Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Labyrint

10. 02. 2009
17
17
5486
Autor
Kandelabr

Místnost měla tvar čtverce. Skrz zavřené okno dovnitř bledavě svítil měsíc. Žárovka u stropu párkrát zablikala.

Místnost se mírně zachvěla, trhnula sebou jako spáč ze snu, mírně se zhoupla, boční stěny se trochu zkosily dovnitř, líně se naklonily, zadní začala ustupovat, nejprve pomalu, skoro nepostřehnutelně, ale přesto se natahovala, rozpínala se a nakazila i další místnosti v bytu, některé se smrštily do úzké škvíry, stěny, které na sebe tiše zíraly celá desetiletí se nyní setkávaly, hladily se a třely o sebe a společně pak tvořily nové prostory, stoupaly nahoru do dalších pater domu, vlnily se do kleneb a lámaly do gotických oblouků, celý dům rozkvétal do nepoznaných tvarů. Pak se zvedla silnice, líně a ztěžka, stoupala vzhůru, občas se obtočila kolem bloku domů, protékala novými ulicemi, přikrývala hřebeny střech, aby pak zase padala dolů na zem, ulehla na lesklé kamenné dláždění, mokré od nedávného deště, stoupala po schodech a hned mezi rameny schodiště zpět, až některé domy prošila ozdobným stehem nebo kolem nich ze sebe ovázala černou pentli.  Na povrch se vysoukala i trubice metra, vnořila se do řeky, mosty jí uhýbaly, lezly na břeh, pilíře již příliš dlouho stály v bahnité vodě, lépe bude projít se, po cestách, domech, střechách…

 Celé město se proplétalo, ale ne nahodile, bylo možno spatřit jakýsi řád, vnitřní logiku, nové stavby měly svůj smysl, zkáza může být i prostředek tvorby.

 

Pak se začali probouzet první lidé.

17 názorů

Kandelabr
02. 06. 2010
Dát tip
přistřižená: děkuji, bude mi ctí :)

to se nedá nepředstavovat, nejlepší část pro mě je ta o té silnici.. ráda si zas přečtu něco od tebe!

StvN
15. 02. 2009
Dát tip
Docela mám rád tyhle tvoje architektonické skicy.

Kuchot
13. 02. 2009
Dát tip
zkáza je prostředek tvorby, moc dobré*

Kandelabr
13. 02. 2009
Dát tip
diky vsem za kladne ohlasy. chtel jsem zkusit originalni pohled na labyrint. jsem rad, ze se vam to libilo. VT Marvin: mas pravdu, trochu horka jehla to byla, ale jako hlavni vyhra mi prijde, ze jsem se vyhnul ariadnam a minotaurum a komenskemu ;) 57188418432178751875: diky moc, vazim si toho a je to motivujici.

Winter
12. 02. 2009
Dát tip
Víš, to kouzlo je v tom, že zatímco většina amatérů by se soustředila přímo na místnost, ty popisuješ změny okolí - kolem nichž je to vlastně vystavěno. Hezké. Přesahy bych možná našel .)

Velmi pěkné, kreativní. Pro mě v současné době ztělesňuješ to nejzajímavější, co na Pismáku je.

Janina6
11. 02. 2009
Dát tip
Přesně to, co velice obdivuju - nový, nečekaný pohled.*

vize jak z H. Bosche, kompaktní, dobrý

Podobně na mě zapůsobil film Matrix.

řádek
11. 02. 2009
Dát tip
zkáza může být i prostředek tvorby tohle dílo velmi potěšilo :)

Petrusha
11. 02. 2009
Dát tip
zapojí fantáziu

G_B_Show
11. 02. 2009
Dát tip
Moje krev. Až na to, že já o tomhle psával jen básně:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru