Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

05 Název písničku prodává - Průvodce písničkou

12. 01. 2009
0
0
2193
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Co kdybych tento článek nazval "V jednu hodinu v noci"? Nebudete tušit o čem je do doby, než si ho přečtete, pokud máte kopu času, o čemž pochybuji. (Psal jsem ho kolem jedné hodiny v noci …). Název písničku prodává ať už v pravém slova smyslu nebo i tehdy, kdy se chcete zúčastnit autorské soutěže, je dobré vědět, že:   

 

Název písničku prodává: Dokáže napsat písničku, když je zajímavý a obsahuje myšlenku potřebnou pro celý text. Všechny části textu se k němu pak lépe vztahují. Příklad, který můžu sám za sebe uvést – Drzovláska (mp3 a text). To slovo mě napadlo v šumu hospody, šel jsem pro jistotu blíž k rádiu, abych se ujistil, že to není písničkou, kterou právě hrálo. A stačilo, aby z něj později vznikla písnička, s níž mám zaručený úspěch, kdekoliv ji zahraju. Zapisujte si a uchovávejte názvy písniček! To že vás napadají, kudy chodíte, cokoliv děláte, není nemoc, jak jsem si to myslel já, ale vyhlídka na slibnou kariéru skladatele písní.

 

Název písničku prodává:  Když se dostatečně opakuje a je z poslechu písničky patrný. "Líbí se mi ta písnička, jak se v ní zpívá: „… ", za tři tečky sami dosaďte, jak byste měli písničku pojmenovat. Nevíte? Přišel čas přepsat písničku. Když to nezachrání úpravy v textu, tak i melodii neboť název by měl být na takovém místě, kde se neztratí a vynikne i bez textu.

 

Název písničku prodává: Když je první nebo poslední řádek refrénu. měl by zaznít do jedné minuty a nejméně čtyřikrát během ní, čím vícekrát tím lépe.

 

 

Jak to ale, že písnička Luise Armstronga „What a wonderful world“ má název na konci sloky“? A co velký hit Robieho Williamse „She´s the one“? Existuje ještě písňová struktura, ne tolik rozšířená, ale jak patrno úspěšná. Je to struktura „sloka/bridge“. Její celá podoba je:

 

sloka/sloka/bridge/sloka“ a název se nachází buď na začátku, nebo jako v případě Louisova evergreenu na konci slok. Sloky můžou být každá jiná nebo se na závěr může zopakovat první. Výborné východisko pro někoho, kdo se necítí dostatečně silný v refrénech!

 

V případě Robieho hitu je struktura „sloka/sloka/bridge/sloka/bridge/sloka“, zakončená stejnou slokou jakou začala.

 

Dokážeme si představit, že by se národní hit "Medvídek" autorů Oskara Petra a Roberta Kodyma, který známe v podání skupiny Lucie, jmenoval „Dlouhá noc“? A Yesterday by se jmenovalo „Hemenex“ nebo „A place to hide away“? Název písničku prodává.


Copyright © 2009  Saša Kirilov


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru