Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

07 Délka písničky versus intro, mezihry a sólo - Průvodce písničkou

18. 01. 2009
2
2
3042
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Výběr 55 největších hitů Beatles má průměr 6, 5 vteřiny na intro. Nejdelší 15 vteřin a nejkratší 1 vteřinu s tím, že značná část písniček rovnou zpěvem začíná. Jejich úspěch doposavad nikdo nepřekonal. Změřte u několika písniček  na prvních příčkách hitparád, jak dlouho trvá, než začne zpěv a vypočtěte si průměr. Mě svýho času vyšlo 13 vteřin. Přibližně osm taktů.

 

Intro – uchopte posluchače čtyřmi nebo osmi takty výrazného, snadno zapamatovatelného hudebního motivu. Taky se občas přistihnete, jak se s prvními tóny snažíte uhodnout, o jakou písničku jde, dřív než začal zpěv? Parádní  intro, které se Beatles rozhodně vyplatilo, má Help.

 

Mezihra – je skutečně nutná? Čtyři takty snadno zapamatovatelného hudebního motivu bohatě postačí.

 

Instrumentální sólo – Zvláště pokud jde o demo písničky, není nezbytné. Máte - li pocit, že se váš nový hit bez něj neobejde a máte představu jak by mělo znít, pečlivě jej vymyslete a pokud jste instrumentálně handicapováni jako já, nazpívejte ho. Kytarista si ho popřípadě ve spolupráci s vámi doupraví, dodá mu šmrnc a třeba vymyslí lepší, tomu bych se nebránil.

 

 

Pamatuji období, kdy mě frustrovalo, že mám písničky kolem tří minut a dlouho, jsem pracoval na tom, dostat se nad čtyři minuty. Vystavět strukturu, text a melodii, aby v každičkém okamžiku udržely pozornost, nebylo vůbec snadné.  Sami posuďte, jestli se mi to povedlo v písničce Dneska ne před tebou (mp3 a text). Text jsem komplet přepsal celkem čtyřikrát. Je to jen skutečně hluboká, zajímavá myšlenka a silný hudební nápad, díky kterému písničky jako Nothing else matters, Knocking on heavens doors,  November rain a několik málo dalších obstojí v konkurenci rádiových tříminutovek. Proto moje rada ohledně délky písničky je: Zvažte sílu svého nápadu, textu nebo melodie, méně může být více. Není žádná ostuda skládat hity kolem dvou minut. Taky bych to chtěl jednou umět.

 

Copyright © 2009  Saša Kirilov


2 názory

jo, složení hitu za dvě minuty není ostuda :o)

neroušek
18. 01. 2009
Dát tip
Dobře napsané.Proprané zkušeností.PS. některé části jsem nehodnotil,páč jsem se k nim ještě nedostal.******

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru