Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzkaz v láhvi

Výběr: Winter
20. 01. 2009
17
22
8001
Autor
Kandelabr

Kniha byla zkroucená, desky se rozšklebeně třepily a pokrývala je podivná mapa tvořená seschlou solí, bílý kontinent, který si snad ostrov sám vytvořil, možná se pokoušel zakreslit sám sebe. Třeba se takhle viděl, vlastní představa o sobě bývá většinou v rozporu se skutečností, i když nebylo nikoho, kdo by to mohl nyní porovnat. Stránky se vlnily, někdy každá v zcela rozdílném rytmu, jindy se slily v hutný celek, jedna s druhou srůstaly, pouto nebylo možné rozdělit, román je držel pevně. Na několika místech zbyly jen prázdné zažloutlé listy, text zcela zmizel, možná ho vysálo slunce a nebo části v románu příliš nedržely, písmena postupně vypadala, když knihu po břehu vláčel vítr a teď leží rozeseta po písku a zčernalých kamenech, zasychají na umírajících chaluhách a moře je hladí a vlny je přeskupují jak je napadne, píší si z nich vlastní román.

 

Když se pak na pláži objevil muž, všiml si jí téměř ihned, snad se mu nabídla sama, těžko jen říci, zda chtěla být tolik čtena nebo prosila-li o pomoc jako raněné zvíře, čekající záchranu nebo konec utrpení.

 

Muž měl radost, kniha by ho mohla z ostrova dostat, i když jen dočasně, dostal podivný vzkaz v láhvi, od někoho k němu, snad tam na pevnině jsou také lidé, kteří touží po záchraně.

 

U ohně se četlo dobře, stíny dorážely na plameny, za zády černota a tma, ale kniha je do duše nepustila, stránky klidně šelestily a příběh se rozvíjel, chybějící místa v textu byl jen zásah dalšího autora, román se nemohl zdát úplnější. Muž četl pozorně a znovu objevoval již zapomenutá slova.

 

Pak jej najednou napadlo přečíst jednu větu nahlas. Pomalu a opatrně zkoušel slabiku za slabikou, nešlo to lehce, chraptěl a sípal, musel se zhluboka napít vody, ale pak se rozmluvil, šeptal text a černý les za ním tiše naslouchal a celý ostrov mělce oddechoval, byl spokojený, konečně našel svého prvního čtenáře.

22 názorů

Heulwen
18. 02. 2009
Dát tip
Takový klid z toho dýše :) Moc pekne a prijemne obrazky to vyvolava...

Tragicus
12. 02. 2009
Dát tip
Dobrý styl, zajímavý nápad. Nemám snad co vytknout.

Jo, je to hezký a milý, a přesto ne sentimentální nebo kýčovitý. Mám ráda personifikování věcí a líbí se mi ta nepatrná myšlenka vzkazu z pevniny na opuštěnej ostrov, lidi toužící po záchraně v opačnym směru než bejvá obvyklý.

Janina6
04. 02. 2009
Dát tip
Nevšední a poetické.*

A.H.
02. 02. 2009
Dát tip
moc pěkné, líbí se mi jazyk,kterým je to psané a především ono téma. ***tip***

A.H.
02. 02. 2009
Dát tip
moc pěkné, líbí se mi jazyk,kterým je to psané a především ono téma. ***tip***

těša
02. 02. 2009
Dát tip
"chybějící místa v textu byl jen zásah dalšího autora" tohle mi nějak nesedí, ale možná je to mnou a večerem.

LaMouette
01. 02. 2009
Dát tip
prfni ctenar.. to zni proste uzasne..:-) dobra myslenka.. a jednoduse a srozumitelne napsana.. :-)*

Myšlenka je dobrá, možná bych některé věty v začátku zkrátila, dlouhá souvětí se hezky píšou, ale čtenář se v nich ztrácí a dostalo by to jiný spád. Vzkaz v láhvi jsem moc nepochopila, byla to přece kniha, co našel, nebo ne? Tímto pro mne konec vyznívá nejlépe, kde je již jasno, srozumitelno a dýchá z toho pohoda

Kandelabr
26. 01. 2009
Dát tip
diky vsem, jsem rad, ze se vam to libi. StvN, Winter: nic proti samozrejme nemam

StvN
25. 01. 2009
Dát tip
Nedávno mě zrovna napadlo, že kdyby i u textů fungovalo to, že by z něj vypadala písmenka, jako ti vypadají šroubky z motoru, když ho postavíš špatně. Měl bys něco proti zařazení do Povídky měsíce?

Flákač
25. 01. 2009
Dát tip
velmi líbivé, po přečtení to pořád žije, t.

pozorovatel
21. 01. 2009
Dát tip
pěkná básnička

Narvah
21. 01. 2009
Dát tip
pěkný.. jako tom hanks v trosečnékovi..klobou, teď kniha.. co to bude příště.. nechceš se vytasit třeba s nožem? by mě jako zajímalo, jak by si s ním poradil. jestli by třeba obrátil proti sobě nebo tak něco.. třeba.. ;)

Winter
21. 01. 2009
Dát tip
Opět je to takový dar čtenáři - tentokráte s krapet postmoderním přesahem .) Co bys říkal na povídku měsíce?

reka
21. 01. 2009
Dát tip
zajímavý nápad, a dobře napsané.

reka
21. 01. 2009
Dát tip
zajímavý nápad, a dobře napsané.

hunllef
20. 01. 2009
Dát tip
Je to moc pěkné, tohleto...dávám *t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru