Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

09 Srozumitelnost písňového textu - Průvodce písničkou

30. 01. 2009
1
1
2113
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Znáte reklamy na jogurt „mlynářův mix“? Malíř, jogín, blondýna v nich každý po svém vysvětlují své dojmy z jeho chuti. Po chvíli přijde chlapík a uzavře reklamu slovy: „Stačilo říct, že vám prostě chutná.“  Chceme-li vysvětlit své pocity, dojmy, myšlenky, představy, příběhy, pak nejlépe jazykem, kterému ostatní rozumí. Velkou výhodu mají ti, kteří své písničky interpretují na koncertech, a když skládají, mají v podvědomí rozličné množství různých lidí, které chtějí zaujmout – publikum. Píšete texty s vyhlídkou, že je někdo zhudební a nazpívá?

 

Představte si, kdo bude text zpívat. Vžijte se do své představy a staňte se pro danou chvíli Petrem Kolářem, Terezou Kerndlovou, Lucií Vondráčkovou, Richardem Krajčem, staňte se kýmkoliv, kdo vám vyhovuje. Představte si své posluchače ne koncertu. Pište tak, aby textu rozuměli zároveň studenti na střední, vaši kolegové v práci, přátelé, se kterými zajdete na jedno, konkrétní lidé bez toho aniž jim budete muset potupně vysvětlovat o čem, že vlastně píseň je.

 

Čtěte texty nahlas. Budete překvapeni, kolik příležitostí máte, nést svou kůži na trh. Čtěte pro sebe nahlas, čtěte před zrcadlem. Dopsali jste nový text, vemte ho s sebou do školy, do práce, na mejdan a mezí řečí se zmiňte, že jste dokončili svůj nový text a rádi byste ho přečetli a dověděli se, co na to kdo řekne. Vzácnější příležitost dovědět se, jestli se povedl, jsou setkání v rámci organizací skladatelů písní. Pokud o žádné ve svém okolí nevíte, založte ji! Setkání klubu textařů a skladatelů písní, které pořádám, takovou příležitost textařům nabízí. Jejich dílo je podrobeno blahodárnému působení všech zúčastněných na závazné bázi – tři přednosti, jedna výtka.

 

Nahrajte a pouštějte si text na kterém právě pracujete. Dopřejte si zážitek, který bude mít posluchač, až písničku uslyší.

 

Uveřejňujte! Když jsem začínal se skládáním písniček, nebyl internet, natož vymoženost jako literární servery. Recenze textů je možná to pravé, co vám pomůže se v jejich psaní zdokonalit. Vidím velký rozdíl mezi písňovými texty, které jsem napsal předtím, než jsem je začal uveřejňovat na Písmák.cz Na můj popud na něm vznikla samostatná kategorie „Texty písní“. Už jen vědomí, že texty budou vystaveny názorům zkušenějších literátů, mě přimělo, věnovat značnou pozornost tomu, co píšu, protože mám raději chválu. Drobné změny k lepšímu, které vám z příspěvků můžou vzejít, vás o výhradní autorství nepřipraví. Jen nezapomeňte dotyčnému, alespoň poděkovat! A je docela možné, že najdete schopného spoluautora.

 

„Rozlieva se rieka“ (mp3 a text) je moje jediná písnička ve slovenštině. Sami posuďte, jestli jsem se naučil psát srozumitelné texty a nekážu vodu, sám pijíce víno.

 

Copyright © 2009  Saša Kirilov


1 názor

aniž bych byl poučen, řídím se tím , co píšeš :o) je to koneckonců přirozené...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru