Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro lásku černých očí... I.

14. 08. 2001
4
0
2269

Tato povídka je umístěná do historicky-fiktivního prostředí pohraničí Čech a Bavorska...je to pokus o tak trochu něco jiného. První díl ze dvou...

Kožené popruhy sedla zavrzaly a Daniel, unaven a sotva držíc oči otevřené, konečně stanul na dlážděném nádvoří opatství Geheimnisburg. Ochotní pacholci se ihned postarali o krásného hřebce, kdysi bílého, nyní však šedého prachem a špínou z cest a odvedli ho do přilehlých stájí.

" Jsem moc rád, že vás vidím živého a zdravého, pane Danieli," řekl zavalitý muž s obrovským, stříbřitě prokvetlým knírem a podal rytíři koflík s vodou. Když Daniel uhasil žízeň, usmál se a poplácal věrného sluhu po jeho kulatém břiše.

" Tobě to zimní nicnedělání pěkně prospělo, co Vašku ?"

" Tak pane," zasmál se Vašek.

" Víš, povím ti, už jsem ani nedoufal, že zase kdy stanu mezi těmito zdmi. První sníh mne zastihl nepřipraveného, to vše jen a jen mojí chybou. Měl jsem s tím počítat."

" Možná pane. Ale teď nechme chmury stranou, Je čas oslav, bratři se sjíždí."

Daniel se zarazil.

" On je tady ?"

" Ještě ne, měl dorazit minulý týden, ale nepřijel. Nemáme o něm žádné zprávy."

" Hmm. Podivné. Třeba jel navštívit matku představenou. Dělává to teď celkem často. Jeden by řekl, že se z nich snad stali přátelé."

" S matkou Gertrudou pane ? Není možná," zakroutil hlavou vrchní štolba a vydal se zpět ke stájím," uvidíme se na slavnosti."

 

Nic nedokáže pozvednout mysl tak, jako horká bylinná lázeň po třech týdnech, strávených v bavorských kopcích lovením pekelníků, zrůd a koupáním v ledové vodě jezer, říček a potoků. Daniel ze sebe pečlivě vydrhnul všechnu nečistotu, oholil se, až měl tvář zase hladkou, stejnou jako před třemi měsíci, kdy přijal řádový úkol. Jeho pancíř, opravený a vyleštěný, byl uložen v truhle u stěny, opasek s mečem měl Daniel přehozen přes opěradlo křesla tak, aby si ho mohl kdykoliv připnout. Vstal z vany a otřel se bílým ručníkem, vonícím angreštem a jahodami. Pak oblékl novou vlněnou tuniku v barvě letních oblaků, přes ni tabard se symbolem zlatého poháru a nakonec černé kalhoty podšité ovčí kožešinou. Těšil se na teplou večeři. Těšil se na setkání s ostatními rytíři. Ale nejvíce očekával znovushledání se svým nejlepším přítelem Arturem. Avšak Artur ještě nedorazil. Byli spolu od pěti let, kdy je jako sirotky přijala klášterní škola. V osmi byli vybráni k výcviku na rytíře řádu svatého Bulwaie. Byli nerozluční, jsou nerozluční. Bratři srdcem, krví však cizinci.

Pomalu kráčel k severnímu schodišti, vedoucímu do centrální síně hradu, kde se v časech válečných konaly porady a v období míru pak hostiny a soudy. V hale již panoval čilý ruch. Mnoho desítek mužů postávalo při plných stolech, v rukách číše, na rtech úsměvy, líčíc události, které se staly během jejich poutě. Dobře naladěn, vstoupil Daniel mezi ostatní, kývajíc na pozdrav známým tvářím. Přidružil se k jedné ze skupinek, nabral plnou mísu masa, sýra a čerstvého chleba a směle se pustil do jídla. Vše zapíjel domácím červeným vínem, které dokázalo rozproudit ztuhlou krev a zprvu i pročistit hlavu, aby ji pak vrhla do černočerné tmy opojení. Po dvou hodinách, zrovna když se Daniel vášnivě hádal s panem Jurgenem a Wilbertem o kvalitě severobavorského piva, vrazil do hodovní síně hlavní branou vysoký rytíř v matné, zablácené zbroji, tvář strhanou smutkem a zoufalstvím. To se však změnilo v čistou zlost, jakmile upřel svůj zrak na Daniela.

" Arture," vykřikl vesele Daniel, vstal ze židle a jal se přítele, díky vypitému vínu, trochu vrávoravě uvítat

Když uzřel jeho výraz, zeptal se pln obav :" Stalo se něco ?"

Artur se na něj podíval a Daniel spatřil v jeho očích to, co mohl vidět jen v průběhu bitvy. Nenávist. On se díval na něj ! Nenávist tak čistá, že kdyby mohl pohled zabít, ležel by teď Daniel na chladné podlaze, proboden mnoha ranami.

" Co se děje Arture, pověz..."

" MLČ VRAHU," vyštěkl Artur prudce a namířil na Daniela obnažený meč," máš štěstí, že nejsi ozbrojen, jinak bych tě zabil na místě, kde právě stojíš. Bez jediné výčitky svědomí !!!"

Někteří postarší rytíři rozhořčeně vstali a dožadovali se vysvětlení.

" Co to má znamenat, pane Arture," zařval pan Boris, pobočník samotného velmistra.

Artur se obrátil na shromáždění.

" Slyšte mne bratři, neboť viním zde přítomného pana Daniela, rytíře Zlatého poháru z hrdelního zločinu. ZLOČINU VRAŽDY !!"

Po tomto prohlášení se síň rozezvučela křikem z dvousta hrdel, křikem plným nevíry a rozčílení.

Artur pozvedl volnou ruku a vyžádal si klid.

" Pan Daniel, nechť je mu Bůh milostiv, zákeřně zabil mladou ženu z vesnice Schwarzbaum a s ní i její nenarozené dítě !!"

Řev, který následoval, otřásl samotnými základy opatství.

Daniel nevěřil svým uším. Vždyť žena, o které tu Artur mluví, byla čarodějnice, posedlá temnou mocí ďábla, škodící širokému okolí.

" Byla to čarodějka," vykřikl na svou obhajobu Daniel," ve jménu Božím jsem s ní vybojoval těžkou bitvu a nakonec ji poslal tam, kam patří. Do pekla !"

Artur se skoro neudržel a meč v jeho ruce se nebezpečně zachvěl.

" LŽEŠ !"

" Posedl tě Temný, příteli," řekl Daniel.

Artur se na něj vrhl a nebýt včasného zásahu pana Borise a Ectora, nebyl by Daniel nadále mezi živými.

Nyní povstal velmistr.

" Toto rozsoudíme zítra. Tribunál vyslechne obě strany a prověří jejich důkazy. Do té doby budou oba rytíři setrvávat ve svých komnatách pod plnou stráží."

Oba muži vyslechli velmistra mlčky a bez protestů se nechali odvést.

 

Daniel vstal velmi časně. Nemohl spát, tížily jej myšlenky jak tribunál rozhodne. Rozepře mezi řádovými bratry mohly končit jen dvěma způsoby. Vyhnanstvím nebo smrtí. Daniel schoval hlabvu do dlaní, v zoufalství zatínal zuby a v duchu si úpěnlivě opakoval jedno jediné slovo. Proč ?

 

Tribunál řádu svatého Bulwaie započal jednání kolem poledne. Hodovní síň se přeměnila v soudní dvůr. Stoly byly odneseny pryč, židle uspořádány do dvou čtverců, sto míst v každém. Všechny byly obsazeny netrpělivými rytíři v plných zbrojích s insigniemi zlatých pohárů, rudých lilií a bílých pěstí. Uprostřed místnosti, před shromážděným rytířstvem, byla soudní stolice. Ve třech křeslech seděli nejvyšší hodnostáři řádu. Velmistr Holan, pán opatství, pak arcibiskup Jáchym Sibke, správce katedrály svatého Izemiáše a nakonec zemský soudce Osvald Prous z Winterwaldu. Mezi soudci a rytíři stáli Daniel s Arturem, bok po boku, což symbolizovalo soudržnost řádu, i když se jeho členové přou a hašteří.

Velmistr pokynul Arturovi, aby přednesl obžalobu.

" Velmistře, vážený tribunále, moji bratři. Jsem zde, abych řekl jediné. Můj bývalý přítel, pan Daniel, spáchal zločin nejohavnější. Zločin vraždy !"

Stejně jako minulý večer, i těď síní zahřměla vlna pohrdání a zloby. Hluk přerušilo zuřivé klepání velmistrova kladívka.

" Klid v síni, Říkám klid !"

Artur posečkal, než mu bylo dovoleno pokračovat.

" Ano. Viním jej z vraždy. Brutální vraždy nevinné dívky, krásné a sličné paní Lucienne. Mé ŽENY !"

V hrobovém tichu, které následovalo po posledních slovech, bylo slyšet červotoče, vrtající v dřevěných trámech nad hlavami shromážděných. Daniel se zapotácel. Náhle vše dávalo smysl. Už chápal proč. Chápal proč ho Artur viní z takové věci.

" Bratře, to přeci ne...," vyhrkl Daniel.

" Mlč. Už žádná slova z tvých úst. Jen tvá smrt, tvá krev na mé čepeli, mne uspokojí. Zabil jsi mou lásku," Artur si otřel slzy, řinoucí se mu z očí," za to zaplatíš. To ti slibuji !"

" Bratře...," zašeptal Daniel.

Artur ho však neposlouchal. Strnule hleděl na válečné praporce, visící porůznu v síni.

Arcibiskup se podíval na Daniela.

" Je čas tvé obhajoby, pane Danieli."

Skleslý muž zavrtěl hlavou a neřekl ani slovo.

Velmistr se zvedl ze židle a s ním i všichni ostatní.

" Tribunál se nyní poradí."

O hodinu později se soudci vrátili, aby vyřkli konečný ortel. Okresní soudce Prous zůstal stát, rozvinul pergamen a hlasem, nevyjadřujícím žádné emoce, přečetl nahlas výsledek porady.

" Bratři rytíři, vyslechněte si naší vůli. Shledali jsme tento případ složitým a právo stojí při obou stranách. Bratr Daniel byl vyslán na cestu s jasným posláním zlikvidovat Brennerskou čarodějku a tohoto cíle dosáhl. Bratr Artur ale tvrdí, že tato žena byla čistá a nevinná. Zde stojí slovo proti slovu, čest proti cti. Tribunál volí souboj. Na život a na smrt. Vítěz rozhodne. kde leží pravda. K tomu mu dopomáhej Bůh !"

" AMEN," řekl každý v síni.

Daniel sklopil hlavu, zasažen obrovským pocitem smutku. Nevěděl, jak se dostal do svého pokoje, pamatoval si jen útržky vět, vykřikovaných jeho přáteli.

"...jestli ho zabije...zničí ho to."

" To raději sám zemře !"

" Pravda....čest...souboj rozhodne...rod Schnelingů.Pamatuje na svou..."

"...nemůžeme vědět !!!"

 

Usínal a před sebou měl Arturův obličej. Jak ?! Jak proti němu může bojovat ? Jak by ho mohl zabít ??! Vždy stáli jeden druhému po boku, chránili se a pečovali vzájemně o své bezpečí.

" Nedokážu to," zašeptal Daniel do ticha komnaty, osvětlené jen mihotavými plameny dohasínajícího ohně," nedokážu..."


Drui
01. 03. 2002
Dát tip
Zatím to vypadá na tip - až si přečtu druhý díl...

Wolfling
06. 10. 2001
Dát tip
Tahle část je naprosto skvělá a jednoznačně tipovací. Jsem zvědavý na pokračování.

Gillderan
18. 08. 2001
Dát tip
Neseěl mi tam trošku ten Svatý Bulwai...prostě připomělo mi to 13th warrior, nemůžu za to :) ... teda... nevypadá to špatně, koukn use na další díl. Jen - možná ten styl už je trochu moc opsaný, připadá mi, že používáš jeden a ten samý sloh. Asi je to co říkám nesmysl, protože každý má svůj zaběhlý styl psaní. Ale přišlo mi to ohrané. Jinak je to docela fajn změna, uvidím, co druhá část.

StvN
17. 08. 2001
Dát tip
uvidíme

Mahoney
15. 08. 2001
Dát tip
wau...! výborný styl **** těším na pokračování... a jestli se v něm najde i nějaká hlubší myšlenka, budu muset někoho ukecat, aby to dal do výběru :-))

Deltex
15. 08. 2001
Dát tip
Simi to je výborné... tradičně. Běhá mi z toho mráz po zádech a je to čtivé a já to zhltnul jedním dechem. Okamžitě pokračování... už se na něj třesu... uvidíme co z toho vznikne a jestli v tom bude myšlenka, tak plně souhlasím s Mahoneym. Chlape TIP jako hrom! Měj se fajn! DeX

Faramiris
15. 08. 2001
Dát tip
Simi - KDE JE DALSI DIL :))))) ?????

Dvoukvitek
15. 08. 2001
Dát tip
:-) viz Farinka ;)))))))) Ť!!!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru