Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

06 Tvorba melodie - Průvodce písničkou

14. 01. 2009
1
1
5448
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Nápad na melodii může vyvolat hudební riff, sled akordů, rytmus, zvuk nástroje, melodika slov, poslech vážné hudby, souzvuk tónů zářivek v místnosti, tikot hodin, kapání kohoutku, jízda ve vlaku, „pískání“ počítače, obraz, vzpomínka, pocit. Melodie se může zdát ve snu. A nebude existovat, pokud ji jakkoliv neznamenáte. Nahrávání během doby kdy tvoříte, pomůže tomu, aby melodie nebyla nedotažená. Jednak je okamžitě k dispozici její náhled a pak dostatek prostoru vyzkoušet její obměny, což je pro písničku zásadní. Na Youtube uveřejňují skladatelé písní videa, kde je zaznamenáno jak tvoří. Zadejte si do vyhledávače „songwriting session“ a získáte užitečnou inspiraci. Je to přístup, co činí rozdíl mezi dobrou a skvělou písničkou.

 

V každém ohledu jde vždy o to pohrát si s melodií a experimentovat, sami sebe překvapit zvláštním tónem nebo melodickým postupem, neobvyklým frázováním, něčím novým neotřelým. Pokud takový moment v písničce nezaznamenáte, nevíte kudy dál, patrně jste podlehli stereotypu. A není nic jednoduššího než zkusit jiný způsob skládání.

 

S jiným nástrojem či samply – dotvořte melodii refrénu s flétnou, nechte se nabudit dunivými tóny baskytary, midi klávesami ovládejte množství nejrozmanitějších samplů.

 

Se spoluautory – i o malounko jiný úhel pohledu může předejít katastrofě v podobě málo výrazného refrénu

 

S interpretem – má-li někdo ve vašem okolí ambice zaujmout zpěvem, domluvte se a zkuste napsat písničku podle představ, rozsahu a temperamentu, které má.

 

Ze všeho nejvíce mohu doporučit skládání „bez nástroje“.  Odložte zatím kytaru do pouzdra, vypněte klávesy a spusťte nahrávání. Mysl je nejčistší zdroj inspirace a použijete – li ji jako nástroj, budete sami sebou překvapeni. Zkuste na tenhle způsob složit alespoň jednu písničku a uvidíte, že výsledek bude lepší než to, co jste složili předtím. Sami posuďte, jestli se mi to podařilo (mp3 a text). I Sting nebo Elton John takto skládají, přestože své nástroje ovládají dokonale.

 

O kvalitě písničky nerozhoduje to, jestli znáte noty nebo jestli na nějaký nástroj vůbec hrajete a jak.

 

Je nasnadě, že až písničku, kterou složíte „bez nástroje“ dokončíte, budete mít před sebou výzvu ji opatřit akordy. Pokud to bude nad vaše síly, není nic jednoduššího než zajít na konzervatoř a oslovit někoho, kdo bude ochotný se na to za dvě stovky podívat. Dobrému kytaristovi nebo pianistovi, to nezabere víc než půl hodinky a třeba takto najdete schopného aranžéra.

 

Copyright © 2009  Saša Kirilov


1 názor

neroušek
14. 01. 2009
Dát tip
**********************

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru