Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nálezné

Výběr: Print, a2a2a
05. 02. 2009
12
18
4371
Autor
Jinovata


Na místě, kde měl mít dům můj známý
našel jsem jen rozvaliny a v nich
zarezlou pistoli.

Bál jsem se ztuhlou spoušť pokusit povolit
aby mi to celé nevybuchlo v dlani
- nezažil jsem válku.

Se špinavou namířenou hlavní
vešel jsem do posledního arku
který měl ještě strop.

Uprostřed na boku ležel klavír
rozpadlý hraním i opuštěností
- kopl jsem do něj a sklonil pistoli.



18 názorů

sepiolite
22. 03. 2010
Dát tip
“Problém s příliš rychlým opuštěním obrazu by se snad dal vyřešit pomalejším čtením” – jsem se musela pousmát:) “a v nich” – to já bych si to tam rytmicky vtěstnala, nebo spíš – udělala bych si z toho nádech, ale samozřejmě Ty jsi autor a chápu, čím argumentuješ a k "ark" – záměr, proč jsi to slovo zvolil, jsem pochopila. Ale pravdou zůstává, že osobně bych dávala přednost jazyku, byť s nějakým přídavným jménem, než tomuhle. Ale zase - jsou to pouze mé subjektivní pocity a názory. Já děkuji za odezvu a ozřejmění

Jinovata
22. 03. 2010
Dát tip
Děkuji za podrobný a zajímavý komentář. "a v nich" nemůžu posunout níž, protože tam je asonance "známý / a v nich". Problém s příliš rychlým opuštěním obrazu by se snad dal vyřešit pomalejším čtením. Z hlediska rytmu jsem chtěl postupně zpomalit - zkracující se řádky - a potom to vykompenzovat kontrastem s dlouhým řádkem. Ten je dlouhý a i rytmicky rozvláčný, protože by měl navodit atmosféru opatrného, pomalého pokoušení se povolit něco nebezpečného. K výtce u slova ark bych měl to, že sice nekoresponduje s jazykem, ale koresponduje s obsahem básně: zpřítomnění zašlosti časem. Ark je z tohoto hlediska v podobné roli jako rozpadlý klavír a zarezlá pistole. On je "rozpadlý" a "zarezlý" právě svou jazykovou, ale i architektonickou archaičností. Díky za čtení.

sepiolite
21. 03. 2010
Dát tip
v první sloce bych "a v nich" dala na další řádek, takhle mi přijde, že přespříliš rychle opouštím ony "rozvaliny" a stejně jsem zastavena ve druhé sloce "Bál jsem se ztuhlou spoušť pokusit povolit" "ark" je pro mě slovo, které mi tu báseň rozbíjí, protože mi přijde čistě napsaná, svým způsobem jednoduchá, civilní, bez složitě smotaných vět, archaismů a tak podobně. Bohužel se tady vždy zadrhnu a to i tehdy, když čtu opakovaně a vím, že to přijde. bok klavíru je zvláštní moment, který mě nejdřív rušil, ale myslím, že už chápu, čeho jsi chtěl v tomhle obratu docílit, nebo jsem si to vyložila po svém, nicméně teď musím uznat, že to je vlastně pro mě asi nejcitlivější místo z celé básně obrazotvorná, naléhavá a přesto tichá, pro mě hodně dobrá° a už mlčím

Jinovata
23. 10. 2009
Dát tip
Díky za koment. Pokoušel jsem se natažením verše o jednu stopu vytvořit dojem pomalého opatrného povolování... Zkus to přečíst extra pomalu. K napsání mě inspiroval reálný zážitek... je to v podstatě podle skutečné události.

A.H.
10. 09. 2009
Dát tip
*t* spousta z nás nezažila váku, ba ani vojnu, buďme rádi.

jednoduše a zdařile vyjádřeno*

Eldest
14. 05. 2009
Dát tip
Já jsem vojnu nezažil, ale věřím, že to opravdu nic pěkného nebude. Mír 4ewera =)

Háber
22. 02. 2009
Dát tip
vojna je strašná vec* zažil som len niekoľko dní na balkáne* neodporúčam nikomu***

Jinovata
15. 02. 2009
Dát tip
Díky za postřeh, s tím "i" máš pravdu, ovšem je to nevědomý prvek, díky, žes mne na to upozornil. Ne že bych s ním na několika místech nepočítal, ale neuvědomil jsem si, že provází prakticky celý text. Jinak tě musím zklamat, ale občas pitomost bohužel napíšu. Je jen štěstí, když ji v poblouznění nepublikuji.

a2a2a
15. 02. 2009
Dát tip
Snažím se tvé básni přijít na kloub, neb jsem si zvykl, že pitomosti nepíšeš. Oceňuji jednu věc, že text je tvořen velmi jednoduchými větami, téměř dětsky formulovanými, ale přitom, neumím to spolehlivě vyjádřit, mají jakýsi až "akordický souzvuk", který je rytmizován a vnitřně rýmován především písmenem "i". Poslední sloka je hezky provokativní.Člověku se nabízí hned asociace se zraněnými koňmi ale o to překvapivější je pointa, vyjádřena především tím ...kopnutím.

Print
10. 02. 2009
Dát tip
rozumím a jsem na to hrdý:-)*

moorgaan
07. 02. 2009
Dát tip
muze byt, nerikam ze ne..

Jinovata
07. 02. 2009
Dát tip
moorgan: To zdvojení má navodit zdráhavou váhavost onoho povolování. jako když se chceš dotknout něčeho horkého a nevíš, jestli to skotečně máš odvahu udělat a proto ruku bázlivě přibližuješ a bez doteku několikrát ucukneš až se potom třeba i dotkneš, a nebo ne

moorgaan
07. 02. 2009
Dát tip
"pokusit povolit" se zda zbytecne zdvojene.. ale celkovy dojem je říznej!../*

Norsko
06. 02. 2009
Dát tip
do mrtvol se nekope, milý jinovato

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru