Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

... za lesem

03. 02. 2009
8
15
4563

V noci přišli
divocí kanci
rozryli zahradu
až k jahodám

V tichém odpoledni
četl na zápraží
otočil list
a zvedl pohled

Sny někde
za hranicí
napínaly den

Jen zvolna
opadával 
k  jahodám


15 názorů

a kde jsou jahody jako? ps: ano, u Naty:-) a ja zatim nemuzu v praci pres den na net, tak jsem prisla o vsechnu zabavu Zbora: kdy to davaj, nemuzu to najit v programu? kanci u jahod udivení sledovali vůz s troubou venku ;-)

JiKo
04. 02. 2009
Dát tip
kanci v zahradě tiché poledne praží list opadává

JiKo
04. 02. 2009
Dát tip
eště chvíli a dotáhneme to na haiku

JiKo
04. 02. 2009
Dát tip
Trubko :)) Miluješ extrémní příkladu co?:) A co tohle: kanci zahrada díry tichý list zápraží napětí snů opadává

Zbora
04. 02. 2009
Dát tip
Ty hrubky jsou samozřejmě záměrné!!!!

Zbora
04. 02. 2009
Dát tip
Jiko: vidíš, a mě to přijde děsně ukecaný. Nadhodím schválně, jak by to vyhovovalo mně a Tobě, jo? Mně: rozryli zahradu - na zápraží otočil list - zvedl pohled tichý klidný den nad rozrytou zahradou Tobě: Když Miloš odpoledne otevřel dveře na zápraží a vyšel s knihou pod paží levé ruky před zahradu, náhle si s údivem povšiml, že ji přes noc rozrylo svýmy rypáky nepočetné stádo černých divokých kanců, kteří přišli z nedalekého lesa i s o něco menšími bachyněmi, kolem nichž pobíhal párek veselých hravých selat, které svými rypáčky následovali příkladu rodičů. Miloš vzal z kůlny židli, na kterouž se posadil, otevřel Stručné dějiny antické filosofie a příjemně se na straně 1544 začetl do Platónova životopisu. Za okamžik přelouskal 456 stran a když otáčel na stranu 2000, zvedl oči, aby se ještě jedenkráte rozhlédl, kde všude je zahrada rozryta. Jeho bystrému pohledu neuniklo, že divočáci rozryly celý trávník a zastavili se až u záhonu s jahodami, který byl těsně před plotem do ulice U lesa. To ho vedlo k doměnce, že prasatům buďto jahody nechutnají nebo je v noci vyplašilo náhodné projíždějící auto, které jistě řídil opilý zedník Jirka Malta z Dolní vsi, jenž se vždy v sobotu v noci vrací z Horní vsi ze záletů s kuchařkou z mateřské školky v Jírově, Emou K. Vzpomněl si na Emina pevná ňadra a zasnil se. Ema byla ovšem za hranicí jeho možností, neboť si potrpěla na statné chlapy a Miloš byl jen hubený sociolog. Miloš byl napnutý, jestli Jirka Malta pojede za Emou K i dnešní noc, ale den se jen zvolna táhl a slunce ne a ne sklonit se za jahodníky. Přečetl ještě něco stran z příručky pro začínající botaniky a pak už odešel do svého zděného domku 3+kk s garáží utáhnout kohouty, kterým leckdo říká ventily, aby si hned poté nalil štamprli domácí slivovice, kterou strýc Jožin destiloval ve Vysoké vsi č.p. 121 ve sklepě ze švestek i jiných kvasících plodů z nedalekého soukromého sadu. Potom usedl k oknu, mohutným hltem vyprázdnil štamprli a už napjatě čekal, zda se na cestě vynoří pár světel, žhnoucích ze světlometů Škody 120 L, patřící Jirkovi Maltovi, který touto dobou často jezdíval rovnou z Hospody U Jelena ke své milované milence Emě K. Přijel jirka Malta k Emě K? Dostal, pro co přijel? Nechytili ho cestou policisté? Nenaboural? Nalil si Miloš ještě další štamprli? A co prasata? Přišli i této noci? To všechno se dozvíme v příštím díle, který odvysíláme v nočním filmovém klubu na čt2 zase příští týden v obvyklém čase.

JiKo
04. 02. 2009
Dát tip
ps: jahody fakt dřou

JiKo
04. 02. 2009
Dát tip
Zbora... u Naty, žejo! :)) Jinak pro mě zase docela dost ohlodaná, jako číst scénář kterému se rozpily zákresy a zbyly jen poznámky pod čarou. Tobě samotné se to líbí tahle "poetika na kost"?

chlapeček
04. 02. 2009
Dát tip
ta šlehačka tam scházela i mě..ale t

Zbora
04. 02. 2009
Dát tip
Jé, to mi připomnělo víkend u Naty :o)

Rabb
04. 02. 2009
Dát tip
úžasně napjatý moment.. ..který ke konci pozvolna ..opadává.

LaMouette
03. 02. 2009
Dát tip
ty jahody.. tam asik maji svuj smysl.. jen mi tam mozna trosku va.. ze sou tam dvakrat.. v tak kratkym textu.. ale jak rikam.. je to urco kvuliva temu.. ze sem se este nedostala uplne na dren basnicky.. Budu wo ni ale premyslet.. pac je napul snova.. a napul.. hmmm.. takova syrova. Kzdopadne.. libi se mi :-)*

dadíková
03. 02. 2009
Dát tip
no ano

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru