Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Go for it Viktorka!

Výběr: a2a2a
04. 02. 2009
37
63
3495
Autor
Vaud

Řekni mi, jakou hudbu posloucháš  a já ti řeknu kdo jsi.  Ve čtení to podle mě není.    Hudba o nás vypovídá přesněji. Schválně se koukněte do své knihovny. Co z té změti knih poznáte? Já  mám ve svém barcelonském bytě katalánsky psanou příručku  k pánvi Wok, kastilskou historickou kuchařku,  anglickou učebnici managementu, Huntingtonův Střet civilizací,  tři  kardiologie, dvě knížky o hovnu (Merde a Hovno hoří). Už přihořívá? Poznáte s kým máte tu čest? Byznys, medicína, hovna a kuchařky? Pak tam mám několik průvodců po různých částech světa, kde jsem chtěl bydlet. Bedekr od Michelinu a knížku o Feng Shuei. Eca, Grishama,  Rudiše, Kerouacka, Macchiaveliho, Coehlia a Palahniuka. Taky jsem si koupil v Anglii Borata a knížku 1001 obrazů, které musíte vidět, než zemřete. Tu si trochu šetřím, protože mám pocit, že to se mnou švihne, až jí dočtu. Na čestném místě mé knihovny se vyjímá knížka, co se česky jmenuje docela neutrálně  „Víno“. Pokud by byla v anglickém originále, tak bych jí zahrabal někam hodně dolů, protože původně je to „Průvodce vínem pro úplného idiota“. Už víte, kdo jsem? Já moc ne.  Čtu vše, co mě zaujme. A do své domácí knihovny nacpu jakoukoliv knihu co najdu, dostanu, koupím nebo nevrátím v knihovně.

 

Spoustu knížek jsem dostal nebo v nějakém kompulzivním záchvatu koupil. Mám rád knihy – skoro to až hraniční s fetišem. Knihy jsou klíče k dobrodružství. Rád se jich dotýkám, obracím stránky, prohlížím si obrázky nebo se náhodně začtu.  Pro mě je kniha umělecké dílo – někdy téměř bez ohledu na obsah. Ani špatnou knihu neodnesu do antikvariátu nebo nevyhodím. Jednou jsem se k antikvariátu už blížil s válečnou trilogií ve slovenštině. Inspirovala mě slovenská kapela Elán svou písní Antikvariát. Trilogie měla dohromady asi 1000 stran a věděl jsem, že jí nikdy číst nebudu. Na půli cesty jsem se otočil zpátky.  Knihu neprodám. Nanejvýš daruju.  Rád dávám hezké knihy s barevnými obrázky na křídovém papíře. Z beletrie nejčastěji Cit slečny Smilly pro sníh, Nesnesitelnou lehkost bytí a Bourneovu totožnost. Hlavně podle totožnosti obdarovávaného.

 

 S hudbou je to jinak.  Většinu to, co si pořídíte, si také poslechnete (přečetli jste vše, co máte v knihovně?). Hudbu si kupuju, poslouchám, stahuju tak nějak „na míru“. Mé okolí většinou tuší, co  snesu a snaží se do mého vkusu trefit. Málo koho napadne darovat mi Evu a Vaška.   A pak je tu také oblékání. Copak se někdo oblíká  jako viewegovec nebo magdaleno-dobromilo-retigovec?  Možná s výjimkou fejetonistů-křesťanů nebo příznivců Smila Flašky z Pardubic, se většina lidí s knihami příliš neidentifikuje. Nemají zásadní vliv na jejich vzhled a chování. Kvůli Babičce od Boženy Němcové nepočmáráte autobusovou zastávku grafitti „Go for it Viktorka“ nebo „Sultán and Tyrl are hot dogs!“  Zato mezi námi běhali a běhají depešáci, metalisti, emové a  gotici. A sem tam se s ohledem na pokročilý věk šourá i nějaký ten  pankáč. Na venkovské zábavě se nepoperou fanoušci detektivek s příznivci sci-fi, aby udělali dojem na čtenářky kuchařek.  Dost možná proto, že četbu dnes lidé na rozdíl od hudby tolik neprožívají.

 

Znám se s několika spisovateli. Většinou mi ochotně svou vydanou knihu půjčí a nemají při tom strach, že bych si jí doma opsal. S hudebníky je to jinak. Jednou jsme zapíjeli s Márdym z Vypsané FiXy narození mého syna Honzíka v pardubickém Žraloku. Dorazil jsem Márdyho nejen smrští panáků, ale i dotazem, který si pamatoval i za střízliva: „Hele, až zas vydá Fixa nějaký nový CD – půjčíš mi ho, abych si ho mohl vypálit?“ Musím se ho příště zeptat, co čte. Třeba bych se mohl revanšovat. Moje katalánská kuchařka pro pánev Wok je skoro jako nová. A má obrázky na křídovém papíře!


63 názorů

Markel
21. 01. 2010
Dát tip
jo, kniha a hudba, rozdíl to je, o tom žádná, tvoje úvahy zaujaly a pobavily, tak jako vždycky :-)) - T

Vaud
19. 06. 2009
Dát tip
Ted nejak nestiham cist - a to s sebou dnes tahnu rozectenyho Eca pres pul planety :-)

moorgaan
19. 06. 2009
Dát tip
tak nejak to bude, "vypalit" knihovnu by nebylo stastne, ani moudre... ale tobe to fakt palí!.-))/*

Vaud
29. 03. 2009
Dát tip
Jirko, na knížce se už pracuje - už mám editorku a třeba to dopadne v druhé půlce roku :-))

a2a2a
28. 03. 2009
Dát tip
Já naopak z fejetonku cítím naprostý respekt ke knize, ale také k právu čtenáře na osobní vkus. VŮBEC, osvojil sis naprosto suverénně jazyk fejetonu či humorné povídky a jsi obdařen ještě dalšími přednostmi, a sice, mnoho jsi viděl, jako lékař i v rovině osobní, neschází ti dobromysl. Jen doufám, že to zužitkuješ a vydáš nějakou knížku na křídovém papíře, abys ji mohl věnovat. Například ...

Vaud
18. 03. 2009
Dát tip
musim si ho pridat mezi oblibene autory :-))

Diana
18. 03. 2009
Dát tip
Jako se dětem povídají pohádky před usnutím, ale i v těžkých chvílích žalu nebo nemoci, tak na to já mám Saturnina. I kdyby pan Jirotka už nic jiného dobrého v životě neudělal, je za Saturnina určitě v nebi :-)).

Vaud
18. 03. 2009
Dát tip
kéž by se našel někdo, kdo napíše pokračování Saturnina stejně dobře jako Jirotka :-)

Diana
18. 03. 2009
Dát tip
Zase originální, vtipný fejeton. Ohromně se bavím! **** A neméně zajímavá je diskuse. Jak jsme každý jiný! Také o sobě něco povím. Všechny knihy, co mám v knihovně, mám přečtené. Některé z nich i několikrát. A některé -Saturnina například - znám nazpaměť.

Vaud
06. 03. 2009
Dát tip
to je klasika :-))

Wronski
06. 03. 2009
Dát tip
čtu momentálně Děti z Bullerbynu :o)*

Vaud
02. 03. 2009
Dát tip
je vidět, že jsi pozorná čtenářka tento citát mě hodně charakterizuje :-))

Santi€
02. 03. 2009
Dát tip
"Všimněte si, že jsem skromný, ale nedávám to na sobě moc znát!"

Vaud
02. 03. 2009
Dát tip
SantiE - díky za návštěvu, někdy jsou kritiky lepší než samo dílko :-)) zařadilas mě do správného klubu s Leem a Járou :-)

Santi€
02. 03. 2009
Dát tip
co říct? ono je zajímavé číst si u Tebe i komentáře. přemýšlím, jak seřadit žebříček všeumělů - Da Vinci, Cimrman a Vaud;)

Vaud
01. 03. 2009
Dát tip
no, už se budu muset mírnit :-)

Janina6
01. 03. 2009
Dát tip
a to je strašně štve :-)

Vaud
01. 03. 2009
Dát tip
občas mi někdo něco takovýho říká - jsi doktor, jak se můžeš kamarádit se zedníkem, jak můžeš koukat na béčkovej film :-))), jak můžeš jezdit na koloběžce... :-)) a já můžu...

Janina6
26. 02. 2009
Dát tip
Já dostala jednou od jednoho vynadáno, jak můžu číst sci-fi, když poslouchám Chopina... jako kdyby člověk nemohl mít širokej záběr :-)

palino8
17. 02. 2009
Dát tip
go go go

Vaud
09. 02. 2009
Dát tip
Markel - mám z Tvé návštěvy vždy radost! podezdívko - možná to je, řekni mi co neposloucháš a já Ti řeknu, kdo ji :-))

Markel
09. 02. 2009
Dát tip
už jsem na P dlouho nebyla smutku jsem se četbou Tvého zcela zbavila - T :-))

podezdívka
09. 02. 2009
Dát tip
Skvěle jsem se pobavil i proto, že je to naprostá pravda. I když jsou i výjimky, které potvrzují pravidlo. Okolí většinou tuší co snesu a podle toho mě obdarují, ale nezapomenu, když mně babi v mých 14 letech koupila audiokazetu New Kids on the Block. Z toho se stal v mé audiotéce opravdu ležák :-)). *

j_i_r_i_k
08. 02. 2009
Dát tip
Vaud: No jo, 38, zítra s tím jdu k doktorce. :)

Vaud
08. 02. 2009
Dát tip
Jiříku - ses dneska nějak rozohnil :-)) To je fejeton :-))

j_i_r_i_k
08. 02. 2009
Dát tip
Škoda, že Tvůj výčet jedinců, jejichž hudební preference poznáš z toho, co mají na sobě, je omezen jen na ty, kterým by v hospodě ještě neměli nalít, případně ty, kteří duševně v tomto období zůstali. Časem leckterý člověk zjistí, že hudbu není třeba dělit na kvíkvá a zbytek (kde za kvíkvá lze dosadit cokoliv, nejlépe to, co zrovna "frčí"), ale dostatečné dělení je na "pro mě zajímavé" a "teď ne, uvidíme za pár let" - když Ti řeknu, že poslouchám folk, punk, blues, rap, pop, rock, jazz, vážnou hudbu, hip hop, world music, ska a x dalších žánrů, u nichž ani neznám označení, nejlépe v kombinaci dvou-tří žánrů na kapelu, co to o mně vypovídá kromě toho, že jsem dosud nenarazil na metal, který by mě zaujal? Takže ani v hudbě to být nemusí, je třeba hledat jinou metodu, jak člověka poznat, aniž bychom s ním museli dlouhodobě interagovat. ;)

Vaud
07. 02. 2009
Dát tip
Lauro, Delahaye, StvN, FT - díky za kritiky - snad z toho bylo poznat, že mi ani knihy nejsou lhostejné Štěpáne, sorry, ale přepisovat to nebudu :-))

Vaud
07. 02. 2009
Dát tip
:-)) ne, neříkal ale až přineseš jednou přepsanou knihu k podpisu, tak jí taky podškrábnu :-)

FunThomas
07. 02. 2009
Dát tip
kámoš jednou donesl po koncertu k podpisu přepálené CD... no, podepsali mu ho.. :-D ..neříkal jsem to tady už?

StvN
06. 02. 2009
Dát tip
Dost možná proto, že četbu dnes lidé na rozdíl od hudby tolik neprožívají. Dost možná proto, že čtenáři jsou kultivovanější? Je to už tak trochu úvaha. Zavání to prezentací názoru, takže čtenáře automaticky dělíš na ty, kteří s tebou souhlasí a ty, kteří s tebou nesouhlasí a to mi trochu vadí. Chybí ta fejetonová lehkost. Taková jakože nestrannost. Pokud fejeton, přeformuloval bych takové ty názorové pasáže, a pokud úvaha, pak jít do hloubky a podívat se na to co možná objektivně. Tohle zůstává na půl cesty.

Delahaye
06. 02. 2009
Dát tip
A sem tam se s ohledem na pokročilý věk šourá i nějaký ten pankáč :-) T.

Vaud
06. 02. 2009
Dát tip
tak to jsi mi udelal velkou radost!! diky moc!

Augustus
06. 02. 2009
Dát tip
Je vidět, že jsi opravdový fejetonista, protože si všímáš věcí a souvislotí, které nejsou zase na první pohled tak patrné ale zato pravdivé. U tohoto fejetonku jsem se nejenom pobavil, ale ještě mne přiměl zauvažovat si o tom, nad čím jsem do té doby nepřemýšlel. Dávám TIP jako hříb!

Vaud
06. 02. 2009
Dát tip
Pri zapasu s priznivci a autory casopisu Tvar, bych se snazil vyhnout hlavne Tvarnicim :-))

Zbora
06. 02. 2009
Dát tip
Je vidět, že nečteš literární obtýdeník Tvar. Tam se kvůli knížkám perou porád! A do krve! :o)

Ferry
05. 02. 2009
Dát tip
jojojo úplně seč tělej seš tele j (ale žádná korrida !)

Vaud
05. 02. 2009
Dát tip
Ferry & Milly - dikes za navstevu :-) Ctu si rad a je to na me doufam znat :-)

Ferry
05. 02. 2009
Dát tip
To je hezký - jak kdybychom rozmlouvali. Vlastně, taky že jo... t*

Milly
05. 02. 2009
Dát tip
Jo, když někam přijdu, vždycky prohlížim knihovnu a raduju se nad každou společnou knihou.. :-)) (ale mnohem víc lidí se ptá, co posloucham..)

Milly
05. 02. 2009
Dát tip
Mně řikal zrovna včera kamarád, že má doma spoustu různý hudby, kterou vůbec neposlouchá- ani neví jakou- na vyměňování s jinejma lidma. (podle žánrů roztřízený) .-) Jinak knihy zachraňuju a zbavuju se jich darováním všude možně- žádnou bych nevyhodila.. Furt mi ale nějak přebejval, tak kdybys chtěl nějakejm poskytnout domov, dej vědět, až budeš v Praze. .o))

řádek
04. 02. 2009
Dát tip
zdaleka ne :-)

Vaud
04. 02. 2009
Dát tip
ahoj přátelé!! černouško - vím, že jsem o tom psal do kritik, ale neuvědomuju si, že do fejetonu - fakt ne... Ale asi mám sklerózu. Pacere - jsem vždy potěšen Tvou návštěvou!! Květoni!!! Kdy bude CD??? Já na Tebe lákám davy lidí - borec co hraje Jethro Tull líp než Jethro Tull!!!! Za Tvé CD dám jakoukoliv knihu :-)) řádku - díkes - ve Španělsku mi říkali, že knihy už nepotřebuju - vše je na internetu...Moc se mi to nezdá.

Dostal jsem k Vánocům originální čínský Wok. Vidím to tak, že budeme muset konečně natočit to CD, abych ti ho půjčil k přepalu a mohl se pak ucházet o tu tvoji kuchařku. Pokud mě ovšem nepředběhne Márdy. S knihama to mám podobné. Všechny druhy, snad jen s vyjimkou těch vkladních. Mimochodem, to je dost, žes konečně něco nového vložil. Už jsem měl absťák.

řádek
04. 02. 2009
Dát tip
velmi, velmi, velmi příjemné čtení :)))) Mimochodem, já si myslím, že se dá poznat člověk i podle knihovny. U mě by se podle dalo docela říct, čím se zabývám hlavně a na čem ujíždim :)

Pacer
04. 02. 2009
Dát tip
jako vždy :)

Vaud
04. 02. 2009
Dát tip
tys měl jít spíš do Laskaly :-))

Vaud
04. 02. 2009
Dát tip
Na Mallorce jsou už Španělé vyhlazení, ale je dost možný, že pár Španělek pořád ještě hladěj...

Vaud
04. 02. 2009
Dát tip
Pozo - já jsem ovliněnej pardubickými Smily :-)) - opravím to. jinak Vypsaná Fixa natočila v našem starém bytě jeden klip - to tam bydlel už Mejla s mou švagrovou :-)), ale to jsem tu psal už hodněkrát. My z Pardubic jsme jedna velká rodina :-)). Marvine - říkali mi, že na španělský holky z Jihu zabírá, když říkáš, že jsi z Barcelony. Třeba to bude fungovat i na Němky na Mallorce :-)).

pozorovatel
04. 02. 2009
Dát tip
Cit slečny Smily pro sníh - já myslim, že je to Smilly, jinak by byla dozajista z Pardubic a co Márdy čte, poznáš z jeho textů já když malý,tak mi nějaký dědeček taky řekl "Řekni mi co to čteš a já ti řeknu, jaký jsi člověk." tak jsem ukázal svou novou knihu Průvodce filosofií pro inteligentního člověka.. hehe.. že jsem tu nudnou knížku nikdy nečetl, je věc druhá

Vaud
04. 02. 2009
Dát tip
Ten mi tam chybel kluk jeden usata. A ty Patky!

Norsko
04. 02. 2009
Dát tip
trefa, viď ?

Vaud
04. 02. 2009
Dát tip
Norsko! Bigu - zaradil jsem Te do dalsiho sveho dilka, ktere vyjde nekdy pristi tyden :-)), jako naplast, ze nejsi ve Valencii Pohadkarko - taky jsem Te zaradil, ale vidim, ze jakekoliv dalsi zarazovani asi vzdam :-)) Taky mam neco s kralikama, ale je to casopis!

Norsko
04. 02. 2009
Dát tip
robinsone *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru