diskuse :o)

Horavine :o) Já malého prince dočetla a obrátila zpátky na první stránku...pak jsem ho četla x-krát, pracovala jsem u dětí. Některé pasáže znám možná ještě teď zpaměti. Byla jsem se podívat u pana J.N. a je mi jasno co je to za "odborníka".

Horavin
13. 01. 2009
Dát tip
No ovšem,jak jinak, než se znovu podívat na kritiky (hlavně na tu svoji) a ne na "báseň/kýč, blbost, píčovinu atd..." než "schválně" a čistě pro chabou obhajobu svýho původního výroku a ještě chatrnější omluvu. To je hloupá situace. Nejspíš kdo Exupéryho odkládal jako nepohodlnou povinnou četbu, pak v poklidu usedlého stáří děda vševěda s rozvahou pouští se prakticky do zrajícího sýra poezie s certifikátem, hedonisticky pomlaskávaje.

Schválně jsem se podíval znovu na kritiky ne na báseň/kýč, blbost, píčovina, bordel, bezbřehé, tupé, tak růžové až je to více než nicotné a ke všemu v dešti. Kde je kouzlo Saint-Exupéryho? K. Nicméně člověk musí psát, psát a psát, tvořit. I tato cesta někam vede. Sebepoznávání je však pouhý začátek. Zároveň obdivuji některých kritik zdrženlivost.

Horavin
10. 01. 2009
Dát tip
Kýč se obvykle pozná podle pokleslé jazykové kultury a mělkosti myšlenek. Neřekl bych že se týká "Skleněnky." Má styl, který si vybrala a je v něm dobrá, i když je to jinej styl, než kterým píše kupříkladu Měrka. Neodsuzoval bych ani jednoho, ale naopak ocenil co je na jejich stylech mimořádně dobré.

Ay´Le
08. 01. 2009
Dát tip
mne to prijde uplne jednoduchy ale kdyz to nechces pochopit tak ti to asi stezi vysvetlim

...ne není mi to jasný. A ani nechci, aby mi to bylo takhle jasný :-)

Ay´Le
08. 01. 2009
Dát tip
jasne ze nepises malyho prince ale pouzivas motiv z nej..a udelala jsi z toho kyc..uz je to jasny?

Háber
07. 01. 2009
Dát tip
milá*

Já přece nepíšu Malého prince :-)) opravdu jsi mimo. Tvůj názor Ti neberu, ale samozřejmě s ním nesouhlasím.

Ay´Le
07. 01. 2009
Dát tip
malej princ je uzasnej..ale tys z toho udelala hroznej kyc..

Velmi hezké,tip

Robinia
07. 01. 2009
Dát tip
Zase se tu ti dva předvádějí... nic si z nich nedělej, nejlepší je ignorovat. Jsou ubozí...

Strašne pomalý začiatok...rozbehla si sa až ku koncu najviac sa mi páčila tá posledná....teraz len neviem, či nie je škoda, že nemala minimálne o dva - tri verše na viac... Nebudem hodnotiť kritiky a kritikov čo písali predomnou to je vaša zaležitosť jedného a druhého... tie rýmy aj keď neha v tom bola sa mi zdajú také umelé...domnievam sa že celému dielu neprospelo výber veršovania...zvolila si si prelínaný klasický verš typu A-B-A-B, ktorý si v niektorých prípadoch nedodržala...skôr by som volil voľný verš, kde máš viac priestoru na manévrovanie... Rýmy typu: návrat - zalévat, ruži - dluži....nie je pravé orechové....

papouch
07. 01. 2009
Dát tip
I zvracet se musí umět.

Ale prosímtě, papouchu, vím toho až až. Nejsem tu první den. A kvůli převlečenému broukovi nebudu do svých textů zvracet jen kvůli tomu, aby nebyla tak "růžová" .

papouch
07. 01. 2009
Dát tip
skle.: protože si všímáš jen toho, co se ti hodí do krámu krutě se mýlíš největší prču si právě dělám ze sebe sám opět - víš prtku, ale dokážeš vyslovit fatální odsudek .. to se pak nedivím, že s takovýmto přístupem považuješ kýč za bůhvíjaké dílo.. a vůbec - chroust na hrad! :-)

Honzyk
07. 01. 2009
Dát tip
...ano, text je růžový....ale co s ním ? Před sto lety byl by možná hit.

Diana
07. 01. 2009
Dát tip
Papouš, to jsi vážně přepísknul! Ženu ani květinou - to ti ještě nikdo neřek? Tvoje skřeky ptačí jsou mi dneska k pláči :-(

Jistě, to je daleko větší zábava....než se dokázat zasmát sám sobě. To totiž taky neumíš, jak jsem si všimla.

papouch
07. 01. 2009
Dát tip
:-))) tak tohle mě rozesmálo ..sis přečetla pár blbostí a hned se domníváš že mě máš dokonale prokouknutého :-) Samozřejmě, že jsem schopen "hlubší". Ale nad blbostmi je škoda plýtvat hlubšími slovy. Daleko větší zábava je z těch blbostí a z jejich autorů si utahovat a pozorovat jejich reakce... :-)P .. ty Pytlíku :-))

Papouchu, znám Tvé komentáře. Snažíš se být často vtipný a velmi často se Ti to nedaří. Možná je načase, aby Ti to někdo takto řekl. Víš připomínáš mi jednoho brouka. Jmenoval se Pytlík. Možná jsi jen takovej obyčejnej chroust, který si oblékl barevný peří a myslí si, že je papoušek. Jednou na to třeba přijdeš sám. A pak budeš třeba schopen "hlubší".

Fantasie
07. 01. 2009
Dát tip
Moc krásné!....velmi se mi líbí...nevím, co na tom máte, ale zní to opravdu pohádkově..A dávám Tip!

papouch
07. 01. 2009
Dát tip
Ne. Svůj výrok za hlubší kritiku nepovažuji. Nemusím mluvit jen o sobě, né? A pak - pavěta "řemínek?? Né. Řemen. A na holou, aspoň 25." je natolik nejednoznačná, že si pod ní může každý představit co chce. Že sis ji vysvětlila zrovna tak, že je to kritika a že tím řemenem máš dostat ty za tuhle báseň je jen tvůj problémek. Žeby - do se cítí, kejhá a potrefená se vtípí? :-PPP :-)) Co když jsem to myslel tak, že nařezáno má dostat Malý Princ za to, že nechal beránkovi sežrat růži? :-PPP

Muamarek
07. 01. 2009
Dát tip
To je můj oblíbený příběh :-))) Hezké, Marek

Papouchu, pokud za hlubší kritiku považuješ toto: ,,řemínek?? Né. Řemen. A na holou, aspoň 25." Pak nevím o čem bych se s tebou "hlouběji" vybavovala. Ale máš pravdu. Vlastně o "hlubší" vůbec nestojím. Snad to jde opravit.

avox - děkuji :o)

avox
07. 01. 2009
Dát tip
malý princ JE jen jeden a kdo chce, pochopí, co jsi chtěla říct i co jsi řekla - v básničce i v komentářích. ráda přidám tip :-) */

papouch
07. 01. 2009
Dát tip
a) na chat si půjdeme kdy budeme chtít a tobě po tom nic není. b) stojíš o hlubší kritiku a když ti někdo napíše negativní, tak prskáš. c) růžovoučký kýč to je a růžovoučkým kýčem to zůstane, i když nás pošleš i mnohem dál, než na chat.

:o) Bez komentáře. Běžte se bavit na chat.

papouch
07. 01. 2009
Dát tip
proč jsme hloupí? protože nesnášíme kýč?? to snad ne..

Papouch a chroust - Opravdu nemám slov. Jste tak hloupí, nebo jen zaujatí ...běžte už k šípku.

J N.- Malého prince miluji s toto je jen "slabý odvar" poezie, kterou najdeš v té knížce...to vím, přesto to myslím vážně i když vím, že to není ,,Malý princ" ...toho už nikdo nemůže napsat. Ten je jen jeden. Myslím, že ostatní čtenáři (jako nonamebeast a moorgaan) lépe pochopí o co mi šlo.

papouch
07. 01. 2009
Dát tip
řemínek?? Né. Řemen. A na holou, aspoň 25.

nonamebeast
07. 01. 2009
Dát tip
tohle je moje životněmilovaná dovijice..a krásně..moc..

moorgaan
07. 01. 2009
Dát tip
jako vzdycky- kvalita!.. tohle ja muzu!../**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru