Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O současné sekci kritiků 2. díl

Výběr: pozorovatel
02. 02. 2009
19
189
9204

Prosím, následující text nevnímejte jako snahu někoho poučovat, nehodlám ani hudrovat nad současným stavem věci. Debata pod mým prvním textem mne motivovala k tomu, abych některé věci z mého pohledu vysvětlil a třeba rozvinul. Jsem sociolog, tak prosím omluvte dikci textu, která je touto skutečností jistě ovlivněna. Omluvte prosím také množství chyb, které text nepochybně obsahuje. A.

O současné sekci kritiků – 2. díl

 

Celá současná diskuse o sekci kritiků a jejím významu jde poněkud mimo skutečnou podstatu věci. Místo snahy o pochopení problému v celistvosti, se rozbíhá k dílčím opatřením, která se týkají zlepšení práce „kritiků, ale  která ve skutečnosti situaci neřeší.

 

Klíčem k řešení stavu současné sekce kritiků je pochopení Písmáka jako sociálního systému, jehož dynamika je dána především motivacemi. Obecně můžeme konstatovat, že dynamika serveru „Písmák“ je dána třemi motivacemi, které se různou měrou prolínají a navazují na sebe:

 

1)      motivace po reflexi vlastní tvorby

 

-         prvním impulzem, který člověka motivuje k zapojení se do Písmáckého dění, je vidina anonymního prostoru, který umožňuje publikovat vlastní pocity, problémy, dojmy skrze do té doby „v šuplíku“ uložené texty

 

-         každý brzo přijde na to, že aby maximalizoval míru reflexe, musí být aktivním účastníkem „písmáckého dění“, psát kritiky, dávat tipy a případně diskutovat, čímž se dostáváme k základům další motivace

 

2)      motivace ke konfrontaci kvality vlastní tvorby s tvorbou ostatních

-         tvorba a publikování je na Písmáku monopolním prostředníkem sociálního kontaktu a reflexe. Proto se každý účastník „písmáckého dění“ dostává brzo do situace, kdy se obojí snaží maximalizovat jedním ze tří způsobů:

 

a) zlepšuje úroveň svoji tvorby a tím zvyšuje okruh svých čtenářů

b) stává se aktivnějším aktérem dění, čímž rozšiřuje okruh svých kontaktů

c) kombinace obou předchozích

 

-         ve všech třech způsobech dochází ke konfrontaci kvality, v prvním případě autor formuje svůj talent a případně se stává většinově uznávaným autorem a ve druhém je autor nazván „kýčařem, kterému dávají tipy jeho kamarádíčkové“ 

 

3)      motivace k sociálnímu kontaktu

-         při naplňování předchozí motivace, se účastníci „písmáckého dění“ rozdělí na ty, pro které je:

 

a)      podstatná literární kvalita a chtějí ji rozvíjet

b)      podstatné sociální prostředí Písmáka a možnost udržovat navázané kontakty

c)      kombinace obou předchozích

 

-         pro první skupinu je tvorba cílem a brzy si najde možnost uplatnit ji lepším způsobem, než na Písmáku. Pro druhou skupinu je tvorba prostředkem k udržování sociálních kontaktů s jinými obyvateli prostoru Písmáka.

-         bylo by pokrytecké tvrdit, že rozměr Písmáka jako komunity, nehraje v něm v podstatě rozhodující roli, domnívám se, že skupina, která kvalitu tvorby formuluje jako vlastní cíl, je ve výrazné menšině

 

Na základě předchozích formulací je možné celou populaci stratifikovat v duchu tzv. „Maslowovy pyramidy potřeb.“ Představme si Písmák jako pyramidu, která je rozdělena do několika pater. Aby kterýkoliv Písmák mohl obývat některé vyšší patro, musí být naplněna jeho potřeba, kterou definuje patro nižší.

 

Základna pyramidy – je dána potřebou anonymního prostoru, kde je možné publikovat své pocity, dojmy a problémy ve formě psaného textu různého typu

 

  1. patro – je dáno potřebou rozšiřovat sociální kontakty a reflexi vlastní tvorby, tím vzniká potřeba konfrontace s jinými texty a potřeba prostoru k sebe prezentaci v podobě komentářů k jiným textům

 

  1. patro – je dáno potřebou zkvalitňovat vlastní tvorbu případně potřebou být aktivní a udržovat tak své sociální kontakty a místo v komunitě Písmáka

 

  1. patro – je dáno potřebou mít vliv na dění v Písmáku. V určitém okamžiku, kdy autor dosáhne buď kvalitou své tvorby, svojí aktivitou nebo obojím, určitého kreditu v komunitě Písmáka, získává možnost svými názory ovlivňovat dění v něm. Tato možnost má tři rozměry:

a)      uznávaný kritik ovlivňuje kvalitu tvorby na Písmáku

b)      uznávaný autor označuje dle jeho názoru kvalitní díla a tím je zviditelňuje

c)      aktivní člen komunity se silnými sociálními kontakty (někdy bez tvůrčích ambicí) ovliňuje sociální dění na Písmáku       

 

Všechny výše formulované potřeby jsou bytostným základem fungování Písmáka a na jejich naplňování je závislý jeho další osud. Tyto potřeby vyvolávají určité požadavky na velmi citlivá technická řešení. Pokud požadavky reflektovány nebudou, povede to k určitým formám anomie a apatie. Příkladem může být např. následujívcí uvažování:

 

„Proč psát někomu kritiku, když ten onen člověk, když mi to vrátí, tak je mi to vlastně k ničemu, protože životnost díla s dvaceti tipy je stejná jako díla s pěti tipy, prostě ve stejném čase zmizí z hlavního výpisu“

 

Tenhle příklad není o pokrytectví, pokrytectví by bylo, kdybychom podobný způsob uvažování vylučovali. Prostě je to jeden ze základních principů Písmáka a pokud ho neumožníme, tak Písmák vlastně kolabuje.

 

Je pravdou, že počet registrovaných uživatelů roste a roste také množství materiálu, který je obsahem Písmáka, ale jsem přesvědčen, že to není na překážku. Důležité je pochopit, jaké jsou motivace těchto lidí a jaký mají vztah k principům fungování Písmáka. Já osobně bych se vsadil o sud piva, že tyto motivace v základních rozměrech přetrvávají a jsou na počtu účastníků dění tady na Písmáku v zásadě nezávislé. Problém je jedině v tom, jak jsou tyto motivace reflektovány.

 

 

Co nefunguje?

 

1)      Není naplňována potřeba konfrontace s jinými texty, kdy životnost tipovaných (neznamená kvalitních) textů je stejná jako netipovaných, obojí prostě proklouzne hlavním seznamem

2)      Zlatý výběr nefunguje dostatečně jako místo, kde se ukazují kvalitní texty, protože sekce kritiků jej nedokáže funkčně zajistit, prostě nejsme schopni udělit tolik výběrů, podmíněných kritikami, aby zlatý výběr cirkuloval dostatečně zajímavou rychlostí

3)      Institut kritiky je chápán špatně. Kritika není nástrojem k třízení a výběrování děl, je to snaha zlepšit kvalitu, proto vyžaduje zcela jiný typ „seznamu“ než je Zlatý výběr, viz níže

4)      Je příliš malý počet lidí, kteří provádějí třídění, jsou špatně nastavena kritéria, dle kterých je tento počet utvářen. (Viz níže)

 

Opatření: 

 

1)      Je třeba nevymýšlet složité systémy fungování Písmáka, které budou závislé na energii několika lidí!

 

2)      Je třeba zachovat liberální ráz Písmáka, kdy díla zavedených autorů se primárně zobrazují ve stejném seznamu jako autorů nových. Pokud přistoupíme na model jakých si lig, bude se opakovat situace s dílnou, kdy nižší ligy nikdo nebude číst a žádné umělé mobilitní kanály mezi ligami nebudou fungovat.

 

3)      Je třeba oddělit institut kritiky od jiných druhů třídění. Psal jsem to již v předešlém příspěvku. Úzká skupina kritiků nemůže naplnit potřebu a motivaci zviditelnění různých textů. Kritika jako taková ve svém obecném smyslu má za cíl zlepšit kvalitu tvorby, ale ne ji roztřídit podle různých kritérií.  

 

4)      Je třeba rozšířit počet těch, kdo mohou udělit „výběr“. Ideální mi připadá například řešení, že každý, kdo je na Písmáku déle než jeden rok a napsal více než 3000 reakcí automaticky získává možnost udělit jeden výběr denně (neudělené výběry se ztrácí). Výběr se uděluje na základě vlastní subjektivní preference a nemusí být zdůvodněný, ale samozřejmě je o něm možné vést pod samotným dílem polemiku.

 

5)      Je třeba dát prostor různým formám třídění, aby Písmák neupadal do apatie a motivoval účastníky jeho dění k sociální směně.  Příkladem může být například:

 

a)      výpis nejtipovanějších děl (neznamená nutně nejlepších) dle čtenářů

b)      výpis děl, která dosáhla určitého počtu výběrů od těch, kdo mohou výběry udělovat

c)      výpis děl, ke kterým některý kritik napsal vážnou kritiku, ať už pozitivní nebo negativní, pokud to bude takhle na očích, lze na to kliknout a z kritiky se poučit

 

Všechny tyto výpisy by měly být paralelně vedle sebe na hlavní straně nad seznamem aktuálně publikovaných děl. Dojde tím k zajímavé konfrontaci.

 

6)      Je třeba si přiznat, že Písmák je komunita a že sociální kontakty jsou přinejmenším stejným hybatelem jeho dění jako touha po kvalitní tvorbě. Pokud se v nastavení Písmáka budeme snažit pouze o zlepšení podmínek pro tvorbu, tak zcela jistě zabijeme jeho minulou i dosavadní podobu.

 

7)      Je třeba zajít na pivo a netvrdnout u počítače J

 

A:


189 názorů

Smetiprach
11. 03. 2009
Dát tip
milej augustíne, ač prostý selský chasník, minimálně bodu poslednímu jsem zcela porozumněl, ba dokonce jsem se s ním i vnitřně ztotožnil... j. P.S.: kdy zajdem?

IVO
13. 02. 2009
Dát tip
Tato diskuse mi evokuje hádání husitských kněží o ornáty.

moorgaan
13. 02. 2009
Dát tip
Oldjery- jake vyjimky?.. co to placas?..jestli sis vsiml, tak jsem napsal jasne jak by to mohlo vypadat - financovani pres vstupy za sluzbu, ktera by byla jasne definovana!.. s poslancema nemam nic spolecneho, a ani me nezajimaji, pokud ty mas s nima skusenosti, je to mozne, ale me do toho nezatahuj..

Oldjerry
12. 02. 2009
Dát tip
Pišto - já moc klidný nejsem, ale nebudu ti brát iluzi. Nazdar a drž se...

Máš recht, Oldo... Někdy bych chtěl mít tvůj klid. (Na druhou stranu - asi bych se místama nudil:) ) Omluva.

a já nemám rád lidi, kteří posílají avíza, ačkoliv nemají očividně co říct :-(

Norsko
12. 02. 2009
Dát tip
nemám rád lidi, kteří kladou blbé otázky, armine

proč avi, norskej ?

Norsko
12. 02. 2009
Dát tip
hezky, oldo. Máš můj obdiv

dadíková
12. 02. 2009
Dát tip
ježiš copak nás nějaká koruna, byť by proletěla komínem, zabije, Oldíku? :)

Oldjerry
12. 02. 2009
Dát tip
moorgaane - trochu ti to jde proti sobě : řád a výjimky... nejsi poslanec ? (:-D Končím s kecama. Počkám, kam se to dostane a když bude můj závazek vůči Písmáku v rozpětí mých možností, tak do toho jdu a nebudu si vymýšlet pí*oviny a zatáčky. K tomu mi dopomáhej Bůh.

Oldjerry
12. 02. 2009
Dát tip
Pišto - Ale ne, já jsem na tebe pyšný a obdivuji tě... tak nebuď nedůtklivý a zasměj se. Dost to pomáhá k tomu, aby se člověk nebral moc vážně. On tohle totiž může být způsob, jak předcházet dalším nepříjemným zkušenostem... a na druhou stranu : ty přihodíš deset litrů a na to konto se dvacet lidí poveze zadara a to nejen třeba študáci, které bych z toho vynechal.

moorgaan
12. 02. 2009
Dát tip
ja se smirovat s nicim nemusi, bylo to jen konstatovani moznosti- ktera je jedina fungujici, a pro me jako uzivatele je uplne jedno jak se bude pismak financovat..bez penez se nic nezmeni,a penize ziskat je problem- takze zacarovany kruh, jednech a tech samych, dokud je nerozetne realita!... placete sice dobre kluci, ale na spatnem hrobe - Dero to jasne vysvetlil!- jedine prostredky umozni nejake fungovani, ktere povede ke zmenam, pokud to nikdo nepochopi, tak se zustane u tech vasich diskusi u piva...rozseknout problem je jedine v konani a ne v kecani.. nedelam chytreho, ani nahodou a uplne chapu vas, kteri zde jste leta a hledate moznosti, mozna proto je nevidte v jednoduchosti, to je syndrom zahnivajiciho bahna..

Výsada i prokletí starých písmáckých harcovníků je v tom, že všechny tyhle "diskuse" už jsme tu četli a absolvovali milionkrát, díky čemuž můžeme predikovat výsledek diskusí stávajících. Povšechné zpoplatnění nebude, jedinou variantou je dobrovolný a soukromý příspěvek - který si navíc ten který přispěvatel bude muset vyhandlovat sám. Tečka. Smiřte se s tím.

moorgaan
12. 02. 2009
Dát tip
dobrovolnost je na nic- kdyz tak jasna pravidla, nemyslim si ze by nejaka symbolicka suma delala nekomu problem, kdyby vedel, ze to k necemu je a ze mu to prinasi i urcite vyhody a V.I.P sluzby..klidne vedle toho muze fungovat i "zadarmove" uzivani..je to veci diskuse

Oldo, mám to chápat tak, že bych se měl stydět, že jsem ochoten i po předchozích negativních zkušenostech do Písmáka investovat nějakou tu korunu? Připadá mi, že tu bažíš po nějaké formě komunismu, a to se mi pranic nelíbí...

Oldjerry
11. 02. 2009
Dát tip
Přinutit tě nikdo nemůže. Máš pravdu ale v tom, že to co jsem navrhl já, je trochu nátlakovka. Zůstaneme při dobrovolném dárcovství. Nazdar.

Oldjerry
11. 02. 2009
Dát tip
Octopodus - máme na to prostě každý jiný názor : jestli má být server dokonalejší a jsou k tomu třeba peníze, tak slyším. Pro mne je to zábava, která mne udržuje v jakési poloze nad blížícími se nepříjemnostmi. Do zábavy bez mrknutí oka každý rád vrazí nějakou tu stovku a přitom má stejně malou záruku, jako já tady, že za to dostane protihodnotu - ale spíš tady, než jinde. Nejsem miliardář, ale ani škrob. Penzista... Vip klub je kokotina. Jednoduchá úvaha : kdo tu o to stojí - zaplatí (nejde o tisíce, kterými tu mává Pištěk). Komu se to zdá moc - může na Literru, Totem, Poetu, Temnoles, Epiku, Písmáky (jsou ještě tři další). Nebo si doma založí svůj vlastní poetický server...to by asi přišlo dráž, než ty drobné na Písmoni. No co, dobrou noc...

moorgaan
11. 02. 2009
Dát tip
Octopus Syd..mas nejaky lepsi napad jak ziskat penize na zakladni chod nejnutnejsich operaci, aby si Pismak udrzel konkurenceschopnost a kvalitu?..zadarmo asi dlouho nebude na netu nic, takze proc o tom neuvazovat!

Oldjerry
10. 02. 2009
Dát tip
Octopodus - jasně - ty jsi jednička, já jsem nula a ve světě je to tak zařízeno, že platí jen nuly, s výjimkou dvojkové soustavy, kde platí ještě i ty jedničky.

Oldjerry
10. 02. 2009
Dát tip
Octopus - neznáš jiné slovo, než kokotina? ale máš pravdu, je to kokotina, nickovné samo o sobě ano, ale jen jako dodatková platba. Hlavní by mělo být zápisné... (:-D Armin píše o 33000 nicků. Už víš, proč jsem to napsal ? Mimochodem přece jen by bylo asi lepší Printovo vložné - poplatek za vložené dílo. Samo o sobě kvalitu nevyřeší, ale přispěje k ní a hlavně odstraní ekonomické potíže serveru.

Oldjerry
08. 02. 2009
Dát tip
Augustine : k bodu 7. - protože i pokud se to ubere správným směrem bude to chvilku trvat, chtěl jsem něco udělat hned, tak jsem šel se synem na pivo. Výsledek : BYLO TO LEPŠÍ, NEŽ MÉ BÁSNĚ.

A.H.
08. 02. 2009
Dát tip
S tím bych souhlasil, mrtvých nicků je zde mnoho.

moorgaan
07. 02. 2009
Dát tip
Vlastne nejpodstatnejsi co tady bylo receno je to, ze jsou potreba penize na zkvalitneni jak technicke casti , tak naplnove casti serveru- to je v rukou majitele a je jeho zodpovednost, jak k tomu pristoupi. jednorazove penize jsou k nicemu,grant je dobra vec, ale nedovedu si predstavit ,jak by se dal realizovat- mam v tomto oboru profesionalni a letite zkusenosti, a vim, ze grant je vazanost a garance- pokud by to neco resilo jednorazove, rad nabidmu sve znalosti, konekce a pomuzu pri realizaci! ale pismak nebezi a urcite nechce bezet jen nejake casove obdobi a pokud ma uspet v konkurenci ostatnich, tak se musi vyvijet a udrzovat na profesionalni urovni a tudiz s profesionaly jak v zazemi, tak na monitoru pri kliknuti vsech uzivatelu-jinak skonci v kosi!! Dero vlastne odhalil vo co go! - nelze nez souhlasit, ale tech par "šušňů" nic nevyresi- pokud by to melo fungovat dal, je treba dal financovat! - mecenas,ktery bude lit prachy do neznameho urcite neni a tezko se bude hledat a tak nezbyva nic jineho, nez aby se Pismak financoval sam! nevim kolik je zde presne registrovanych nicku, co pravidelne navstevuji tyto stranky, ale s urcitosti dovedu odhadnout, ze to je uz slusna databaze a z te by se daly velice dobre generovat prostredky na placene fungovani a profesionalitu jak technicke casti, tak umelecko hodnotici casti! Klidne si dovedu predstavit a trochu to uz od drivejsich diskusi naznacoval Norsko, ze by se proste kazdy uzivatel podilel na financovani s tim, ze mu tady budou za tyto prostredky nabidnuty urcite sluzby a garance -kratce receno poloplaceny server, kde by kazdy kdo by chtel byt pravidelnym ucastnikem sveho publikovani platil urcitou sumu , za kterou by mu zde bylo poskytnuto napriklad to, ze tu bude mit svuj suplik del,svuj prostor, ze budou jeho dila nejakym zpusobem hodnocena, davana do soutezi, vyberu, tim by byla zviditelnovana, mel by moznost se zapojovat do soutezi, ktere by zase mely nejaky motivacni charakter a podobne, urcite by se dalo vymyslet spousty sluzeb za prostredky, ktere by sem kazdy uzivatel vlozil.. bud by to byl pausal mesicni a nebo nejak limitovany za urcite sluzby - ja sam rad budu kazdy mesic platit za to, ze si vlezu na pismak, poctu si tady, pokecam , pobavim se svoji tvorbou a tvorbou jinych, klidne bez ambici a bez nejakych dalsich titulu ci oceneni - dovedu si predstavit za toto 100,-Kč mesíčně např. - pokud budou nejake garance toho, ze sva dila zde publikovana budou v nejake databazi, z ktere si je budu moci vybrat kdy chci, upravovat si je,ve spolupraci s adminy ci kritiky s nimi pracovat tak, aby byly pouzitelne vsude, kde se mohou nejakym zpusobem uplatnit ...urcite se zde pak najde spousta dobrych autoru, kteri nakonec pres pismaka svoji tvorbu budou umet prodat dal a i z techto prostredku se bude treba moci pismak castecne financovat... jina cesta asi neni mozna ! - pak se uvidi kdo ma skutecne o pismak zajem a zda mu tento maly prispevek stoji za tu radost a naplneni jeho pripadnyc ambici ci potreb se realizovat v literarni cinnosti.. bude to pak samozrejme i tlak na tym serveru smerem k adminum a ke kritikum, aby za tuto placnou sluzbu delali praci, ktera odpovida vlozenym prostredkum.. je to jen kostra, a nazor - pokud ho chce nekdo slyset, tak ho slysi, pokud je uz z principu toto neakceptovatelne, tak se omlouvam ale bez prostredku nefunguje nikdy nic...

Oldjerry
06. 02. 2009
Dát tip
Printe - ale to je klíčový nápad : jen bych místo publikačního poplatku zavedl nickovné - za první nick 50 Ká, za druhý a každý další kilčo. Nevratně. Nehledejte překážky už teď, ony se potom dostaví samy - a bude co řešit. Stovku bych dal bez záruk, s větším obnosem (vratným v případě prodeje Písmáka) bych asi nějakou záruku chtěl. Myslím si, že ani jedna námitka zatím zde publikovaná není tak vážná, aby bránila realizaci. A.H. - aniž bych do toho viděl, mám za to, že daleko největší část zde uvedenýc nicků jsou t.zv. mrtvé - autorů, kteří se sem už ani nepodívají...

A.H.
06. 02. 2009
Dát tip
To by zde moc písmáků nebylo => takový viditelný úbytek.

Print
06. 02. 2009
Dát tip
Já bych navrhoval, aby každý, kdo chce zde publikovat svá díla, musel zaplatit "publikačné" 100,- Kč za dílo na konto Písmáka:-) Neviditelná ruka trhu:-))

Zbora
06. 02. 2009
Dát tip
Pošli ženu za měsíčky.

Prosimtě a kde jako v únoru seženu pampelišky???

Zbora
06. 02. 2009
Dát tip
Se nediv, včelí med letos hodně podražil, ale dá se nahradit domácím, pampeliškovým.

Domácí násilí, to nejni žádnej med...

Zbora
06. 02. 2009
Dát tip
Příště nám v STS ukážeš ta jelita! (já vezmu zelí a samozřejmě...knedlík!)

Mno, já samozřejmě uznávám, že dejmetomu pumpovat peníze Lyrykovi nebylo nejšťastnější řešení, nicméně Draslerovi tak nějak jaksi věřím, myslete si o tom co chcete. A mimochodem Zbora má pravdu - jednak v tom, že by bylo dobré ošetřit to tak, aby se peníze při případném prodeji vracely, a jednak v tom, že za tuhle nabídku dostanu doma na prdel. Svět je zlej.

JiKo
06. 02. 2009
Dát tip
drasslík:-) v minulosti napsal, že se na formě "pomoci" pracuje, že máme počkat až to vydumá. Tak nevím esli na to zapoměl anebo nechtěl.. ono právně by tyhle příspěvky musely být nejspíš osobní dary právě drasslíkovi.

pozorovatel
06. 02. 2009
Dát tip
tak já ten milion teda dám no nestačí najít sponzora? firmy, společnost,... jinak do písmáku nedám ani korunu, když ani nevím, jak je financován... nevidim do něj ani trochu a to při vkládání peněz bych docela rád.. i když to neni nijak závratná částka a divim se pištovi, že by dal tak jednoduše.. asi má dobré zkušenosti:))

Carolyn
06. 02. 2009
Dát tip
Stovku možná! Víc ani korunu. Nezbylo by mi na šalinkartu.

Vaud
06. 02. 2009
Dát tip
ne, ze bych nechtel prispet, ale nejak jsem presne nepochopil na co by to melo byt. Vystavte cislo uctu, napiste proc a nezapomente na IBAN & BAC. Docela by me taky zajimalo zmapovat Pismak demograficky prostrednictvim nejakych anonymnich anket - jake je vekove rozdeleni, kolik je tu studentu, kolik duchodcu, kolik lidi tu publikovalo knihu(y), pisou vic holky? avi jen Piste_Hufnaglove

no stovku bych zvládla aj já, větší akce jen v případě zázraku... :o)

A_tzo
06. 02. 2009
Dát tip
já mám omezenou sexualitu

Zbora
06. 02. 2009
Dát tip
Já bych se taky třeba tisícovkou přidal, ale jen za podmínek, že až se zase bude Písmák prodávat, dostanu tyto mnou vložené peníze nazpět (nerad bych totiž platil někomu vývoj jeho objektu komerčního zájmu). Navíc je otázka, jestli dassler vůbec o tyto peníze, potažmo o nový kód stojí. Pišto, Ty zas dostaneš doma na prdel! A nedá si říct! :o)

Kdybysme přesvědčili Dera, aby si přispěl, tak ušetříme.

Fouckault
06. 02. 2009
Dát tip
Já bych do Písmáka nedal ani korunu - proč taky?? - dle mého technicky běží lépe než kdykoli v minulosti. To že je tu plytká atmosdéra je spíš absence vůdčích osobností, neexistence šéfredaktora a jím koordinované skupinky kritiků s literární vizí.

tak já bych přispěl pětistovkou, taktéž bez podmínek

jedenáct tisíc

dadíková
06. 02. 2009
Dát tip
1000 korun bez pdmínek dám

Autorů je tady něco přes 33000, takže by teoreticky stačilo, kdyby dal každý pět korun. Teoreticky. Jenže teoreticky může fungovat i komunismus. Odečteme-li alternicky (tak to chroust zaplatí sám :-D) sranda... a odečteme-li ty, kteří zde již nepublikují, zbyde něco kolem tisíce uživatelů. Takže když každý pošleme stovku, byl by plán realizovatelný. Avšak obávám se, že skutečnost bude jiná, řekl bych, že na provoz písmák vybereme celkem deset tisíc korun, euro a jednu hrivnu. A to jsem optimista :-)

fárum
05. 02. 2009
Dát tip
Pokud chcete udělat sbírku, tak se také přidám, ale nižší částkou, než Pišta, ale nejprve bych chtěl vidět přesný koncept toho jak a na co se peníze využijí. Samozřejmě různé alternativy pro různé výše částek, čehož zpracování by bylo jistě dost pracné.

Fajn. Do projektu úplné konsolidace tohoto systému (Písmáka) jsem ochoten bez podmínek darovat 10 000,-. Kdo se přidá?

Oldjerry
05. 02. 2009
Dát tip
Dero : 30 - 40000 Kč na vývoj nového jádra. Sakra já jsem penzista, ale jestli jsem nalil 250 Kaček do triptychu, který je mi k ničemu, nevím, proč bych neměl dát stovku na takovouto zásadní věc. Jde jen o to,jak to posílat, abychom tím třeba nesponzorovali neschopnou Českou poštu (:-D

Narvah
05. 02. 2009
Dát tip
stvn: podle mě ani nejde tak o pravidla, ale o to, aby byla kritická práce někde soustředěna. navrhoval jsem už dřív speciální stránky pro kritiky, kde by se uživatelé mohli vyjadřovat přímo k jejich kritické práci (ne pod jejich uživatelskou stránku nebo v dílech). prostě něco co umožní objektivnější posouzení kritické práce. se vůbec nedivím, že se sekce kritiků potažmo celý písmák dlouhodobě pohybuje v jakési anomické atmosféře.. už dlouho z těchto vašich diskusí nic, co by se zrealizovalo, nevypadlo.. přeji dasslerovi, ať má odvahu udělat kroky, které považuje za správné..

Narvah
05. 02. 2009
Dát tip
šípek: tvé odsouzení můj názor nijak nezměnilo. na kritiky je trvale házen úpadek serveru. tudíž můj návrh by tento negativní aspekt pojetí kritiky řešil. neměl jsem na mysli pravidla pro psaní kritik, měl jsem na mysli vytvoření prostoru, kde by se kritická práce přehledně hromadila a kde by mohlo docházet ke zpětné vazbě. co podle tebe hýbě tímto serverem? idealistické návrhy?

StvN
05. 02. 2009
Dát tip
Augustine, nějaká pravidla potřebujeme. Vždyť se podívej, jak to vypadá. Kromě ocásku dnes není žádný rozdíl mezi kritikem a nekritikem. Aby se mezi kritiky někdo dostal, nemusí nic splňovat, musí se jen většině stávajících kritiků líbit.

JiKo
05. 02. 2009
Dát tip
šípek ad granty ... to je běh na dlouhou trať, naše sdružení o grant žádá již několik let :-) Také né každý rok je vyhlášené to správné grantové téma

JiKo
05. 02. 2009
Dát tip
pH jak to vím? No nechci říkat že jsem programátor ale snažím se:-) viz http://www.webmagazin.cz to co tam je býval univerzální redakční systém který po několika letech upravování má cca 50% nového kódu (tj funkcí navíc) a eště to furt je málo :)

Všem velmi děkuji za vstup do této diskuse, myslím, že se odvíjí konstruktivním směrem a po dlouhé době pomáhá rozproudit aktivitu kolem Písmáka. Omlouvám se za případná nevyžádaná avi. Narvah: to je přesně onen typ úvahy, který je tak trochu mimo mísu, omlouvám se za toto příkré odsouzení. Opět je to jenom o tom, že redukuješ problém na řešení otázky sekce kritiků a vůbec si neuvědomuješ, proč je vlastně nefunkční. Písmák a jeho kvalita prostě není o soustavné kritické práci několika málo lidí, jistě je to jeho zajímavý případný aspekt, ale nic víc. Nefunkčnost je dána nepřiměřenou ambicí, kdy se volá po společných pravidlech, požadovaném rozsahu apod., ale tak to prostě nefunguje, taková kritika není. Kririka je rozporuplná, svá, jedinečná, nelze ji omezit pravidly. Souhlasím, ať je prostor, kde se zobrazují vážné kritiky, ať je hned vedle zobrazení vybraných děl, ale mít pravidla pro kritickou sekci, jako pro hybnou sílu tohohle serveru? Hloupost! Protože ona nikdy hybnou silou nemůže být! Tímhle serverem hýbe a bude hýbat úplně něco jiného, v podstatě je otázka sekce kritiků jen velmi malou součástí velkého problému, který je někdy chybně kritické sekci přičítán, protože jsou na ni kladena nepřiměřená očekávání. viz počáteční text diskuse! Dero: ahoj a díky za rozsáhlou reakci. S dasslerem jsem si vyměnil zprávu, ale opravdu nevím, jaký je současný stav financování Písmáka. ani jaké jsou možnosti majitele. Určitě by se vešel do některého grantu, ministerstva kultury, což jsme bohužel propásli, protože ty se podávají na celý rok v prosinci. Ale možná je to tak akorát začít dávat ten projekt dohromady pro příští rok. Taky nejsem schopen odhadnout, jaké by byly časové nároky na naplnění výše vypsaných opatření, možná by bylo zajímavé, kdyby jsi vypsal co z toho lze v krátkém čase a co je nereálné, myslím, že i dílčí změny tím směrem by mohly pomoci a když je rozepíšeš do konkrétních úkolů, tak se třeba najdou i lidé, kteří ti budou moci s nimi pomoci, samozřejmě, pokud o to stojíš. Mějte se fajnově A.

dadíková
05. 02. 2009
Dát tip
Armin:))

Narvah
05. 02. 2009
Dát tip
pokud je kvalita písmáka jako literárního serveru posuzována z hlediska výběru děl prostřednictvím kritiků, je třeba se apriory zabývat tím, jak zajistit, aby tito kritici pracovali kvalitně. kritici budou pracovat kvalitně pokud budou mít možnost konfrontovat své názory mezi sebou, budou motivováni zpětnou vazbou od těch, kterým kritiku píší, bude-li jejich kritická práce někde soustředěna - tedy bude možné jejich práci uživatelem jednoduše srovnat. pokud se tomu tak nestane, budou donekonečna napadáni pro své výsostné postavení a moc, kterou mají, stejně tak jejich práce nikdy nebude doceněna v dostatečné míře.

každý kritik by měl být za svoji práci zaplacen. navrhuji padesát kč za přínosnou kritiku. přínosné kritiky budou určovat sami autoři aklamačním hlasování každou sudou neděli. každému hlasujícímu autorovi bude náležet jedno procento z kritikova zisku.

Narvah
05. 02. 2009
Dát tip
podle mě jsou v systému písmák nalití lidé se schopnostmi podat kvalitní kritiku. je třeba je motivovat k tomu: - aby se snažili své schopnosti uplatňovat v co největší míře - aby mohli svou kritiku konfrontovat s kritikou ostatních kvalitních kritiků - aby jim byla trvale poskytována zpětná vazba na jejich práci (může mít korektivní fci - k udržení kvality jejich kritiky, důkazem smysluplnosti jejich práce - motivační charakter) tudíž krok navrnutý dasslerem mi přijde sice dílčí, ale správný. dokázal bych si i představit jakýsi sousteděný virtuální prostor pro kritiky, kam by bylo proseto z množství zvěřejněných děl několik kvalitních, kterým by se kritici "významněji" věnovali.. jejich práci by pak bylo možno soustředěně pozorovat, uživatel by si mohl jednodušeji uvědomit, co je komu v jeho tvorbě vytýkáno a spíš se někam posunout..

A jak to víš ty, Jiko? :)

JiKo
05. 02. 2009
Dát tip
Písmák nelze nahradit žádným RS, protože ty bývají žalostně jednoduché. Gró systémů jako je písmák je právě ve speciálních funkcích a ty za vás nikdo nevymyslí. Z laického hlediska je vždy vše jednoduché, ale nejsou. když to přirovnám matematice. Představte si 300 stránkovou matematickou encyklopedii ve které jsou stohy vzorců kterým nerozumíte a abyste je pochopili musíte si je nastudovat. Potom změna typu chceme dělat seznam toho a toho rovná se napsání dalších 4 stránek ale ty nepatří na konec knihy ale na stranu 10, 57, 244 a 287 (což pochopitelně dopředu také nevíte)... :-)

Dero
04. 02. 2009
Dát tip
Jinovata: Možná. Dostali bychom se tak ovšem do stejné situace jako teď. Po horečných úpravách bys musel doprogramovávat "specialitky" ve spoustě balastního kódu. Obecný systém totiž nevyhnutelně bude obsahovat fůru věcí, které vůbec nebudou potřeba - a jen budou ztěžovat správu. Takhle je, pokud se nemýlím, stavěna Mezera. A na nějaké specifické funkce si tam mohou také nechat zajít chuť.

Jinovata
04. 02. 2009
Dát tip
Neexistuje někde nějaký opensource publikačně redakční systém, který by šlo legálně šlohnout a upravit?

Tak touhle cestou je seženu taky, a podstatně levněji :-))) problém je ten, že to musí být levnější ještě podstatněji... v podstatě zadarmo :-)

páni, vždycky jsem chtěl, aby mě nějaký scénárista šimral na pupíku, škoda že nabídka patřila derovi :-( Jen by mě zajímalo, zda se je někdo pokoušel oslovit, jelikož předpokládám, že zdatných jedinců je zde několik. Já bych se nabídl, ale krom několika tagů v html, xhtml, xml, php a mysql toho moc neumím :-((( avi neposílám, neb jsem tentokrát nic zajímavé výjimečně neřekl :-)

pozorovatel
04. 02. 2009
Dát tip
tak ještě jsem scénárista... :)

Dero
04. 02. 2009
Dát tip
Z toho jsem už vyrostl. Co umíš ještě?

pozorovatel
04. 02. 2009
Dát tip
šimrat na pupíku, jak dobře víš

Dero
04. 02. 2009
Dát tip
Lukáši, jedině za protihodnotu. Co umíš?

pozorovatel
04. 02. 2009
Dát tip
mám pro tebe vynikající námět na bakalářku, dero co takhle mi udělat stránky?

Dero
04. 02. 2009
Dát tip
Což kdyby se domluvili zkušenější programátoři a přepsali celý písmák ? Samozřejmě pod vedením Dera Armine, sežeň je a není problém. Co se další diskuse na toto téma týče, rozvíjejte ji spíše s dasslerem, až se tu ukáže. Ani já nevím, jaké má konkrétní plány s financováním Písmáka, čemu je přístupný a čemu ne. Ke Zborovým připomínkám jen toliko, že mi přijdou rozumné. A malý spoiler, příští akademický rok musím napsat bakalářku z oboru Web a multimedia...

pozorovatel
04. 02. 2009
Dát tip
tak to budeš velký vezír asi že nás taková myšlenka nikdá nenapadla... hmmm

já jsem pouze přišel s myšlenkou, ďábel bude ten, kdo ty lidi přesvědčí :-)

pozorovatel
04. 02. 2009
Dát tip
ty jsi ďábel:)

a kdo mluvil o placení ? :-)

pozorovatel
04. 02. 2009
Dát tip
přesně, ať to dassler zaplatí! :)) muhehe

mám nápad, který ještě nikdo nezmiňoval a rád bych přišel s něčím novým... Což kdyby se domluvili zkušenější programátoři a přepsali celý písmák ? Samozřejmě pod vedením Dera Považuji to za tak závažnou informaci, a proto, navzdory dobrým mravům, posílám avi fšem :-)

Zbora
04. 02. 2009
Dát tip
Zkusím i avi Dasslerovi, pokud to ještě nikdo z vás neudělal.

Zbora
04. 02. 2009
Dát tip
A díky Augustine, za tento podnět.

Zbora
04. 02. 2009
Dát tip
Dobře jsi to shrnul. Většina z těch návrhů, o kterých píšeš, tady už v minulosti byla (například za velmi šťastnou považuju tabulku nejtipovanějších děl, jako konfrontaci se ZV, se kterou svého času přišel a2a2a). Bohužel za Velly nebyla vůle, čas ani peníze na jejich realizaci. Dnes by vůle nejspíš byla ale podstatnější je skutečnost, kterou zmiňuje Dero (a jsem si skoro jistý, že ani moc nepřehání). Napadají mě tady nějaké zoufalosti (a to už spíš asi pro Dera). Například sousední Totem je vpodstatě diplomka programátora Dušana, nevedla by cesta tudy? Nebo, nemáte někdo nějakého známého, který by bezděčně přiklepl Písmáku grant? :o) A asi nejzoufalejší nápad je veřejná sbírka (poslední dva návrhy jsou asi nerealizovatelné ve stavu, kdy je Písmák soukromým majetkem jedné osoby a ne sdružením, ale i to se dá obejít) Pojďme se tedy spíše bavit o věcech, které jsou realizovatelné za současného stavu. Hlavním problémem sekce kritiků je, že nemá pevně stanovený rámec, cíl, náplň. Osobně mám za to, že by sekce měla být mimo jiné určitým nástrojem majitele, který ji bude využívat k aktivitám spojeným s chodem Písmáka, jako to bylo například v případě soutěže o haiku na kalendářík. Bohužel žádná další podobná akce se neuskutečnila, což je jistě škoda. Myslím si, že podobnými akcemi se zviditelní jak Písmák samotný (dozvídá se o něm veřejnost, je to svým způsobem reklama), tak jeho uživatelé i sekce kritiků (tudíž mohou být uspokojeny všechny strany). V současném stavu je pochopitelné, že sekce stagnuje, neboť i jejím členům chybí motivace, která by měla přicházet prvotně ze strany majitele. I tak si nemyslím, že by kritici vysloveně přecházeli kvalitní díla. Pokud se tady objeví opravdu zajímavý text, alespoň v poezii se do ZV většinou dostane. Problém je, že značná část vypsaných autorů si našla jiné pole působnosti nebo prostě nemá potřebu tady v té "konkurenci" publikovat. Mám za to, že by bylo dobré si ty zbývající udržet za každou cenu (mohou přitáhnout další - a tato početnější skupina mezi sebou může opět soutěžit o nejlepší hodnocení, tak jak tomu bylo dříve. Ale s kým tady může v současnosti soutěžit třeba takový Egil) - a to opět nepůjde jinak, než jejich motivováním.

Carolyn
03. 02. 2009
Dát tip
Tak vidíte, nakonec nás ten bod 7 všechny hezky sbližuje... :))

fárum
03. 02. 2009
Dát tip
já nejvíce souhlasím s bodem 7, ty předchozí mi přijdou pouze rozumné

a2a2a
03. 02. 2009
Dát tip
Miloši, pozoně jsem četl tvou úvahu, vím o tvých sociologických ambicích, a je to zde znát a je to také ku prospěchu věci. Jen spíše pro tebe, pro širší uvažování, chci říct, že určitá, dost možná velmi významná část Písmáctva, není soušátí této "komunity" dobrovolně, ale přijímá ji jako nutné zlo nebo prostor, na jehož vymezení nemá žádný, či jen malý vliv. Svědčí o tom přirozená atomizace do různě malých skupin, které si vytváří určitý ochranný plášť, vzájemně se podporují a to někdy na úkor kvality. Jedinci, kteří se prosadí coby tvůrci, tak zde publikují čím dál méně a hledají další seberealizaci např. v časopisech. A většina z nás, a je jedno, do které skupiny patří, bude vždy číhat na příležitost individuálně se prosadit, když ne tvorbou, tak v diskusích, kritikách, v tzv. kritikách, apod. Také v podstatě nelze hovořit o sekci kritiků, neboť ta, jako nějaká formální skupina de facto neexistuje a všechny pokusy alespoň o trochu většinový názor na cokoliv selhaly. Kritici, já bych je spíše ozačil za lidi, kteří vyjadřují své reflexe, a zaplaťpánbůh za to, pracují povětšinou samostatně. Nebylo to tak vždy. Pokud si pamatuji, ve Zborově redakci, než byla Vellou fakticky rozpuštěna, dobrá vůle existovala, avšak tehdejší redakci byl dopřán jen něco více než půlrok. Z toho plyne, že pokud by se vedení takové redakce ujali lidé typu Fouckaulta, Jinovaty či Zbory, nepochybně by to prospělo věci. Nápad, že by se významně rozšířil počet lidí, majících oprávnění k udělení výběru, třebaže jen jednoho denně, je na zvážení. Za Lyryka něco podobného existovalo, redaktorů s tímto oprávněním bylo jistý čas hodně přes sto, a o kavlitě se hovořit nedalo, snad jen o větší rotaci tzv. Zlatého výběru, který, jak se ukazuje, není dnes akceptován jako v minulosti. V tvé analýze také postrádám sociopsychologický jev, který je zde patrný. Občasné zesměšňování, nebo když se dva, tři nicky domluví, a společně napadnou dílo, které až dosud bylo přijímáno čtenářsky pozitivně, řada dalších, třebaže zdánlivě anonymně skrytých, nemá odvahu své pozitivní vyjádření dát najevo. Samotná víceronásobná kritika tolik neodrazuje, jestliže je psána věcně a se snahou nalézt i něco pozitivního. Ovšem přes tyto dílčí poznámky, tvé úvahy moc chválím, pomohly vymezit řadu souvztažností zde a usnadnily hlubší uvažování o možnostech serveru.

pozorovatel
03. 02. 2009
Dát tip
divím se, že se kritici bojí dát ti výběr:) podle mě je tu problém prostředí a podmínek a ne problém lidí, nedostatku erudovaných kritik, atd. třídění děl je dle mě prioritní (viz 5))

Print
03. 02. 2009
Dát tip
Jdu k Šípku!:-) Bravo! A Fouckault klepl na hlavičku*!

Carolyn
02. 02. 2009
Dát tip
Doufám, že ta avíza odsud, i když jsem sem nenapsala ani čárku, dostávám z lásky! (Šípku?) :)) Jinak já se asi soustředím na ten poslední bod. Ale nutno poznamenat, že jsem si to celé přečetla, to by se mi mohlo započíst jako plus. :)

Markéta
02. 02. 2009
Dát tip
avi

Markéta
02. 02. 2009
Dát tip
Fouckault: pomalu se vzdávám myšlenky, že by do popředí nastoupil nějaký "osvícený monarcha", který by držel v ruce žezlo boží a byl předním ukazatelem cesty, kudy se ubírat, by´t bych si to sebevíce přála. Augustinovy myšlenky jsou více při zemi a proto se mi jeví reálnější a dostupnější jejich naplnění. Alespoň pro začátek je to dobrý odrazový můstek a jsem ráda, že se konečně někdo chopil slova. Také si nemyslím, že za vším tímto marasmem stojí Sekce, její činnost či nečinnost. Je to přeci jen otevřené sdružení chybujících lidí (Sekci nelze považovat za nějakou ikonu, ačkoliv se tak ve většině případů děje), kteří se uvolili k větší aktivitě - nic víc, nic míň. Koneckonců úplně každý má příležitost chopit se aktivity a změnit tok řeky, ať již vstupem do Sekce v níž by mohl svůj kladný vliv projevit a dát jí tím nový žádoucí tvar, nebo aktivitou jiného druhu zvenčí. Vždycky je po ruce jednoduché a velice často frekventované "řešení" (ne pouze na Písmáku, ale ve společnosti obecně) házet všechnu špínu na ty, kteří se nějakým způsobem zviditelnili a tím se stali snadným a dostupným terčem. Augustin:"2)jeden rok a 3000 příspěvků znamená, že ten daný člověk je zde etablován a je možné za ním vysledovat relativně konzistentní uvažování, které z jeho výběru dělá určitou značku, výběr prostě bude vždycky subjektivní" Jakýkoliv počet tzv. příspěvků o žádné erudovanosti nevypovídá. Záleží na jejich kvalitě, nikoliv kvantitě. Kolik lidí si po celé své písmácké působení vystačí pouze s hvězdičkou či téčkem...

papouch
02. 02. 2009
Dát tip
> Je třeba zajít na pivo a netvrdnout u počítače podepisuji krví :-)

Jinovata
02. 02. 2009
Dát tip
Pěkný rámec, tvůj i derův ;-) Když se budu chvíli tvářit, že dero nic neřekl, zhodnotil bych tvůj model jako poměrně realistický, ale málo ambiciózní. Pro onu skupinu orientovanou na tvorbu jsi vymyslel prakticky jediné zlepšení, a sice seznam vážně kritizovaných děl na titulce, což je mimochodem supr nápad. Jinak se tvůj text nese spíš v duchu uvědomění si sociologického faktu existence a právoplatnosti nízkých motivací a nutnosti jejich přijetí. Jsem pro, toto zpříjemnění a zrovnoprávnění komunitního smyslu písmáka ale musí být doprovázeno daleko výraznějším projektem pro literárně-milnou skupinu. Nejen proto, že knihomolové a talentovaní jsou tu taky (ve výrazné menšině), ale taky proto, že tvoří svou existencí ústřední smysluplnou motivaci i pro onu komunitní většinu. Výsadní prezentace kvality nasazuje komunitě krásnou tvář. První skupina má k této tváři vztah milostný, druhá skupina snobský - obě však tuto tvář písmáka potřebují. Nechci ti vyčítat, že nenabízíš model kvalitativní nástavby, načrtnul jsi svou vizi, do které jde jako do rámce cokoli dalšího vsazovat a tak to má být.

nic :-) žádný usmiřování nebude

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
to nikdy neudělám. Co za to ?

a ty mi polib prdel :-)

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
ale blbeček jsi

já nejsem pišta, KRETÉNE !!!!

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
hele, pišta. Blbeček !

běž si zacvičit :-)

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
a pak tě utopím, a to tak, že na to do smrti nezapomeneš

hele, tělocvikáři, fakt jsi mě pobavil :-)))

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
Ó, jak jsi vlídný. Ó, jak jsi milý k tvorům, kteří ti nesahají ani po paty. Jak tě uvidím, rozbiju ti hubu

děkuji velice

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
jsi nudný a sebestředný. Avíza byly všem. Ale jestli chceš, příště tě vynechám. Ušetřím tě té potupy, že nemáš co říct

Norskej, čtyři avíza a to jsi neřekl nic podnětného. fakt to není nutné !!!

Vaud
02. 02. 2009
Dát tip
skvělý příspěvek - zasloužil by si výběr! * :-))

a hejátko dá bůro /pět tisíc/ za tu ostudnou propagandu zde, které požívá...

domin.go
02. 02. 2009
Dát tip
Já měl na mysli spíš tu diskusi. Pobavila mě třeba hláška o nutnosti "kontroly moci."

Fouckault
02. 02. 2009
Dát tip
je to dobře napsané a vcelku souhlasím, jen s tím rozdílem že to nevidím tak idealisticky v podobě "sociologické neviditelné ruky atrakce" cestu ven z hnoje naopak vidím na kompaktní a osvícené skupince vedení typu Jarda+Franta+Honza s jasně danými pravidly a odpovědností která by nastavila kritikami laťku.. ty ostatní komunitně-sociální jevy se vytvoří samosebou parazitně za jakéhokoli stavu, tam problém není. Současný Písmák trpí tím že to co je tak militantně nazváno "sekcí" je skupina jež svou vyprázdněností či rozhádaností a neviditelností plodí tebou tak trefně popsanou apatii. Ryba smrdí od hlavy ne naopak.

domin.go
02. 02. 2009
Dát tip
tak začni :)

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
milý domin.go, má údajně nevymáchaná huba je asi tak to jediné, co tady ty intelektuální trosky donutí povstat z prachu a vzít konečně svůj osud do vlastních rukou

Morphy
02. 02. 2009
Dát tip
ale přece jen -ty mě dáš 1, já tobě taky 1, se tam neděje moc často a kdo to tak dělá, sám sebe degraduje mezi blbce a to důležité je, že autor se nemusí angažovat rozdáváním tipů jiným, dobrá fotka se objeví lepším hodnocením (průměr, doby) a je snáze oddělena od plev

A.H.
02. 02. 2009
Dát tip
Dobrý příspěvek, s grantem už by se dalo něco dělat

domin.go
02. 02. 2009
Dát tip
milé oslo, já souhlasím s tím, že by to nemusel být problém ale budeš-li to podávat tímto způsobem, tak to problém nejspíš bude protože tobě s tvojí nevymáchanou hubou bych neposlal ani pětikorunu

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
Přece nemůže bejt problém najít 40 kokotů, z nichž každý dá blbejch 1000 kč, aby se to tady pohnulo kupředu k všeobecnýmu prospěchu. pochopitelně na nějaký společný účet, spravovaný ...

domin.go
02. 02. 2009
Dát tip
je to sympatický gesto nemyslím si, že by to zapadlo, i když možný to je a dassler v novinkách avizoval inovaci stran vážných kritik jedn.kritiků takže se bude moct nadávat odpostatněně :) nemyslím si, že by se věci nehnuly nikam .. kdo chce psa bít, hůl si najde a kdo nechce, uzná, že se něco pozitivního děje

A.H.
02. 02. 2009
Dát tip
a že těch kecálků co napíší 3000 kritik jen tak bezhlavě je dost.

domin.go
02. 02. 2009
Dát tip
morphy, tam je problém s odvetami aneb "dal jsi mi jedničku, tak já ti ji dám taky" což je v tipovém systému eliminováno

...a s Pistolema sborově: Noooo fjůčr, noo fjůčr... :)

Morphy
02. 02. 2009
Dát tip
existují i jiné funkční hodnocení, např. body 1-7 dle hodnoty díla (viz fotoaparát.cz, digifoto.cz atd.) jak jsou tipy zavádějící lze vidět právě u tohoto článku, kdy, jistě bez ambicí autora, již má sneseny čtyři tipy.

domin.go
02. 02. 2009
Dát tip
a jinak proti Šípkovým kritikám jsem se dost důrazně ohrazoval hned po ustanovení Sekce, což ale nemění nic na tom, že způsob, jakým dokázal zformulovat svoje názory, je něco, na co se šovinista a podobní cirkusáci nezmůžou ani v Matrixu.

domin.go
02. 02. 2009
Dát tip
tak nějak obojí ty chceš všechno změnit tím, že každý přispěje? a na co?

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
je ti líto peněz, nebo je nemáš, milý domin.go ?

domin.go
02. 02. 2009
Dát tip
kareš: přeháním, aby pravda lépe vynikla :) každopádně drtivá většina těch hemzů byla mimo mísu. Ty nemáš ten pocit? proti

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
hlasujeme, blbče

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
Od základu všechno změnit. Kdo je pro ?

domin.go
02. 02. 2009
Dát tip
Proč mě avizuješ, fjorde?

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
Od základu všechno změnit. Kdo je pro ?

Dero
02. 02. 2009
Dát tip
Norsko: To musíš řešit s majitelem, to přece víš.

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
Milý Dero, O možnosti sponzringu jsem mluvil ve své diskusi. Rozjedem to ? Dáme výzvu ?

domin.go
02. 02. 2009
Dát tip
Já si nesmírně cením toho, jak promptně, uceleně a smysluplně jsi dokázal zareagovat na tu štvavou kampaň proti sekci kritiků. Mít tu možnost, tak ti ten výběr dám. :)

sakry tady by to mělo být lehčí než kdekoliv jinde, ale neděje se to.. to vážně každýho drží za koule, touha nasrat se do zlatýho? ruku na srdce, dost ostudného prostoru...?

Dero
02. 02. 2009
Dát tip
Augustine, děkuji za tento text. Povedlo se ti pěkně shrnout, v čem tkví aktuální problém Písmáka. My to však víme a máme i konkrétní představu, jak by Písmák mohl fungovat. Motivační systém vymyšlený je. Problém je s uvedením do praxe. Spousta lidí si zde nejspíš myslí, že něco vymyslet je ta obtížná část; samotné provedení je už snadné jako zatlučení hřebíku do stěny. Nikoli - v prostředí, které funguje na dobré vůli, je to přesně naopak. Víme, že zde v mnoha uživatelích máme velice kvalitní analytiky, kteří dokážou navrhnout systém, který bude fungovat. Ale ten skutečný problém tkví v tom, kdo ty představy uvede do praxe? Tangens zde řekl něco ve smyslu "na ostatních stránkách to funguje, tak to technické řešení asi nebude moc složité" - a to je právě ten fatální omyl. Ono to složité je, a velmi. Nikoli technicky, zvládl by to i průměrný programátor, ale časově. Písmák je psaný na míru a je napsaný od základu špatně. Pěkný programový kód si představte jako soustavu modulů: něco do něj strčím a on mi vyplivne výsledek. Tak přesně to Písmák není. V současné podobě se program provádí hala-bala, skáče z místa na místo a celá aplikace je jeden velký propletenec na koleni plácaného, nekomentovaného kódu. Mnohé funkce jsou duplicitní, některé nevyužívané, jen dotazy do databáze jsem ladil za poslední půlrok minimálně sto hodin čistého času, aby Písmák netuhnul (teď už Písmák běží rychle, ale tu dřinu, která za tím je, nikdo nevidí - protože je to normální, že web běží rychle). Jen zorientovat se v souboru, kde jsem už nějakou chvíli neprováděl změny, zabere často třeba půl hodiny. A já tyhle zbytečné půlhodiny nemám. Druhý problém je v tom, že jakákoli změna v kódu je nyní realizována jako oslí můstek nad oslím můstkem - nějaké zušlechťování kódu nepřipadá v úvahu. Z toho pramení častá poruchovost a nevypočitatelnost systému. Kdybych na svém stroji neprovozoval identickou kopii Písmáka, kde všechny změny testuji, tak by každá změna v kódu znamenala minimálně hodinovou odstávku nebo zátuh. Takže pokud chcete Písmákovi pomoci vyhrabat se ze srabu, najděte mecenáše, který do něj naleje 30-40 tisíc a zaplatí tak vývoj nového jádra. To je základní předpoklad pro to, aby se mohly rychle dít viditelné změny. Protože já mám obavu, že vy se dohodnete na tom, jak by Písmák měl ideálně vypadat, budete z toho nadšení a budete čekat, že se to teď "prostě už jen udělá". Předem říkám, neudělá se to. Nebo najděte nadšeného webového programátora plného ideálů, se spoustou volného času, s vynikajícími odbornými znalostmi, ochotného pracovat zdarma, který neodpadne po prvních dvou nadšených měsících. Pokud se vám to povede, tak garantuji, že pro něj práci najdu. Do té doby se můžeme bavit o tom, co "by mělo být", ale povede to jen do větší deprese. Spíš se bavme o tom, čeho se reálně dá dosáhnout v úzkých mantinelech, které současná podoba Písmáka představuje.

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
nezcepenět, příkaz dne. Zachovat si tvář, dopis od života

Fíííha, ta opatření jsou docela revoluční, rozhodně kvalitní a uváženej posun, plus konečně návrhy, který by to tu mohly zdvihnout, bravo... jinak sociologicky tu lze sledovat mnoho jiných zajímavých fenoménů, například téměř všichni, kdo tu jsou déle něž několik let se viditělně zhoršují, tedy jejich tvorba, přitom reflexe a jistá pozice, přátele, to vše zde mají, ale umění jde do háje a vše směřuje k dalšímu zdejšímu patologismu, tedy písmácké sebevraždě, někdy pouze demonstrativního charakteru /alternickování/ ale většinou totální výmaz.. čím to je? Proč zde staří pardálové ztrácí drive, co je tu tak „prohnilého“ ? Možná to sociální zorientování se zde, nutně devalvuje autorovu tvorbu, sladkejch pár měsíců anonymity na začátku, pak už je to sešup do stoky.. já o tom něco vím, nejsem tu ani rok a již píši sračky jak bič :), nechtělo by to regulérně vzít psychologa na půl úvazku, nějakou sílu pomáhající ZDE proti cepenění..? :)

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
nejsem tělocvikář. Jsem matematk a zeměpisec, to jsi nepoznal, když to pozná i hluchý, bez alter ega ? Ostatně, o to zde neběží, věnuj se podstatě, týpku se středoškolským uvažováním, nehodným funkce kritika. Přede mnou se neskryješ, můžeš se pouze obnažit. Jasné ?

Don´t...: k čemu? :) T_O36: díky za reakci k 3) já tady rozlišuji, slovo kritika tu používám pro "vážná kritika", jejím smyslem na písmáku je dle mého názoru pomoci zvýšit kvalitu tvorby tím, že srozumitelně řeknu a argumenty podložím, proč se mi dílo líbí nebo nelíbí, což může nebo nemusí založit širší polemiku

02.02.2009 15:09:55 Norsko tys tu chyběl, pišto 02.02.2009 14:58:52 Armin Tamzarrian tak jsem tu :-) ty jsi fakt zmatenej, tělocvikáři :-D

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
hlavní je, že se diskuse rozproudila. Teď už je úplně jedno, kdo s tím začal. Někam míříme a nedáme si to vzít

A_Ch: Nemyslím, že by to bylo přemrštěné, ono to má ještě několik rozměrů. Zkus se podívat na seznam autorů, kolik jich tu bylo takových, kteří těm parametrům odpovídají, jen za dnešní den. Ve chvíli, kdy to bude nastavené tak, že do toho výpisu se dostane jen dílo s třeba 7 výběry, tak to zas tak moc není, navíc, pokud se výběry nehromadí, tzn. lze dát jeden za den a když to nevyužiju, tak mám další den zase jenom jeden, tak myslím, že to bude tak akorát, on si ten onen rozmyslí, komu ho dá, samozřejmě po vyzkoušení je možné to přenastavit třeba na výběr za týden apod. Výběr bude vždycky subjektivní, ať ho bude dělat kdokoliv, z tohoto hlediska čím více pohledů do toho vstoupí, tím větší naděje, že se výsledek přiblíží objektivitě.

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
Ani ne. Ty víš dobře, jak to myslím

A_Ch: :))

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
svatá prostoto

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
milý chybo, už jsi slyšel o korupci ?

Artur Chyba: 1) To, že bude někdo kritikem samozřejmě znamená, že může udělovat výběry, nebo více výběrů, souhlasím 2)jeden rok a 3000 příspěvků znamená, že ten daný člověk je zde etablován a je možné za ním vysledovat relativně konzistentní uvažování, které z jeho výběru dělá určitou značku, výběr prostě bude vždycky subjektivní rozhodně nesouhlasím s tím, že by to dělali kritici, prostě proto, že to nemohou zvládat, vyžaduje to shodu, kterou od kritiků nelze požadovat a celé by to bylo nepružné a v důsledku nefunkční, podobně jako teď

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
mě by jenom zajímalo, za čím ten šípek opravdu jde. Celé roky tu o něm není slyšet, a teď tohle. Podezřelé

A.H.
02. 02. 2009
Dát tip
je to velice cílevědomé, ale jak se už někdo zmínil, to se cení.

Motivuješ mě.

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
ty máš zrcadlo ? To jsem nevěděl

Vesly
02. 02. 2009
Dát tip
n: zase jeden blbec, který v zrcadle vidí jen sebe...

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
v: zase jeden blbec, který si myslí že tu ameriku objevil šípek :-.)

Vesly
02. 02. 2009
Dát tip
Souhlasím s Šípkem... podle mého názoru by se po přijetí tohoto konceptu situace na Písmáku výrazně zlepšila. Teď mi to tu opravdu přijde celkem mrtvé... porovnávám s časy...kdy jsem tu začínal publikovat. Každopádně věřím, že pokud tato diskuze bude pokračovat, Šípkovy návrhy na řešení se ještě vypilují a bude zde řečena spousta dalších podnětných myšlenek. A nakonec by z toho mohlo vzejít opravdu něco dobrého. Díky Šípku

StvN
02. 02. 2009
Dát tip
Takhle je třeba ovlivňovat dění na Písmáku. Jen tak dál.

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
tys tu chyběl, pišto

tak jsem tu :-)

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
jistě. Jsem na to zvyklý. S ničím jiným nepočítám. Souhlas ? Kde jste to viděli

tak milé Norsko, máš samozřejmě pravdu... děkuju žes mě odkázal do patřičných mezí... ostatně, jako vždy

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
milý koníku, jsi mimo mísu, ostatně, jako vždy

Norsko
02. 02. 2009
Dát tip
myslím, že hlavní problém je úplně jinde, milý šípku. Nedostatečný rozhled, malé ambice, a v neposlední řadě vlastní uražené ego. Nezapomínej, křivdy, kterých jsme se na tobě tobě dopustili, ti nikdy neodpustíme. Tak to vidím já, milý šípku, kecy nekecy

no teda, ty ses do toho položil... je dobrý dyž se někdo zamyslí a dokáže se o myšlenky podělit a dyž má někdo cíl a snahu... a nejen pro sebe - aj dyž čtu radši básničky, todle si tip zaslouží - za tu práci a přístup... jen su zvědavá jak se to zas vyvrbí tu dole v názorech...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru