Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ONO

12. 01. 2009
19
26
4221
Autor
salomesr

Občas to prišlo. Veľká, neviditeľná ruka jej siahla medzi nohy, preplazila sa cez maternicu až k srdcu a stisla ho. Potom niekoľko dní krvácala. Svet za oknami zmizol a ona takmer celý čas preležala na koberci, počúvala Bacha a sledovala fúgy na parketách, ktoré spod neho vytŕčali. Boli plné života. Ona plná krvi.

 

Raz sa jej snívalo, že jej niečo žije v bruchu. Najskôr sa bála, že to bude parazit, ale prirástlo to k nej. Zvykli si na seba. Potom prichádzala ruka. Cítila ju, keď sa jej začala plížiť po stehne. Chcela ju odstrčiť, odohnať, metala sa na posteli.

 

„Miláčik, čo je?" odtiahol od nej dlaň.

„To si ty?" zapla nočnú lampu, ale dotyk ruky na stehne cítila stále. Chladil. Akoby jej na nohu primrzol kus plastového tela. Šúchala si stehno a sledovala mesiac, ako požiera okolitú tmu.

„Chcel som ťa len trochu  pohladiť, bola si odokrytá."

 

Nechcela ho počúvať. V poslednom čase jej hučalo v hlave a akýkoľvek iný zvuk v okolí ten šum ešte znásoboval. Vstala a išla sa napiť. Nočný byt dýchal tieňmi. Vystupovali zo stien ako pohyblivé  reprodukcie stromov za oknami bytu. V kuchyni si sadla na zem a chytila sa za brucho. Je v nej ukrytý ten sen? Žije v nej? Stravuje sa z jej tela?

 

            Zvuk napúšťanej vody vystrašil pavúka ukrytého pri dreze plnom špinavého riadu. Vyzeral ako bežiaca interpunkcia, ako mobilná bodka, ktorá ukončila deň. Opäť  jej  začalo hučať v hlave.  Boli to nepravidelné návaly do pravej polovice mozgu, rozbúrené more, ktoré sa chce za každú cenu dostať von.  Dala si tabletku a išla si ľahnúť.

 

            Snívalo sa jej o nič netušiacich kopách piesku, o priestore bez času, ktorý cítila pod nechtami a o stovkách rúk, ktoré nad ňou mávali krídlami, ale ani jedny k nej nezlietli.  Často sledovala ľudské ruky. Predstavovala si ich osamotené, oddelené od tela. Tá jedna nenásytná ju desila.

 

            „Budeš niečo jesť?" spýtal sa jej v sobotu ráno.

„Neviem, asi nie, dám si len  kávu."

Zostala v posteli celý deň. Dívala sa na steny, v ktorých boli pochované nočné tiene stromov a premýšľala.  Napadlo jej, že prestane polievať kvety.  Pred pár dňami sa začala báť, že jej vrastú do mozgu.

 

            „Nedotýkaj sa ma!" zvrieskla, keď jej priniesol večeru.

Prekvapene sa na ňu pozrel.

„Chcel som ťa len chytiť za ruku. V poslednom čase si zvláštna. Bojím sa o teba."

Stála  na posteli v pyžame a kričala po ňom ako bláznivá.

„Prosím ťa, upokoj sa! hovoril jemne a chcel ju chytiť.

„Daj preč tie chápadlá! Už nikdy, počuješ, už nikdy sa ma nedotýkaj!"

 

Bežala pod sprchu a strávila tam asi hodinu.

„Je to vo mne, ono to vo mne žije," šepkala a jej slová sa odrážali od zrkadla. Pozerala sa na ňu cudzia žena.

Bunky bujneli ďalej.


26 názorů

pozorovatel
02. 02. 2009
Dát tip
je to zajímavý teda, díky té podivnosti postavy a jejímu rostoucímu ONU děj tu je až na druhé koleji, s čímž jsem měl celkem problémy.. vnitřní svět, pocity, myšlenky a náhle dialog.. ale závěr mi naopak dílo ucelistvil (na rozdíl od wintera) v nervózní, trhanou formu, i když bych strávil i větší prolnutí stále si říkám, kdy začneš mít větší cíle.. vložíš více rovin, více rozměrů do povídky.. víc práce té poetičnosti je škoda.. zaslouží si rozmanitější společnost

leenai
02. 02. 2009
Dát tip
řekla bych rozvláčnost, rozvádím ho v protikladu tou pevnou rukou.. nebo např.: v přímé řeči je gradace méně souvislá, předposlední odstavec přivádí hysterii vůči partnerovi odnikud, ačkoli do povídky sedne; pro logickou návaznost je tam velká mezera mezi "dám si jen kávu" a vřeštivé "nesahej na mě".. samozřejmě se ten vývoj nemusí odehrávat v dialogu, ale postřehnout ho v jejím vnímání partnera by to chtělo.. myslím tím, že atmosféře klamu a koncentrované hrůzy z vidin se věnuješ dlouho (v porovnání), tížíš prostředí víc a více, pěkně a promyšleně, ale najednou přichází silný přechod; je to zčásti i tím, že partnera nerozvíjíš vůbec, ačkoli je silným prvkem a hybatelem - nejspíš na něj na takovém prostoru krátce není čas, ale její vývoj a postoj vůči němu tam pak chybí

salomesr
02. 02. 2009
Dát tip
Leenai, dakujem za nazor. Co znamena v tomto pripade neucesany styl?

leenai
01. 02. 2009
Dát tip
Souhlasila bych s Winterem, více nezřetelnosti by tomu v pointě - i názvu - prospělo. Máš ještě dost neučesaný styl, tahle atmosféra by chtěla pevnou, sevřenou ruku, ale i tak to vyšlo pěkně čitelně.

itsx
29. 01. 2009
Dát tip
Zvláštní.jak moc jsme spojeni s fyzičnem.Text je dobrý, ale udělalo se mě z něho úzko.

itsx
29. 01. 2009
Dát tip
Zvláštní.jak moc jsme spojeni s fyzičnem.Text je dobrý, ale udělalo se mě z něho úzko.

romale
27. 01. 2009
Dát tip
o atmosféru to podle mě nepřichází - dokonce mi z toho vystupuje skoro jenom ATMOSFÉRA;) ale i to stačí na dozvuk k pořádnému znejistění...

salomesr
16. 01. 2009
Dát tip
Ahoj, samozrejme, bolo by mi ctou a statnym sviatkom.

StvN
16. 01. 2009
Dát tip
Ahoj, souhlasilo bys se zařazením títo povídky do Povídky měsíce za leden?

halcon.
14. 01. 2009
Dát tip
a nie je to jedno, ci je to rakovina, dieta, alebo kramy ? .. degenerujes tym svoj text na hadanku a prides o atmosferu

salomesr
14. 01. 2009
Dát tip
myslis, ze je to podane narovinu? :) co je teda ONO?

halcon.
13. 01. 2009
Dát tip
pacilo sa mi vykreslene napatie vo vztahu muz/zena .. ale rozhodne to chcelo ist viac do textu a nepodat to až tak na rovinu. (odhliadnuc od toho, te moj prvy napad bolo - ze ci je to hadanka - a potom som si celkom mimovolne cely text opakovala, su to kramy? su to kramy? - ale to len na okraj)

Robinia
13. 01. 2009
Dát tip
*

salomesr
13. 01. 2009
Dát tip
Uhm, môže byť. Aj keď ja by som to ani s tou (možno) explicitnou poslednou vetou nevidela jednoznačne, čo sa interpretácie týka.

Winter
13. 01. 2009
Dát tip
Závěr - někdy kolem věty "Nedotýkaj sa ma!" zvrieskla, keď jej priniesol večeru. Pointa mi přijde dobrá.

salomesr
13. 01. 2009
Dát tip
Myslíš celý záver, alebo len poslednú vetu, Winter?

guy
13. 01. 2009
Dát tip
skoro jakobych z toho už něco někdy .. *

Winter
13. 01. 2009
Dát tip
Ten konec mi přišel velmi slabý - onu předchozí plastičnost usměrňuje jen do jedné možné interpretace - text tak rázem ztrácí svou tajemnou psychotickou atmosféru, což je jednoznačná škoda. Ten pavouk to skutečně ukončuje .) Tip

eno
13. 01. 2009
Dát tip
lubi sa mi.haluzina..

rudko
12. 01. 2009
Dát tip
hmmm... zaciatok napad... zvysok ma nebavil... pri konci uz hovori niekto iny ako som myslel ze sa nachadza na zaciatku... velmi temne...

hustarna... lezie mi mraz po chrbte... je pravda, ze zo zaciatku mi to pripominalo sci-fi filmy, ked sa v zene vyvija mimozemstan, ale z plastickosti materializovanych pocitov a zenskej reflexnej intuicie takmer az do nepricetnosti sa mi stale nechce zatvorit zobak... respekt. (pointa je good)

...no je to skoro az s indispozcinou atmosferou napisana poviedka...citit krv...a pocity...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru