Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak přestat kouřit

15. 01. 2009
28
70
11768

Važme si kuřáků. Jen díky nim můžeme být nekuřáky.



    Jen málokoho z lidí mám rád tak, jako sebe sama, pročež o svoji tělesnou schránku pečuji s příkladnou starostlivostí. Nezanedbávám hygienu, stravuji se pestře, svalstvo tužím pohybem a zdánlivé tělesné anomálie konzultuji s odborníky. Nejsem žádným hypochondrem ale smrti se vyhýbám kde můžu. Pravda, z času na čas se dopustím drobné rozmařilosti ve formě obžerství, či nemírné konzumace lihovin, avšak vzhledem k mým majetkovým poměrům, jsou tyto excesy ojedinělé.
    Nedávno jsem se však přistihl při myšlence, že si snad vědomě ubližuji. Řežu pod sebou větev! Kopu si svůj hrob! Ano, jsem kuřákem. Kuřákem sice svátečním, přesto však tím politováníhodným otrokem civilizačního zlozvyku, bezohledným šiřitelem karcinogenních zplodin a hanebně zapáchajícím lidským odpadkem, jak jsem se dočetl v tisku. Poslední dobou se o škodlivosti a společenské nebezpečnosti kouření píše tolik, že jsem se rozhodl přestat. Tedy nikoli číst, jako jistý pan Churchill ale přestat kouřit. Představa kusu divoce rostoucí tkáně v útrobách mých svědomitě vydehtovaných plic mi opravdu nedělala dobře.

   Pohroužil jsem se tedy do učených knih, abych se ve svém úsilí nedopustil nějaké triviální chyby. Nevěřili byste, co papíru už bylo na toto téma popsáno.
    Již roku 1603 anglický král Jakub I. sepsal filipiku proti kouření: "Ti, kteří jednou propadli této neřesti, vedou vinou kouření bezútěšný život. Nemohou přestat kouřit, protože zvyk příliš vnikl do jejich povahy. Nová páchnoucí rostlina podrývá zdraví, sžírá jmění, je ohavná k čichání, škodlivá mozku, neprospěšná plicím a pachem kouře představuje dým pekelný."
    Naopak nejnovější odbornou publikací kterou jsem sehnal, je revoluční světový bestseller "Snadná cesta jak přestat kouřit" z roku 2003, ve které se autor Carr Allen holedbá, že vás odnaučí kouřit - jednou provždy.

    V neposlední řadě, zasurfoval jsem i na vlnách internetu a vyzpovídal přehršel známých kuřáků stran jejich zkušeností s odvykáním. Na základě získaných poznatků, sestavil jsem tento seznam podpůrných prostředků s přihlédnutím k jejich spolehlivosti:

1) Pevná vůle.
* Nejzákeřnější je psychicko-společenská vazba na kouření.

    Kamarád Aleš, vzor odhodlanosti a pevné vůle, dokáže přestat kouřit až devětatřicetkrát za den. (Jedna mu musí vždycky zůstat v krabičce, aby mohl s kouřením praštit i druhý den časně ráno, cestou do trafiky.)

2) Nikotinové náplasti.
* Pomáhají zmenšit abstinenční příznaky.

    Tchýně, když byla hospitalizována s boreliózou, nedokázala ani na přísně střeženém infekčním oddělení nijak významně snížit spotřebu cigaret, byť byla olepena flastry Nicorette jako Michael Jackson po plastice. Podle jejího názoru náplast funguje jenom tehdy, když ji sroluje a vykouří.

3) Nikotinová žvýkačka.
* Několikrát se nakousne a pak se schová pod jazyk. Nikotin se z ní pozvolna uvolňuje.

    Pan Schwarz se stal na nikotinových žvýkačkách tak závislý, že si dnes nedokáže den bez nich vůbec představit a nářky kuřáků na to, kolik je při neustálém zdražování tabákových výrobků stojí jejich vášeň, odbývá jen povzdechem: "Jo, kde jsou ty doby, kdy jsem prožvýkal měsíčně jen tisícovku..." .

4) CHAMPIX, ZYBAN, WELLBUTRIN
* Léky bez nikotinu z řad antidepresiv.

     Neznám nikoho, kdo by se podrobil léčbě těmito preparáty ale v letáku stojí, že tyto léky mohou mít i vedlejší účinky: Bolest hlavy, potíže se spánkem, neobvyklé sny, zvracení, zácpa, průjem, trávicí potíže, plynatost , pocity paniky, potíže s přemýšlením, změny nálad, poruchy vidění, změny barvy očních bulbů, bolesti očí, rozšíření zornic, krátkozrakost, přecitlivělost očí na světlo, vodnaté oči, zvracení s příměsí krve, podráždění žaludku a pálení žáhy, bolesti břicha, nepravidelná stolice, červená krev ve stolici, říhání, vředy v ústech, bolest dásní, povleklý jazyk, kožní vyrážka, cysty, plísňové infekce, zarudnutí kůže, svědění, akné, zvýšené pocení, bolesti hrudní stěny a žeber, ztuhlost kloubů, svalové křeče, glukóza v moči, poševní výtok, změny sexuální touhy nebo funkce.
    Pokud se u Vás během užívání přípravku objeví vzrušenost, depresivní nálada nebo sebevražedné myšlenky, ukončete léčbu.
Ruku na srdce přátelé, není bezpečnější kouřit?


5) Inhalátor neboli e-cigareta
* Umělohmotná náhražka cigarety s nikotinovou náplní.


    "Světová zdravotnická organizace neví o žádných vědeckých důkazech, jež by potvrzovaly, že elektronická cigareta je bezpečným a efektivním nástrojem pro skončení s kouřením," řekl šéf protitabákových aktivit WHO Douglas Bettcher.
A můj přítel Bedřich dodává: „První 2 dny jsem zápasil s nedokonalou funkčností e-cigarety. Dalších asi 10 dní jsem kouřil e-cigaretu snad pořád a uvědomil jsem si, že jsem určitě svůj návyk na nikotin ještě zvýšil. Hulil jsem snad pořád a na nic nebyl čas, jak jsem jenom ládoval nový náboje. Kamaráde - zlatý Marlbora!“

6) Akupunktura
* Stačí pouze jedno sezení, po němž by měla potřeba kouření zcela vymizet.

    Mám kamaráda - akupunkturistu. Vyléčil už spoustu kuřáků. Alespoň to tvrdil, když mi z ucha dělal jehelníček. Připadal jsem si jako fakír.
" Tak, teď ti pustím relaxační hudbu a počkáš patnáct minut. A mysli na něco příjemného! Já si jdu na balkón zapálit. "
Po dvaceti minutách už jsme pochopitelně kouřili na balkóně spolu, hovoříce o zázračné moci akupunktury.


7) Senzibil
* Stačí pouze jedno sezení ...


    Znám se důvěrně s přírodním léčitelem Pavlem. Je mým kamarádem, mistrem Reiki, potencionálním alkoholikem a dokáže bez problému vyšlukovat doutník. Ten mě kdysi seznámil s významnou ukrajinskou léčitelkou Irinou. Irina se zcela vymykala jakékoli laické představě alkoholika a dokázala kouřit až tři cigarety najednou. Obě možnosti jsem okamžitě zavrhl.

8) Cokoli jiného
* Berlička, na kterou svedu svůj neúspěch.

    Ano přátelé, pochopil jsem, že nic z tohoto seznamu nefunguje tak jak bych si přál a je to často mnohem dražší než kouření samotné.
Kdysi jsem slyšel rčení, že alkoholik je člověk, který pije více než jeho lékař. Kupodivu, je docela málo lékařů kteří kouří. Dokonce nás od kouření sami odrazují, přestože je to v rozporu s jejich byznysem. O kolik pacientů by přišli, kdyby nebylo kuřáků. O kolik zajímavých, obtížně léčitelných chorob. Kolik složitých, drahých přístrojů by leželo ladem.
Na druhé straně, třeba by lékaři měli více času na své koníčky.

Znám jednoho, ten píše fejetony. Když má čas.

Už dlouho jsem od něj nic nového nečetl…


70 názorů

FAE BOMB
24. 11. 2011
Dát tip

Yfča
13. 08. 2011
Dát tip
Já jsem občas čudící abstinent... :o)

Já už nemusím, heč!!! Já si radši dám panáka.

Yfča
12. 08. 2011
Dát tip
Tak mne to rozrušilo, že si musím zapálit... :o))*

Jakoupak nápravu. Lidstvo má, co si zaslouží.

Yeziiinka
08. 04. 2011
Dát tip
Přidám jednu zkušenost s Champixem: Znám jednoho (a je to lékař), který jej začal užívat, protože ta šedesátka denně mu ubírala příliš času i peněz, naopak přidávala příliš sexy zastření jeho hlasu a prodlužovala interval ranního chrchlání. Po čtrnácti dnech se dostal do svízelné situace: cigareta, kterou si ráno zapálil, mu tak strašně nechutnala, že ji musel típnout a... zkusit jinou. * za snahu o nápravu lidstva.

lenkak
03. 04. 2011
Dát tip
Brrr, to radši vyšlukuju celej doutník!

Řešením by bylo takzvané kontinuální těhotenství. Ale na zdraví by to člověku asi moc nepřidalo.

lenkak
03. 04. 2011
Dát tip
Trávím s tebou příjemný uřehtaný odpoledne! Za ženy doplním další bod, kterej u mě- na chvíli- zafungoval a tím je těhotenství. V tom máte, chlapi, pech.

To přijde samo, Wildo. A zařaď taky nějakou povídku. Básní jsou tady mraky, ale něco ke čtení abys pohledal.

Najednou mě nějak přešla chuť přestávat :D *

Při tom kouření v podstatě nejde ani tak o vstřebávání nikotinu, jako spíš o ten rituál, že. Jeden můj známý alkoholik vždycky prohlašuje: "Mně ten chlast ani moc nechutná, ale, když já jsem tak rád ožralý..."

paráda, moc jsem se jako nestále přestávající (také denně) a opět začínající kuřák pobavil:))) TTT

..nj..to by byl průser čéče..:))))

Už skoro dva roky nekouřím. Nic to není. Akorát máš potom nějak víc času, a musíš vymyslet, co s ním. Hlavně si místo cigára nestrkat do pusy něco jiného, na čem vzniká závislost. Třeba řízky.

..no..ještě kouříš? ..já ano..a nevím jestli toho někdy nechám..:))) ..parádní fejeton..:))

FAE BOMB
16. 04. 2010
Dát tip
Kouření sice bylo zakázaný, ale střely s nikotinem se tam zkoušely. Zásah do nohy a máš tak pět minut. Stoprocentní záruka, že si už nikdy nezakouříš...

Tam sa kůřilo enem z komína, jak by řekl Bohuš.

FAE BOMB
15. 04. 2010
Dát tip
*V koncentráku se zkoušely náboje s nikotinem. Během několika minut to odnaučilo kouřit každýho... Natrvalo!

Přišlo by...na buben:) Fejeton v tisku je spíše vymírající záležitost, to je docela škoda. Proto jsem ráda, když si můžu nějaký přečíst na internetu.

Uznávám, že pro naše periodika je to příliš obsáhlé. To by nakladatelství muselo ubrat pár reklam, a kam by potom přišlo, že? ((-:

Tak dobrý fejeton už jsem dlouho nečetla. Tleskám! Na klasický novinový fejeton je možná trochu delší, ale to je jen detail. t

No nevím, Aleši. Někteří vynalézavci by mohli využít nosních dírek a kouřit tak dokonce dvě cigarety najednou. Černoši i dva doutníky. Pravda, mohli by si mimo úst zaflastrovat i nos. Pak by ovšem hrozilo zhubnutí mnohem drastičtější.

že bych tohle ještě nečetl? Náplasti proti kouření pomáhají stoprocentně. Musí se ale nalepit na ústa, což výrobce v návodu z neznámých důvodů neuvádí. Vedlejším účinkem je navíc mírné snížení nadváhy...

Bohužel neexistuje nic co by jen tak způsobilo, že se kuřák ráno probudí a bude nekuřákem. Jediné co funguje, je hluboké přesvědčení, že můžu změnit způsob svého života. A pak už to jenom udělat.(-:

renegátka
22. 11. 2009
Dát tip
Mám v plánu přestat kouřit, takže jsem ráda za každou radu.Tuším . že můj boj bude marný.Ani akupunktura nepomohla?

jo.. jse v sobě.. a dost často :-)))

Áááá, Už v pyžamku je sváteční nekuřačka. To by měla jít do sebe. Například obžerství je taky pěkný koníček.

Jakožto občasný kuřák jsem vše poctivě přečetla.. a skutečně se musím hořce smát ;-) °

Toscana
06. 06. 2009
Dát tip
Jo, přesně to jsem měla na mysli, ale řekls to TY!!! :o)))

A jo, ty máš na mysli typ "vysíravý"!

Toscana
06. 06. 2009
Dát tip
Tak jsi z typu lidí "Ten na dlouhý výkrm" - jinak bys už měl podstatně víc... šťastlivče!!!

Tak já jsem zatím přibral pět kilo. Plus - mínus tři kolísající v závislosti na tom, jestli večeřím až do rána či nikoliv.

Toscana
05. 06. 2009
Dát tip
Noo - a kdo spěchá, má si sednout. Čili opravuji: varovného, a říká trafikantovi... UFFF :o))

Toscana
05. 06. 2009
Dát tip
Mi to připomnělo jeden vtip: Chlapík si koupí v trafice cigarety a když se je jme venku zbavovat celofánu, všimne si varaovného nápisu: "Kouření způsobuje impotenci". Tak se vrátí zpátky do trafiky a ptá se trafikanta: "Chci ty cigarety vyměnit!!! Radši si vezmu ty, co způsobuji rakovinu." :o))) Zatím hulím jak elektrickej pes (jsem z rodu se sklonem k nadváze a varovným prstem mi bylo bratrových 30kg do plusu poté, co odhodil své poslední cigárko)... *T

Ale sedí. Ještě by mohl být kuřák náchylnější k prasečí chřipce.

Hezkej citát. Tvůj vlastní?

No, měl to být fejeton. A nazdávám se, že atributy fejetonu to má. Včetně té časopisovosti, která k tomuto útvaru patří, ne?

stenos
15. 04. 2009
Dát tip
Je to strašně strojený,časopisový...nicméně řemeslný.

Ale jo, zatím dobrý. Už mi ani kuřáci nevadí.

Ginna Avro
25. 03. 2009
Dát tip
No hlavně že se pořád držíš ty:)).

Já si dám mrkev. Drží se jako cigareta, vypadá jako cigareta a chutná jako... jako mrkev.

Ginna Avro
25. 03. 2009
Dát tip
Jsem ráda, že jsem si tento fejeton přečetla, než si půjdu zapálit, cigareta pro mě znamená určitý druh meditace a tak nemám proč se jí vzdávat...no možná až na ten zápach, který sice já osobně nevnímám, ale okolí je na tom nejspíš jinak... *t

vesuvanka
06. 03. 2009
Dát tip
díky, budu se těšit :-)))

Děkuji Vesuvanko. Zdá se, že k tobě jsem ještě nenakouknul. Budu to muset napravit!

vesuvanka
05. 03. 2009
Dát tip
výborný, vtipný fejeton :-))) TIP

Já ne. Já jdu přiložit do udírny. Absenci kouře, dehtu a karcinogenů jsem vyřešil takto.

kunka
21. 02. 2009
Dát tip
Podle jejího názoru náplast funguje jenom tehdy, když ji sroluje a vykouří. tak tu som sa skoro urehotal :-) idem si zapáliť...

Díky přátelé, zatím se daří. Myslím že bude následovat fejeton s názvem: Jak se smířit s obezitou.

sepiolite
29. 01. 2009
Dát tip
vždycky jsem se děsila být na něčem závislá, takže v momentě, kdy nastala situace, že jsem se ráno budila s myšlenkou na první výdech dýmu, jsem vždycky přestala...počkala pár dní, až to odešlo a pak do toho znova vlítla - vlastně to tak mám se spoustou věcí doteď..když mám pocit, že bez kávy nevstanu, nedám si ji/že bez zmrzliny padnu horkem, nedám si ji..bohužel jsem to párkrát zkusila i s tekutinami, což nebyl nejlepší nápad, protože za omdlení to asi fakt nestálo a taky vím, že jsem závislá na oblečení, že bez něj z domu fakt nevyjdu...:-) krásný fejeton a jedinná rada, jak přestat kouřit, je chtít a mít vůli, víc nepomůže...;-) T***

Augustus
25. 01. 2009
Dát tip
Krásný fejetonek, dávám TIP!

Díky Macecho. Jen jsem chtěl udělat svému organismu radost. Teď čekám, kdy si toho všimne.

macecha
23. 01. 2009
Dát tip
Já jsem kouřila dvacetpět let. Jednoho dne jsem se naštvala, když jsem nemohla najít žádnou cigaretu a řekla jsem si "dost!" a od té doby nekouřím.Je to dvacet let. Můžu potvrdit Dianin pocit, je hrůza, jak jsem musela smrdět. Teď nejsem schopna vedle kuřáka ani stát, natož sedět. A do kuřácké restaurace mě dostanou jen pod pohrůžkou násilí. A to tam ještě musí fungovat řádná klimatizace. Záleží to jen na vůli. Říci si, co je pro mne dobré, co mi to přináší, co mi přinese, když přestanu.Vůbec mě to nějak nestresovalo, přestože jsem opravdu přestala ze dne na den a to se doma válelo všude plno cigaret. Nejsem však sama. Když jsem to řekla mému manželovi, nyní bývalému, přestal kouřit také - ihned. A nekouří dodnes. Nechlubím se, jen si myslím, že všechno jde, když si to člověk řádně zohlední. Já jsem nechtěla být otrokem něčeho, co mi navíc ničí zdraví a bere peníze. Za fejeton ...***

Čučenko, nic si z toho nedělej. Alespoň máš z koho dělat pitomce.

čučenka
23. 01. 2009
Dát tip
Moc pěkné, moc... taky jsem pro jistotu ani nezačala. Nakonec se mi to "vyplatilo", mohla jsem zhruba 17 let inhalovat zadarmo, neb mám závisláka šéfa. Ale s tím už je taky konec - propustil mě :-)))

Dík Ferry. Ještěže se soutěží neúčastním. Tak rychle nedovedu ani běžet, natož psát.

Ferry
21. 01. 2009
Dát tip
Po všech těch "Eskymech" z dnešní k.o.u.l.o.v.é. soutěže, včetně mého, hutně uhněteného z materiálu skarabeova, nalézám kus vtipu a kumštu, díky, bratře můj a příteli (aspoň pro tuto požehnanou chvíli). t***

Jistě - jistě. Až budou všichni nekuřáci, tak já se pak k tobě spiklenecky přidám.

jistě
21. 01. 2009
Dát tip
Hm.Nikdy jsem nechtěl být davem.Tak jsem nekouřil, neboť mé nejbližší i nejvzdálenější okolí kouřilo.A tak miluji kuřáky, neboť mi dovolují cítit se vyjimečně.Bohužel lidé jsou zbabělci a chtějí být zdraví.Je jich stále víc.Budu muset začít kouřit?

Diano, ode mě už ti vyuzení hrozit nebude. Pohádkářko - to téma je povinné jen pro fejetonisty, kteří nedávno přestali kouřit. Ať jim to vydrží.

Diana
16. 01. 2009
Dát tip
Jediný spolehlivý prostředek jak nekouřit, je nikdy nezačít. Kuřáci tomu nevěří, ale opravdu je pro nekuřáka ten zápach, co se z kuřáka line, k nevydržení. Včera jsem musela vedle takového sedět v čekárně u lékaře skoro dvě hodiny a cítím ten jeho smrad ještě teď - a to nekouřil! Kdyby si v té čekárně zapálil, tak umřu. Moc hezky a vtipně napsaný fejeton T*****

Vaud
16. 01. 2009
Dát tip
včera jsem jedný paní říkal, že hraju na buben na Ramble a občas vybírám popelnice a věřila mi... tak to se mnou asi není moc dobrý :-))

Někteří by se mohli stát nezaměstnanými a nezbylo by jim, než učit se hrát na bicí.

Vaud
16. 01. 2009
Dát tip
ale je pravda, že chudáčci kuřáci jsou součásti doktorova potravního řetězce a bez nich, by populaci lékařů hrozilo v některých místech vyhubení...

Vaud
16. 01. 2009
Dát tip
Výborný!! Já jsem rád, že jsem se kouřit nikdy nenaučil :-)) Jako nekuřákovi mi to příjde stejně těžký jako přestat kouřit. Kdyby to aspoň vonělo jako dýmka s tabákem namáčenám do portského..., ale takhle :-)) doktor časem něco napíše (až se oklepe ze stresu) :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru